Platus maisto pasirinkimas parduotuvėje greitai išlepina pirkėją. Esame įpratę kiekvieną dieną gauti būtent tai, ko tą minutę trokštame. Bet įvairiais maisto produktais nukrautos lentynos akimirksniu gali praryti laiką ir energiją. Vienintelė išeitis – paruošti namų darbus ir prieš keliaujant į prekybos centrą tiksliai žinoti, pagal kokius kriterijus išsirinkti geriausią prekę.
„Žvejojame“ žuvį parduotuvėje: kokį laimikį parnešti vakarienei
© Shutterstock nuotr.

Tos pačios taisyklės galioja ir renkantis žuvį. Žuvies produktų lentynos dažniausiai būna išsibarsčiusios po visą prekybos centrą – galime rinktis iš šaldytų žuvies gaminių, rūkytų, vytintų ar namo grįžti parduotuvėje „sužvejojus“ visą šviežią, ką tik iš tvenkinių atvežtą gyvą žuvį. Tačiau daugeliu atveju nuo jūsų pasirinkimo priklauso ne tik patiekalo skonis, bet ir nauda sveikatai.

Liesa ar riebi

Vis daugiau žmonių pasaulyje susirūpina savo svoriu ir, vengdami nutukimo, verčiau renkasi liesą žuvį. Tokia tendencija pastebima ir lietuvių vartojimo įpročiuose.

Daugelis lieknėjimo programų pataria riboti savo mitybos racione suvartojamų riebalų ir angliavandenių kiekį ir palikti jame tik baltymais gausius produktus. Tačiau sveikos mitybos specialistai rekomenduoja valgyti subalansuotus patiekalus, gausius ir kokybiškų baltymų, ir kokybiškų riebalų. Taigi, valgant liesą žuvį rekomenduojama ją patiekti kartu su kokybišku alyvuogių aliejumi.

Jūrinė ar gėlavandenė

Išsiaiškinus, kokia žuvis, riebi ar liesa, atsidurs ant vakarienės stalo, lieka nuspręsti, į kurį parduotuvės skyrių eiti – jūrinių ar gėlavandenių žuvų. Nors jūros produktai daug kam vis dar siejasi su egzotika, vertėtų išlikti budriems ir pirmiausia ieškoti naudos sveikatai.

Laisvai vandenyse plaukiojančių žuvų mitybos niekas nekontroliuoja. Taigi, jei plėšri žuvis praryja pesticidais ir kitomis pavojingomis medžiagomis užterštą žuvį, teršalai patenka ir į plėšriąją, kuri gali atsidurti ant žmonių stalo.

„Reikia pripažinti, kad nekontroliuojamoje teritorijoje gyvenančiose jūrinėse žuvyse gali atsirasti teršalų – sunkiųjų metalų, pesticidų likučių, chloro organinių junginių, dioksinų,“ – įspėja Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. Dr. Rimantas Stukas.

Tuo tarpu tvenkiniuose ekologiškai auginamų žuvų mityba kontroliuojama, jos maitinamos daugiausia tik ekologiškais pašarais, todėl šių žuvų, karpių, amūrų, lydekų, lynų, eršketų, plačiakakčių, upėtakių, karosų ir kitų, mėsa yra švari ir saugi vartoti.

Šviežia ar apdorota

Kitas svarbus aspektas, renkantis žuvų produktus – žuvies paruošimo būdas. Europos Komisijos 2016 metais atlikti žuvies ir akvakultūros produktų vartojimo tyrimai atskleidė, kad Lietuvoje populiariausia rūkyta žuvis. Vis dėlto, šis pasirinkimas nėra palankiausias sveikatai, nes rūkytoje žuvyje yra labai daug druskos.

„Žuvies produktai ir taip turi labai daug skoninių savybių, todėl papildomo sūdymo reikėtų vengti. Didelis kiekis druskos maiste žmogaus organizme sulaiko skysčius, o tai nėra sveika. Kartais žmonės skundžiasi, kad atsikėlus ryte svarstyklės rodo dviem kilogramais daugiau nei prieš užmiegant, tačiau šie du papildomi kilogramai ir atsiranda dėl to, kad organizme užlaikomi skysčiai. Stebėdamas save ir savo mitybą, žmogus gali daug ką atrasti,“ – komentuoja R. Bogušienė.

