Lietuvos šimtmečiui minėti – renginiai, ekskursijos ir daugybė kitų progų bei vietų švęsti. Kad šventė būtų tikrai ypatinga, ji nebūtinai turėtų vykti už savų namų durų. Akimirkas kurti ir jomis dalintis su artimaisiais galime dar namuose. Šventinei nuotaikai puoselėti – žvilgsnis į lietuvišką virtuvę, ypatingi patarimai ir šventinis receptas.
Pagerinta baltoji mišrainė
Pagerinta baltoji mišrainė
© Organizatorių nuotr.

Šventei – lietuviškas stalas

Vienu geriausių Lietuvos šefų tituluojamas Martynas Praškevičius neslepia – smagu matyti gausybę švenčiančių ir nestokojančių idėjų Vasario 16-osios proga. Kaip prisimena šefas, praėjusiais metais jis šventę paminėjo ir savo namuose: „Pernai socialinėje erdvėje netrūko žinučių ir nuotraukų, kuriose žmonės švenčia Vasario 16-ąją, gamina spalvotus patiekalus. Smagu matyti švenčiančius žmones. O ir mano žmona gamino ypatingą kiaušinienę“, – trumpai šyptelėjęs pasakojo M. Praškevičius.

Vis dėlto šefas neslepia, švenčių metu, ypač lietuviškų, jis labiausiai pasiilgsta paprasto mamos maisto ir įprastos virtuvės. Baltoji mišrainė puikuojasi kaip ant daugelio, taip ir ant jo šeimos stalo. „Tai toks nemirtingas dalykas, kurio tikriausiai visi pasiilgsta. Šiais laikais ant stalo naminę mišrainę pamatysi ne taip ir dažnai, nes jai, kaip žinoma, reikia įdėti nemažai darbo ir laiko“, – teigė M. Praškevičius.

Paklaustas, ar, jo nuomone, lietuviai vis dar su malonumu smaguriauja tradicinių patiekalų, M. Praškevičius teigė, kad jų tikrai netrūksta ir didžioji dalis tautiečių vis dar mielai renkasi lietuviškus valgius. Pasak M. Praškevičiaus, ant daugelio žmonių stalo vis dažniau galima pamatyti įvairių ispaniškų ar itališkų gėrybių. Šios kartais net kiek kurioziškai paįvairina ir mums įprastus valgius. „Žiūrėk, ir į baltąją mišrainę įdėta alyvuogė juoda. Mama kaip papuošimą ant viršaus uždėjo“, – juokavo virtuvės šefas.

Svarbiausia – kokybiški produktai

M. Praškevičiaus nuomone, geram patiekalui nėra būtinas sudėtingas receptas ar sunkiai surandami ingredientai. Viskas, anot jo, priklauso nuo pačių produktų ir jų kokybės. „Aš esu toks šefas, kuris nori paprastai ruošiamo maisto. Man labiau rūpi produkto kokybė. Pavyzdžiui, aš renkuosi kaimiškus ar laisvėje augintų vištų kiaušinius, taip pat stengiuosi rinktis kaimišką sviestą ir pan. Tuomet tas patiekalas bus pats skaniausias“, – tikino M. Praškevičius.

Paklaustas, ką mano apie tai, kad gaminant lietuviškus patiekalus, o ypač mišraines, dažnai įprasta naudoti majonezą, dėl kurio visuomenėje vyrauja įvairiausios nuomonės, M. Praškevičius neslepia – šefo virtuvėje jis visuomet gamina naminį, tačiau jo paties namuose – situacija visai kitokia.

„Mano namuose visuomet yra pirktinio majonezo. Tiesiog per mažai mes šiomis dienomis turim laiko. Aš asmeniškai negaminu majonezo namuose, nebent kokiais ypatingais atvejais ar prireikus kažko specialaus“, – atskleidė M. Praškevičius.

Pasak virtuvės šefo, tai priklauso nuo kiekvienos šeimos ir jų vartojimo bei valgymo įpročių. Vis dėlto retas ir saikingas produkto vartojimas nėra didžiulė nuodėmė.

Šventinei nuotaikai namuose – baltosios mišrainės receptas

Kad Lietuvos šimtmečio šventė būtų ne tik lietuviška, bet ir ypatinga, „Hellmann’s“ dalijasi puikiu pagerintos baltosios mišrainės receptu jūsų šventiniam stalui:

Pagrindiniai ingredientai:
6 bulvės
2 morkos
4 kiaušiniai
2 rauginti agurkai
1 stiklinė konservuotų žirnelių
1 obuolys

Padažo ingredientai:
4 v. š. „Hellmann’s Original“ majonezo
0,5 a. š. druskos
1 a. š. cukraus
1/3 a. š. maltų juodųjų pipirų

Pasiruošimas:

Išverdame bulves, morkas ir kiaušinius bei paliekame atvėsti.

