Šaltuoju metų laiku vertingų maisto produktų parduotuvėse pastebimai sumažėja. Šviežių daržovių metas baigiasi ir daugelis virtuvės spintelėse puola ieškoti lengvos išeities – miltinių produktų ir pusgaminių. Dėl šios priežasties ne vienas ima skųstis mieguistumu ir suprastėjusia figūra. Išeitis – vartoti daugiau baltyminio maisto, tačiau kur rasti lengvai prieinamą baltymų šaltinį? Ekonomiškiausias ir sveikiausias būdas aprūpinti organizmą baltymais – dažniau vartoti šviežią žuvį.
Žuvis
© Adobe Stock

Dietologai ir sveikos mitybos specialistai žuvies produktus ir žuvį rekomenduoja valgyti bent 3 kartus per savaitę. Vieno valgymo metu lėkštėje turėtų atsidurti bent 100 gr žuvies. Toks žuvies kiekis reikalingas aprūpinti organizmą būtiniausiomis maistinėmis medžiagomis bei gauti pakankamą baltymų kiekį. Ne veltui žuvis mitybos piramidėje atsiduria tarp tokių produktų kaip mėsa ar kiaušiniai, laikomų visaverčiais gyvūninės kilmės baltymais.

Priklausomai nuo žuvies rūšies, joje yra 14 – 22 % baltymų, padedančių išlaikyti atletišką figūrą ir ilgam numalšinti alkį. Be to, žuvis puikiai tinka žmonėms, besilaikantiems dietos ir ribojantiems druskos kiekį organizme, nes šviežioje žuvyje yra mažai natrio. Kiti žuvyje aptinkami mineralai ir vitaminai ypatingai svarbūs šąlant orams, kai atšiaurios klimato sąlygos atima galimybę gauti daugelį medžiagų kartu su maistu.

Skatina rinktis pusiau riebias ir riebias žuvis

Atidžiau patyrinėjus, ką ant stalo patiekia vidutinis lietuvis, matyti, kad mūsų tautiečiai dažniau renkasi liesą žuvį, gausią baltymų, tačiau dietologai ragina dažniau atkreipti dėmesį ir į pusiau riebias ir riebias žuvis. Šiose žuvyse, karpiuose, plačiakakčiuose, amūruose ar unguriuose gausu omega-3 riebiųjų rūgščių. Ši medžiaga pastebimai sumažina infarkto ir širdies ligų riziką bei padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, lengviau išgyventi stresą:

„Suvalgius vos 150 gr karpio, omega-3 riebalų rūgščių žmogui užtenka dviem dienoms,“ – faktais dalinasi Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos atstovas Jogeir Toppe.

Riebių žuvų patiekalus drąsiai gali rinktis ir dietos laikytis nusprendę žmonės, mat baltymų gausus maistas yra lengvai virškinamas, o žuvies produktai puikiai skaido ir padeda iš organizmo pašalinti riebalų molekules.

Siekiant apsisaugoti nuo žalingų medžiagų - lietuviškų tvenkinių žuvys

Labai dažnai vartoti žuvį žmones stabdo įsitikinimas, kad žuvies mėsa gali būti užteršta, joje – didelė sunkiųjų metalų koncentracija. Tačiau žalingų medžiagų galima nesunkiai išvengti vietoje laisvai augančių jūrinių žuvų renkantis Lietuvos žuvininkystės tvenkiniuose išaugintas žuvis, pavyzdžiui, lietuvių pamėgtus karpius:

„Tvenkiniuose, kuriuose auginami karpiai, griežtai draudžiama maudytis, žvejoti, poilsiauti ar tręšti tvenkinius mėšlu – tvenkiniai tręšiami tik tam skirtomis specialiomis trąšomis. Pačios žuvys turi būti dirbtinai nemaitinamos arba maitinamos tik ekologiškais sertifikuotais pašarais iš ekologinio ūkio,“ – pasakoja Nacionalinės akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacijos tarybos pirmininkas Algimantas Gylys.

Tokiu būdu auginamos žuvys tvenkiniuose laikomos net trejus metus, tik tada jos tampa tinkamos parduoti. „Per tuos trejus metus auginamas karpis turi užaugti iki 1,5 kg svorio, jeigu to svorio nepasiekia, jis yra paliekamas tvenkinyje augti dar vienus metus,“ – priduria A. Gylys.

Pasak vyro, žuvų auginimas tvenkiniuose yra sudėtingas ir ilgas procesas, bet, nepaisant to, Lietuvos akvakultūros įmonėse kasmet išauginama 4000 – 4500 tonų žuvų. Tiesa, lietuviai suvartoja vos pusę ekologiškų karpių, upėtakių, eršketų, lydekų bei augalėdžių žuvų. Taigi, ieškant būdų, kaip praturtinti organizmą raumenų statybine medžiaga, baltymais, vertėtų dažniau užsukti į žuvies produktų skyrių.

Užsakymo nr.: PT_76583413

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Veryga apie 10 proc. brangsiančią degtinę: mokomės iš klaidų – degtinė buvo palikta per pigi (130)

Kitais metais valdžia planuoja ir dešimtadaliu didinti stipraus alkoholio akcizą, ir pertvarkyti...

Užkalnis. Žinau, už ką balsuosite rinkimuose (131)

Taip, aš tikrai žinau, kas bus išrinktas dirbti Daukanto aikštėje. Tiksliau, aš bijau, kad...

Šiauliuose atskleidė kitą mitingo dėl mokytojų pusę: moksleiviai ten buvo išsiųsti ne savo noru (239)

Trečiadienio vidurdienį prie Šiaulių miesto savivaldybės susirinko minia moksleivių, kurie...

Rusija tulžingai reaguoja į Lietuvos sankcijas dėl užpuolimo Kerčėje: be atsako neliksite (924)

Lietuva tapo pirmąja pasaulio valstybe, apsisprendusia dėl Kremliaus agresijos Kerčės sąsiauryje...

Giedrius Drukteinis. Lietuvos grožio industrija tėra įprastas kiaulių tvartas (30)

Pastarasis konfliktas tarp Julijos Janus ir Juozo Statkevičiaus ne tik sukėlė nemažai...

Norinčius sušių Kūčioms ragina paskubėti – visiems gali ir neužtekti (94)

Nacionalinis japonų patiekalas ant Kūčių stalo šiemet turbūt nustebintų tik kaime...

Alkoholis turi naują geriausią draugą: gėdą sukelianti liga žudo tyliai (32)

„Ne, ne, man viskas gerai. Dirbu gerai, nepervargstu. Viršininkas geras. Uždirbu daug, tobulas...

Vaivos Budraitytės 2019 metų horoskopas Vandens ženklams (2)

2019 metai – jau ne už kalnų. Pats metas sužinoti, kas mūsų laukia. Garsi astrologė ir...

Vyriškumą pademonstravęs „Neptūnas“ sugadino Čempionų lygos pirmūnų seriją (6)

Beveik visas rungtynes varžovus vijęsis Klaipėdos „Neptūnas“ ketvirtame kėlinyje sugebėjo...

NT brokeriai kyla į kovą: šį kartą kainų pasiutpolkės neištvėrė jie patys (167)

NT brokerių kantrybės taurė perpildyta – nauja žinia apie kylančias kainas iš skelbimų...