Liepos 18-ąją, per Tarptautinę aludarių dieną, AB „Volfas Engelman“ bravoro komanda organizuoja nacionalinę virtualią nealkoholinio alaus degustaciją. Ją ves daugiametę patirtį sukaupę profesionalūs bravoro aludariai Petras Sadovskis ir Giedrius Valančius.
Aludarių diena (Giedriaus Valančiaus nuotr.)
Aludarių diena (Giedriaus Valančiaus nuotr.)

Degustacijai – keturių rūšių nealkoholinis alus

Dėl COVID-19 pandemijos įvestų saugumo apribojimų atvirose erdvėse vykstančiuose renginiuose šią vasarą gali dalyvauti iki tūkstančio žmonių. Todėl Kaune esančio bravoro komanda nusprendė suorganizuoti virtualią nacionalinę nealkoholinio alaus degustaciją – tai bus viena aludarių dienos renginio programos dalių.

„Aludarystės tradicijos Lietuvoje siekia XI amžių, tai neatskiriama mūsų istorijos, kultūros, identiteto dalis. Pastaraisiais metais Lietuvoje pastebimai išaugo nealkoholinio alaus vartojimas, atsirado daugybė naujų jo rūšių bei skonių. Būtent todėl jaučiame poreikį priminti lietuviams šio gėrimo šaknis, papasakoti, kaip jis gaminamas, kaip vartojamas, atskleisti įvairius jo skonius“, – sako „Volfas Engelman“ vadovas Marius Horbačauskas.

Degustacijos metu bus ragaujamas keturių rūšių nealkoholinis „Volfas Engelman“ alus: šviesusis, kvietinis, tamsusis ir vyšnių skonio kriek. Visi norintys dalyvauti degustacijoje kviečiami iš anksto užsisakyti 3 rūšių degustuojamo alaus e. parduotuvėje „Barbora“, o 4-ojo, nealkoholinio izotoninio kvietinio, alaus gauti dovanų. Visų rūšių nealkoholinis alus taip pat parduodamas didesniuose prekybos centruose.

Kaip vyksta nealkoholinio alaus degustacija?

„Alus degustuojamas vadovaujantis trikampio taisykle. Pirmiausia alus vertinamas akimis, žiūrima į jo tekstūrą, skaidrumą, spalvą, vertinama puta – jos stabilumas, burbuliukų dydis. Tada dėmesys atkreipiamas į alaus aromatą. Uoslė suteikia labai daug informacijos apie alaus kokybę, skonį, rūšį, pagal alaus kvapą galima nusakyti, kokie apyniai naudoti alaus gamyboje, kokio salyklo, vaisių, prieskonių aromatai atsiskleidžia. Žinoma, paskutinis alaus degustacijos etapas yra ragavimas. Čia atsiskleidžia didžiausias vyno ir alaus degustacijos skirtumas – alaus negalima išspjauti, nes tik jį nurijus jaučiama viena svarbiausių šio gėrimo ypatybių – kartumas. Alus ragaujamas išgeriant pilną gurkšnį ir palaikant jį kelias sekundes burnoje, kad mūsų receptoriai spėtų atpažinti visus jame esančius skonius, poskonius, alaus „pilnumą“, – pasakoja degustaciją vesiantis jau dešimtmetį aludariu dirbantis G. Valančius.

Tiesa, specialistas priduria, kad kiekvienas žmogus skonį suvokia skirtingai, todėl alaus degustacijai nepakanka vieno dalyvio – tam reikalinga vertinimo komanda. Be to, moksliškai nustatyta, kad moterys yra jautresnės kartumui, o vyrai – saldumui, todėl jiems alaus skonis dažnai atrodo visiškai skirtingas.

G. Valančius juokauja, kad tokios gausios vertinimo komisijos, kokią planuojama suburti liepos 18 d., jis dar nėra matęs. Per aludarių dienos šventę organizuojamos nacionalinės nealkoholinio alaus degustacijos metu nealkoholinį alų ragauti ir vertinti galės visi degustacijos dalyviai, kuriais tapti gali kiekvienas.

Koks maistas derinamas su skirtingų rūšių alumi?

Aludaris primena, kad degustacijai labai svarbu pasirinkti ne tik gėrimą, bet ir prie jo tinkančius užkandžius. Anot specialisto, prie šviesiojo alaus tinka beveik viskas: tiek itališka pica, tiek gaivios salotos, žuvys ir įvairūs sūriai.

Prie kvietinio alaus G. Valančius pataria derinti jūrų gėrybes, rūkytą lašišą arba midijas, austres, vokiškas brezeles, rūkytą kumpį ar vištieną. Kvietinis nealkoholinis alus gaivus, lengvas, tad geriau sunkaus maisto prie jo nesirinkti.

Vyšninis kriek alus puikiai tinka prie saldžių desertų, ypač vyšninio pyrago, taip pat pelėsinio ar ožkų pieno sūrio, lengvos vytintos mėsos.

O prie tamsiojo alaus aludaris rekomenduoja rinktis sotesnį maistą: kepsninėje keptą kiaulieną ar jautieną, dešreles. Taip pat su tamsiuoju alumi puikiai dera šokoladiniai desertai.

