Didžiosios metų šventės, Kūčios ir Kalėdos, neatsiejamos nuo gausaus vaišių stalo. Be abejo, pagrindiniu smuiku virtuvėje groja žuvies patiekalai. Nors ant šventinio stalo galima atrasti įvairiais būdais paruoštos žuvies, tarp jų ir rūkytos ar vytintos, kiekviena šeimininkė įvertina šviežios žuvies naudą ir skonį. Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti daugiau karpinių šeimos žuvų, nes šios maistinėmis savybėmis lenkia net brangias jūrines žuvis.
Karpinės žuvys: kuo jos naudingos mūsų sveikatai?
© Shutterstock

Karpis, amūras, lynas ar plačiakaktis mūsų kraštuose laikomos įprastomis žuvimis, tinkančiomis ir ant kasdienio, ir ant šventinio stalo. Laukdamos svečių, šeimininkės dažnai ruošia kimštą žuvį, o įprastai vakarienei puikiai tinka troškinta, garinta ar gabalėliais kepta šviežia žuvis. Nepaisant to, kad žuvis – skanus ir vertingas produktas, tyrimai rodo, kad lietuviai žuvies vartoja per mažai. Dauguma sveikos mitybos specialistų jos į valgiaraštį rekomenduoja įtraukti bent 2-3 kartus per savaitę. „Rekomendacijų yra įvairių, yra šalių, kuriose žuvį valgo kasdien. Aš sakyčiau bent vieną kartą riebios žuvies ir bent porą kartų baltos žuvies per savaitę reikėtų suvalgyti,“ – pataria mitybos specialistė, organizacijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė, Vaida Kurpienė.

Žinoma, žuvis žuviai nelygu. Svarbu pasirinkti tokią, kuri aprūpins organizmą svarbiausiomis maistinėmis medžiagomis ir, tuo pačiu metu, bus universali, patiks ne tik gurmaniško skonio mėgėjams. Daugelis karpinių žuvų lietuviams ranka pasiekiamos, tai – pagrindinės lietuviškų žuvininkystės ūkių augintinės. Kadangi jų ūkiuose išauginama daug, šviežios žuvys palyginti pigios ir prieinamos net mažesnes pajamas gaunantiems. Be to, puikiai tvenkiniuose prisitaikę gyventi karpiai, amūrai ar plačiakakčiai maitinami tik kruopščiai atrinktais pašarais, galima neabejoti dėl jų mėsos kokybės.

Labai svarbus karpinių žuvų pranašumas prieš kitų rūšių žuvis – palyginti nedidelis kalorijų kiekis, bet tuo pat metu nemaža omega-3 riebiųjų rūgščių koncentracija. 100 g. karpio, amūro ar plačiakakčio mėsos turi tik vos daugiau nei šimtą kalorijų, taigi, šios pusiau riebios žuvys – puikus pasirinkimas nusprendusiems sulieknėti. Be to, suvalgius tik 150 g. karpio, žmogaus organizmas pasisavina dviejų dienų omega-3 riebiųjų rūgščių dozę. Šios rūgštys padeda skaidyti žmogaus kūno riebalus, naikina blogąjį cholesterolį kraujyje, geriną odos būklę. Ypač svarbu pakankamą šių rūgščių kiekį gauti tiems, kuriuos kankina širdies ir kraujagyslių ligos.

Taigi, planuojant, kuo pavaišinti susirinkusius svečius, verta įsigyti pakankamai šviežios žuvies, kuri būtų ir skani, ir palanki sveikatai. Jei mėgstamiausio recepto dar neturite, siūlome išbandyti keletą netradicinių patiekalų, kurių puikų skonį dar ilgai girs artimieji.

Šampane troškintas karpis

Reikės:

  • 2 kg. karpio,
  • 250 ml. šampano,
  • 125 g. pievagrybių,
  • 150 g. sviesto,
  • 250 g. grietinės,
  • 2 kiaušinių trynių,
  • šaukšto miltų,
  • druskos.

Paruošto karpio gabalus sudėti į troškintuvą, apipilti šampanu ir troškinti. Grybus nuplauti, supjaustyti ir pakepti svieste, užpilti pasūdytos, su miltais sumaišytos grietinės. Grybams baigiant troškintis supilti išplaktus trynius. Kai išgaruos šampanas, žuvį apipilti grybų padažu ir 10 minučių kepti orkaitėje.

Troškintas karpis su riešutais

Reikės:

  • 120 g. graikinių riešutų branduolių,
  • 1 kg. karpio,
  • po 120 g. svogūnų ir sviesto,
  • 70 g. pomidoro padažo,
  • 100 g. paruoštų grybų,
  • 80 g. vandens,
  • 200 g. grietinės,
  • 2 kiaušiniai,
  • petražolių lapelių,
  • maltų pipirų,
  • druskos.

