Tikriausiai niekam nėra malonus pernelyg stiprus žuvies kvapas. Jei jūs ruošiate žuvį iš karto po to, kai ji buvo sugauta, tikėtina, kad ji buvo be vandens kelias valandas, o gal net per naktį ar ilgiau. Jei tokia žuvis buvo greitai užšaldyta, žuvies intensyvus kvapas nebus problema, tačiau žuvims pastovėjus ne šaldiklyje, o, pavyzdžiui, šaldytuve, jos neigiamas aromatas gali išryškėti ir palaipsniui vis labiau stiprėti. Kitas dalykas – žuvies kvapas greitai įsigeria į drabužius, o gaminant žuvį vėliau virtuvėje juntamas stiprokas žuvies kvapas. Kaip atsikratyti nemalonaus žuvies kvapo gaminant ar jau pagaminus žuvį? Pateiksime keletą liaudiškų būdų ir veiksmingų patarimų, kaip išvengti surauktos nosies.
Gaminate žuvį, bet nemėgstate jos kvapo? Liaudies patikrinti būdai, kaip jo atsikratyti
© Shutterstock

Kodėl žuvis skleidžia prastą kvapą?

Daugeliui kyla klausimas, kodėl žuvis turi daug stipresnį kvapą nei įvairių rūšių mėsos. Taip yra todėl, kad žuvies audinyje yra bekvapės cheminės medžiagos, vadinamos trimetilamino oksidu. Pagavus žuvį ir iškėlus ją į orą, žuvies organizme esančios bakterijos suskaido šią cheminę medžiagą į dvi naujas chemines medžiagas, kurios yra amoniako dariniai. Būtent todėl žuvis atsiduoda nemaloniu aromatu. Įprastoje mėsoje (kiaulienoje, paukštienoje, jautienoje) nėra didelio kiekio trimetilamino oksido, o žuvyje jo yra daug. Ši cheminė medžiaga ypač būdinga vandenyno paviršiuje gyvenančioms žuvims, pavyzdžiui, menkių, mėsai. Taigi menkė pradėtų skleisti kvapą greičiau nei, tarkime, šamas. Gėlavandenėse žuvyse trimetilamino oksidas paprastai nesikaupia, nes šių žuvų aplinka yra mažiau sūri nei jų ląstelės. Dėl to jų mėsa būna švelnesnė ir jų kvapas nėra toks „žuvingas“ kaip vandenyno žuvų. Vis dėlto gėlavandenės žuvys kartais atbaido žmones nuo nemalonaus „purvo“ aromato. Tai dažnai pasitaiko tokiose žuvyse, kaip pavyzdžiui, šamuose. „Purvo“ aromatą sukelia du junginiai, kuriuos gamina žalieji dumbliai - geosminas ir metilizoborneolis. Šios cheminės medžiagos susikaupia žuvies odoje ir tamsiuose raumenų audiniuose. Be to, nepamirškite, kad tai, kiek nekenčiamas yra žuvies kvapas, iš dalies yra nulemta kultūriškai. Žmonėms, nevalgantiems žuvies, jos kvapas atrodo daug labiau riečiantis nosį nei žmonėms, kurie žuvies valgo daug jos. Be to, kadangi pūvančią žuvį mes siejame su apsinuodijimu maistu, mes stengiamės, kad jos kvapas būtų kuo mažiau bjaurus ir sukeltų apetitą.

Liaudiški būdai, kaip pašalinti nemalonų žuvies kvapą

Egzistuoja liaudiški būdai, kaip pašalinti nemalonų žuvies kvapą, kurie iš tiesų yra veiksmingi. Portale ,,Rd“ teigiama, kad namų valymo ekspertai rekomenduoja, jog pirmiausia reikia pradėti nuo žalios žuvies kvapo neutralizavimo.* Taip apsaugosime namus nuo nemalonaus kvapo, kurį reikės vėliau naikinti. Norint išvengti nemalonaus kvapo pirmiausia reikėtų įsitikinti, ar žuvis yra šviežia ir nesugedusi. Sugedusi žuvis ne tik gali skleisti nemalonų kvapą, tačiau taip pat tapti rimto apsinuodijimo priežastimi. Žuvies rūšis, kurią ruošiate, taip pat labai svarbu. Žuvies rušys labai skiriasi kvapu. Riebios žuvys, tokios kaip skumbrės, sardinės ar silkės, turi stipresnius kepimo kvapus nei liesesnės žuvys, tokios kaip plekšnė ar lydeka.

