Šaltuoju metų laiku vertingų maisto produktų parduotuvėse pastebimai sumažėja. Šviežių daržovių metas baigiasi ir daugelis virtuvės spintelėse puola ieškoti lengvos išeities – miltinių produktų ir pusgaminių. Dėl šios priežasties ne vienas ima skųstis mieguistumu ir suprastėjusia figūra. Išeitis – vartoti daugiau baltyminio maisto, tačiau kur rasti lengvai prieinamą baltymų šaltinį? Ekonomiškiausias ir sveikiausias būdas aprūpinti organizmą baltymais – dažniau vartoti šviežią žuvį.
Žuvis
Žuvis
© Adobe Stock

Dietologai ir sveikos mitybos specialistai žuvies produktus ir žuvį rekomenduoja valgyti bent 3 kartus per savaitę. Vieno valgymo metu lėkštėje turėtų atsidurti bent 100 gr žuvies. Toks žuvies kiekis reikalingas aprūpinti organizmą būtiniausiomis maistinėmis medžiagomis bei gauti pakankamą baltymų kiekį. Ne veltui žuvis mitybos piramidėje atsiduria tarp tokių produktų kaip mėsa ar kiaušiniai, laikomų visaverčiais gyvūninės kilmės baltymais.

Priklausomai nuo žuvies rūšies, joje yra 14 – 22 % baltymų, padedančių išlaikyti atletišką figūrą ir ilgam numalšinti alkį. Be to, žuvis puikiai tinka žmonėms, besilaikantiems dietos ir ribojantiems druskos kiekį organizme, nes šviežioje žuvyje yra mažai natrio. Kiti žuvyje aptinkami mineralai ir vitaminai ypatingai svarbūs šąlant orams, kai atšiaurios klimato sąlygos atima galimybę gauti daugelį medžiagų kartu su maistu.

Skatina rinktis pusiau riebias ir riebias žuvis

Atidžiau patyrinėjus, ką ant stalo patiekia vidutinis lietuvis, matyti, kad mūsų tautiečiai dažniau renkasi liesą žuvį, gausią baltymų, tačiau dietologai ragina dažniau atkreipti dėmesį ir į pusiau riebias ir riebias žuvis. Šiose žuvyse, karpiuose, plačiakakčiuose, amūruose ar unguriuose gausu omega-3 riebiųjų rūgščių. Ši medžiaga pastebimai sumažina infarkto ir širdies ligų riziką bei padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, lengviau išgyventi stresą:

„Suvalgius vos 150 gr karpio, omega-3 riebalų rūgščių žmogui užtenka dviem dienoms,“ – faktais dalinasi Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos atstovas Jogeir Toppe.

Riebių žuvų patiekalus drąsiai gali rinktis ir dietos laikytis nusprendę žmonės, mat baltymų gausus maistas yra lengvai virškinamas, o žuvies produktai puikiai skaido ir padeda iš organizmo pašalinti riebalų molekules.

Siekiant apsisaugoti nuo žalingų medžiagų - lietuviškų tvenkinių žuvys

Labai dažnai vartoti žuvį žmones stabdo įsitikinimas, kad žuvies mėsa gali būti užteršta, joje – didelė sunkiųjų metalų koncentracija. Tačiau žalingų medžiagų galima nesunkiai išvengti vietoje laisvai augančių jūrinių žuvų renkantis Lietuvos žuvininkystės tvenkiniuose išaugintas žuvis, pavyzdžiui, lietuvių pamėgtus karpius:

„Tvenkiniuose, kuriuose auginami karpiai, griežtai draudžiama maudytis, žvejoti, poilsiauti ar tręšti tvenkinius mėšlu – tvenkiniai tręšiami tik tam skirtomis specialiomis trąšomis. Pačios žuvys turi būti dirbtinai nemaitinamos arba maitinamos tik ekologiškais sertifikuotais pašarais iš ekologinio ūkio,“ – pasakoja Nacionalinės akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacijos tarybos pirmininkas Algimantas Gylys.

Tokiu būdu auginamos žuvys tvenkiniuose laikomos net trejus metus, tik tada jos tampa tinkamos parduoti. „Per tuos trejus metus auginamas karpis turi užaugti iki 1,5 kg svorio, jeigu to svorio nepasiekia, jis yra paliekamas tvenkinyje augti dar vienus metus,“ – priduria A. Gylys.

