Platus maisto pasirinkimas parduotuvėje greitai išlepina pirkėją. Esame įpratę kiekvieną dieną gauti būtent tai, ko tą minutę trokštame. Bet įvairiais maisto produktais nukrautos lentynos akimirksniu gali praryti laiką ir energiją. Vienintelė išeitis – paruošti namų darbus ir prieš keliaujant į prekybos centrą tiksliai žinoti, pagal kokius kriterijus išsirinkti geriausią prekę.
„Žvejojame“ žuvį parduotuvėje: kokį laimikį parnešti vakarienei
© Shutterstock nuotr.

Tos pačios taisyklės galioja ir renkantis žuvį. Žuvies produktų lentynos dažniausiai būna išsibarsčiusios po visą prekybos centrą – galime rinktis iš šaldytų žuvies gaminių, rūkytų, vytintų ar namo grįžti parduotuvėje „sužvejojus“ visą šviežią, ką tik iš tvenkinių atvežtą gyvą žuvį. Tačiau daugeliu atveju nuo jūsų pasirinkimo priklauso ne tik patiekalo skonis, bet ir nauda sveikatai.

Liesa ar riebi

Vis daugiau žmonių pasaulyje susirūpina savo svoriu ir, vengdami nutukimo, verčiau renkasi liesą žuvį. Tokia tendencija pastebima ir lietuvių vartojimo įpročiuose.

Daugelis lieknėjimo programų pataria riboti savo mitybos racione suvartojamų riebalų ir angliavandenių kiekį ir palikti jame tik baltymais gausius produktus. Tačiau sveikos mitybos specialistai rekomenduoja valgyti subalansuotus patiekalus, gausius ir kokybiškų baltymų, ir kokybiškų riebalų. Taigi, valgant liesą žuvį rekomenduojama ją patiekti kartu su kokybišku alyvuogių aliejumi.

Jūrinė ar gėlavandenė

Išsiaiškinus, kokia žuvis, riebi ar liesa, atsidurs ant vakarienės stalo, lieka nuspręsti, į kurį parduotuvės skyrių eiti – jūrinių ar gėlavandenių žuvų. Nors jūros produktai daug kam vis dar siejasi su egzotika, vertėtų išlikti budriems ir pirmiausia ieškoti naudos sveikatai.

Laisvai vandenyse plaukiojančių žuvų mitybos niekas nekontroliuoja. Taigi, jei plėšri žuvis praryja pesticidais ir kitomis pavojingomis medžiagomis užterštą žuvį, teršalai patenka ir į plėšriąją, kuri gali atsidurti ant žmonių stalo.

„Reikia pripažinti, kad nekontroliuojamoje teritorijoje gyvenančiose jūrinėse žuvyse gali atsirasti teršalų – sunkiųjų metalų, pesticidų likučių, chloro organinių junginių, dioksinų,“ – įspėja Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. Dr. Rimantas Stukas.

Tuo tarpu tvenkiniuose ekologiškai auginamų žuvų mityba kontroliuojama, jos maitinamos daugiausia tik ekologiškais pašarais, todėl šių žuvų, karpių, amūrų, lydekų, lynų, eršketų, plačiakakčių, upėtakių, karosų ir kitų, mėsa yra švari ir saugi vartoti.

Šviežia ar apdorota

Kitas svarbus aspektas, renkantis žuvų produktus – žuvies paruošimo būdas. Europos Komisijos 2016 metais atlikti žuvies ir akvakultūros produktų vartojimo tyrimai atskleidė, kad Lietuvoje populiariausia rūkyta žuvis. Vis dėlto, šis pasirinkimas nėra palankiausias sveikatai, nes rūkytoje žuvyje yra labai daug druskos.

„Žuvies produktai ir taip turi labai daug skoninių savybių, todėl papildomo sūdymo reikėtų vengti. Didelis kiekis druskos maiste žmogaus organizme sulaiko skysčius, o tai nėra sveika. Kartais žmonės skundžiasi, kad atsikėlus ryte svarstyklės rodo dviem kilogramais daugiau nei prieš užmiegant, tačiau šie du papildomi kilogramai ir atsiranda dėl to, kad organizme užlaikomi skysčiai. Stebėdamas save ir savo mitybą, žmogus gali daug ką atrasti,“ – komentuoja R. Bogušienė.

