Vasaros karščiai – tai metas, kai net ir sveikiausią gyvenimo būdą propaguojantys leidžia sau pasimėgauti porcija ledų. Ledai – ypač mėgstamas mažųjų gardumynas, tačiau, anot šeimos gydytojos Almos Astafjevos, į jo sudėtį tėvai kreipia per mažai dėmesio. Kelios porcijos riebių ir saldžių ledų – visa vaiko paros kalorijų norma. Tačiau šiandien prekybos vietose atsiranda ir sveikatai palankesnių ledų alternatyvos, pavyzdžiui, su ekologiška beržų sula. Tad kokių ledų vertėtų žvalgytis ir kaip pasirinkti tinkamą desertą?
Iš asmeninių Julijos Žižės ir Veronikos Montvydienės archyvų
Iš asmeninių Julijos Žižės ir Veronikos Montvydienės archyvų

„Tėvai, pirkdami ledus savo vaikams, nežiūri nei į kalorijas, nei į dažiklius, nei į cukraus kiekius. Suvalgo vaikas per dieną dvi porcijas tokių ledų, štai ir tūkstantis kalorijų – praktiškai visa jo dienos norma. O būna ir taip, kad prisivalgo daug dažiklių, konservantų, tai ir negaluoja. Žinoma, ledų atsisakyti, ypač vasarą – tikrai sudėtinga, o ir nereikia. Tačiau visada galima žvalgytis kokybiškesnės alternatyvos, kuri nedirgins skrandžio ir nepūs pilvo, nekels viduriavimo. Ir džiugu, kad tokių alternatyvų atsiranda. Pavyzdžiui, ekologiški beržų sulos ledai – be dažiklių, mažai pridėtinio cukraus, mažai kalorijų. Tokių gaminių parduotuvių lentynose daugėja, reikėtų tik nepatingėti paieškoti“, – teigia gydytoja.

Iš asmenino Veronikos Montvydienės archyvo
Iš asmenino Veronikos Montvydienės archyvo

Penkerių Adelę ir dvejų Kajų auginanti gerai žinoma mama Veronika Montvydienė vaikų mitybai skiria ypatingą dėmesį. Visa šeima renkasi tik ekologišką maistą, tad ir vasaros skanėstus teigia atidžiai atsirenkanti. Kadangi be ledų vaikams vasara kone neįsivaizduojama, naujos – sveikesnės – alternatyvos, anot V. Montvydienės, visai šeimai leidžia ledais atsigaivinti dažniau.

„Visada ieškau sveikų ir ekologiškų produktų, ypač vertinu, jeigu galiu rinktis vietos ūkininkų produkciją. Šiuos kriterijus taikau visam maistui, kurį valgome, – ledai ne išimtis. Skaitydama etiketes, taip pat ieškau informacijos, ar leduose nėra konservantų, dirbtinių dažiklių, mažiau pridėtinio cukraus. Supranta, kad tokiu atveju pasirinkimas gerokai sumažėja. Tačiau džiugina, kad visose maisto produktų kategorijose auga ekologiško maisto pasirinkimas ir ši tendencija neaplenkia ir ledų. Jeigu anksčiau gaivinančių skanėstų turėdavome ieškoti nišinėse sveiko maisto parduotuvėse, tai dabar tokie ledai, kaip beržų sulos, jau prieinami kur kas platesnei auditorijai“, - kokiais ledais su visa šeima gaivinasi vasarą pasakoja žinoma moteris.

Iš asmenino Veronikos Montvydienės archyvo
Iš asmenino Veronikos Montvydienės archyvo

Pridėtinis cukrus – kaip teisingai įvertinti kiekį?

Gydytoja A. Astafjeva tikina, kad viena didžiausių problemų šiuolaikinių vaikų mityboje – cukrus. Per didelis jo vartojimas lemia vaikų nutukimo ir su tuo kartu atkeliaujančias problemas. Verslininkė ir žymi dviejų vaikų mama Julija Žižė tikina, kad būtent į pridėto cukraus kiekį leduose kreipia daugiausiai dėmesio.

„Ledai – tai gaivus desertas, to nenuginčys niekas, tad natūralu, kad vienokių ar kitokių saldiklių ten randame. Tačiau visada galima rinktis tokį produktą, kurio 100 g turi 15 g cukrų vietoje 30 g. Aš pati tai ir darau – tokių skaičių ir ieškau etiketėse. Taip pat renkuosi ir kitas saldiklių alternatyvas, kur yra, pavyzdžiui, agavų inulino ar ryžių sirupo“, – teigia Julija Žižė.

Iš asmeninio Julijos Žižės archyvo
Iš asmeninio Julijos Žižės archyvo

Ledai su sumažintu pridėtinio cukraus kiekiu vaikams labai aktualūs ir dėl to, kad mažieji, gaudami per didelį kiekį cukraus, blogiau sukoncentruoja dėmesį, juos vargina nuotaikų svyravimai.

„Šiais laikais atsiranda labai daug vaikų, turinčių hiperaktyvumo sindromą. Jie tampa tokie aktyvus būtent dėl cukraus vartojimo. Vėliau cukraus kiekis kraujyje krenta ir vaikai pasidaro pikti, irzlūs, tada tėvai vėl duoda cukraus ir vaikas vėl tampa laimingas. Iš gydytojos pusės neraginu cukraus atsisakyti visiškai, kartais norisi ir saldesnių ar riebesnių ledų, ir tai normalu. Tačiau svarbu ir ieškoti alternatyvų bei apskritai būti sąmoningiems savo pasirinkimuose“, – pasakoja gydytoja.

