Galite į valias svarstyti, ar riebalai jums kenkia, tačiau privalote suprasti, kad organizmui ši maistinė medžiaga būtina ir ją palankiausia gauti su maistu. Riebalai – svarbiausias energijos šaltinis. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas, prof. Rimantas Stukas sako, kad kelis dešimtmečius mitybos specialistų kritikuotas margarinas – šiandien turėtų būti vertinamas kitaip. „Pirmiausia reikia perskaityti ir suprasti kiekvieno produkto konkrečią sudėtį, o tada spręsti – tinkamas jūsų mitybai jis, ar ne“, – sako Lietuvoje garsus profesorius.
Rimantas Stukas
Rimantas Stukas

Kaip skirstomi riebalai?

Riebalai padeda pasisavinti kai kuriuos vitaminus, tai pat jie būtini membranoms bei žmogaus nervų dangalui. Riebalai dalyvauja kraujo krešėjimo ir raumenų judėjimo procesuose. Visgi, jei kalbame apie poveikį sveikatai, būtina prisiminti, kad vienų rūšių riebalai yra pranašesni už kitus. Gerieji riebalai – mononesotieji ir polinesotieji, na o blogieji – pramoniniu būdu išgauti transriebalai. Riboti reikia ir sočiųjų riebalų rūgščių turinčius riebalus.

Nuo 2019 metų lapkričio 1 dienos įsigaliojo reikalavimas, kad Lietuvos rinkai tiekiamuose maisto produktuose vadinamųjų transriebalų kiekis negali viršyti 2 gramų 100 gramų riebalų. R. Stukas sako, kad margarinas būtent dėl transriebalų turi tą „blogąjį šleifą“:

„Pirmieji produktai, kurių sudėtyje buvo trasnriebalų, būtent ir yra margarinas. Visgi, mokslas, technologijos žengia tik į priekį, todėl keičiasi ir margarino sudėtis. Pavyzdžiui, visi naujojo „Rama“ margarino ingredientai yra natūralūs. Sudėtis: 80 proc. augaliniai aliejai (palmių aliejus, rapsų aliejus), pasukos, vanduo, emulsiklis (saulėgrąžų lecitinas), natūralios kvapiosios medžiagos, vitaminai A ir D. Šiame margarine nėra transriebalų, o tai – gera naujiena, nes atsiranda dar platesnė galimybės maisto įvairovei. Kasdien nebūtina valgyti tik sviestą ar maisto patiekalų gamybai naudoti tik sviestą, kai galima vartoti keletą skirtingų riebalų šaltinių: margariną, ghee sviestą, kokosų sviestą ir t.t. Tačiau kokie bebūtų riebalai, jų vartojimą reikia riboti, nes per daug riebalų kelia riziką sveikatai“.

Margarinas
Margarinas
© Shutterstock nuotr.

Kiek ant duonos tepti riebalo?

Jei kalbame bendrai apie riebalus, lietuviai jų suvartoja per daug. Pavyzdžiui, daugelis sviesto ar margarino ant duonos tepa gerokai daugiau nei reikėtų.

„Remiantis rekomendacijomis, riebalo ant duonos ar batono turėtų būti peršviečiamas sluoksnis, o ne nykščio storio gabalas. Kiek reiktų tepti riebalų? Reikia užtepti plonai ir nubraukti peiliu. Riebalų reikia tik tiek, kad užsipildytų duonos „akutės“. Bet kartais užtepama tiek, kad duonos nebesimato. Ar mes valgysime sviestą, ar margariną – turime atsiminti, kad tai riebalas, kurio žmogui daug nereikia. Mūsų organizmui reikia įvairių medžiagų, tačiau vienų daugiau, kitų – mažiau“, – sako prof. R. Stukas.

Mityboje svarbu įvairovė – tai sveikos ir tvarios mitybos rekomendacijų pagrindas. Asortimento išplėtimas, skonių įvairovė – ši taisyklė galioja ir riebalams. Vieni tyrimai parodė, kad šiais laikais žmonės, rinkdamiesi maisto produktus, vadovaujasi štai tokiais prioritetais: skonis, sveikatingumas, kaina. Na, o ankstesni tyrimai rodė, kad pirmoje vietoje buvo kaina, o sveikata – trečioje.

Margarinas – nėra blogas pasirinkimas: profesorius Stukas pasakė, ką mano apie šį maisto produktą
© Organizatorių nuotr.

„Tendencijos labai geros: norime ir sveikai, ir skaniai, na o dėl skonio nesiginčijama – vienam skaniau vienas, kitam kitas produktas. Būtent dėl to rekomenduoju „neįsikibti“ į vieną produktą, o stengtis palaikyti įvairią mitybą. Tas pas margarinas, juk jis ne tik ant duonos tepamas, bet puikiai tinka ir kaip patiekalų, pavyzdžiui, pyragų, sausainių, ingredientas“, – tvirtina pašnekovas.

Naujiena rinkoje – pasikeitusi „Rama“ sudėtis ir pakuotė

Žvelgdamas į atsinaujinusią „Rama“ sudėtį, profesorius R. Stukas sako, kad vienas esminių jos privalumų – aiškumas: „Dažnas lietuvis numoja ranka į sudėtį ir neskiria jos analizei laiko prekybos centre. O gaila, taip ir susiformuoja stereotipai. Užtenka „paaukoti“ kelias minutes, ir matome, kad „Rama“ margarinas yra be transriebalų, be kitų, neaiškios sudėties, ingredientų, tačiau su naujais privalumais – vitaminais A ir D. Remiantis tyrimais, Lietuvos gyventojams labai trūksta vitamino D, todėl tai, kad jo galime rasti margarine – apgalvotas, motyvuotas ir išties geras sprendimas“.