Tuo tarpu namuose orkaitėje paruošę tvenkiniuose išaugintą šviežią žuvį neapsiriksite. Gaminimo procesas neužims daug laiko, o rezultatas bus malonus gomuriui.

„Tereikia žuvį apšlakstyti citrinos sultimis, įdėti juodųjų pipirų, prieskoninių žolelių, tarkime, raudonėlio. Taip paruoštą žuvį įsukus į foliją ar kepimo popierių ir iškepus orkaitėje be jokios papildomos druskos, gausime skanų ir sveiką patiekalą,“ – patiekalų idėjomis dalijosi sveikos mitybos ekspertė.

Užsakymo nr.: PT_76610135

|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Borjomi pirmą kartą nustebina savo gerbėjus gaiviais kokteilių receptais (2)

Termometro stulpeliams kopiant aukštyn, atsigaivinti skaniu, šviežiu ir namie pagamintu kokteiliu...

Šios vasaros atradimas: šaltai brandinta kava, kurios galėsite iškart pasigaminti visai savaitei Receptai (9)

Vasara jau dabar mus lepina karščiais, todėl komfortiškam laikui namuose ar smagiam barbekiu...

Gudrybės ir patarimai, kaip patiems išsirūkyti mėsą, žuvį ar net desertus RECEPTAI

Valgio gaminimas ant gyvos ugnies yra viena iš karščiausių pastarųjų metų kulinarinių...

Virtuvės šefas Artūras Braslauskas: apie populiariausius gatvės maisto patiekalus ir kaip juos pasigaminti namuose RECEPTAI (9)

Gatvės maisto mada, kurią daugelis sieja su amerikietiška kultūra, pamažu užkariauja ir...

Top naujienos

Verslas per karantiną gautą paramą grąžina valstybei: yra kam pinigų reikia labiau

Trys Lietuvos įmonės – „ Felit “, „ Ikea Industry Lietuva “ ir „ Švyturys-Utenos alus...

Vladimiras Laučius. Laisvė, pasodinta į Lukiškes (35)

„Kodėl mes čia keliame strėles? “ – Seimo posėdyje klausė parlamentaras ir agronomas...

Per karantino krizę medikams buvo paruošta 30 tūkstančių kiniškų „meilės siurprizų“ tyrimas (138)

Klaipėdos savivaldybė koronaviruso krizės įkarštyje įsigijo 60 tūkst. kiniškų...

Penki iš septynių naujų atvejų yra įvežtiniai: koronavirusas nustatytas ir Vilniaus rajone nužudytam asmeniui ligoninėse gydomi 8 žmonės (51)

Penki iš septynių naujų koronaviruso atvejų – įvežtiniai, ketvirtadienį BNS informavo...

SEB prognozės Lietuvai: atlaikius pandemijos smūgį, ekonomika atsigauna geriau nei tikėtasi (12)

Antrąjį ketvirtį Lietuvos ekonomika traukėsi lėčiau nei tikėtasi, ir SEB bankas...

„Žalgirio“ direktorius: siekėme Šarūną išlaikyti, tačiau konkurencija dėl jo buvo neįtikėtinai didelė (34)

Pirmą kartą nuo 2016-ųjų metų Kauno „Žalgirio“ klubui teks ieškotis naujo trenerio. Iki...

Kardiologai ragina nelaukti: pavėlavusius skubios pagalbos medikai gydo labai sunkios būklės (3)

Respublikinės Šiaulių ligoninės Širdies ir kraujagyslių centro konsultantai kardiologai jau yra...

Kaip ant grilio išsikepti vištienos krūtinėlę, kad ji išliktų sultinga

Alfas Ivanauskas vasarą ant grilio siūlo išbandyti keptą vištieną ir išdavė sultingiausios...

Jasikevičius palieka „Žalgirį“ – treniruos „Barceloną“ (440)

Šarūnas Jasikevičius palieka Kauną ir keliasi į Barseloną. Strategas pasiekė susitarimą su...

Po „pasibjaurėtinos Rusijos kampanijos“ JAV paliko galimybę Putinui (83)

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija trečiadienį tvirtino esanti griežtai nusistačiusi...