Atvėsintas daržoves, raugintus agurkus, obuolius ir virtus kiaušinius supjaustome panašaus dydžio kubeliais. Sumaišome su konservuotais žirneliais.

Padažo gaminimas:

Majonezą sumaišome su druska ir maltais juodaisiais pipirais bei šaukšteliu cukraus. Cukrus svarbus tuo, kad padeda atskleisti ryškesnius skonius. Viską gerai išmaišome.

Padažą užpilame ant daržovių ir gerai išmaišome.

Patarimas. Kad mišrainė būtų ypatingai skani, o daržovės – traškios, ją ruoškite ir maišykite tą dieną, kurią ir planuojate valgyti.

Hellmann's
Hellmann's
© Organizatorių nuotr.


Užsakymo nr.: PT_77169045

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Alaus someljė Jonas Lingys: „išgyvename tikrą alaus renesansą – tokios įvairovės nebuvo niekada“ (14)

Šiandienos gastronominis pasaulis apsivertė aukštyn kojomis – pradėjome vertinti tai, kas ilgus...

Įdomybės apie nealkoholinį alų: kodėl kai kam atrodo, kad jis gaminamas iš miltelių, bei kuo jis skiriasi nuo bealkoholinio alaus? (21)

Nors nealkoholinio alaus populiarumas Lietuvoje su kiekvienais metais tik auga, o jo parduodamų...

Pietų idėja: sultinga vištienos krūtinėlė Teriyaki padaže

Dievinantiems Azijos virtuvę Teriyaki vištiena puikiai pažįstama. Tai grilyje keptas patiekalas,...

Alaus someljė Jonas Lingys: alus – tai išskirtinis kulinarinis gėrimas (45)

„Žalgiris” ar „Lietuvos rytas”, elektronika ar rokenrolas, lygiai taip pat alus ar vynas –...

Horoskopas dvylikai astrologinių ženklų: jums skirtoji pica užrašyta žvaigždėse (5)

Jei skaitote šią pastraipą, galimai priklausote begalei žmonių, kuriuos traukia tik dangaus...

Top naujienos

Galimybių pasas turėtų atsirasti netrukus: tikimasi, galios net po pirmos kai kurių vakcinų dozės (37)

Ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės teigimu, vadinamojo galimybių paso...

Prie „Achemos“ – darbuotojų protestas: duoti pažadai dėl atlyginimų didinimo neišsipildė įmonė: tai pavienių asmenų chuliganiškas elgesys (59)

Antradienio rytą prie „Achemos“ darbuotojai prie įmonės administracinio pastato Jonavoje...

Buvęs Estijos prezidentas siūlo uždrausti rusams įvažiuoti į ES: gana (237)

Buvęs Estijos prezidentas Tomas Hendrikas Ilvesas įsitikinęs, kad Rusijos elgesys nepalieka Europos...

Dalis dvyliktokų sukilo prieš sprendimą grąžinti juos į mokyklas: nenorime rizikuoti (82)

Balandžio 15 d. Vyriausybė nusprendė, kad abiturientai nuo gegužės 3-iosios galės grįžti į...

Delfi tema. Įtampa tarp Vakarų ir Rusijos pasiekė Šaltojo karo lygį: kokie yra tikrieji siekiai? (3)

Jau kelias savaites neslūgstanti įtampa prie Ukrainos sienų, kur telkiamos milžiniškos Rusijos...

„Real“ bosas gina Superlygą: norime išgelbėti futbolą, nes 2024 metais jau būsime mirę (10)

Madrido „Real“ prezidentas ir naujosios futbolo Superlygos vadovas Florentino Perezas gina...

Įspėja automobilių perpardavinėtojus: taip, kaip buvo, nebebus (753)

Nuo gegužės 1 dienos visi Lietuvoje parduodami automobiliai privalės turėti savininko deklaravimo...

Eugenijaus Ostapenko skrodimo išvadas gavusi jo mama – apie dainininko sveikatos bėdas: vaistus gėrė maišais, turėjo invalidumą (5)

Praėjusią savaitę Lietuvą pasiekė liūdna žinia – mirė atlikėjas, dainų kūrėjas,...

Armonaitė: dar vyksta diskusijos dėl to, kas turėtų apmokėti koronaviruso testą, norint gauti Galimybių pasą (1)

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad planuojama, jog Galimybių pasą...

Matematikos žinių patikrinime abiturientų vidurkis siekė vos 40 proc. (40)

Balandžio viduryje vykusiame matematikos žinių patikrinime dalyvavo daugiau kaip 80 proc. visų...