Karpį nuskusti, pašalinti žiaunas ir perpjovus per nugarą išimti stuburo kaulą, vidurius, stambesnes ašakas. Galvos nupjauti nereikia. Žuvį iš vidaus pasūdyti, įtrinti pipirais. Svieste pakepinti smulkiai supjaustytus svogūnus, supilti pomidorų padažą, praskiestą trupučiu vandens, suberti sutrintus graikinius riešutus, susmulkintas petražoles, supjaustyti grybus. Karpį įdaryti šia mase ir užsiūti. Užpilti vandeniu ir troškinti apie 25-30 min. Baigiant supilti kiaušinių ir grietinės plakinį, pasūdyti ir dar šiek tiek patroškinti. Patiekti karštą su virtomis bulvėmis.

Užsakymo nr.: PT_76697391

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

70 metų ledus gaminantis „Klaipėdos pienas“: lietuviai vis dažniau gilinasi į produktų sudėtį (2)

Ilgą istoriją turinčio ledų gamintojo AB „Klaipėdos pienas“ atstovų teigimu, pastaruoju metu...

Kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė dalinasi, kaip kepsninėje kepti ne tik mėsą, žuvį, bet ir sezonines daržoves, uogas, vaisius (3)

Pasivažinėjus po individualių namų kvartalus galima įsitikinti, kad beveik visuose kiemuose...

„Švyturys Bhouse“ sezono atidarymas – kaip derinti grilio patiekalus su alumi? (10)

Alus ir grilis – tai tandemas, be kurio vasaros sezonas praktiškai neįsivaizduojamas. Ant...

Vasaros skonis jūsų lėkštėje: šios salotos su grilyje kepta jautiena nepaliks abejingų

Pagaliau pasitaisę orai skatina kuo daugiau laiko praleisti lauke. Gryname ore norisi ilsėtis,...

Žalioji vitaminų bomba: šios pikantiškos salotos nustebins savo skoniu (1)

Už lango sužaliavus gamtai natūraliai ir savo lėkštėse norisi matyti sveikesnį, lengvesnį ir...

Top naujienos

Pasaulį bauginanti kovido atmaina jau Lietuvoje: prasideda ypač akylus situacijos stebėjimo laikas (84)

Sparčiau plintanti ir nepilnai pasiskiepijusiems pavojingesnė „delta“ koronaviruso atmaina jau...

Dailius Dargis | D+

Nauji faktai tamsioje Karpavičiaus testamento istorijoje: čia figūruoja ne tik tamsiaplaukė moteris, bet ir žinomi spalvingos reputacijos veikėjai

Šiemet rugpjūtį sueis lygiai dveji metai, kai netikėtai po sunkios ligos mirė vienas iš...

26-erių Dovilė pribloškė net gydytojus: jie stebėjosi, kaip su tokiomis diagnozėmis galiu gimdyti (43)

26-erių metų Dovilė Vickutė atrodo taip pat, kaip ir jos bendraamžiai. Net sunku įtarti, kad ši...

Norite šią vasarą būti pačios madingiausios ir stilingiausios? Nepadarykite grubios klaidos – šiuos drabužius turite užmiršti (3)

Sezonai keičiasi, o dažnai spintoje drabužiai lieka tie patys. Stilistė Jomantė Vaitkutė...

Euro 2020: Danija aiškinasi santykius su Rusijos rinktine gyvai (69)

Europos futbolo čempionate prie pabaigos artėja pirmasis grupių varžybų ratas. Pirmadienio...

Latvija vėl laukia lietuvių: ką būtina žinoti vykstantiems ir ką verta pamatyti (79)

Nuo birželio 16 dienos Latvija atsivėrė svečiams iš užsienio, tad lietuviai vėl gali...

„Žalgiryje“ – dar vienas naujokas: dėjimais ir blokais Izraelyje išsiskyręs vidurio puolėjas

Kauno „Žalgirio“ priekinę liniją naujajame sezone sustiprins galingai Izraelio lygoje...

Į Nausėdą nusprendė kreiptis atviru laišku: užkliuvo Švedijoje įteiktas apdovanojimas (274)

Aktorius, režisierius, rašytojas Arkadijus Vinokuras atviru laišku kreipėsi į prezidentą...

Eugenija Grižibauskienė | D+

Verslo vilkas Leonavičius – apie Donbaso ir Odesos banditus ir verslą iš nevilties

Istorijas pasakoja tie, kas išgyveno. Šią frazę kelis kartus pakartoja „ Traidenio “...