Tinklaraštininkė Ieva Swan pastebi, kad jos gyvenime rudenį viskas tarytum nusistovi. Virtuvėje atsiranda daugiau sotesnių patiekalų, o telefoną rankoje pakeičia įtraukianti knyga su arbata. Šiame interviu žinoma moteris dalijasi savo gudrybėmis, kaip ji kuria balansą visose gyvenimo sferose.
Ieva Swan pasakoja, kas jai padėjo atrasti balansą ir dalinasi keliais greitais receptais
© Organizatorių nuotr.

Kaip pasikeičia Jūsų rutina rudenį?

Negaliu paneigti, kad oro įtaka kartais didesnė nei mums atrodo. Vasaros oras suteikia daugiau galimybių būti lauke, išbandyti įvairias aktyvias pramogas, nuolat kažkur eiti, veikti, o rudenį, ypač prasidėjus lietingajam laikotarpiui, natūraliai labiau norisi būti namuose. Viskas tarytum nusistovi. Bet man patinka toks sezoniškumo poveikis ir leidžiuosi rudens įtraukiama į namus. Žinoma, su gera knyga ir kvapnia arbata ar praturtinančiu filmu bei gardžiais užkandžiais.

Ar Jums patinka šis metų laikas?

Mano mėgstamiausias metų laikas – vienareikšmiškai vasara. Visgi, kiekvienas metų laikas turi savito žavesio. Kadangi daug dirbu su individualaus stiliaus formavimu, ruduo yra žymiai palankesnis mados atžvilgiu. Šis sezonas suteikia daugiau galimybių kurti įdomesnius derinius su drabužiais, juos sluoksniuoti ir kitaip eksperimentuoti.

Daugeliui šis sezonas asocijuojasi su naujomis pradžiomis, gal ir Jūs išsikėlėte šį sezoną naujų tikslų?

Šiais metais įsitikinome, kad posakis „Tu planuoji, o Dievas juokiasi“ yra teisingas. Tikrai turiu daug naujų idėjų, bet pandemija jų realizavimą kiek pakoregavo. Kaip ir daugelis šiuo metu, bijau planuoti ir plaukiu pasroviui. Kol kas gyvenu šia diena ir stengiuosi nekurti didelių lūkesčių ateičiai.

Kaip jau minėjote, dirbate su stiliumi, taip pat kuriate savo tinklaraštį, esate nuomonės formuotoja. Ar nepavargstate nuo tokios daugybės skirtingų veiklų?

Žinoma, kad pavargstu. Bet tuo pačiu, kai daug mylimų veiklų, tai motyvuoja keltis kuo anksčiau ir jas įgyvendinti. Taip pat kelios skirtingos veiklos užtikrina ir tam tikrą saugumą – jei vienoj ims mažiau sektis, greičiausiai kita bus sėkmingesnė.

Ieva Swan
Ieva Swan

Visgi dėl daugelio savo veiklų nuolat turite būti online. Kaip pavyksta nuo to pailsėti, o gal kartais nuo visko trumpam atsiribojate?

Tikrai pavargstu, nes jei net nekuri tą dieną turinio, vis tiek reikia peržiūrėti, atrašyti į komentarus bei žinutes, tad iš tikrųjų visada turi būti online. Psichologiškai susidaro jausmas, kad esi prisijungęs 24 valandas per parą. Taip pat gauni ne tik daug meilės, malonaus dėmesio, bet ir negatyvo – tai išvargina ne tik emociškai, bei ir fiziškai.

Natūralu, kad daug domiuosi socialinių tinklų įtaka, o pastaruoju metu tam tikrus pokyčius nulėmė knyga „Naršymo metas“ (autorius Anders Hansen). Joje daug rašoma apie tai, kad dėl intensyvaus naršymo gali sutrikti miegas, gali tapti sunkiau susikoncentruoti, tampame mažiau empatiški ir, apskritai, kaip mūsų smegenys nespėja su šio laikmečio diktuojamu tempu.

