Žmogaus mitybos įpročiai neretai tampa jo sveikatos atspindžiu. Kuo daugiau naudingų medžiagų gauname su maistu, kuo labiau subalansuotus patiekalus valgome, tuo greičiau pavyksta atsikratyti nemalonių susirgimų ir sustiprinti imunitetą.
Dažniau vartodamas žuvį žmogus atsisveikintų su daugeliu ligų
© DELFI / Domantas Pipas

Mokslininkų ir sveikatos specialistų duomenimis tam, kad puoselėtume sveikatą ir įveiktume daugelį varginančių ligų, užtektų visiškai paprasto žingsnio – dažniau į savo valgiaraštį įtraukti žuvį ir jos produktus.

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad lietuviai žuvies patiekalais mėgaujasi dažnai, be to, ir žvejų skaičiumi Lietuva lenkia daugelį kitų Europos valstybių, tačiau statistika rodo ką kita. Nors žmogui per savaitę žuvį rekomenduojama valgyti bent tris kartus, gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė užsimena, kad lietuviai į savo valgiaraščius žuvį įtraukia tik kartą ar du kartus per savaitę. Deja, toks vangus požiūris į žuvį ir žuvies produktus nulemia daug sveikatos problemų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių trūkumą organizme.

Būtent polinesočiųjų riebalų rūgščių stygius žmogaus organizme skatina susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis Taigi, nesuvalgantieji pakankamai žuvies produktų rizikuoja dažniau susirgti šiomis ligomis, kadangi žmogaus organizmas nepajėgia šių medžiagų pasigaminti pats. Daugiausia polinesočiųjų riebalų rūgščių, ypač omega-3 riebiųjų rūgščių, turi riebesnės žuvys, tokios kaip karpis, eršketas, plačiakaktis, taip pat lašišinės žuvys – lašiša, upėtakis.

Nacionalinės akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacijos nuotr.
Nacionalinės akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacijos nuotr.

Sveikos mitybos specialistė Raminta Bogušienė pabrėžia, kaip svarbu įtraukti į savo valgiaraštį didelę biologinę vertę turinčias žuvis: „Daugelį metų visi siūlė rinktis tik liesą, baltą žuvį, kurią daugiausia sudaro vien baltymai, tačiau, laimei, dabar į valgiaraščius rekomenduojama įtraukti ir riebios žuvies. Juk iš esmės mityba turėtų būti subalansuota.

Taigi, jei valgome liesą žuvį, ją būtina patiekti kartu su kokybišku alyvuogių aliejumi tam, kad vienoje lėkštėje būtų ir kokybiškų baltymų, ir kokybiškų riebalų.“ Riebias žuvis rekomenduojama saikingai vartoti ir siekiantiems sulieknėti, nes žuvies riebalus organizmas ypač lengvai įsisavina, jie padeda subalansuoti cholesterolio kiekį kraujyje.

Gyvose ir šviežiose žuvyse taip pat gausu kalcio, fosforo, kalio bei mikroelementų – jodo, fluoro, vario bei cinko. Visos šios medžiagos padeda palaikyti sveikatą ir stiprina imunitetą. Be to, žuvyje esantys baltymai suvirškinami greičiau nei mėsoje esantys baltymai, todėl būtinos naudingos medžiagos pasisavinamos efektyviau.

Iš žuvies produktų (ypač jūrinių žuvų) gaunamas jodas ypatingai svarbus skydliaukės veiklai. Šio elemento trūkumas dažnai sukelia skydliaukės sutrikimus, kurie neigiamai paveikia visą žmogaus organizmą. Skydliaukės hormonų sintezėje taip pat dalyvauja ir žuvies produktuose esantis cinkas, kalcis, varis.

Dažniau vartodamas žuvį žmogus atsisveikintų su daugeliu ligų
© Santa Maria nuotr.

Be šių medžiagų žuvyje gausu ir riebaluose tirpių vitaminų A, D, taip pat vandenyje tirpių B grupės vitaminų. Vitaminas A padeda gydyti daugelį akių ligų, taigi, žmonės, su maistu gaunantys pakankamą šio vitamino dozę, rečiau serga akių ligomis, pasižymi geresniu regėjimu. D vitaminas, kurio lietuviams šaltuoju sezonu ypač trūksta, pravartus odai. Jo gavusi oda tampa elastingesnė.

Be to, jis padeda sustiprinti imunitetą ir išvengti dažnai kamuojančių peršalimo ligų. Pakankamą vitamino D kiekį ypač svarbu palaikyti augančiam organizmui, nes jo trūkumas neretai lemia dažnesnes kvėpavimo takų infekcijas.

