Didžiosios metų šventės, Kūčios ir Kalėdos, neatsiejamos nuo gausaus vaišių stalo. Be abejo, pagrindiniu smuiku virtuvėje groja žuvies patiekalai. Nors ant šventinio stalo galima atrasti įvairiais būdais paruoštos žuvies, tarp jų ir rūkytos ar vytintos, kiekviena šeimininkė įvertina šviežios žuvies naudą ir skonį. Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti daugiau karpinių šeimos žuvų, nes šios maistinėmis savybėmis lenkia net brangias jūrines žuvis.
Karpinės žuvys: kuo jos naudingos mūsų sveikatai?
© Shutterstock

Karpis, amūras, lynas ar plačiakaktis mūsų kraštuose laikomos įprastomis žuvimis, tinkančiomis ir ant kasdienio, ir ant šventinio stalo. Laukdamos svečių, šeimininkės dažnai ruošia kimštą žuvį, o įprastai vakarienei puikiai tinka troškinta, garinta ar gabalėliais kepta šviežia žuvis. Nepaisant to, kad žuvis – skanus ir vertingas produktas, tyrimai rodo, kad lietuviai žuvies vartoja per mažai. Dauguma sveikos mitybos specialistų jos į valgiaraštį rekomenduoja įtraukti bent 2-3 kartus per savaitę. „Rekomendacijų yra įvairių, yra šalių, kuriose žuvį valgo kasdien. Aš sakyčiau bent vieną kartą riebios žuvies ir bent porą kartų baltos žuvies per savaitę reikėtų suvalgyti,“ – pataria mitybos specialistė, organizacijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė, Vaida Kurpienė.

Žinoma, žuvis žuviai nelygu. Svarbu pasirinkti tokią, kuri aprūpins organizmą svarbiausiomis maistinėmis medžiagomis ir, tuo pačiu metu, bus universali, patiks ne tik gurmaniško skonio mėgėjams. Daugelis karpinių žuvų lietuviams ranka pasiekiamos, tai – pagrindinės lietuviškų žuvininkystės ūkių augintinės. Kadangi jų ūkiuose išauginama daug, šviežios žuvys palyginti pigios ir prieinamos net mažesnes pajamas gaunantiems. Be to, puikiai tvenkiniuose prisitaikę gyventi karpiai, amūrai ar plačiakakčiai maitinami tik kruopščiai atrinktais pašarais, galima neabejoti dėl jų mėsos kokybės.

Labai svarbus karpinių žuvų pranašumas prieš kitų rūšių žuvis – palyginti nedidelis kalorijų kiekis, bet tuo pat metu nemaža omega-3 riebiųjų rūgščių koncentracija. 100 g. karpio, amūro ar plačiakakčio mėsos turi tik vos daugiau nei šimtą kalorijų, taigi, šios pusiau riebios žuvys – puikus pasirinkimas nusprendusiems sulieknėti. Be to, suvalgius tik 150 g. karpio, žmogaus organizmas pasisavina dviejų dienų omega-3 riebiųjų rūgščių dozę. Šios rūgštys padeda skaidyti žmogaus kūno riebalus, naikina blogąjį cholesterolį kraujyje, geriną odos būklę. Ypač svarbu pakankamą šių rūgščių kiekį gauti tiems, kuriuos kankina širdies ir kraujagyslių ligos.

Taigi, planuojant, kuo pavaišinti susirinkusius svečius, verta įsigyti pakankamai šviežios žuvies, kuri būtų ir skani, ir palanki sveikatai. Jei mėgstamiausio recepto dar neturite, siūlome išbandyti keletą netradicinių patiekalų, kurių puikų skonį dar ilgai girs artimieji.

Šampane troškintas karpis

Reikės:

  • 2 kg. karpio,
  • 250 ml. šampano,
  • 125 g. pievagrybių,
  • 150 g. sviesto,
  • 250 g. grietinės,
  • 2 kiaušinių trynių,
  • šaukšto miltų,
  • druskos.

Paruošto karpio gabalus sudėti į troškintuvą, apipilti šampanu ir troškinti. Grybus nuplauti, supjaustyti ir pakepti svieste, užpilti pasūdytos, su miltais sumaišytos grietinės. Grybams baigiant troškintis supilti išplaktus trynius. Kai išgaruos šampanas, žuvį apipilti grybų padažu ir 10 minučių kepti orkaitėje.