Dėl to dabar į savo rutiną įsivedžiau kelias taisykles, kurias rekomenduoju išbandyti ir kitiems – nepradedu dienos ir jos neužbaigiu su telefonu; naktį telefoną stengiuosi laikyti kitame kambaryje; vieną dieną per savaitę telefoną atidedu į šalį ir visiškai juo nesinaudoju. Taip pat, labai geras priminimas sau, kodėl visa tai darau, buvo ir šiuo metu itin populiarus filmas „Social dilemma“. Svarbu prisiminti, kad socialiniai tinklai neturi kelti negatyvių minčių, nerimo, nuovargio, įtampos – jų ne tokia pirminė paskirtis. Bet jei jūs jaučiate būtent tai, tuomet tai pirmas požymis, kad pats metas kurti naujus įpročius.

Prie įtraukiančio filmo, ypač rudenį, norisi ir gardžių užkandžių. Kokie Jūsų pasirinkimai?

Šaltėjant orui, norisi sotesnio maisto. Į racioną įtraukiu daugiau įvairių sriubų, vištienos sultinių, troškinių, jiems pasitelkiu ir kokoso pieną. Taip pat norisi ir daugiau mėsos, tad sotus sprendimas gali būti čili troškinys „chilli con carne“.

Itin mėgstu meksikietišką virtuvę. Ji labai įvairi, o svarbiausia, kad pakeitus kelis ingredientus galime sukurti visiškai kitokius skonius, tad šis aspektas ir įvairūs poskoniai mane tiesiog paperka. Dievinu takos (isp. tacos) ir načios (isp. nachos) patiekalus. Tai paprastai pagaminami patiekalai, kuriuos kiekvieną kartą galima paruošti vis kitaip.

Gal galite pasidalinti savo načios receptu, kuris instagrame buvo itin populiarus?

Manau, šis receptas buvo ir bus populiarus dėl jo paprastumo. Nors aš jį gaminu labai įvairiai, tačiau jam paruošti man visada pakanka iki penkiolikos minučių. Labai greitas patiekalas, tačiau velniškai skanus.

Pakepame jautieną su konservuotais pomidorais ir į bendrą masę dedame „Santa Maria Chilli Con Carne“ arba takos prieskonių mišinį. Taip pat įdedame supjaustytą svogūną. Ant kepimo skardos sudedame načios kukurūzinius traškučius ir užklojame juos kitais ingredientais: pakepta jautiena, jalapenais, pjaustytais pomidorais bei sūriu. Dedame į orkaitę ir pakepame vidutinėje temperatūroje (~180 laipsnių) 5–10 min.

Visuomet pabrėžiate, jog Jums itin svarbu, kad gaminamas maistas būtų ir sveikas, ir gardus. Kaip pavyksta tai susikurti savo mityboje?

Susikurti balansą šiek tiek užtruko, tačiau šiuo metu aš jau žinau, kas mano kūnui tinka ir, kas nelabai. Nuo vienų produktų, pavyzdžiui, gali labiau pūsti pilvą, nuo kitų – ne; nuo vienų galime jausti didesnį sunkumą per pietus, nuo kitų – atvirkščiai, tačiau viskas, kaip ir beveik visuomet, vyksta per bandymų ir klaidų metodą.

Jei jūs kaip tik dabar esate šiame kelyje, patarčiau ieškotis receptų internete. Dabar jų tikrai tiek daug, tik spėk gaminti. Žinoma, visuomet galima įterpti į kasdienybę ir tuos ingredientus, kurių niekada nemėginote arba naudojote jau labai seniai.

Ieva Swan
Ieva Swan

Ir pabaigai, gal galite pasidalinti savo gudrybėmis, kaip efektyviai praleisti laiką virtuvėje?

Aš labai nemėgstu sudėtingų receptų, tad virtuvėje pernelyg daug ir ilgai neužsibūnu. Tuo pačiu principu vadovaujuosi ir apsipirkinėdama. Parengiu pirkinių sąrašą savaitei ir apsiperku. Nevykstu į parduotuvę tol, kol nepanaudoju visų įsigytų produktų. Planuoti mitybą į priekį nėra sudėtinga, kai tai visada darai sistemingai.

