Apsipirkinėjant po dienos darbų labai dažnai rankos pačios tiesiasi prie šaldytų produktų arba įvairiausių pusgaminių ar rūkytų gaminių lentynų. Juk 8 valandas praleidus biure mažiausiai norisi dar dvi padovanoti virtuvei. Nuovargis, stresas ar paprasčiausias tingulys priverčia mus pamiršti tikrąją maisto esmę – suteikti organizmui kuo daugiau vertingų maistinių medžiagų.
Šviežia, šaldyta ar rūkyta žuvis: surask 10 skirtumų
© Adobe Stock

Dažniausiai šviežias – šaldytas – rūkytas dilema mus ištinka nusprendus vakarienei pasigaminti žuvies patiekalą. Neretai pasirenkame paprastesnį variantą – įsigyti šaldytą žuvies file ar jau termiškai apdorotą gaminį. Tačiau dietologai ir mitybos specialistai įspėja – norėdami suteikti organizmui daugiausia kokybiškų maistinių medžiagų, verčiau rinkitės šviežią ar bent jau kuo mažiau apdorotą žuvį.

Nors šviežios ir šaldytos žuvies sudėtis yra visiškai tokia pati, šaldyta žuvis dalį svarbiausių medžiagų praranda pasiruošus iš jos pagaminti patiekalą. „Atšildant šaldytą, į ledo gabalą sušalusią žuvį prarandami skysčiai, pažeidžiama ląstelės membrana, o kartu su skysčiais prarandamos ir gerosios medžiagos. Be to, ji tampa be kvapo, sausa,“ – užsimena Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. dr. Rimantas Stukas. Būtent dėl sausumo ar nepakankamai tvirtos tekstūros dažniausiai skundžiasi vartotojai. Tenka pripažinti, šviežia žuvis ant stalo atrodo žymiai patraukliau, be to, ji išsaugo savo natūralią spalvą ir kvapą.

Tačiau tai – dar ne pati didžiausia blogybė. Europos Komisijos 2016 metais atliktas žuvų ir akvakultūros produktų vartotojų tyrimas atskleidė nepatogią tiesą. Nors šalyje turime apsčiai žuvininkystės ūkių, kuriuose ekologiškai auginamos ne tik mūsų kraštams būdingiausios žuvys, tokios kaip karpis, amūras, plačiakaktis, karosas, bet ir egzotiškesnės žuvų rūšys – upėtakiai ir netgi eršketai, populiariausias žuvies produktas Lietuvoje – silkė. Be to, net 58 proc. žuvies vartotojų, ypač vyrai, yra linkę rinktis sūrią rūkytą žuvį.

Sveikos mitybos specialistai įspėja, kad toks žuvies apdorojimo būdas anaiptol nėra pats palankiausias sveikatai. „Žuvis yra geras daiktas ir reiktų jos nesugadinti. Renkantis [žuvį] aš siūlyčiau pradėti nuo to, kaip ta žuvis yra apdorota. Geriausia pirkti šviežią arba atvėsintą žuvį, bet ne konservuotą ir ne kažkaip labai stipriai apdorotą. Vadinasi, reikėtų rinktis kuo natūralesnę,“ – pataria sveikos mitybos specialistė, organizacijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė.

Moteris užsimena, kad žuvis apskritai neturėtų būti ilgai termiškai apdorojama, taigi, nereikėtų jos ir perkepti. O siekiant išsaugoti visas naudingas žuvies medžiagas ir išgauti geriausią patiekalo skonį, šviežią ar atvėsintą žuvį reikėtų kepti orkaitėje, garinti garpuodyje ar troškinti. Taip patiekalas išsaugos savo spalvą, struktūrą ir kvapą, o skonines savybes dar labiau pagerinsite pagardindami žuvies patiekalą nedideliu kiekiu natūralių prieskoninių žolelių.

Troškintas karpis
Reikės:

  • 1-1,5kg. karpis,
  • stiklinė kaparių,
  • 0,5 citrinos,
  • petražolių,
  • 50g sviesto,
  • 0,5l. sauso baltojo vyno,
  • druskos.

Išdarinėtą karpį perpjaukite išilgai pusiau, supjaustykite gabalais ir pasūdykite. Prikaistuvyje ar gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, į jį sudėkite žuvį, apibarstykite susmulkintais petražolių lapeliais, uždėkite citrinos griežinukus, suberkite kaparius. Apipylę vynu, uždengtą troškinkite orkaitėje 30-40 min.