Iš asmeninio Julijos Žižės archyvo
Iš asmeninio Julijos Žižės archyvo

Populiarėja ekologiškos alternatyvos

Lietuvos ledų gamintojai tikina, kad šiandien lentynose ekologiškų ledų pasirinkimas auga, todėl ieškantiems sveikatai palankesnės alternatyvos, šią vasarą ją surasti nebus sunku.

Iš asmeninio Julijos Žižės archyvo
Iš asmeninio Julijos Žižės archyvo

„Pastebime, kad vartotojų sąmoningumas didėja – vis daugiau žmonių skaito etiketes ir ledų sudėtį. Iš ledų mes tikimės daugiau, negu saldaus deserto – jis turi suteikti mums pridėtinę vertę. Todėl šiais metais pristatėme ledus su Lietuvos ūkiuose išgauta ekologiška beržų sula. Gamindami šiuos dviejų skonių ledus naudojome tik ekologiškuose, sertifikuotuose miškuose surinktą beržų sulą, kurią šaldėme, paskaninę gaiviais mėtos lapeliais arba gardžiomis juodojo serbento uogomis. Pastebime, kad vartotojai noriai renkasi šias įprastų ledų alternatyvas“, – teigia prekinio ženklo „Dadu“ atstovas – „Vikedos“ generalinis direktorius Algirdas Gauronskis.

Iš asmeninio Julijos Žižės archyvo
Iš asmeninio Julijos Žižės archyvo

Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas, suaugusiam žmogui per dieną rekomenduojama suvartoti cukraus norma – 25 g, vaikui – 12 g.

Užsakymo nr.: PT_81599149

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
3.0000

Kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė dalinasi, kaip kepsninėje kepti ne tik mėsą, žuvį, bet ir sezonines daržoves, uogas, vaisius (2)

Pasivažinėjus po individualių namų kvartalus galima įsitikinti, kad beveik visuose kiemuose...

„Švyturys Bhouse“ sezono atidarymas – kaip derinti grilio patiekalus su alumi? (10)

Alus ir grilis – tai tandemas, be kurio vasaros sezonas praktiškai neįsivaizduojamas. Ant...

Vasaros skonis jūsų lėkštėje: šios salotos su grilyje kepta jautiena nepaliks abejingų

Pagaliau pasitaisę orai skatina kuo daugiau laiko praleisti lauke. Gryname ore norisi ilsėtis,...

Žalioji vitaminų bomba: šios pikantiškos salotos nustebins savo skoniu (1)

Už lango sužaliavus gamtai natūraliai ir savo lėkštėse norisi matyti sveikesnį, lengvesnį ir...

Rankų darbo koldūnai – laikui imli prabanga (1)

Norėtumėte mėgstamo, naminio ir greitai patiekiamo maisto pietums arba vakarienei? Tai galėtų...

Top naujienos

Ekspertas apie jau ir Europoje plintančią COVID-19 atmainą: turime naują priešą, simptomai glumina

Koronaviruso atmaina, sukėlusi katastrofišką antrąją COVID-19 bangą Indijoje, yra iki šiol...

Ilgai netikrintas elektros skaitiklis atsirūgo dvigubai – pasirenkant tiekėją verta pasitikrinti kiekvienam (1)

Tūkstančiai nedeklaruotų kilovatvalandžių elektros energijos vilniečių šeimai pavirto...

FIFA reitingo lyderiai Europos čempionato starte suvarpė Rusijos gynybą (204)

Paskutiniame šeštadienio Europos futbolo čempionato mače špagas sukryžiavo Belgija ir Rusija. B...

Geri orai baigėsi: sekmadienį laukia nemalonios staigmenos

Sekmadienio dieną užsitęsusius labai šiltus orus trumpam nutrauks iš vakarų prasiskverbusi...

Bėda po vieną nevaikšto: komandos draugo nelaimės sukrėsti danai nusileido debiutantams (134)

Atslūgus milžiniškam siaubui – apmaudas dėl netikėtos nesėkmės. Šeštadienį Danijos...

Partnerystės įstatymo fone – pamokanti skyrybų istorija: per penkiolika minučių prarado kelių milijonų vertės turtą (128)

Turto dalybos niekuomet nebuvo paprastos, o siūlomo partnerystės teisinio reguliavimo atveju jos dar...

Siaubas ir maldos Kopenhagoje: per rungtynes sukniubusi danų žvaigždė atgavo sąmonę būklė stabilizuota, žaidėjai grįžo į aikštę (520)

Kopenhaga ir visa Danija išgyveno košmarą, laimei, iš jo pavyko pabusti. Šeštadienį Europos...

Apsauginiai saulės kremai nuo vėžio gali ir neišgelbėti: profesorė atkreipė dėmesį į kelis svarbius niuansus (35)

Atėjus vasarai ir kaitinant saulei medikai įspėja, kad per daug saulės gali būti visai ne į naudą.

Giedrius Petkevičius/Sausuolis | D+

Surūdijusi Rusijos galia ir „kepurėm užmėtyta“ Lietuva: kodėl nuvertinti priešą yra labai pavojinga II dalis (3)

Pirmąją dalį pradėjau kalbėdamas apie krepšinį – leisiu sau analogiją pratęsti. Taigi,...

Koronavirusu užsikrėtęs girtas vilnietis siautėjo sostinės gatvėse: negalėjau savęs kontroliuoti (138)

„Žinau, kad girtam vairuoti pavojinga, tačiau dėl neblaivumo savęs negalėjau kontroliuoti“,...