Viena iš gudrybių, kuri man padeda dar ir sutaupyti laiko – tai gaminimas kelioms dienoms į priekį. Be to, neretai pagaminus maistą kas nors vis tiek atlieka, tad nepanaudotus ar nesuvalgytus ingredientus panaudoju kitiems patiekalams. Tai man leidžia ne tik praleisti mažiau laiko virtuvėje, bet ir sąmoningai gaminti. Toks produktų panaudojimas itin lengvai įgyvendinamas meksikietiškoje virtuvėje. Pavyzdžiui, nuo takų likusią jautieną, virtą ar apkeptą vištieną, įvairias daržoves, kukurūzus ir pan. galima panaudoti kitą dieną ruošiant kesadilijas ar načios. Tai patiekalai, su kuriais itin lengva eksperimentuoti ir atrasti skonius, o kartais pakanka pakeisti tik kelis ingredientus, kad patirtumėte naują skonių paletę.

Žinoma, visus receptus ir ingredientus stengiuosi bei rekomenduoju nuolatos keisti. Juk įvairovė mityboje taip pat labai svarbi.

RECEPTAI

Načios

Čia pateikiame užkeptų kukurūzinių traškučių načios receptą, kurį drąsiai keiskite pagal savo skonį ir šaldytuvo turinį.

REIKĖS:

  • 400 g maltos jautienos;
  • 1 pakuotės „Santa Maria“ „Taco“ prieskonių mišinio;
  • 100 ml vandens;
  • 1 v. š. kepimo aliejaus;
  • 1 pakuotės „Santa Maria“ kukurūzų traškučių „Nacho“;
  • 1 skardinės sūrio skonio mirkomojo padažo „Santa Maria Dip Nacho Cheese Style“;
  • 100 g aitriosios jalapeno (Chalapos) paprikos;
  • 200 g tarkuoto sūrio.

Ieva Swan
Ieva Swan


Patiekti:

  • 1 indelio „Santa Maria“ švelnaus tako padažo;
  • 2 vnt. avokadų;
  • 1 pakuotės prieskonių mišinio gvakamolei „Santa Maria Dip Mix Guacamole“

GAMINIMAS:

• Įkaitinkite orkaitę iki 225 °C.
• Pakepinkite maltą mėsą aliejuje, kol skystis išgaruos ir mėsa pradės skrusti. Įberkite tako prieskonių mišinio, įpilkite vandens ir išmaišykite. Neuždengę troškinkite dar 5–10 minučių.
• Kepimo inde išdėliokite kukurūzų traškučius, apibarstykite sūriu, malta mėsa, ant viršaus išdėliokite aitriąsias paprikas, apliekite čederio sūrio padažu ir viską dar apibarstykite tarkuotu sūriu.
• Kepkite 5–10 minučių, kol sūris išsilydys.
• Avokadų minkštimą sutrinkite šakute ir sumaišykite su prieskonių mišiniu gvakamolei.
• Iškepusius načios patiekite su tako padažu ir gvakamole.

Takai

Takai – tai minkšta tortilija arba traški tako geldelė įdaryta mėsa ir daržovėmis. Pagardinimui naudokite tarkuotą sūrį ir įvairius padažus – tinka gvakamolė, pomidorų pagrindu gaminama salsa ar netgi grietinė ar natūralus jogurtas. Kaip ir gamindami načios, drąsiai keiskite ingredientus pagal tai, ką mėgstate ir turite namuose.

Ieva Swan nuotr.
Ieva Swan nuotr.

REIKĖS:

  • 400 g maltos mėsos;
  • 1 pakuotės „Santa Maria“ „Taco“ prieskonių mišinio;
  • 1 v. š. aliejaus;
  • 100 ml vandens

Patiekti:

  • 1 pakuotės „Santa Maria“ kukurūzinių tako krepšelių arba tortilijos;
  • „Santa Maria“ švelnaus tako padažo;
  • salotų;
  • pomidorų;
  • grietinės;
  • gvakamolės

Ieva Swan nuotr.
Ieva Swan nuotr.


GAMINIMAS:

• Apkepkite maltą mėsą, kol joje esantis skystis išgaruos ir mėsa pradės skrusti.
• Įberkite prieskonių mišinio ir įpilkite vandens. Išmaišykite ir neuždengę troškinkite maždaug 5–10 minučių.
• Paruoškite priedus: supjaustykite ir į atskirus indelius sudėkite salotas, pomidorus. Ant stalo padėkite padažus, tarkuotą sūrį.
• Pašildykite tortilijas arba tako geldeles orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje, pagal nurodymus ant pakuotės. Tortilijas galite šildyti ir sausoje keptuvėje.
• Dėkite ant stalo pašildytas tortilijas ar geldeles ir leiskite kiekvienam rinktis norimus ingredientus bei susidėlioti savąjį tako. Skanaus!

