Alus ir grilis – tai tandemas, be kurio vasaros sezonas praktiškai neįsivaizduojamas. Ant grotelių keptos mėsos skonis, kurį papildo gaivi angliarūgštė ir apynių kartumas – tai kiekvienos vasaros receptas. Tačiau šis skirtingų amatų susitikimas reikalauja žinių, kurios leidžia patikrintus grilio patiekalų skonius atrasti iš naujo. Alaus someljė Jonas Lingys teigia, kad įsiminus keletą paprasčiausių taisyklių, kiekvieną savo vasaros grilio patirtį perkelsite į kitą skonių lygmenį.
„Švyturys Bhouse“ sezono atidarymas – kaip derinti grilio patiekalus su alumi?
© Organizatorių nuotr.

Vakar klaipėdiečiai ir miesto svečiai po ilgos pertraukos turėjo galimybę pasimėgauti gastronominiais alaus ir maisto derinimo atradimais, sudalyvaudami pirmojoje šio sezono „Švyturys Bhouse“ degustacinėje vakarienėje. Renginio svečiu tapo garsiausias mėsos vikingas Vylius Blauzdavičius iš „Chef the viking“, kuris kartu su sertifikuotu alaus ciceronu Jonu Lingiu leidosi į ekspediciją po skonių ir aromatų pasaulį. Pirmosios kelionės tema – grilis, todėl būtent jam dedikuoti išskirtiniai mėsos patiekalai buvo derinami su gėrimais. Tuo pat metu herojai pasidalino naudingais patarimais, kuriuos apie mėsos ir alaus derinimą turėtų žinoti kiekvienas.

„Vasaros sezonas ir grilio sezonas yra tarsi sinonimai, kurie visada žengia kartu. Neatsitiktinai pirmąją alaus ir maisto derinimo vakarienę „Švyturys Bhouse“ dedikavome būtent šiai temai. Norėjome pradėti nuo įsimintino starto, todėl svečiams pasiūlėme tokius patiekalus kaip aštrios čioriso dešrelės, išraiškingas sumuštinis ar kiaulienos šonkauliai, prie jų priderindami netikėtus alaus skonius. Šia degustacija pakvietėme svečius į kulinarinę kelionę, kurioje jie turėjo galimybę kitomis akimis pažvelgti į alaus ir grilio patiekalų dermę bei atrasti naujų skonio atradimų“, – teigia J. Lingys.

„Švyturys Bhouse“ sezono atidarymas – kaip derinti grilio patiekalus su alumi?
© Organizatorių nuotr.

Kaip derinti mėsos patiekalus su alumi?

Daugelis grilio entuziastų kruopščiai renkasi kokybišką mėsą ir vertina jos riebumą, matuoja marinato rūgštumą ar saldumą, tačiau kai pasisuka kalba apie alų, neretai pasirenkamas tiesiog pirmas pasitaikęs lageris. Anot J. Lingio – tai puikus pasirinkimas, tačiau tikrai nevienintelis. Tinkamai suderinus mėsos ir alaus skonius, tą patį patiekalą galima atrasti iš naujo.

„Derindami grilio patiekalus su alumi, turėtumėme atkreipti dėmesį į keletą dalykų. Visų pirma, vienodas intensyvumas. Jeigu ruošiame intensyvaus skonio mėsos patiekalą, vertėtų rinktis panašaus intensyvumo, tamsesnės spalvos alų. Bet jeigu mes norime sukurti priešingą efektą ir verčiau su alumi sukurti atgaivą riebesniam mėsos patiekalui, galime rinktis gaivesnį gėrimą, kuris paruoštų mūsų receptorius būsimai skonių kelionei“, – teigia alaus someljė.

Kolegai antrina ir V. Blauzdavičius bei priduria, kad jeigu nežinote, koks gėrimas geriausiai papildys jūsų patiekalą, visada galite eksperimentuoti.

„Švyturys Bhouse“ sezono atidarymas – kaip derinti grilio patiekalus su alumi?
© Organizatorių nuotr.

