Kodėl gyvenimas ne visada būna teisingas? Kokios magiškos jėgos slypi už, regis, paprastų reiškinių? Ir kodėl pasaulis prasideda nuo Biržų? Būtent šiame Šiaurės Lietuvos mieste užgimė naujas ir Lietuvoje unikalus reiškinys – mikroistorinės vakarienės, kurių metu valgių skanavimas yra derinamas su mikroistorijų pasakojimu ir žmogiškos būties paslapčių gvildenimu.
Vakarienė restorane
Vakarienė restorane
© Organizatorių nuotr.

Istorijos, įdomesnės už Radvilas

Viena iš pirmųjų mikroistorinių vakarienių Biržuose vyks vasario 23 d. Kvietime skelbiama, jog svečiai mėgausis teatrališku gero maisto ir nesumeluotų istorijų ritualu. Per skirtingus Biržų krašto patiekalus ir gėrimus bus siekiama daugiau sužinoti apie gyvenimą, patį save ir, žinoma, Biržus. Mikroistorines vakarienes organizuoja Rinkuškių restoranas „Alaus kelias“, garsėjantis dinamiškomis ekskursijų programomis ir stipria Biržų krašto virtuve.

„Biržus visi yra įpratę sieti su Radvilomis, tačiau tikrasis miesto veidas atsiskleidžia per kitokias – gyvas, neakademines, o dažnai ir mistiškas - istorijas”,- teigia vienas iš restorano savininkų Sigitas Kalkys: „Neįtikėtina, kiek mistiškų istorijų įvyko Biržuose, kuris šia prasme nenusileidžia net ir garsiajam Twin Peaksui”.

Mikroistorinių vakarienių metu biržiečių istorijos yra derinamos su unikaliais biržietiškais patiekalais ir gėrimais, tokiu būdu sukuriant unikalią gastronominių ir dvasinių įspūdžių dinamiką. „Dirbdami petys į petį su restorano šefais ir garsiais miestelio pasakoriais, svečiams parengėme kelionę po naujus prasmių ir skonių pasaulius”, – pasakojo S. Kalkys.

Vakarienė restorane
Vakarienė restorane
© Organizatorių nuotr.

Už mažų įvykių – didelės prasmės

Degustuodami nekasdieniškus biržietiškus patiekalus (pasirinkimo netrūks net veganams!), vakarienės svečiai atsidurs sau neįprastose situacijose ir atras netikėtus atsakymus į pamatinius gyvenimo klausimus.

„Pavyzdžiui, vakarienės metu kalbėsime apie legendinį žirgą Pupsį, kurį 1999-aisiais pasiglemžė negailestinga biržietiška smegduobė”,- vieną iš vakarienės temų pristatė renginio organizatorė Ramunė Gelažnykaitė: „Tačiau tuomet objektyvą atsuksime į žmogų, primindami stebuklingą žmogaus gebėjimą išsaugoti ir branginti atminimą tų, kuriuos likimas skriaudė nepelnytai”.

Panašiai ir kitos biržietiškos istorijos vakarienės metu bus susietos su pamatiniais žmogiškos būties klausimais ir „skoniais”. Visgi, paprašyti atskleisti vakarienės meniu iš anksto, organizatoriai išlieka paslaptingi. Ant biržietiškos duonos jie žada užtepti „įmintų visatos dėsnių” užtepėlės. O biržetišką sriubą pagardinti „lietuviškos dvasios nepalaužiamumo” prieskoniais.

Vakarienė restorane
Vakarienė restorane
© Organizatorių nuotr.

Išbandė su žurnalistais

Vasario 23 d. Rinkuškiuose vyks jau antroji tokio pobūdžio mikroistorinė vakarienė. Pirmąkart toks renginys buvo organizuojamas praėjusių metų lapkritį, kuomet biržietiškais patiekalais ir istorijomis buvo vaišinami garsūs šalies žurnalistai, visuomenės veikėjai ir kelionių agentūrų atstovai. Įspūdžius iš šio renginio Delfi aprašė čia.

„Netikėtu vakarienės formatu pavyko sušildyti net ir visko mačiusius ir pasaulį išmaišiusius svečius, todėl mikroistorines vakarienes nutarėme paversti reguliariu reiškiniu Biržų miesto gyvenime”, – tvirtino Sigitas Kalkys: „Vienu metu maitinant ir žmogaus sielą, ir skrandį, galima sukurti kai ką stebuklingo, todėl kviečiu nepasididžiuoti, atvykti į Šiaurės Lietuvą ir iš naujo susipažinti su Biržų kraštu, kurį mes su pagarba vadiname lietuviškuoju Twin Peaksu”.

