Turbūt daugeliui yra pasitaikę tokių dienų, kai žūtbūt norisi ko nors saldaus arba sūraus. Arba kartais norisi ne tik skonio, o labai konkretaus produkto. Gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit siūlo įsiklausyti į savo organizmo norus, gali būti, kad jis jums siunčia svarbius signalus.
Pieno produktai
Pieno produktai
© Shutterstock

Subalansuotos mitybos svarba

Dietologų draugijos prezidentė, gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit sako, kad pacientai neretai kreipiasi pasakodami, jog jiems vis atsiranda netikėtų maisto užgaidų: „Priklausomai nuo amžiaus, lyties, fizinio aktyvumo, žmogus turi gauti optimalų baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų kiekį ir santykį. Tik subalansuota, visavertė mityba užtikrina gerą sveikatą ir nuotaiką, aktyvina mąstymą, gali sumažinti stresą, padidinti darbo našumą. Todėl svarbu įsiklausyti į organizmo norus“, – sako dr. R. Petereit.

Saldūs, sūrūs ir aštrūs norai

Yra tyrimų, kurie rodo, kad tie, kurie nori saldaus maisto, patiria chromo trūkumą. Jo balansą padeda atstatyti vištiena, jautiena, žuvis, perlinės kruopos, pomidorai, vyšnios, obuoliai. Saldaus maisto užgaidas analizuojantys specialistai taip pat išskiria staigų norą suvalgyti šokolado. Tai gali būti siejama su magnio trūkumu. Tokiu atveju rekomenduojama mitybą papildyti riešutais, daržovėmis, vaisiais, o renkantis šokoladą, pirmenybę teikti tam, kuriame yra 70% ar daugiau kakavos, nes jame bus ir daugiau magnio.

Rūta Petereit
Rūta Petereit
© Organizatorių nuotr.

Sūraus maisto užgaida gali kilti dėl mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalcio, natrio, magnio, cinko ir kitų trūkumo. Kadangi specialistai pataria atidžiai sekti suvartojamos druskos kiekį, šiuo atveju mineralų trūkumui kompensuoti patariama vartoti daugiau jūrų augmenijos, pavyzdžiui, rudadumblių, jūrų dumblių lapų, taip pat į racioną įtraukti ispaninių šalavijų ar kanapių sėklų.

Specialistai pastebi, kad kai labai karšta, norisi aštraus maisto, nes jis padeda organizmui susidoroti su aukšta temperatūra. Aštrūs priedai ir prieskoniai laikinai paspartina medžiagų apykaitą, o tai lemia didesnį prakaitavimą ir atvėsina. Tačiau yra ir tokių hipotezių, kad aštraus maisto gali norėtis tiems, kuriems liūdna arba nuobodu, nes prieskonių gausa pasižymintys patiekalai sukelia adrenalino pliūpsnį, gerina nuotaiką ir palengvina skausmą.

Ką reiškia, jei labai norisi kefyro

Kartais organizmo norai gali būti labai konkretūs. Norisi ne tik saldaus ar sūraus skonio, o labai konkretaus produkto. Jei staiga užsinori kefyro, specialistai tai sieja su galimu kalcio trūkumu. Be to, stiprus kefyro noras gali rodyti ir bakterijų disbalansą žarnyne. Rauginti produktai padeda šiuos nukrypimus atstatyti.

„Dėl didelio gyvenimo tempo, mūsų racione atsiranda vis daugiau patogių, greitai paruošiamų produktų, kurie maistingumo prasme ne visuomet būna vertingi. Dėl to organizmas ima siųsti signalus kefyrui ar kitiems ne tik maistingiems, bet ir natūraliems produktams, kurie užtikrina sveiką mitybą“, – sako bendrovės „Pieno žvaigždės“ Mažeikių pieninės filialo vyriausioji technologė Vilma Laukytė-Staniuvienė.

Vilma Laukytė–Staniuvienė
Vilma Laukytė–Staniuvienė
© Organizatorių nuotr.

Kefyras, kaip ir kiti pieno gaminiai yra kupinas baltymų, lengvai įsisavinamų mineralinių medžiagų ir vitaminų. Bet kefyras turi ir išskirtinių savybių, kadangi yra fermentuotas gėrimas, jis pasižymi organizmui itin svarbiomis probiotinėmis savybėmis.