Skirtingi alaus bokalai skirtingų rūšių alui

Anot G. Valančiaus, ne mažiau svarbi ir tara, iš kurios degustuojame gėrimus: „Kiekvienos rūšies alui parenkama skirtingos formos taurė, kuri atskleidžia vis kitokius alaus bruožus: vienos padeda suformuoti stangresnę putą, kitos geriau atskleidžia aromatą, sulaiko jį taurėje, kad vartotojas gurkšnodamas vis jį užuostų.

Pavyzdžiui, tamsųjį alų rekomenduojama degustuoti iš „Goblet“ formos taurės, kuri kiek panaši į konjakui ar brendžiui skirtą taurę. Šviesiojo alaus ypatybes geriausiai atskleidžia į viršų platėjanti tulpės formos taurė ar tradicinė pinta. Kvietinis alus paprastai geriamas iš į viršų platėjančio, tačiau gale kiek susiaurėjančio „Weizen“ bokalo, o vaisinio skonio alus – iš „Snifter“ taurės, kuri kaip ir „Goblet“ yra panaši į konjako ar brendžio taurę, bet jos platesnis dugnas, aukštesnė kojelė ir ji į viršų kiek susiaurėja“, – vardija jis.

Tiesioginė nealkoholinio alaus degustacija bus transliuojama liepos 18 d. 17.00 val. per „Delfi TV“. Degustacijos metu ragaujamus gėrimus kartu su G. Valančiumi pristatys ir vyriausiasis Kaune esančio bravoro aludaris P. Sadovskis. Jiems tiesioginės transliacijos metu klausimų galės užduoti visi dalyviai.

Daugiau informacijos apie renginį Facebook: https://www.facebook.com/events/1091349314591832/

Užsakymo nr.: PT_84737681

|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(3 žmonės įvertino)
2.6667

Idealus išmanusis darbui: „Galaxy Note20“ – plonėjanti riba tarp kompiuterio ir telefono

Vis greitėjantis pasaulis verčia žmones vytis laiką, ir būti pasiekiamus visur ir visada. Jei...

„Lidl“ pradeda prekybą lietuviška periodine spauda (6)

Prekybos tinklas „ Lidl “ pradeda prekybą lietuviškos periodinės spaudos leidiniais. Siekiant...

Siuntų rinkos naujienos: DPD „SameDay“ paslauga už tiek pat, kiek kainuoja kitos dienos pristatymas

Netikėtai pasaulį užklupusi koronaviruso (COVID-19) pandemija lėmė ne tik ryškų e. komercijos...

Vilnius kviečia tapti sporto čempionais

Artėjant šaltajam metų sezonui Vilniaus miesto savivaldybė skelbia kampaniją „Tapk pats sau...

Top naujienos

Iš epidemiologų – žinia visiems Lietuvos darbdaviams dėl nuotolinio darbo (76)

Lietuvoje per savaitgalį, t. y. penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį, užfiksavus 249...

Lietuvoje – 45 nauji koronaviruso atvejai: Šiauliuose susirgimai ir ligoninėje, ir greitojoje pagalboje (77)

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 45 nauji koronaviruso atvejai, bendras susirgimų...

Kantrybė senka: viena valstybė „įkaitais paėmė“ visą ES (17)

Europos Sąjungos pastangos daryti spaudimą Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai...

Blogiausia prognozė neišsipildė, bet rizikų Lietuvos eksportui dar lieka: augimo sunku tikėtis (7)

Lietuvos prekių eksportas pirmąjį pusmetį, lyginant su 2019 m. tuo pačiu laikotarpiu, krito 8,4...

Arūnas Spraunius | D+ nariams

Bulvinis fiureris: Adolfas Hitleris juk irgi „tebuvo“ populistas

Pradėti visai tinkama citata baltarusių politiko Anatolijaus Lebedko apie Aleksandrą Lukašenką...

Landsbergis: visa mano šeima yra apmėtyta purvais, bet tiesioginės grėsmės sveikatai ir gyvybei dar nėra mato bendrumų su socialdemokratais, susirūpinęs LRT (414)

Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų partijos ( TS-LKD ) pirmininkas Gabrielius...

Vakcina nuo koronaviruso Lietuvai kainuotų kaip Valdovų rūmai: Skvernelis kalba apie tris didžiausias rizikas papildyta 10:55 val. (401)

Vakcina nuo COVID-19 Lietuvai kainuotų maždaug kaip Valdovų rūmų statyba, tai yra daugiau kaip...

Dėl mokytojui nustatyto koronaviruso Rumšiškėse izoliavosi septynios klasės

Kaišiadorių rajono Rumšiškių Antano Baranausko gimnazijos mokytojui nustačius koronavirusą,...

Viešina, ką slepia „tobulos“ nuotraukos socialiniuose tinkluose: užkulisinėse istorijose – ir gėdingiausi fiasko (3)

Kiek kartų fotografavotės tik tam, kad parodytumėte savo „tobulą“ gyvenimą draugams bei...

Delfi tema. Kas laukia Lietuvos ir Baltarusijos santykių: nauja krizė, šaltasis karas ar atšilimas? (7)

Pusantro mėnesio trunkantys protestai ir žiaurūs susidorojimai su Baltarusijos žmonėmis iš posto...