Visų pirma, tinkamas žuvies paruošimas, kuris prasideda nuo žuvies plovimo. Jei norite, kad žuvis skleistų mažiau nemalonaus kvapo, visų pirma ją nuplaukite šaltu vandeniu. Jei žuvis tik neseniai pradėjo skleisti kvapą, greitai ją nuplaunant šaltame, o ne karštame vandenyje, bus pašalinta daugiau bakterijų ir nemalonų kvapą skleidžiančio trimetilamino oksido. Jei kvapas nėra pernelyg intensyviai įsigėręs, tuomet nuplaukite žuvį, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir virkite arba kepkite.

* Carly Zinderman, ,,How to Get That Stinky Fish Smell Out of Your Kitchen“, Rd, paskelbta 2020 m. lapkričio 28 d. https://www.rd.com/article/how-to-get-rid-of-the-fish-smell/

Antras liaudiškas ir labai veiksmingas būdas yra pamirkyti žuvį piene. Kazeinas, piene esantis baltymas, pašalins iš žuvies trimetilamino oksidą ir žuvis kaip niekad gardžiai kvepės. Tegul žuvys mirksta piene maždaug 20 minučių. Pienas turėtų būti kuo natūralesnis ir, pageidautina, riebesnis. Liesame piene nėra tiek daug kazeino baltymo, tiek, kiek riebiame piene. Pienas turėtų būti kambario temperatūros – ne per šaltas ir ne per karštas. Pamirkius žuvį piene, ją galima kepti ar virti.

Trečias veiksmingas liaudiškas būdas yra naudoti rūgštį, norint pašalinti nemalonų kvapą skleidžiančio trimetilamino oksido. Taigi, kepkite žuvį rūgščiame skystyje, pavyzdžiui, acto mišinyje, arba prieš gamindami ištrinkite ją su citrinos sultimis ar įdėkite žuvį į rūgštinį padažą, pavyzdžiui, totorių padažą. Kuo daugiau rūgštelės prisigers į žuvį, tuo, tikėtina, ji skleis mažesnį kvapą.

Kaip panaikinti žuvies kvapą namuose ar virtuvėje?

Visų pirma, labai atidžiai apsvarstykite savo žuvies kepimo būdą. Skirtingi kepimo būdai sukelia skirtingą kepimo kvapų kiekį. Jei nerimaujate dėl nemalonaus žuvies kvapo, išbandykite tokius būdus kaip garinimas ir troškinimas. Tokių būdu ruošiant žuvį, ji skleis mažiau kvapų. Kepimas keptuvėje, troškinimas keptuvėje ir kepimas orkaitėje sukelia daugiau nemalonių kvapų, nes į orą yra išsiskiriama daugiau riebalų dalelių.

Prieš gamindami žuvį apeikite namus ir uždarykite visas namų duris - tai padės apriboti žuvies kvapą ir jis liks tik virtuvėje. Gamindami būtinai vėdinkite virtuvės patalpą - naudokite ventiliatorių virš orkaitės ir atidarykite langą. Puikus praktiškas patarimas – žvakių uždegimas. Žvakės yra ne tik puikus priedas prie ypatingos vakarienės, bet jos gali būti praktiškos. Įsigykite žvakes, kurios ne tik skleidžia malonų švytėjimą, bet ir pašalina blogus kvapus ir užpildo orą švelniais kvapais, tokiais kaip santalas ar medvilnė. Taip ne tik patieksite romantišką vakarienę žvakių šviesoje, bet ir panaikinsite nemalonius kvapus. Žuvies pakuotę iš karto įdėkite į šiukšliadėžę. Kuo skubiau nuplaukite nešvarias lėkštes, puodus ir keptuves, sukraukite žuvų atliekas ir kuo greičiau jas išmeskite. Namus dar kartą gerai pravėdinkite.

