Kodėl gyvenimas ne visada būna teisingas? Kokios magiškos jėgos slypi už, regis, paprastų reiškinių? Ir kodėl pasaulis prasideda nuo Biržų? Būtent šiame Šiaurės Lietuvos mieste užgimė naujas ir Lietuvoje unikalus reiškinys – mikroistorinės vakarienės, kurių metu valgių skanavimas yra derinamas su mikroistorijų pasakojimu ir žmogiškos būties paslapčių gvildenimu.
Vakarienė restorane
Vakarienė restorane
© Organizatorių nuotr.

Istorijos, įdomesnės už Radvilas

Viena iš pirmųjų mikroistorinių vakarienių Biržuose vyks vasario 23 d. Kvietime skelbiama, jog svečiai mėgausis teatrališku gero maisto ir nesumeluotų istorijų ritualu. Per skirtingus Biržų krašto patiekalus ir gėrimus bus siekiama daugiau sužinoti apie gyvenimą, patį save ir, žinoma, Biržus. Mikroistorines vakarienes organizuoja Rinkuškių restoranas „Alaus kelias“, garsėjantis dinamiškomis ekskursijų programomis ir stipria Biržų krašto virtuve.

„Biržus visi yra įpratę sieti su Radvilomis, tačiau tikrasis miesto veidas atsiskleidžia per kitokias – gyvas, neakademines, o dažnai ir mistiškas - istorijas”,- teigia vienas iš restorano savininkų Sigitas Kalkys: „Neįtikėtina, kiek mistiškų istorijų įvyko Biržuose, kuris šia prasme nenusileidžia net ir garsiajam Twin Peaksui”.

Mikroistorinių vakarienių metu biržiečių istorijos yra derinamos su unikaliais biržietiškais patiekalais ir gėrimais, tokiu būdu sukuriant unikalią gastronominių ir dvasinių įspūdžių dinamiką. „Dirbdami petys į petį su restorano šefais ir garsiais miestelio pasakoriais, svečiams parengėme kelionę po naujus prasmių ir skonių pasaulius”, – pasakojo S. Kalkys.

Vakarienė restorane
Vakarienė restorane
© Organizatorių nuotr.

Už mažų įvykių – didelės prasmės

Degustuodami nekasdieniškus biržietiškus patiekalus (pasirinkimo netrūks net veganams!), vakarienės svečiai atsidurs sau neįprastose situacijose ir atras netikėtus atsakymus į pamatinius gyvenimo klausimus.

„Pavyzdžiui, vakarienės metu kalbėsime apie legendinį žirgą Pupsį, kurį 1999-aisiais pasiglemžė negailestinga biržietiška smegduobė”,- vieną iš vakarienės temų pristatė renginio organizatorė Ramunė Gelažnykaitė: „Tačiau tuomet objektyvą atsuksime į žmogų, primindami stebuklingą žmogaus gebėjimą išsaugoti ir branginti atminimą tų, kuriuos likimas skriaudė nepelnytai”.

Panašiai ir kitos biržietiškos istorijos vakarienės metu bus susietos su pamatiniais žmogiškos būties klausimais ir „skoniais”. Visgi, paprašyti atskleisti vakarienės meniu iš anksto, organizatoriai išlieka paslaptingi. Ant biržietiškos duonos jie žada užtepti „įmintų visatos dėsnių” užtepėlės. O biržetišką sriubą pagardinti „lietuviškos dvasios nepalaužiamumo” prieskoniais.

Vakarienė restorane
Vakarienė restorane
© Organizatorių nuotr.

Išbandė su žurnalistais

Vasario 23 d. Rinkuškiuose vyks jau antroji tokio pobūdžio mikroistorinė vakarienė. Pirmąkart toks renginys buvo organizuojamas praėjusių metų lapkritį, kuomet biržietiškais patiekalais ir istorijomis buvo vaišinami garsūs šalies žurnalistai, visuomenės veikėjai ir kelionių agentūrų atstovai. Įspūdžius iš šio renginio Delfi aprašė čia.

„Netikėtu vakarienės formatu pavyko sušildyti net ir visko mačiusius ir pasaulį išmaišiusius svečius, todėl mikroistorines vakarienes nutarėme paversti reguliariu reiškiniu Biržų miesto gyvenime”, – tvirtino Sigitas Kalkys: „Vienu metu maitinant ir žmogaus sielą, ir skrandį, galima sukurti kai ką stebuklingo, todėl kviečiu nepasididžiuoti, atvykti į Šiaurės Lietuvą ir iš naujo susipažinti su Biržų kraštu, kurį mes su pagarba vadiname lietuviškuoju Twin Peaksu”.

