Atėjus rudeniui, skubame sode užaugusias gėrybes išsaugoti žiemai, kad ir šaltuoju metu sezonu galėtume jomis mėgautis ir gauti įvairiausių naudingų medžiagų. Nors dažniausiai renkamės tiesiog marinuoti ar rauginti daržoves, populiarėja ir kitų produktų konservavimas. Vienas tokių – konservuotos sriubas, kurios vis dažniau atsiranda ne tik pirkėjų krepšeliuose, bet ir nugula spintelėse, pagamintos pačių šeimininkių rankomis.
Sriuba
© Shutterstock

Stebi, ką žmonės valgo restoranuose

„Norfos“ įmonių grupei priklausančios „Rivonos“ konservavimo cecho vadovas Aurimas Gargasas pasakoja, kad jų gaminamos sriubos skaičiuoja jau 15 metų. Tiesa, iš pradžių asortimentas buvo kur kas mažesnis. „Kai kurios receptūros žmonėms yra puikiai pažįstamos, kadangi tas sriubas gamino jų mamos, močiutės. Pavyzdžiui, burokėlių, kopūstų ar raugintų agurkų sriubos“, – priduria jis.

Šiuo metu jų pristatomų sriubų asortimente – galima suskaičiuoti daugiau nei dešimt skirtingų skonių ir receptų. Jie siūlo pačias įprasčiausias lietuviams: šiupininę, barščius su baravykais, burokėlių, kopūstų, rūgštynių, raugintų agurkų ir panašiai. Tuo tarpu galima rasti ir įvairesnių variantų: raudonųjų pupelių, charčio, čili ar tik prieš metus atsiradusią ispanišką sriubą.

Pasak A. Gargaso, ieškodami tinkamiausių receptų, jie atsižvelgia į šiuolaikinių žmonių poreikius ir norus. „Pavyzdžiui, šiandien nemaža dalis žmonių valgo kur kas liesiau nei anksčiau, tad mūsų maisto technologai stengėsi sumažinti taukų ir riebalų kiekį, kad sriubos nebūtų riebios“, – sako cecho vadovas.

Sriuba
Sriuba
© Shutterstock

Jo teigimu, jų kūrybos procese – daug stebėjimo. Kaip įvardija pats, jie atkreipia dėmesį į tai, ką žmonės valgo restoranuose, kurios sriubos yra populiariausios ir tuomet bando pritaikyti receptūras konservavimui.

„Neturėjome aštrios sriubos ir pastebėjome, jog yra jos poreikis – tad stengėmės užkonservuoti charčio sriubą. Džiaugiamės, kad pavyko išrasti tinkamą receptūrą – visada stengėmės gaminti iš kuo natūralesnių produktų, tad, pavyzdžiui, charčio recepte yra natūralūs pomidorai, o ne jų pasta“, – apie gamybos procesą kalba A. Gargasas.

Konservuoti pavyksta ne visas

Kaip teigia pašnekovas, lietuvių mylimiausiomis sriubomis išlieka tradicinės, jiems įprastos: raugintų agurkų ir burokėlių. „Trečią vietą atiduočiau „Norfos“ parduotuvėse parduodamai charčio sriubai – matyt, pirkėjams patinka natūralus skonis, kurį mums pavyko išgauti, nes ji nedaug atsilieka nuo prieš tai minėtų, mūsų pačių populiariausių produktų“, – apie lietuvių mėgstamiausius skonius kalba A. Gargasas.

Pasak jo, šiandien viena populiariausių sriubų – trinta moliūgų. Vis dėlto, kol kas tinkamos konservavimo receptūros šiai sriubai rasti dar nepavyko. „Daug kartų bandėm ją užkonservuoti, tačiau yra įvairių niuansų, kadangi mes jas kaitiname aukštoje temperatūroje: vieną kartą ji pakeičia spalvą, kitą – susisluoksniuoja. Todėl, labai gaila, bet ne visas sriubas, kurias gaminame namie, galime užkonservuoti“, – priduria pašnekovas.

Čili sriuba
Čili sriuba
© Shutterstock

Kaip sako A. Gargasas, „Norfai“ priklausančios „Rivonos“ produkcijos privalumas – galimybė žmogui mėgautis sveiku patiekalu per 5 minutes.

„Mes parduodame tokias pačias sriubas, kaip pasigamintume namie – skirtumas tik tas, jog stiklainyje yra daržovių košė, kurią įsidėjus į puodą reikia praskiesti vandeniu ir penkias minutes pavirti“, – teigia jis.

Tačiau jeigu norite patys sunaudoti visas sode nuskintas gėrybes ir pasiruošti konservuotų sriubų žiemai, pašnekovas atskleidžia, jog tai paprasčiausia padaryti su autoklavu.