„Aš visada vadovaujuosi viena taisykle: lengvesni mėsos patiekalai – su lengvesniu alumi, kad vienas kito neužgožtų, riebesni patiekalai – su ryškaus, sodraus skonio alumi. Turiu praktinį patarimą, kuris niekada nenuvilia: jeigu nežinote, kokį alų priderinti prie savo grilio meniu, siūlau pasidaryti tarsi nedidelę degustaciją ir pasirinkti 3-4 skirtingas alaus rūšis, kurias ragaukite su skirtingais patiekalais. Taip ne tik pajausite skirtumus, bet ir atrasite, kas labiausiai patinka būtent jums“, – teigia grilio meistras.

Jeigu vis dėlto ieškote tam tikrų derinimo taisyklių, jų yra galybės. Tačiau J. Lingys teigia, kad visų įsiminti – visai nebūtina, verčiau žinoti keletą esminių gairių.

„Alaus ir grilio patiekalų derinimas labai priklausys nuo to, kokį patiekalą gaminsite. Jeigu kepsite didkepsnius ar šonkaulius, rinkitės tamsesnį ir sodresnį alų. Stautai ir porteriai puikiai dera su riebesniais kepsniais, o rudieji eliai puikiai derės su liesesne mėsa. Jeigu ruošite mėsainį, picą arba kiaulienos šašlyką, drąsiai rinkitės gintarinės spalvos lagerį arba IPA. Jeigu grilinsite jūros gėrybes, pavyzdžiui, krevetes, čia puikiai tinka lageris arba kvietinis alus. Jeigu nevalgote mėsos arba prieš pagrindinį patiekalą mėgausitės gaiviais užkandžiais ar salotomis, šalia taip pat derinkite kvietinį alų“, – sako J. Lingys.

„Švyturys Bhouse“ sezono atidarymas – kaip derinti grilio patiekalus su alumi?
© Organizatorių nuotr.

Šio sezono grilio tendencijos

Tačiau šį sezoną verta atkreipti dėmesį ne tik į laiko patikrintas taisykles, bet ir naujas grilio tendencijas. Abu skonio meistrai vieningai sutaria, kad šį sezoną ta tendencija – tai lokalumas.

„Kokybė. Laikas. Sezoniškumas. Vietos ūkininkai. Tai pagrindinės mėsos ruošimo tendencijos, vyraujančios ne tik tarp grilio entuziastų, bet ir apskritai visame maisto pasaulyje. Grilius yra neatsiejamas nuo kokybiškų produktų: jeigu kepate prastos kokybės mėsą, kad ir kaip ją marinuotumėte ar stebuklingai ruoštumėte, nieko nepavyks. Todėl šiandien daugelis atsigręžia į sezoniškumą, nes jeigu produktas sezoninis, jis šviežias, geriausių savo skoninių savybių etape. Tokiam mėsos šmotui, kuris teisingai paruoštas, išpjaustytas, brandintas, užtenka kaitros, druskos ir pipirų, kad skonių receptoriai sušoktų tango“, – sako V. Blauzdavičius.

„Švyturys Bhouse“ sezono atidarymas – kaip derinti grilio patiekalus su alumi?
© Organizatorių nuotr.

J. Lingys priduria, kad ir alaus bei maisto derinių atradimuose šiemet taip pat dominuos vietiniai skoniniai motyvai.

„Nors lageris – tai populiariausias pasirinkimas prie grilio patiekalų, šią vasarą, organizuodamas maisto ir alaus degustacijas visoje Lietuvoje, turiu tikslą – pakviesti atrasti naujus ir netikėtus tradicinių alaus rūšių ir stilių variantus. Todėl kviesiu pažinti belgiškosios aludarystės pusę, pagardintą įvairiausiais prieskoniais, pavyzdžiui, bazilikais, raudonėliais, čiobreliais ar net mums pažįstamais krapais ir petražolėmis. Taip pat daug dėmesio skirsime vietinei virtuvei ir sezoniniams produktams – šios vasaros degustacijose išlaikysime šią kryptį“, – pasakoja alaus someljė.