Pasak vyro, žuvų auginimas tvenkiniuose yra sudėtingas ir ilgas procesas, bet, nepaisant to, Lietuvos akvakultūros įmonėse kasmet išauginama 4000 – 4500 tonų žuvų. Tiesa, lietuviai suvartoja vos pusę ekologiškų karpių, upėtakių, eršketų, lydekų bei augalėdžių žuvų. Taigi, ieškant būdų, kaip praturtinti organizmą raumenų statybine medžiaga, baltymais, vertėtų dažniau užsukti į žuvies produktų skyrių.

Užsakymo nr.: PT_76583413

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

70 metų ledus gaminantis „Klaipėdos pienas“: lietuviai vis dažniau gilinasi į produktų sudėtį (2)

Ilgą istoriją turinčio ledų gamintojo AB „Klaipėdos pienas“ atstovų teigimu, pastaruoju metu...

Kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė dalinasi, kaip kepsninėje kepti ne tik mėsą, žuvį, bet ir sezonines daržoves, uogas, vaisius (3)

Pasivažinėjus po individualių namų kvartalus galima įsitikinti, kad beveik visuose kiemuose...

„Švyturys Bhouse“ sezono atidarymas – kaip derinti grilio patiekalus su alumi? (10)

Alus ir grilis – tai tandemas, be kurio vasaros sezonas praktiškai neįsivaizduojamas. Ant...

Vasaros skonis jūsų lėkštėje: šios salotos su grilyje kepta jautiena nepaliks abejingų

Pagaliau pasitaisę orai skatina kuo daugiau laiko praleisti lauke. Gryname ore norisi ilsėtis,...

Žalioji vitaminų bomba: šios pikantiškos salotos nustebins savo skoniu (1)

Už lango sužaliavus gamtai natūraliai ir savo lėkštėse norisi matyti sveikesnį, lengvesnį ir...

Top naujienos

Pasaulį bauginanti kovido atmaina jau Lietuvoje: prasideda ypač akylus situacijos stebėjimo laikas (90)

Sparčiau plintanti ir nepilnai pasiskiepijusiems pavojingesnė „delta“ koronaviruso atmaina jau...

Dailius Dargis | D+

Nauji faktai tamsioje Karpavičiaus testamento istorijoje: čia figūruoja ne tik tamsiaplaukė moteris, bet ir žinomi spalvingos reputacijos veikėjai

Šiemet rugpjūtį sueis lygiai dveji metai, kai netikėtai po sunkios ligos mirė vienas iš...

26-erių Dovilė pribloškė net gydytojus: jie stebėjosi, kaip su tokiomis diagnozėmis galiu gimdyti (43)

26-erių metų Dovilė Vickutė atrodo taip pat, kaip ir jos bendraamžiai. Net sunku įtarti, kad ši...

Norite šią vasarą būti pačios madingiausios ir stilingiausios? Nepadarykite grubios klaidos – šiuos drabužius turite užmiršti (4)

Sezonai keičiasi, o dažnai spintoje drabužiai lieka tie patys. Stilistė Jomantė Vaitkutė...

Euro 2020: Danija aiškinasi santykius su Rusijos rinktine gyvai (80)

Europos futbolo čempionate prie pabaigos artėja pirmasis grupių varžybų ratas. Pirmadienio...

Latvija vėl laukia lietuvių: ką būtina žinoti vykstantiems ir ką verta pamatyti (79)

Nuo birželio 16 dienos Latvija atsivėrė svečiams iš užsienio, tad lietuviai vėl gali...

„Žalgiryje“ – dar vienas naujokas: dėjimais ir blokais Izraelyje išsiskyręs vidurio puolėjas

Kauno „Žalgirio“ priekinę liniją naujajame sezone sustiprins galingai Izraelio lygoje...

Į Nausėdą nusprendė kreiptis atviru laišku: užkliuvo Švedijoje įteiktas apdovanojimas (275)

Aktorius, režisierius, rašytojas Arkadijus Vinokuras atviru laišku kreipėsi į prezidentą...

Eugenija Grižibauskienė | D+

Verslo vilkas Leonavičius – apie Donbaso ir Odesos banditus ir verslą iš nevilties

Istorijas pasakoja tie, kas išgyveno. Šią frazę kelis kartus pakartoja „ Traidenio “...