Troškintas, grybais įdarytas, upėtakis
Reikės:

  • 800 g. upėtakių,
  • 20 g. džiovintų baravykų,
  • sviesto,
  • 2 šaukštai miltų,
  • 2 šaukštai grietinės,
  • prieskoninių daržovių,
  • druskos.

Upėtakius išdarinėkite per pakaklę, nuplaukite, nusausinkite, ištrinkite druska, prikimškite grybų įdaro, užsiūkite, voliokite miltuose ir apkepkite svieste. Po to upėtakius dėkite į troškintuvą su susmulkintomis prieskoninėmis daržovėmis, įpilkite truputį sultinio ir troškinkite. Baigdami troškinti, supilkite grietinę.
Įdarui: baravykus išmirkykite, apvirkite, smulkiai supjaustykite ir išmaišykite su svieste keptais svogūnais.

Ištraukite siūlus, tada upėtakius dėkite į pašildytą pusdubenį, apipilkite koštu padažu, kuriame buvo troškinami, barstykite petražolių lapeliais. Tiekite su virtomis bulvėmis ar virtais makaronais ir žaliomis salotomis.

Užsakymo nr.: PT_76671823

|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Borjomi pirmą kartą nustebina savo gerbėjus gaiviais kokteilių receptais (2)

Termometro stulpeliams kopiant aukštyn, atsigaivinti skaniu, šviežiu ir namie pagamintu kokteiliu...

Šios vasaros atradimas: šaltai brandinta kava, kurios galėsite iškart pasigaminti visai savaitei Receptai (9)

Vasara jau dabar mus lepina karščiais, todėl komfortiškam laikui namuose ar smagiam barbekiu...

Gudrybės ir patarimai, kaip patiems išsirūkyti mėsą, žuvį ar net desertus RECEPTAI

Valgio gaminimas ant gyvos ugnies yra viena iš karščiausių pastarųjų metų kulinarinių...

Virtuvės šefas Artūras Braslauskas: apie populiariausius gatvės maisto patiekalus ir kaip juos pasigaminti namuose RECEPTAI (9)

Gatvės maisto mada, kurią daugelis sieja su amerikietiška kultūra, pamažu užkariauja ir...

Top naujienos

Vilniaus ponia, kuri daugybę metų gyveno iš svetimų pinigų: dėl to jūs esate patys kalti (17)

Įtakinga verslininkė, turinti pažinčių įvairiuose visuomenės sluoksniuose, ir galinti padėti...

Lietuvos kurortuose – užsienio turistų štilis: kaip kurortai gyvena be išlaidžiausių svečių iš Rusijos ir Baltarusijos? (4)

Karantinas itin skaudžiai paveikė Lietuvos kurortus, kurie gyvena iš turistų srautų,...

Atvanga nuo lietaus – tik šeštadienis (2)

Šiandien Lietuvos orus lems aukštesnio slėgio juosta. Didesnėje šalies teritorijos dalyje vyraus...

Lietuvos turtuoliai spjovė į šalies kurortus ir keliauja į Jūrmalą: čia daugiau privatumo ir prabangos (221)

Kaimyninės Latvijos kurortą – Jūrmalą – itin pamėgo ne tik Rusijos žvaigždės, bet ir...

„Pergalę“ švenčiančiam Putinui – akibrokštas iš atokaus regiono (649)

Vladimirui Putinui apžvelgiant savo didžiulę „pergalę“ šią savaitę įvykusiame...

Atmestame ir vėliau pradingusiame Juleso Verne`o romane – neįtikėtinai tikslios prognozės apie šiuolaikinį pasaulį (37)

Beveik prieš 150 metų Julesas Verne`as parašė romaną, kuriame buvo neįtikėtinai tikslių...

Mergaites žaginęs seksualinis maniakas vėl ruošiasi į laisvę: anksčiau laiko paleistas, sustoti neketino (186)

Kitąmet į laisvę turėtų būti paleistas maniakas, 1994-aisiais siautėjęs Klaipėdoje ir jos...

Vairuotojų, kurie naršo telefone, laukia labai griežtos sankcijos: galite likti ir be teisių (167)

Remiantis statistika, per birželį keliuose žuvo keturi motociklininkai. Kas dėl to kaltas ir...

Abiturientus palaužusį matematikos egzaminą peržiūrėjo profesionalai: norėtųsi matyti gerokai sudėtingesnių užduočių (253)

Penktadienį Lietuvos abiturientai laikė valstybinį matematikos egzaminą: vieniems jis sukėlė...

TOP 10 madingiausių interjero tendencijų šią vasarą

Vienos namų dekoravimo mados keičia kitas, tačiau kai kurie elementai niekada nepasensta. Norėdami...