Vasario 23 d. Biržuose vyksiančios vakarienės organizatoriai žada ir vėl suderinti šešias unikalias Biržų mikroistorijas su šio krašto virtuvės tradicijomis. Mikroistorinės vakarienės metu bus galima mėgautis pažinimo ir neįmintų visatos dėsnių skoniu, atstatyto teisingumo skoniu, šypsotis verčiančios politikos skoniu, kitoniškumo ir azarto skoniu, nepasidavimo ir pergalingų idėjų skoniu bei nesuvaržytos laisvės ir jaunystės skoniu. „Alaus kelio“ restoranas žada, kad didelio pasisekimo sulaukusi Mikroistorinė vakarienė taps tradiciniu renginiu, kuris į Biržų kraštą ir ateityje vilios turistines gurmanų grupes iš visos Lietuvos.

Mikroistorinės vakarienės premjera vyks vasario 23 dieną 19:30 val. restorane „Alaus kelias“, adresu Alyvų g. 8, Biržų k., Biržų raj.. Staliukų rezervacija telefonu +37065952526.

Užsakymo nr.: PT_77202879

|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Grilinimas – daugiau nei šašlykai: garsus šefas pasakoja, kaip skaniai išsikepti žuvį ar jūros gėrybes 6 RECEPTAI (1)

Grilinimas – kasdienio mūsų maisto paįvairinimas, o šią vasarą, atrodo, kad prie kiekvieno...

Gardžiausi šonkauliukai, pavasariniai dešrainiai ir kiti griliaus patiekalai: „Sezoninės virtuvės“ autorė dalinasi patarimais bei receptais (5)

„Santa Maria“ kartu su sezoninius receptus kuriančia tinklaraštininke ir kulinarinių knygų...

Patarimai tėveliams: norėdami vaikams įdiegti sveikus mitybos įpročius, tinkamą pavyzdį turite rodyti patys

Kad atsikratyti netinkamų įpročių ir juos pakeisti – sunku, turbūt sutiktų kiekvienas. Būtent...

Patarimai, norintiems mažiau švaistyti maistą: pirmiausia – pasitikrinkite, ką turite savo virtuvės spintelėse

Ne paslaptis, kad daug maisto, kurį įsigijame prekybos centruose, galiausiai, tiesiog išmetame....

Toną mėsos laimėjusi kaunietė beveik metus apsipirkinėja kitaip: neatsimename, kaip gaminome anksčiau (28)

Praėjusią vasarą piniginėje aptiktas senas pirkinių kvitas kaunietei Irmai Bagdanavičienei...

Top naujienos

Sulaikyti Lietuvos verslo konfederacijos ir Bankų asociacijos prezidentai papildyta (60)

Teisėsauga antradienį sulaikė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentą Valdą Sutkų ir Lietuvos...

Situacija darosi rimta: jei sprendimai nesikeis, po kelių mėnesių fiksuosime labai rimtas sveikatos problemas (138)

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pasirašyta rekomendacija medicinos darbuotojams dirbti...

Naujausi duomenys: praėjusią parą užfiksuoti 4 nauji susirgimo ir 1 mirties atvejis

Praėjusią parą šalyje užfiksuoti 4 nauji koronaviruso atvejai bei 1 mirties atvejis, praneša...

Naujas automobilių mokestis – netrukus: kovojant su krize planų neatsisakoma (237)

Dėl koronaviruso sukeltų sunkumų gyventojų atlyginimai mažėja, nedarbas didėja, tačiau...

Skvernelis: ministras Vaičiūnas nepageidauja keisti darbo (16)

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį Seime žurnalistams pranešė, kad Energetikos ministras...

Nuo šio scenarijaus Lietuvą išgelbėjo ir charakterio ypatumai: tikrą pragarą išgyvenusios šalys pasekmes jaus dar ilgai (216)

Koronaviruso pandemija Europoje skausmingai smogė Ispanijai, Italijai, Prancūzijai, kur galiausiai...

Po pareigūno žūties, Skvernelis beda pirštų į Telšius: ten yra sisteminių problemų (5)

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis antradienį Seime teigė, kad Telšių apskrities...

Mato Lietuvos ekonomikos atsigavimo ženklų: daugėja įdarbinimų (16)

Nestabili išorės aplinka ir smukę ekonomikos rezultatai, tačiau gerėjantys verslo ir vartotojų...

Dietologai pasisakė dėl laidos „Klauskite daktaro“: pateikiama klaidinanti ir grėsmę kelianti informacija (16)

Mes, Lietuvos dietologų draugijos nariai, esame susirūpinę dėl Lietuvos nacionalinio radijo ir...

Požėla: artimiausiu metu pasirašysiu nurodymą, įpareigojantį tikrinti, ar pareigūnai dėvi liemenes

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla teigia artimiausiu metu planuojantis pasirašyti...