Didžiosios metų šventės, Kūčios ir Kalėdos, neatsiejamos nuo gausaus vaišių stalo. Be abejo, pagrindiniu smuiku virtuvėje groja žuvies patiekalai. Nors ant šventinio stalo galima atrasti įvairiais būdais paruoštos žuvies, tarp jų ir rūkytos ar vytintos, kiekviena šeimininkė įvertina šviežios žuvies naudą ir skonį. Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti daugiau karpinių šeimos žuvų, nes šios maistinėmis savybėmis lenkia net brangias jūrines žuvis.
© Shutterstock

Karpis, amūras, lynas ar plačiakaktis mūsų kraštuose laikomos įprastomis žuvimis, tinkančiomis ir ant kasdienio, ir ant šventinio stalo. Laukdamos svečių, šeimininkės dažnai ruošia kimštą žuvį, o įprastai vakarienei puikiai tinka troškinta, garinta ar gabalėliais kepta šviežia žuvis. Nepaisant to, kad žuvis – skanus ir vertingas produktas, tyrimai rodo, kad lietuviai žuvies vartoja per mažai. Dauguma sveikos mitybos specialistų jos į valgiaraštį rekomenduoja įtraukti bent 2-3 kartus per savaitę. „Rekomendacijų yra įvairių, yra šalių, kuriose žuvį valgo kasdien. Aš sakyčiau bent vieną kartą riebios žuvies ir bent porą kartų baltos žuvies per savaitę reikėtų suvalgyti,“ – pataria mitybos specialistė, organizacijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė, Vaida Kurpienė.

Žinoma, žuvis žuviai nelygu. Svarbu pasirinkti tokią, kuri aprūpins organizmą svarbiausiomis maistinėmis medžiagomis ir, tuo pačiu metu, bus universali, patiks ne tik gurmaniško skonio mėgėjams. Daugelis karpinių žuvų lietuviams ranka pasiekiamos, tai – pagrindinės lietuviškų žuvininkystės ūkių augintinės. Kadangi jų ūkiuose išauginama daug, šviežios žuvys palyginti pigios ir prieinamos net mažesnes pajamas gaunantiems. Be to, puikiai tvenkiniuose prisitaikę gyventi karpiai, amūrai ar plačiakakčiai maitinami tik kruopščiai atrinktais pašarais, galima neabejoti dėl jų mėsos kokybės.

Labai svarbus karpinių žuvų pranašumas prieš kitų rūšių žuvis – palyginti nedidelis kalorijų kiekis, bet tuo pat metu nemaža omega-3 riebiųjų rūgščių koncentracija. 100 g. karpio, amūro ar plačiakakčio mėsos turi tik vos daugiau nei šimtą kalorijų, taigi, šios pusiau riebios žuvys – puikus pasirinkimas nusprendusiems sulieknėti. Be to, suvalgius tik 150 g. karpio, žmogaus organizmas pasisavina dviejų dienų omega-3 riebiųjų rūgščių dozę. Šios rūgštys padeda skaidyti žmogaus kūno riebalus, naikina blogąjį cholesterolį kraujyje, geriną odos būklę. Ypač svarbu pakankamą šių rūgščių kiekį gauti tiems, kuriuos kankina širdies ir kraujagyslių ligos.

Taigi, planuojant, kuo pavaišinti susirinkusius svečius, verta įsigyti pakankamai šviežios žuvies, kuri būtų ir skani, ir palanki sveikatai. Jei mėgstamiausio recepto dar neturite, siūlome išbandyti keletą netradicinių patiekalų, kurių puikų skonį dar ilgai girs artimieji.

Šampane troškintas karpis

Reikės:

  • 2 kg. karpio,
  • 250 ml. šampano,
  • 125 g. pievagrybių,
  • 150 g. sviesto,
  • 250 g. grietinės,
  • 2 kiaušinių trynių,
  • šaukšto miltų,
  • druskos.