Troškintas karpis su riešutais

Reikės:

  • 120 g. graikinių riešutų branduolių,
  • 1 kg. karpio,
  • po 120 g. svogūnų ir sviesto,
  • 70 g. pomidoro padažo,
  • 100 g. paruoštų grybų,
  • 80 g. vandens,
  • 200 g. grietinės,
  • 2 kiaušiniai,
  • petražolių lapelių,
  • maltų pipirų,
  • druskos.

Karpį nuskusti, pašalinti žiaunas ir perpjovus per nugarą išimti stuburo kaulą, vidurius, stambesnes ašakas. Galvos nupjauti nereikia. Žuvį iš vidaus pasūdyti, įtrinti pipirais. Svieste pakepinti smulkiai supjaustytus svogūnus, supilti pomidorų padažą, praskiestą trupučiu vandens, suberti sutrintus graikinius riešutus, susmulkintas petražoles, supjaustyti grybus. Karpį įdaryti šia mase ir užsiūti. Užpilti vandeniu ir troškinti apie 25-30 min. Baigiant supilti kiaušinių ir grietinės plakinį, pasūdyti ir dar šiek tiek patroškinti. Patiekti karštą su virtomis bulvėmis.

Užsakymo nr.: PT_76697391

|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

Borjomi pirmą kartą nustebina savo gerbėjus gaiviais kokteilių receptais (2)

Termometro stulpeliams kopiant aukštyn, atsigaivinti skaniu, šviežiu ir namie pagamintu kokteiliu...

Šios vasaros atradimas: šaltai brandinta kava, kurios galėsite iškart pasigaminti visai savaitei Receptai (9)

Vasara jau dabar mus lepina karščiais, todėl komfortiškam laikui namuose ar smagiam barbekiu...

Gudrybės ir patarimai, kaip patiems išsirūkyti mėsą, žuvį ar net desertus RECEPTAI

Valgio gaminimas ant gyvos ugnies yra viena iš karščiausių pastarųjų metų kulinarinių...

Virtuvės šefas Artūras Braslauskas: apie populiariausius gatvės maisto patiekalus ir kaip juos pasigaminti namuose RECEPTAI (9)

Gatvės maisto mada, kurią daugelis sieja su amerikietiška kultūra, pamažu užkariauja ir...

Top naujienos

Per karantino krizę medikams buvo paruošta 30 tūkstančių kiniškų „meilės siurprizų“ tyrimas (131)

Klaipėdos savivaldybė koronaviruso krizės įkarštyje įsigijo 60 tūkst. kiniškų...

Vladimiras Laučius. Laisvė, pasodinta į Lukiškes (28)

„Kodėl mes čia keliame strėles? “ – Seimo posėdyje klausė parlamentaras ir agronomas...

Penki iš septynių naujų atvejų yra įvežtiniai: koronavirusas nustatytas ir Vilniaus rajone nužudytam asmeniui ligoninėse gydomi 8 žmonės (35)

Penki iš septynių naujų koronaviruso atvejų – įvežtiniai, ketvirtadienį BNS informavo...

SEB prognozės Lietuvai: atlaikius pandemijos smūgį, ekonomika atsigauna geriau nei tikėtasi (4)

Antrąjį ketvirtį Lietuvos ekonomika traukėsi lėčiau nei tikėtasi, ir SEB bankas...

„Žalgirio“ direktorius: siekėme Šarūną išlaikyti, tačiau konkurencija dėl jo buvo neįtikėtinai didelė (30)

Pirmą kartą nuo 2016-ųjų metų Kauno „Žalgirio“ klubui teks ieškotis naujo trenerio. Iki...

Kardiologai ragina nelaukti: pavėlavusius skubios pagalbos medikai gydo labai sunkios būklės

Respublikinės Šiaulių ligoninės Širdies ir kraujagyslių centro konsultantai kardiologai jau yra...

Lietuvoje per parą COVID-19 susirgusių žmonių skaičius pasiekė 7 (113)

Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius pasiekė 7, skelbia SAM

Kaip ant grilio išsikepti vištienos krūtinėlę, kad ji išliktų sultinga

Alfas Ivanauskas vasarą ant grilio siūlo išbandyti keptą vištieną ir išdavė sultingiausios...

Jasikevičius palieka „Žalgirį“ – treniruos „Barceloną“ (431)

Šarūnas Jasikevičius palieka Kauną ir keliasi į Barseloną. Strategas pasiekė susitarimą su...

Po „pasibjaurėtinos Rusijos kampanijos“ JAV paliko galimybę Putinui (68)

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija trečiadienį tvirtino esanti griežtai nusistačiusi...