Tuo tarpu namuose orkaitėje paruošę tvenkiniuose išaugintą šviežią žuvį neapsiriksite. Gaminimo procesas neužims daug laiko, o rezultatas bus malonus gomuriui.

„Tereikia žuvį apšlakstyti citrinos sultimis, įdėti juodųjų pipirų, prieskoninių žolelių, tarkime, raudonėlio. Taip paruoštą žuvį įsukus į foliją ar kepimo popierių ir iškepus orkaitėje be jokios papildomos druskos, gausime skanų ir sveiką patiekalą,“ – patiekalų idėjomis dalijosi sveikos mitybos ekspertė.

Užsakymo nr.: PT_76610135

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

70 metų ledus gaminantis „Klaipėdos pienas“: lietuviai vis dažniau gilinasi į produktų sudėtį (2)

Ilgą istoriją turinčio ledų gamintojo AB „Klaipėdos pienas“ atstovų teigimu, pastaruoju metu...

Kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė dalinasi, kaip kepsninėje kepti ne tik mėsą, žuvį, bet ir sezonines daržoves, uogas, vaisius (3)

Pasivažinėjus po individualių namų kvartalus galima įsitikinti, kad beveik visuose kiemuose...

„Švyturys Bhouse“ sezono atidarymas – kaip derinti grilio patiekalus su alumi? (10)

Alus ir grilis – tai tandemas, be kurio vasaros sezonas praktiškai neįsivaizduojamas. Ant...

Vasaros skonis jūsų lėkštėje: šios salotos su grilyje kepta jautiena nepaliks abejingų

Pagaliau pasitaisę orai skatina kuo daugiau laiko praleisti lauke. Gryname ore norisi ilsėtis,...

Žalioji vitaminų bomba: šios pikantiškos salotos nustebins savo skoniu (1)

Už lango sužaliavus gamtai natūraliai ir savo lėkštėse norisi matyti sveikesnį, lengvesnį ir...

Top naujienos

Pasaulį bauginanti kovido atmaina jau Lietuvoje: prasideda ypač akylus situacijos stebėjimo laikas (118)

Sparčiau plintanti ir nepilnai pasiskiepijusiems pavojingesnė „delta“ koronaviruso atmaina jau...

Dailius Dargis | D+

Nauji faktai tamsioje Karpavičiaus testamento istorijoje: čia figūruoja ne tik tamsiaplaukė moteris, bet ir žinomi spalvingos reputacijos veikėjai

Šiemet rugpjūtį sueis lygiai dveji metai, kai netikėtai po sunkios ligos mirė vienas iš...

26-erių Dovilė pribloškė net gydytojus: jie stebėjosi, kaip su tokiomis diagnozėmis galiu gimdyti (45)

26-erių metų Dovilė Vickutė atrodo taip pat, kaip ir jos bendraamžiai. Net sunku įtarti, kad ši...

Norite šią vasarą būti pačios madingiausios ir stilingiausios? Nepadarykite grubios klaidos – šiuos drabužius turite užmiršti (9)

Sezonai keičiasi, o dažnai spintoje drabužiai lieka tie patys. Stilistė Jomantė Vaitkutė...

Euro 2020: Danija aiškinasi santykius su Rusijos rinktine gyvai (134)

Europos futbolo čempionate prie pabaigos artėja pirmasis grupių varžybų ratas. Pirmadienio...

Latvija vėl laukia lietuvių: ką būtina žinoti vykstantiems ir ką verta pamatyti (84)

Nuo birželio 16 dienos Latvija atsivėrė svečiams iš užsienio, tad lietuviai vėl gali...

„Žalgiryje“ – dar vienas naujokas: dėjimais ir blokais Izraelyje išsiskyręs vidurio puolėjas (4)

Kauno „Žalgirio“ priekinę liniją naujajame sezone sustiprins galingai Izraelio lygoje...

Į Nausėdą nusprendė kreiptis atviru laišku: užkliuvo Švedijoje įteiktas apdovanojimas (292)

Aktorius, režisierius, rašytojas Arkadijus Vinokuras atviru laišku kreipėsi į prezidentą...

Eugenija Grižibauskienė | D+

Verslo vilkas Leonavičius – apie Donbaso ir Odesos banditus ir verslą iš nevilties

Istorijas pasakoja tie, kas išgyveno. Šią frazę kelis kartus pakartoja „ Traidenio “...