Paruošto karpio gabalus sudėti į troškintuvą, apipilti šampanu ir troškinti. Grybus nuplauti, supjaustyti ir pakepti svieste, užpilti pasūdytos, su miltais sumaišytos grietinės. Grybams baigiant troškintis supilti išplaktus trynius. Kai išgaruos šampanas, žuvį apipilti grybų padažu ir 10 minučių kepti orkaitėje.

Troškintas karpis su riešutais

Reikės:

  • 120 g. graikinių riešutų branduolių,
  • 1 kg. karpio,
  • po 120 g. svogūnų ir sviesto,
  • 70 g. pomidoro padažo,
  • 100 g. paruoštų grybų,
  • 80 g. vandens,
  • 200 g. grietinės,
  • 2 kiaušiniai,
  • petražolių lapelių,
  • maltų pipirų,
  • druskos.

Karpį nuskusti, pašalinti žiaunas ir perpjovus per nugarą išimti stuburo kaulą, vidurius, stambesnes ašakas. Galvos nupjauti nereikia. Žuvį iš vidaus pasūdyti, įtrinti pipirais. Svieste pakepinti smulkiai supjaustytus svogūnus, supilti pomidorų padažą, praskiestą trupučiu vandens, suberti sutrintus graikinius riešutus, susmulkintas petražoles, supjaustyti grybus. Karpį įdaryti šia mase ir užsiūti. Užpilti vandeniu ir troškinti apie 25-30 min. Baigiant supilti kiaušinių ir grietinės plakinį, pasūdyti ir dar šiek tiek patroškinti. Patiekti karštą su virtomis bulvėmis.

Užsakymo nr.: PT_76697391

Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Antanas Saulaitis – apie lietuvius, šventes ir nuodėmes: pasižiūri į žmones ir negali žinoti, ar čia laidotuvės, ar Velykos (140)

„Vienoje šeimoje buvo keturios mergytės, jos kiekvieną dieną sutaupė po vieną saldainį per...

Darbas su nepilnamečiais vieno pavojingiausių Vilniaus mikrorajono gatvėse: nedraudžiame muštis, gerti ar rūkyti (82)

Naujininkai, vienas prieštaringiausiai vertinamų sostinės mikrorajonų, pamažu atgimsta....

Ukrainos prezidento rinkimai: jauno komiko ir nesėkmingo reformatoriaus akistata balsavimas prasidėjo (200)

Ukrainiečiai sekmadienį balsuos prezidento rinkimuose, per kuriuos jie konflikto draskomos savo...

Orai: pirmąją Velykų dieną gamtą gaivins lietus (27)

Po ilgokai užsitęsusio sausringo laikotarpio, pirmąją Velykų dieną pagaliau žemę drėkins lietus.

Tauragės r. sunkiai sužalotas ukrainietis beveik po trijų valandų mirė ligoninėje (89)

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį itin skaudi nelaimė įvyko Tauragės r., Taurų kaime. 23.55...

Šri Lankos bažnyčiose ir viešbučiuose nugriaudėjo šeši sprogimai (38)

Trijose bažnyčiose ir trijuose viešbučiuose Šri Lankos sostinėje Kolombe ir jo apylinkėse...

Skaudi tiesa apie princesės Dianos gimdymus: teko derinti su sporto tvarkaraščiais ir taikstytis su Charleso nusivylimu (14)

Visas pasaulis su nekantrumu laukia pirmojo Meghan Markle ir princo Harry‘io vaiko gimimo. Šis...

Požymiai, rodantys, kad organizmas užtvindytas toksinų (7)

Toksinai mūsų tyko visur, kur tik įmanoma: ore, kuriuo kvėpuojame, vandenyje, kurį geriame, ir...

Išskirtinis bokštas Kaune: 10 kilometrų knygų ir lyg ant delno atsiverianti miesto panorama

Mažajame ąžuolyne, ant Parodos kalno, yra ypatinga vieta, nuo kurios atsiveria užburianti Kauno...

Dviejų vaikų mama susimąstė: ar senosios kartos pedagogai atitinka šiuolaikinius kriterijus? (26)

Visiškai sutinku su straipsnio autoriumi. Turiu du vaikus – dešimtoką ir aštuntokę. Mokslo...