Kalbėdamas apie naująjį sezoną J. Lingys priduria, kad „Švyturys Bhouse“ visą vasarą ruošia puokštę skirtingų degustacijų su garsiausiais Lietuvos šefais ir gurmaniškais alaus bei maisto deriniais.

Daugiau informacijos – video transliacijoje.

Užsakymo nr.: PT_87431609

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

70 metų ledus gaminantis „Klaipėdos pienas“: lietuviai vis dažniau gilinasi į produktų sudėtį (2)

Ilgą istoriją turinčio ledų gamintojo AB „Klaipėdos pienas“ atstovų teigimu, pastaruoju metu...

Kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė dalinasi, kaip kepsninėje kepti ne tik mėsą, žuvį, bet ir sezonines daržoves, uogas, vaisius (3)

Pasivažinėjus po individualių namų kvartalus galima įsitikinti, kad beveik visuose kiemuose...

„Švyturys Bhouse“ sezono atidarymas – kaip derinti grilio patiekalus su alumi? (10)

Alus ir grilis – tai tandemas, be kurio vasaros sezonas praktiškai neįsivaizduojamas. Ant...

Vasaros skonis jūsų lėkštėje: šios salotos su grilyje kepta jautiena nepaliks abejingų

Pagaliau pasitaisę orai skatina kuo daugiau laiko praleisti lauke. Gryname ore norisi ilsėtis,...

Žalioji vitaminų bomba: šios pikantiškos salotos nustebins savo skoniu (1)

Už lango sužaliavus gamtai natūraliai ir savo lėkštėse norisi matyti sveikesnį, lengvesnį ir...

Top naujienos

Į nekilnojamojo turto rinką grįžo ilgai nematyti spekuliantai: įspėjama dėl dirbtinai keliamų kainų LB siūlo keisti įstatymus (48)

Gyventojams šiandien būstus perkant greičiau nei juos spėjama statyti, nekilnojamo turto rinkoje...

Įspūdingas praėjusio finalo pakartojimas sudėliojo aštuntfinalio poras skirti trys 11 m baudiniai (38)

Trečiadienį vėlai vakare baigėsi Euro 2020 grupių etapas, po kurio paaiškėjo visos...

Užkalnis. Gyvenimas jau per geras ir eina dar geryn (400)

Kartais būna taip, kad apsidairai, ir matai, kad viskas tiesiog taip puiku, kad geriau mes nesame...

Lietus su perkūnija niekur nedings: sinoptikai žada permainingus orus (6)

Šiandien per Lietuvą lėtai slinks atmosferos frontas. Dienos pradžia bus gana saulėta ir sausa,...

Audra atkeliavo į Lietuvą: stichija Kaune vartė medžius PAGD: su stichija susiję apie 50 pranešimų (181)

Kaip ir žadėta, per Lietuvą birželio 23-osios vakarą slenka audros debesys. Nors didžiųjų...

Incidentas Pabradėje: migrantai sukėlė riaušes, pasieniečiai panaudojo ašarines dujas, aidėjo šūviai papildyta (537)

Trečiadienį vakare VSAT Užsieniečių registracijos centre (URC) Pabradėje apgyvendintiems...

Į bedugnę svirusią Vokietijos rinktinę paskutinę akimirką nutvėrė atsarginis UEFA uždrausta vaivorykšte prieš vengrus mojavo protestuotojas (144)

15 metų trukęs Joachimo Lowo reichas Vokietijos nacionalinėje komandoje vos nesibaigė bent...

Po vartininko liapsuso pakrikę slovakai patyrė ispanišką egzekuciją ir praleido tolyn Ukrainą (59)

Paskutinis Europos futbolo čempionato grupių etapo vakaras virto asmenine Slovakijos rinktinės...

Chris Kay, P R Sanjai | D+

Didžiausia vakcinų gamintoja pasaulyje patiria rimtų problemų: gaisras buvo tik pradžia

Virtinėje pasaulio šalių, nuo Bangladešo iki Nepalo ir Ruandos, kur fiksuojami koronaviruso...