Apsipirkinėjant po dienos darbų labai dažnai rankos pačios tiesiasi prie šaldytų produktų arba įvairiausių pusgaminių ar rūkytų gaminių lentynų. Juk 8 valandas praleidus biure mažiausiai norisi dar dvi padovanoti virtuvei. Nuovargis, stresas ar paprasčiausias tingulys priverčia mus pamiršti tikrąją maisto esmę – suteikti organizmui kuo daugiau vertingų maistinių medžiagų.
© Adobe Stock

Dažniausiai šviežias – šaldytas – rūkytas dilema mus ištinka nusprendus vakarienei pasigaminti žuvies patiekalą. Neretai pasirenkame paprastesnį variantą – įsigyti šaldytą žuvies file ar jau termiškai apdorotą gaminį. Tačiau dietologai ir mitybos specialistai įspėja – norėdami suteikti organizmui daugiausia kokybiškų maistinių medžiagų, verčiau rinkitės šviežią ar bent jau kuo mažiau apdorotą žuvį.

Nors šviežios ir šaldytos žuvies sudėtis yra visiškai tokia pati, šaldyta žuvis dalį svarbiausių medžiagų praranda pasiruošus iš jos pagaminti patiekalą. „Atšildant šaldytą, į ledo gabalą sušalusią žuvį prarandami skysčiai, pažeidžiama ląstelės membrana, o kartu su skysčiais prarandamos ir gerosios medžiagos. Be to, ji tampa be kvapo, sausa,“ – užsimena Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. dr. Rimantas Stukas. Būtent dėl sausumo ar nepakankamai tvirtos tekstūros dažniausiai skundžiasi vartotojai. Tenka pripažinti, šviežia žuvis ant stalo atrodo žymiai patraukliau, be to, ji išsaugo savo natūralią spalvą ir kvapą.

Tačiau tai – dar ne pati didžiausia blogybė. Europos Komisijos 2016 metais atliktas žuvų ir akvakultūros produktų vartotojų tyrimas atskleidė nepatogią tiesą. Nors šalyje turime apsčiai žuvininkystės ūkių, kuriuose ekologiškai auginamos ne tik mūsų kraštams būdingiausios žuvys, tokios kaip karpis, amūras, plačiakaktis, karosas, bet ir egzotiškesnės žuvų rūšys – upėtakiai ir netgi eršketai, populiariausias žuvies produktas Lietuvoje – silkė. Be to, net 58 proc. žuvies vartotojų, ypač vyrai, yra linkę rinktis sūrią rūkytą žuvį.

Sveikos mitybos specialistai įspėja, kad toks žuvies apdorojimo būdas anaiptol nėra pats palankiausias sveikatai. „Žuvis yra geras daiktas ir reiktų jos nesugadinti. Renkantis [žuvį] aš siūlyčiau pradėti nuo to, kaip ta žuvis yra apdorota. Geriausia pirkti šviežią arba atvėsintą žuvį, bet ne konservuotą ir ne kažkaip labai stipriai apdorotą. Vadinasi, reikėtų rinktis kuo natūralesnę,“ – pataria sveikos mitybos specialistė, organizacijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė.

Moteris užsimena, kad žuvis apskritai neturėtų būti ilgai termiškai apdorojama, taigi, nereikėtų jos ir perkepti. O siekiant išsaugoti visas naudingas žuvies medžiagas ir išgauti geriausią patiekalo skonį, šviežią ar atvėsintą žuvį reikėtų kepti orkaitėje, garinti garpuodyje ar troškinti. Taip patiekalas išsaugos savo spalvą, struktūrą ir kvapą, o skonines savybes dar labiau pagerinsite pagardindami žuvies patiekalą nedideliu kiekiu natūralių prieskoninių žolelių.

Troškintas karpis
Reikės:

  • 1-1,5kg. karpis,
  • stiklinė kaparių,
  • 0,5 citrinos,
  • petražolių,
  • 50g sviesto,
  • 0,5l. sauso baltojo vyno,
  • druskos.

