Šaltuoju metų laiku vertingų maisto produktų parduotuvėse pastebimai sumažėja. Šviežių daržovių metas baigiasi ir daugelis virtuvės spintelėse puola ieškoti lengvos išeities – miltinių produktų ir pusgaminių. Dėl šios priežasties ne vienas ima skųstis mieguistumu ir suprastėjusia figūra. Išeitis – vartoti daugiau baltyminio maisto, tačiau kur rasti lengvai prieinamą baltymų šaltinį? Ekonomiškiausias ir sveikiausias būdas aprūpinti organizmą baltymais – dažniau vartoti šviežią žuvį.
Žuvis
© Adobe Stock

Dietologai ir sveikos mitybos specialistai žuvies produktus ir žuvį rekomenduoja valgyti bent 3 kartus per savaitę. Vieno valgymo metu lėkštėje turėtų atsidurti bent 100 gr žuvies. Toks žuvies kiekis reikalingas aprūpinti organizmą būtiniausiomis maistinėmis medžiagomis bei gauti pakankamą baltymų kiekį. Ne veltui žuvis mitybos piramidėje atsiduria tarp tokių produktų kaip mėsa ar kiaušiniai, laikomų visaverčiais gyvūninės kilmės baltymais.

Priklausomai nuo žuvies rūšies, joje yra 14 – 22 % baltymų, padedančių išlaikyti atletišką figūrą ir ilgam numalšinti alkį. Be to, žuvis puikiai tinka žmonėms, besilaikantiems dietos ir ribojantiems druskos kiekį organizme, nes šviežioje žuvyje yra mažai natrio. Kiti žuvyje aptinkami mineralai ir vitaminai ypatingai svarbūs šąlant orams, kai atšiaurios klimato sąlygos atima galimybę gauti daugelį medžiagų kartu su maistu.

Skatina rinktis pusiau riebias ir riebias žuvis

Atidžiau patyrinėjus, ką ant stalo patiekia vidutinis lietuvis, matyti, kad mūsų tautiečiai dažniau renkasi liesą žuvį, gausią baltymų, tačiau dietologai ragina dažniau atkreipti dėmesį ir į pusiau riebias ir riebias žuvis. Šiose žuvyse, karpiuose, plačiakakčiuose, amūruose ar unguriuose gausu omega-3 riebiųjų rūgščių. Ši medžiaga pastebimai sumažina infarkto ir širdies ligų riziką bei padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, lengviau išgyventi stresą:

„Suvalgius vos 150 gr karpio, omega-3 riebalų rūgščių žmogui užtenka dviem dienoms,“ – faktais dalinasi Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos atstovas Jogeir Toppe.

Riebių žuvų patiekalus drąsiai gali rinktis ir dietos laikytis nusprendę žmonės, mat baltymų gausus maistas yra lengvai virškinamas, o žuvies produktai puikiai skaido ir padeda iš organizmo pašalinti riebalų molekules.

Siekiant apsisaugoti nuo žalingų medžiagų - lietuviškų tvenkinių žuvys

Labai dažnai vartoti žuvį žmones stabdo įsitikinimas, kad žuvies mėsa gali būti užteršta, joje – didelė sunkiųjų metalų koncentracija. Tačiau žalingų medžiagų galima nesunkiai išvengti vietoje laisvai augančių jūrinių žuvų renkantis Lietuvos žuvininkystės tvenkiniuose išaugintas žuvis, pavyzdžiui, lietuvių pamėgtus karpius:

„Tvenkiniuose, kuriuose auginami karpiai, griežtai draudžiama maudytis, žvejoti, poilsiauti ar tręšti tvenkinius mėšlu – tvenkiniai tręšiami tik tam skirtomis specialiomis trąšomis. Pačios žuvys turi būti dirbtinai nemaitinamos arba maitinamos tik ekologiškais sertifikuotais pašarais iš ekologinio ūkio,“ – pasakoja Nacionalinės akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacijos tarybos pirmininkas Algimantas Gylys.

Tokiu būdu auginamos žuvys tvenkiniuose laikomos net trejus metus, tik tada jos tampa tinkamos parduoti. „Per tuos trejus metus auginamas karpis turi užaugti iki 1,5 kg svorio, jeigu to svorio nepasiekia, jis yra paliekamas tvenkinyje augti dar vienus metus,“ – priduria A. Gylys.

Pasak vyro, žuvų auginimas tvenkiniuose yra sudėtingas ir ilgas procesas, bet, nepaisant to, Lietuvos akvakultūros įmonėse kasmet išauginama 4000 – 4500 tonų žuvų. Tiesa, lietuviai suvartoja vos pusę ekologiškų karpių, upėtakių, eršketų, lydekų bei augalėdžių žuvų. Taigi, ieškant būdų, kaip praturtinti organizmą raumenų statybine medžiaga, baltymais, vertėtų dažniau užsukti į žuvies produktų skyrių.

Užsakymo nr.: PT_76583413

Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Antanas Saulaitis – apie lietuvius, šventes ir nuodėmes: pasižiūri į žmones ir negali žinoti, ar čia laidotuvės, ar Velykos (141)

„Vienoje šeimoje buvo keturios mergytės, jos kiekvieną dieną sutaupė po vieną saldainį per...

Darbas su nepilnamečiais vieno pavojingiausių Vilniaus mikrorajono gatvėse: nedraudžiame muštis, gerti ar rūkyti (82)

Naujininkai, vienas prieštaringiausiai vertinamų sostinės mikrorajonų, pamažu atgimsta....

Ukrainos prezidento rinkimai: jauno komiko ir nesėkmingo reformatoriaus akistata balsavimas prasidėjo (200)

Ukrainiečiai sekmadienį balsuos prezidento rinkimuose, per kuriuos jie konflikto draskomos savo...

Orai: pirmąją Velykų dieną gamtą gaivins lietus (27)

Po ilgokai užsitęsusio sausringo laikotarpio, pirmąją Velykų dieną pagaliau žemę drėkins lietus.

Tauragės r. sunkiai sužalotas ukrainietis beveik po trijų valandų mirė ligoninėje (89)

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį itin skaudi nelaimė įvyko Tauragės r., Taurų kaime. 23.55...

Šri Lankos bažnyčiose ir viešbučiuose nugriaudėjo šeši sprogimai (39)

Trijose bažnyčiose ir trijuose viešbučiuose Šri Lankos sostinėje Kolombe ir jo apylinkėse...

Skaudi tiesa apie princesės Dianos gimdymus: teko derinti su sporto tvarkaraščiais ir taikstytis su Charleso nusivylimu (14)

Visas pasaulis su nekantrumu laukia pirmojo Meghan Markle ir princo Harry‘io vaiko gimimo. Šis...

Požymiai, rodantys, kad organizmas užtvindytas toksinų (7)

Toksinai mūsų tyko visur, kur tik įmanoma: ore, kuriuo kvėpuojame, vandenyje, kurį geriame, ir...

Išskirtinis bokštas Kaune: 10 kilometrų knygų ir lyg ant delno atsiverianti miesto panorama

Mažajame ąžuolyne, ant Parodos kalno, yra ypatinga vieta, nuo kurios atsiveria užburianti Kauno...

Dviejų vaikų mama susimąstė: ar senosios kartos pedagogai atitinka šiuolaikinius kriterijus? (26)

Visiškai sutinku su straipsnio autoriumi. Turiu du vaikus – dešimtoką ir aštuntokę. Mokslo...