Vitaminas D yra svarbus sveikiems kaulams, dantims ir raumenims. Mokslininkai vis dažniau teigia, kad šis vitaminas stiprina mūsų imuninę sistemą ir padeda kovoti su infekcijomis, yra tiesiogiai susijęs su energingumu.

Atsinaujinusioje „Rama sudėtyje galime rasti ir vitamino A. Šis vitaminas yra antioksidantų junginys, kuris itin reikšmingas regėjimo procesams ir kokybei, taip pat – svarbus kaulų tvirtumui, bendrai imuninei sistemai.

Nors profesorius R. Stukas atkreipia dėmesį į margarino „Rama“ sudėtį, tačiau dar vienas šio gaminio pokytis – tvari pakuotė. Kaip sako „Rama“ atstovai, jei keistis, tai ne tik iš vidaus, bet ir iš išorės: „Šiandien pirkėjas yra ne tik orientuotas į kainą, tačiau jam svarbūs ir daugelis kitų dalykų, pavyzdžiui, tai, kad maisto produktų pakuotė nebūtų kenksminga gamtai“.

Užsakymo nr.: PT_87090339

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(29 žmonės įvertino)
2.4828

Pietų idėja: lengvai paruošiamas aštrus vištienos suvožtinis

Mėsainiai jau seniai nebėra tik greitųjų maisto užkandinių maistas! Kraftiniai suvožtiniai –...

Cezario salotos – vienas ingredientas lemia šių legendinių salotų sėkmę

Cezario salotas bent kartą gyvenime, matyt, yra ragavęs kiekvienas. Jas valgome ir kaip pagrindinį...

Dietologas E. Grišinas: „Supermaistas ne tik chia sėklos ar goji uogos bet ir grikiai ar kefyras“ (3)

Supermaistas – tai maisto produktai, kuriuose yra ypač dideli kiekiai maistingųjų medžiagų....

Avokadų salotos, idealiai tinkančios lieknėjantiems

Pavasaris – tas metas, kai mūsų lėkštėse karaliauja žalumynai. Pirma – dėl to, kad...

Testas: maisto medžiagos, kurios yra nepakeičiamos mūsų organizmui – ar užtektinai jų suvartojate? (1)

Apie skaidulų naudą žmogaus organizmui galima išgirsti vis dažniau. Dietologai rekomenduoja...

Top naujienos

Konfliktas virsta į visavertį karą: Izraelis turi svarbiausią tikslą ir, tikėtina, jį pasieks (173)

Konfliktas tarp Izraelio ir palestiniečių toliau intensyvėja. Iš Gazos Ruožo praėjusią naktį...

Atnaujintame biudžete – išmokos dirbantiesiems, vienišiems asmenims ir PVM lengvatos Nausėdos pasiūlymui vietos neatsirado (138)

Penktadienį Vyriausybės posėdyje pristatomi atnaujinti viešojo sektoriaus biudžetų projektai....

Kaune dešimčiai vaikų dėl COVID-19 prireikė papildomo deguonies: jauniausiam pacientui buvo vos 2 mėnesiai (10)

LSMU Kauno ligoninė s medikai pastebi, kad COVID-19 sunkesnėmis formomis gali pasireikšti ir...

Vyriausybė pritarė išmokų pokyčiams: paliestų nukentėjusius tėvus ir dalį COVID-19 užsikrėtusiųjų darbe (1)

Vyriausybė pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymui motinystės, tėvystės...

Vieno populiariausių Vilniaus mikrorajono plėtra piktina gyventojus: dygsta vienas už kitą didesni daugiabučių kompleksai (342)

Pastarosios savaitės Vilniaus Žirmūnų mikrorajono gyventojams – neramios. Bendruomenė nerimauja...

Paulius Gritėnas. Piktųjų maršas (111)

Šeštadienį Vilniuje vyks Šeimos gynimo maršas, pramintas Didžiuoju. Iš įvairių Lietuvos...

Koronavirusu susirgus artimai giminaitei, „ant patalo“ gulinčios senolės laukė liūdnas likimas (201)

Vilnius ir jo regionas jau kurį laiką „dega“ dėl daugėjančių koronavirusu susirgusių...

Užimtumo tarnyba: nedarbas mažėja, bet ryškėja kitos problemos (12)

Šalyje keletą mėnesių stebimos Užimtumo tarnybos klientų mažėjimo tendencijos. Nuo metų...

Koronaviruso statistika: praėjusią parą nustatyti 1125 nauji atvejai, mirė 12 žmonių, pirma doze paskiepyta 15 tūkst. žmonių (154)

Praėjusią parą Lietuvoje buvo nustatyti 1125 nauji koronaviruso atvejai, 12 žmonių mirė, skelbia...

Transliacija / Delfi tema. Kur Lietuvai reikia investuoti daugiau nei 800 mln. eurų, skirtų žaliajai pertvarkai? (3)

Lietuvoje tik ką buvo pristatytas Ekonomikos gaivinimo planas, kuriame daugiau nei trečdalis...