Gaminate žuvį, bet nemėgstate jos kvapo? Liaudies patikrinti būdai, kaip jo atsikratyti
© Shutterstock

Jei žuvies kvapas įsigėrė į drabužius, dvidešimt metų valymo sferoje patirties turinti Sarah Aguirre valymo specialistė turi patarimą*. Įsigėrusį į drabužius žuvies kvapą galima panaikinti sumaišius pusę puodelio sodos kibire arba kriauklėje, pilnoje šilto vandens, arba įpilti vieną puodelį sodos į skalbimo mašiną, pripildytą šilto vandens. Drabužius į tirpalą reikia panardinti kuo ilgiau, geriausia per naktį.

Liaudiški patarimai, kaip panaikinti žuvies kvapą ant rankų

Pomidorų padažas ir pomidorų sultys ar pasta dažnai įvardijami kaip gebantys sukontroliuoti ne tik gaminamos žuvies kvapą, tačiau ir pašalinti prastus žuvies kvapus iš rankų odos. Pomidorų padažas tikrai gali įveikti nemalonius žuvies kvapus. Pomidorų pasta ir sultys, taip pat ir pomidorų padažas nepanaikina, bet užmaskuoja nemalonų kvapą. Tai tikrai geriau nei nieko. Jei po ranka turite šiek tiek pomidorų padažo ir daugiau nieko kito, patrinkite rankas šiek tiek pomidorų padažo bei švariai jas nuplaukite. Tai taip pat yra kita alternatyva, kuri gali panaikinti žuvies kvapą. Tai yra dantų pasta, kuri atsikrato bakterijų, kai valote dantis. Manoma, kad dantų pasta taip pat turėtų gerai atsikratyti nemalonaus žuvies kvapo, nes yra naikinant bakterijas, be to, yra itin stipraus mėtų kvapo.

* Sarah Aguirre „How to Remove a Fishy Smell and Stains From Clothing“, TheSpruce, paskelbta 2020 m. balandžio 19 d. https://www.thespruce.com/removing-fishy-smell-from-clothing-3974839
Siūlome jums pasigaminti kelis žuvies receptus iš žuvų, kurios yra linkusios skleisti silpniausią kvapą

Lydeka, kepta orkaitėje su tarkuotu sūriu

Ingredientai:

  • Lydeka 1 vnt.,
  • Svogūnas 1 vnt.,
  • Morkos 2 vnt.,
  • Bulvės 6 vnt.,
  • Druska,pipirai pagal skonį,
  • Tarkuotas sūris sauja,
  • Grietinė, mažas indelis
  • Citrina,
  • Džiovintos žoleles,
  • Lauro lapai,
  • Gabaliukas sviesto.

Gaminimo būdas:

Žuvį išvalome, nuplauname, nusausiname ir supjaustome gabaliukais. Apibarstome druska,pipirais,išspaudžiame citrinos. Paliekame valandai. Bulvės supjaustome griežiniais,užverdame vandenį,pasūdome,dedame bulves ir verdame maždaug 5 min. Nukošiame. Imame kepimo indą, dedame supjaustytas morkas,lauro lapus. Sudedame bulves,žuvį,svogūnus,sviesto gabaliukus, apibarstome žolelėmis, dedame grietinę. Kepimo formą uždengiame su folija ir statome į įkaitintą iki 200C orkaitę. Kepame 30 min. Nuimame foliją, užbarstome sūrį ir dar kepame maždaug 10 min.

Plekšnė su neriebaus sūrio padažu


Ingredientai:

  • plekšnės file
  • druska
  • pipirai
  • citrinų sultys
  • citrinos žievelė
  • aliejus: kepimui

Padažas:

  • grietinėlė: 200 gramų
  • neriebaus šviežio sūrio: 0,5 indelio (geriausia Filadelfijos light)
  • krienai: 2 valgomųjų šaukštų (geriausia nelabai aštrių)
  • smulkinti krapai: 1 valgomasis šaukštas
  • druska
  • pipirai
  • cukrus
  • citrinos sultys
  • vanduo

Gaminimo būdas:

Pirmiausia plekšnę nuplauname, nusausiname, padruskiname, papipiriname, apšlakstome citrinos sultimis bei užtarkuojame citritrinos žieveles - paliekame pasimarinuoti. Tuomet padažui skirtus visus produktus (išskyrus krapus), sumaišome bei pašildome (iki virimo), po to įdedame krapus, jeigu dar trūksta prieskonių. Galiausiai plekšnes iškepame keptuvėje iš abiejų pusių, serviruojame su padažu, ryžiais ir daržovėmis.