Vasario 23 d. Biržuose vyksiančios vakarienės organizatoriai žada ir vėl suderinti šešias unikalias Biržų mikroistorijas su šio krašto virtuvės tradicijomis. Mikroistorinės vakarienės metu bus galima mėgautis pažinimo ir neįmintų visatos dėsnių skoniu, atstatyto teisingumo skoniu, šypsotis verčiančios politikos skoniu, kitoniškumo ir azarto skoniu, nepasidavimo ir pergalingų idėjų skoniu bei nesuvaržytos laisvės ir jaunystės skoniu. „Alaus kelio“ restoranas žada, kad didelio pasisekimo sulaukusi Mikroistorinė vakarienė taps tradiciniu renginiu, kuris į Biržų kraštą ir ateityje vilios turistines gurmanų grupes iš visos Lietuvos.

Mikroistorinės vakarienės premjera vyks vasario 23 dieną 19:30 val. restorane „Alaus kelias“, adresu Alyvų g. 8, Biržų k., Biržų raj.. Staliukų rezervacija telefonu +37065952526.

Užsakymo nr.: PT_77202879

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė dalinasi, kaip kepsninėje kepti ne tik mėsą, žuvį, bet ir sezonines daržoves, uogas, vaisius (3)

Pasivažinėjus po individualių namų kvartalus galima įsitikinti, kad beveik visuose kiemuose...

„Švyturys Bhouse“ sezono atidarymas – kaip derinti grilio patiekalus su alumi? (10)

Alus ir grilis – tai tandemas, be kurio vasaros sezonas praktiškai neįsivaizduojamas. Ant...

Vasaros skonis jūsų lėkštėje: šios salotos su grilyje kepta jautiena nepaliks abejingų

Pagaliau pasitaisę orai skatina kuo daugiau laiko praleisti lauke. Gryname ore norisi ilsėtis,...

Žalioji vitaminų bomba: šios pikantiškos salotos nustebins savo skoniu (1)

Už lango sužaliavus gamtai natūraliai ir savo lėkštėse norisi matyti sveikesnį, lengvesnį ir...

Rankų darbo koldūnai – laikui imli prabanga (1)

Norėtumėte mėgstamo, naminio ir greitai patiekiamo maisto pietums arba vakarienei? Tai galėtų...

Top naujienos

Pavilionis didžiuojasi, kad prieš jį buvo surengta provokacija: vadinasi, esu svarbus Kremliui (178)

Netylant kalboms apie Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko Žygimanto Pavilionio...

Eugenija Grižibauskienė | D+

Panevėžyje apleistą įmonę įsigijęs ir ją ant kojų pastatęs Gudas: versle reikia šauti kaip raketai

Mantas Gudas galėjo tapti puikiu bankininku. Buvo sulaukęs svajonių pasiūlymo, su kuriuo kitas net...

Duomenų mokslininkas: žinios kol kas ateina labai prastos – rudenį gali būti visko labai daug perspėja: realiai turime mėnesį (347)

Už trečią sergamumo bangą Lietuvoje sukėlusią „britišką“ atmainą greičiau plintanti ir...

Iš Baltarusijos atstovo – kaltinimai Lietuvos pareigūnams (23)

Baltarusijos pasienio apsaugos komiteto pirmininkas Andrejus Filatovas kaltina Lietuvą kaltina...

Pasitikrinkite: mokytojos pateikė 2021 m. anglų kalbos egzamino atsakymus (2)

„Delfi“ jau rašė apie pirmuosius dvyliktokų įspūdžius po valstybinio anglų kalbos egzamino....

Pratasevičius atvestas į spaudos konferenciją Baltarusijoje: niekas manęs pirštu nepalietė BBC žurnalistai paliko salę (387)

Žurnalistas, buvęs informacinio projekto „Nexta“ redaktorius Ramanas Pratasevičius atvestas...

Fantastišką įvartį nuo aikštės vidurio pelnęs Schickas nukalė Čekijai pergalę (15)

Europos futbolo čempionatą pergalingai pradėjo Čekijos nacionalinė ekipa. D grupės rungtynėse...

Bloomberg | D+

Nors kovojame su COVID-19, mokslininkai ruošia ginklus naujiems patogenams – planuoja kurti vakcinas per 100 dienų

Kaip teigia buvęs JAV Baltųjų rūmų patarėjas Richardas Hatchettas, šiuo metu vadovaujantis...

Kauno patriotas ir Lietuvos čempionas Paulius Jankūnas: esame drąsūs, ryžtingi, energingi, ambicingi

„Gimiau, užaugau, mokiausi, šeimą sukūriau Kaune, sportuoju ir dirbu, žaidžiu geriausioje...

TVF atstovas: ekonomika Lietuvoje atsigaus greičiau nei euro zonoje (2)

Ekonomika Lietuvoje turėtų atsigauti greičiau, nei likusioje euro zonoje, sako Tarptautinio...