„Žinau, kad kai kurie žmonės dar iš senų laikų turi tokius mini autoklavus, kuriuose galima sudėti uždarytus stiklainiukus ir juose galima temperatūrą pakelti iki 115-120 laipsnių. Tad, jeigu norima padaryti kažką panašaus, ką darome mes, – reikėtų naudoti juos. Autoklavuose žmonės dažnai konservuoja mėsą ir žuvį, tačiau lygiai taip pat galima pasigaminti ir sriubą“, – sako priduria jis.

Norintiems spinteles užpildyti savo pačių konservuota sriuba, siūlome pačios populiariausios lietuvių laikomos sriubos – burokėlių – receptą.

Jums reikės:

4 kg burokėlių
1,5 kg morkų
3 kg obuolių (geriausia – antaninių)
2 kg svogūnų
0,5 l aliejaus
Kmynų
Pipirų
Lauro lapų
Druskos

Atskirai išvirkite burokėlius ir morkas, svogūnus – pakepinkite aliejuje. Sutarkuokite obuolius, įpylę vandens – patroškinkite. Juos galite pakeisti obuolių sultimis. Viską sudėkite į puodą, pagal skonį įdėkite kmynų, pipirų, lauro lapų ir druskos. Viską išvirkite.

Viską sudėkite į sterilizuotą stiklainį ir pakaitinkite, kad visas mišinys išsilaikytų ilgiau.

Užsakymo nr.: PT_82390931

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(18 žmonių įvertino)
3.0000

Tolimų šalių įkvėpti padažai randa vietą lietuvių šaldytuvuose

Novatoriškas požiūris ir naujų sprendimų paieška plačiai atveria duris daugybei galimybių....

Pristato tradicinę duoną be mielių ir pridėtinio cukraus – įsigysite už daug mažesnę kainą: patiks ir išrankiausiems (13)

Duona – jau nuo senų laikų lietuvių racione tituluojama kasdieniu ir tradiciniu produktu....

Nuo Vilniaus iki Talino – skonių kelionė su sūriu „Džiugas“

Legendinio sūrio „Džiugas“ mėgėjai Lietuvoje ir užsienyje lapkričio 28-ąją mėgavosi...

Iš parodos Kinijoje – su naujais partnerystės ryšiais ir adaptuotais gaminiais

Verslo atstovai iš viso pasaulio suvienijo pajėgas ir lapkričio pradžioje rinkosi į Šanchajaus...

Ką užkandžiams renkasi žinomi ir veiklūs Lietuvos žmonės? (8)

Nuolat skubame ir bėgame ir ne visuomet pavyksta skirti dėmesio visavertei mitybai. Dalis mūsų...

Top naujienos

Už kovą „Žalgirį“ gyręs Jasikevičius mojo ranka į nokautuojantį Jameso dūrį: man tai neįdomu specialiai Krepšinis.lt iš Maskvos (70)

Antrus metus iš eilės Maskvos „Megasport“ arenoje Kauno „Žalgiriui“ teko žaisti...

RAND ataskaitoje – dar vienas įspėjimas NATO: šios temos Baltijos šalys vengia ne veltui (322)

NATO viršūnių susitikimą Londone prezidentas Gitanas Nausėda pavadino puikiu ir net fantastišku....

Lietaus debesys išplis po visą šalį – siautės itin stiprus vėjas (3)

Penktadienį pietvakarių vėjas pasidarys dar gūsingesnis.

Juodžiausias Jasikevičiaus ruožas: ugnimi į ugnį atsakiusį „Žalgirį“ palaidojo Jameso tritaškis (638)

Kauno „Žalgirio“ (3-9) krepšininkų pastangos nutraukti pralaimėjimų seriją Eurolygoje...

Katastrofos zonoje gyvenusi moteris: ekskursijos į šią vietą turi būti ne pramoga, o galimybė išvysti kvailumo pasekmes (32)

Pagaliau atėjo metas apžvelgti įdomiausią Černobylio zonos objektą – Pripetės miestą....

Latvijos miestas pasipuošė kaip pasakoje: tapo tikra Kalėdų sensacija (79)

Kalėdoms artėjant Latvijos miestai tampa vis gražesniais. Štai ir Uogrė pavirto tikru kalėdiniu...

Rūta Steponavičienė

Vyras papasakojo, kaip jam pavyko nutraukti saitus su alkoholiu: kada joks kodavimas nepadės? (6)

Alkoholizmas – turbūt viena iš opiausių Lietuvos problemų. Tik ar pagalvojame, kad ši...

Rapšys nesulaikomas – apgynė Europos čempiono titulą ir iškovojo antrą aukso medalį (68)

Lietuvos plaukimo žvaigždė Danas Rapšys Glazge (Jungtinė Karalystė) vykstančiose Senojo...

Pasitikrinkite, ar jums tai negresia: 5 nepastebimi dalykai, kurie veda santykius į pražūtį (40)

Labai daug santykių nutrūksta – tokia realybė, kad ir kaip sunku būtų ją pripažinti. Dauguma...