„Mūsų kefyras yra gaminamas naudojant gyvą kefyro grybą, būtent jis skatina rūgimo procesą ir įkvepia kefyrui gyvybės, sukurdamas milžiniškus kiekius gerųjų bakterijų. Vienoje „Dvaro“ kefyro 900 gramų pakuotėje yra net 9 000 000 000 gerųjų bakterijų kolonijų. Tad nesistebiu, kad mūsų organizmai pajaučia šį natūralumą, ir ima norėti kefyro dar ir dar“, – sako V. Laukytė-Staniuvienė.

Dr. R. Petereit kefyrą, pasukas ar rūgpienį ypač rekomenduoja vasarą, nes šie fermentuoti pieno produktai puikiai gaivina. „Kiekvienas suaugęs žmogus kasdien gali drąsiai suvartoti po tris stiklines kefyro, pasukų ar rūgpienio, kad neviršytų rekomenduojamos pieno produktų normos. Žinoma, svarbu ir kokius produktus renkamės. Patarčiau atkreipti dėmesį į sudėtį, pridėtinio cukraus kiekį. Naudingiausia sveikatai bus, jeigu pasirinksite natūralų kefyrą, pasukas ar rūgpienį be jokių priedų“, – teigia dietologė.

Užsakymo nr.: PT_87239657

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(27 žmonės įvertino)
4.2593

Rolandas ir daržovės: meilė ne iš pirmo žvilgsnio (1)

Daugiau nei 12 metų išskirtinės kokybės daržovėmis prekiaujančios „Rolando daržovės “...

Itin minkšti, purūs ir tobulo skonio keksiukai su uogomis

Mėgstu eksperimentuoti, todėl itin dažnai tų pačių desertų savo virtuvėje nekartoju. Na bet...

Kalėdinis tinginys, kurio skonio tradicija perduodama iš kartos į kartą (3)

Grietininis, apelsinais kvepiantis, aguonomis spragsintis ir saldumu džiuginantis!

Ypatingasis bulvių ir sūrio apkepas su grietinėle: skonio šedevras, kuris papuoš net ir švenčių stalą (3)

Kas nemėgsta bulvių? Mažai kas… Bent jau aš tai jas LABAI mėgstu. O paruošimo juk yra...

Alfas Ivanauskas: „Visi eksperimentai kokybiškoje skardoje baigsis vienodai – sėkme“ (2)

Posakis „blogam šokėjui ir batai trukdo“ ne visuomet taiklus virtuvėje, mat net ir geriausiam...

Top naujienos

D+Vytenis Miškinis

Žinomo advokato nužudymas virto painiu detektyvu: po nusikaltimo sustojo net Vilniaus tarybos darbas

Tai buvo bene įžūliausias praėjusio dešimtmečio nusikaltimas – pačiame Vilniaus centre vidury...

D+Algis Bumblauskas

Tuo metu lietuviai kentėjo nuo maisto pertekliaus, bet į šalį keliavo traukiniai su užrašais „Badaujančiai Lietuvai“

Sovietmetis kažkaip neatsiejamas nuo rusų, tie žodžiai, rodos, neatskiriami, tarsi papildo vienas...

Derybos dėl Ukrainos žlugo neprasidėjusios: jau laukiama Rusijos specialaus desanto pasirodymo (233)

Vladimiras Putinas nubrėžė raudonąsias linijas, siūlydamas pasidalinti įtakos zonomis...

Įspėja, kad įmonių, patiriančių bėdų dėl Kinijos veiksmų, daugės: kiekvieną dieną bus nuostoliai (81)

Kinijos jūrų uostuose stabdomos prekės iš Lietuvos – pirminiais duomenimis, užstrigo apie 300...

Fitoterapeutas Ruolia įvardijo vieną naudingiausių augalų sergantiems vėžiu: „išgaudo“ piktybines ląsteles (49)

Vėžys – viena klastingiausių ligų, todėl, gydytojo kabinete išgirdus būtent šią...

Druskininkuose vėl sužibo karūnuota eglė: jaukiai papuoštas miestas tiesiog švyti (4)

Penktadienio vakarą druskininkiečiai ir kurorto svečiai patraukė į Druskininkų Pramogų aikštę...

Pasienyje apsilankęs žurnalistas: tai, ką pamatėme, kelia liūdnas emocijas (6)

Situacija pasienyje, nors ir migrantų srautai yra sumažėję, kelia liūdnas emocijas, sako...

10 pasenusių mados „taisyklių“, kurių jau privalu atsikratyti (5)

Jei mėgstate skaityti popierinius ar internetinius žurnalus, neabejotinai pastebėjote, kad...

Omikron žlugdo kalėdinių darbo vakarėlių planus: Londone įmonės jau keičia planus

Bankininkai, kurie tikėjosi chaotiškų finansinių metų pabaigą atšvęsti audringu vakarėliu,...