Dėl šios priežasties labai svarbu žuvies produktus reguliariai įtraukti ir į vaikų mitybą. Ne mažiau svarbūs ir žuvyje esantys B grupės vitaminai, padedantys palaikyti nervų sistemos funkciją bei suteikiantys energijos. Negavus pakankamos šių vitaminų dozės, silpsta žmogaus atmintis, kankina neramus miegas, sumažėja atsparumas stresui.

Taigi, net ir nedidelės kasdienio valgiaraščio korekcijos gali padėti įveikti daugelį varginančių sveikatos sutrikimų bei sustiprinti imuninę sistemą. Dažniau vartodami žuvį bei jos produktus, galėtume atsisveikinti su padidėjusiu cholesterolio kiekiu kraujyje, širdies bei kraujagyslių ligomis. Be to, žuvies produktuose esantys vitaminai padėtų lengviau susikaupti ir įveikti stresą, o sveikatai naudingi mikroelementai palaikytų normalią skydliaukės veiklą bei kitas organizmo funkcijas.


Užsakymo nr.: PT_73274934

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Lietuviškų paspirtukų kūrėjas pigią savo dizaino kopiją surado net Kanadoje (4)

Nekokybiška ir pigi dizaino ar produkto kopija gali pakenkti ir originaliam kūriniui – tokią...

Liudas Mažylis apie metų planus: „Bus intrigų“ (57)

Profesorius Liudas Mažylis jau daugiau nei pusmetį dirba Europos Parlamente (EP), kur jam pavyksta...

„Norfa“ didina atlyginimus „vitrinos darbuotojams“ (49)

„Norfos“ prekybos centrų darbuotojų, sveriančių greitai gendančius produktus, tvarkančių...

Pasidairykime po garsiausius pasaulio šviesų festivalius

Tamsiuoju metų sezonu daugelis ilgisi šviesos ir nuotaiką skaidrinančių pramogų, todėl visame...

Ar dirbtinio intelekto pagalba galime apsaugoti intelektinę nuosavybę? (3)

Dirbtinis intelektas (DI) – kai kam dar sunkiai suvokiamas terminas, kuris dažnai asocijuojasi su...

Top naujienos

Karoliniškes ryja „šiukšlių monstras“: paviešinti vaizdai šokiruoja (71)

„Karoliniškių sąvartynas“ arba „šiukšlių monstras“, – taip vilnietė Jurgita...

Precedento neturintis sprendimas: ŠMM nutarė prisiimti atsakomybę dėl vaikų centre prievartautų paauglių (39)

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMM) priėmė precedento neturintį sprendimą – po net...

Europoje patvirtintas pirmasis užsikrėtimo koronavirusu nuo kito žmogaus atvejis

Vokietijoje nustatytas pirmasis nauju koronavirusu užsikrėtęs pacientas šio užkrato gavo iš...

Užfiksavo chuliganiškus BMW vairuotojo veiksmus, bet policija perspėjo – kaltas ne tik „kelių erelis“

Nemažu greičiu pro dešinį šoną praneriantis BMW , tuojau persirikiuojantis į kairę eismo...

Baigtas Ūkio banko ikiteisminis tyrimas: pareikšti įtarimai 13 asmenų (19)

Generalinė prokuratūra antradienį pranešė, kad baigė dalį žlugusio Ūkio banko ikiteisminio...

Navickienė neigia Karbauskio įtarimus dėl neužmirštuolės ženklo: tiesiog norėjau jį apsaugoti (194)

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ( LVŽS ) pirmininkas Ramūnas Karbauskis antradienio...

Putinas dar gali nustebinti: tai tik įžanginis šūvis (120)

Kai Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas sukvietė vyriausiuosius įstatymų leidėjus...

Gediminas Grigelevičius

Naujasis koronavirusas ir jo „giminaičiai“: palyginimas su kitomis pavojingomis ligomis infografikas

Nutrauktas susisiekimas su milijoniniu miestu, per šešias dienas planuojama pastatyti didelė...

Gyvai / DELFI Premjera: svečiuose - lietuviškos komedijos „Importinis jaunikis“ žvaigždės

Jau šį savaitgalį kino ekranus pasieks lietuviška romantinė komedija „Importinis jaunikis“....

Seimas sugriežtino taršos kontrolę: baudos didės (7)

Seimas antradienį neeilinėje sesijoje priėmė aplinkos taršos kontrolę ir prevenciją...