Ieva Swan nuotr.
Ieva Swan nuotr.

Jei pakuotėje liko nepanaudotų tortilijų, pakuotę sandariai uždarykite ir laikykite šaldytuve – tortilijos dar kelias dienas išliks šviežios. Iš jų pasigaminkite kesadilijų!

Užsakymo nr.: PT_85600249

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(13 žmonių įvertino)
2.3077

Kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė dalinasi, kaip kepsninėje kepti ne tik mėsą, žuvį, bet ir sezonines daržoves, uogas, vaisius (3)

Pasivažinėjus po individualių namų kvartalus galima įsitikinti, kad beveik visuose kiemuose...

„Švyturys Bhouse“ sezono atidarymas – kaip derinti grilio patiekalus su alumi? (10)

Alus ir grilis – tai tandemas, be kurio vasaros sezonas praktiškai neįsivaizduojamas. Ant...

Vasaros skonis jūsų lėkštėje: šios salotos su grilyje kepta jautiena nepaliks abejingų

Pagaliau pasitaisę orai skatina kuo daugiau laiko praleisti lauke. Gryname ore norisi ilsėtis,...

Žalioji vitaminų bomba: šios pikantiškos salotos nustebins savo skoniu (1)

Už lango sužaliavus gamtai natūraliai ir savo lėkštėse norisi matyti sveikesnį, lengvesnį ir...

Rankų darbo koldūnai – laikui imli prabanga (1)

Norėtumėte mėgstamo, naminio ir greitai patiekiamo maisto pietums arba vakarienei? Tai galėtų...

Top naujienos

Šokiruojantis Pratasevičiaus interviu: viską paaiškina svarbi neįvardinta detalė (20)

Tai, ką buvęs informacinio projekto „Nexta“ redaktorius Ramanas Pratasevičius prikalbėjo per...

Molėtų rajone įkūrė pluoštinių kanapių cechą – turi didelių planų

Molėtų rajone, Suginčiuose, Edvinas Petkevičius ir Andrius Ramonas turi įkūrę pluoštinių...

Pavilionis didžiuojasi, kad prieš jį buvo surengta provokacija: vadinasi, esu svarbus Kremliui (378)

Netylant kalboms apie Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko Žygimanto Pavilionio...

Duomenų mokslininkas: žinios kol kas ateina labai prastos – rudenį gali būti visko labai daug perspėja: realiai turime mėnesį (379)

Už trečią sergamumo bangą Lietuvoje sukėlusią „britišką“ atmainą greičiau plintanti ir...

Iš Baltarusijos atstovo – kaltinimai Lietuvos pareigūnams (63)

Baltarusijos pasienio apsaugos komiteto pirmininkas Andrejus Filatovas kaltina Lietuvą kaltina...

Eugenija Grižibauskienė | D+

Panevėžyje apleistą įmonę įsigijęs ir ją ant kojų pastatęs Gudas: versle reikia šauti kaip raketai

Mantas Gudas galėjo tapti puikiu bankininku. Buvo sulaukęs svajonių pasiūlymo, su kuriuo kitas net...

Meistriški manipuliatoriai – kaip atpažinti toksiškus žmones, kurie nuodija jūsų gyvenimą (8)

Toksiškų žmonių yra visur, jų neišvengsi. Kai toksiškas žmogus nepajėgus kontroliuoti...

Nausėda įspėjo dėl Rusijos ir Baltarusijos karinės integracijos: turime galvoti, kaip sustiprinti gynybos laikyseną (1)

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį per NATO viršūnių susitikimą Briuselyje...

Ne, nėra jokių įrodymų, kad paskiepyto nuo COVID-19 žmogaus kūnas pradeda gaminti pavojingus toksinus

Socialiniuose tinkluose pasirodė teiginių, esą žinomas mokslininkas patvirtino, kad SARS-Cov-2...

Pasitikrinkite: mokytojos pateikė 2021 m. anglų kalbos egzamino atsakymus (2)

„Delfi“ jau rašė apie pirmuosius dvyliktokų įspūdžius po valstybinio anglų kalbos egzamino....