Išdarinėtą karpį perpjaukite išilgai pusiau, supjaustykite gabalais ir pasūdykite. Prikaistuvyje ar gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, į jį sudėkite žuvį, apibarstykite susmulkintais petražolių lapeliais, uždėkite citrinos griežinukus, suberkite kaparius. Apipylę vynu, uždengtą troškinkite orkaitėje 30-40 min.

Troškintas, grybais įdarytas, upėtakis
Reikės:

  • 800 g. upėtakių,
  • 20 g. džiovintų baravykų,
  • sviesto,
  • 2 šaukštai miltų,
  • 2 šaukštai grietinės,
  • prieskoninių daržovių,
  • druskos.

Upėtakius išdarinėkite per pakaklę, nuplaukite, nusausinkite, ištrinkite druska, prikimškite grybų įdaro, užsiūkite, voliokite miltuose ir apkepkite svieste. Po to upėtakius dėkite į troškintuvą su susmulkintomis prieskoninėmis daržovėmis, įpilkite truputį sultinio ir troškinkite. Baigdami troškinti, supilkite grietinę.
Įdarui: baravykus išmirkykite, apvirkite, smulkiai supjaustykite ir išmaišykite su svieste keptais svogūnais.

Ištraukite siūlus, tada upėtakius dėkite į pašildytą pusdubenį, apipilkite koštu padažu, kuriame buvo troškinami, barstykite petražolių lapeliais. Tiekite su virtomis bulvėmis ar virtais makaronais ir žaliomis salotomis.

Užsakymo nr.: PT_76671823

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Veryga apie 10 proc. brangsiančią degtinę: mokomės iš klaidų – degtinė buvo palikta per pigi (84)

Kitais metais valdžia planuoja ir dešimtadaliu didinti stipraus alkoholio akcizą, ir pertvarkyti...

Užkalnis. Žinau, už ką balsuosite rinkimuose (115)

Taip, aš tikrai žinau, kas bus išrinktas dirbti Daukanto aikštėje. Tiksliau, aš bijau, kad...

Šiauliuose atskleidė kitą mitingo dėl mokytojų pusę: moksleiviai ten buvo išsiųsti ne savo noru (198)

Trečiadienio vidurdienį prie Šiaulių miesto savivaldybės susirinko minia moksleivių, kurie...

Rusija tulžingai reaguoja į Lietuvos sankcijas dėl užpuolimo Kerčėje: be atsako neliksite (872)

Lietuva tapo pirmąja pasaulio valstybe, apsisprendusia dėl Kremliaus agresijos Kerčės sąsiauryje...

Giedrius Drukteinis. Lietuvos grožio industrija tėra įprastas kiaulių tvartas (22)

Pastarasis konfliktas tarp Julijos Janus ir Juozo Statkevičiaus ne tik sukėlė nemažai...

Norinčius sušių Kūčioms ragina paskubėti – visiems gali ir neužtekti (92)

Nacionalinis japonų patiekalas ant Kūčių stalo šiemet turbūt nustebintų tik kaime...

Alkoholis turi naują geriausią draugą: gėdą sukelianti liga žudo tyliai (32)

„Ne, ne, man viskas gerai. Dirbu gerai, nepervargstu. Viršininkas geras. Uždirbu daug, tobulas...

Vaivos Budraitytės 2019 metų horoskopas Vandens ženklams (1)

2019 metai – jau ne už kalnų. Pats metas sužinoti, kas mūsų laukia. Garsi astrologė ir...

Vyriškumą pademonstravęs „Neptūnas“ sugadino Čempionų lygos pirmūnų seriją

Beveik visas rungtynes varžovus vijęsis Klaipėdos „Neptūnas“ ketvirtame kėlinyje sugebėjo...

NT brokeriai kyla į kovą: šį kartą kainų pasiutpolkės neištvėrė jie patys (159)

NT brokerių kantrybės taurė perpildyta – nauja žinia apie kylančias kainas iš skelbimų...