Užsakymo nr.: PT_87429313

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
3.0000

Europos čempionatas nepalankus lažybininkams: futbolo aistruolis susižėrė daugiau negu 200 tūkst. eurų (1)

Europos futbolo čempionatas 2020 jau įsibėgėjo, o praūžus pirmajam grupių etapo turui...

Kartu su Miškų kontrolės pokyčiu baigiama aplinkos apsaugos kontrolės pertvarka (7)

„Miškų kontrolės pertvarka – aplinkos apsaugos kontrolės pertvarkos sudėtinė dalis. Per...

Ne tik hibridiniai automobiliai, bet ir hibridiniai parkai

Atidariusi pirmąjį pasaulyje hibridinių dviračių parką, „Toyota“ pademonstravo savo norą...

„Toyota“ dalyvauja Tokijo olimpinėse žaidynėse tausodama aplinką

Jei kas nors ir žino, kaip organizuoti transportą tokiame milžiniškame renginyje kaip olimpinės...

„Toyota“ Baltijos parolimpinė komanda (1)

Būdama pasauline mobilumo partnere olimpinėse ir parolimpinėse žaidynėse, „ Toyota “ nori...

Top naujienos

Į nekilnojamojo turto rinką grįžo ilgai nematyti spekuliantai: įspėjama dėl dirbtinai keliamų kainų LB siūlo keisti įstatymus (45)

Gyventojams šiandien būstus perkant greičiau nei juos spėjama statyti, nekilnojamo turto rinkoje...

Įspūdingas praėjusio finalo pakartojimas sudėliojo aštuntfinalio poras skirti trys 11 m baudiniai (36)

Trečiadienį vėlai vakare baigėsi Euro 2020 grupių etapas, po kurio paaiškėjo visos...

Užkalnis. Gyvenimas jau per geras ir eina dar geryn (393)

Kartais būna taip, kad apsidairai, ir matai, kad viskas tiesiog taip puiku, kad geriau mes nesame...

Lietus su perkūnija niekur nedings: sinoptikai žada permainingus orus (6)

Šiandien per Lietuvą lėtai slinks atmosferos frontas. Dienos pradžia bus gana saulėta ir sausa,...

Audra atkeliavo į Lietuvą: stichija Kaune vartė medžius PAGD: su stichija susiję apie 50 pranešimų (180)

Kaip ir žadėta, per Lietuvą birželio 23-osios vakarą slenka audros debesys. Nors didžiųjų...

Incidentas Pabradėje: migrantai sukėlė riaušes, pasieniečiai panaudojo ašarines dujas, aidėjo šūviai papildyta (536)

Trečiadienį vakare VSAT Užsieniečių registracijos centre (URC) Pabradėje apgyvendintiems...

Į bedugnę svirusią Vokietijos rinktinę paskutinę akimirką nutvėrė atsarginis UEFA uždrausta vaivorykšte prieš vengrus mojavo protestuotojas (139)

15 metų trukęs Joachimo Lowo reichas Vokietijos nacionalinėje komandoje vos nesibaigė bent...

Po vartininko liapsuso pakrikę slovakai patyrė ispanišką egzekuciją ir praleido tolyn Ukrainą (57)

Paskutinis Europos futbolo čempionato grupių etapo vakaras virto asmenine Slovakijos rinktinės...

Chris Kay, P R Sanjai | D+

Didžiausia vakcinų gamintoja pasaulyje patiria rimtų problemų: gaisras buvo tik pradžia

Virtinėje pasaulio šalių, nuo Bangladešo iki Nepalo ir Ruandos, kur fiksuojami koronaviruso...