Supermaistas – tai maisto produktai, kuriuose yra ypač dideli kiekiai maistingųjų medžiagų. Dažniausiai prakalbus apie supermaistą yra pateikiami egzotiniai pavyzdžiai: chia sėklos, goji uogos, bolivinė balanda ar kokosų vanduo. Bet gydytojas dietologas Edvard Grišin atkreipia dėmesį, kad tradicinė lietuviška virtuvė taip pat kupina supermaisto produktų.
Edvard Grišin
Edvard Grišin

E. Grišin pasakoja: „Nors supermaistas nėra oficialus medicinos terminas, bet visuomenėje prigijo apibūdinant maisto produktus, kurių maistingosios medžiagos ir jų kiekis ypač naudingi sveikatai.“

Ne tik kokosų vanduo, bet ir kefyras

Pavyzdžiui, 100 g chia sėklų yra net 34 g skaidulų, 17 g baltymų ir ypač daug fosforo. Tiesa, svarbu nepamiršti, kad per dieną rekomenduojama suvartoti tik 15-20 g. chia sėklų. O 100 g goji uogų turi 6.80mg geležies ir net 48.4 mg vitamino C.

„Vis dėlto, noriu pabrėžti, kad ir mūsų virtuvėje galime rasti daugybę maisto produktų, kuriuos tvirtai galime vadinti supermaistu. Kalbu apie uogas: šaltalankiai, šermukšnis, mėlynės, aronijos. Tikras supermaistas yra grikiai, taip būtent grikiai, kuriuos retai rasime kitų šalių tradicinėje virtuvėj. Ir dar probiotikais turtingi fermentuoti pieno produktai, pavyzdžiui, kefyras taip pat – tikras supermaistas“, – sako gydytojas dietologas E. Grišin.

Pasaulis atranda tik dabar

„Lietuviai kefyrą žino ir vertina jau nuo seno, o pasaulis tik dabar atranda kefyrą kaip produktą, kurio ir skonis, ir maistinė vertė yra išskirtinė“, – sako „Pieno Žvaigždžių“ Mažeikių pieninės filialo vyriausioji technologė Vilma Laukytė-Staniuvienė.

Vilma Laukytė–Staniuvienė
Vilma Laukytė–Staniuvienė

Kai skubančiame pasaulyje yra tiek daug pusfabrikačių ir nenatūralaus maisto, kefyro populiarumas auga, nes tai gyvas produktas, kupinas gyvųjų bakterijų – probiotikų. Bakterijos bei jų santykis mūsų virškinimo sistemoje atlieka labai svarbų vaidmenį reguliuojant ne tik maistinių medžiagų pasisavinimo procesus, bet taip pat stabdant ligų pasireikšimo rizikas.

„Kefyre esančios biogeninės medžiagos taip pat suriša cholesterolį patekusi į virškinimo traktą kartu su maistu. Lactobacillus kefiri pasižymi antimikrobiniu poveikiu kovoje su E.Coli, H.Pylori, ar Salmonella bakterijomis. Todėl probiotikais turtingo maisto vartojimas yra būtinas siekiant jų išvengti“, – teigia gydytojas dietologas.

Išskirtinės savybės – iš gyvo kefyro grybo

Kefyro unikalumo paslaptis – jo gamybai naudojamas gyvas kefyro grybas. Būtent jis skatiną pieno rūgimą, kuomet gyvų bakterijų energiją įkvepia kefyrui gyvybės, sukuria tirštą tekstūrą ir charakteringą brandų skonį.

Kefyras
Kefyras
© Shutterstock

V. Laukytė-Staniuvienė pasakoja apie gyvo kefyro grybo priežiūros ypatumus: „Gamindami „Dvaro“ kefyrą naudojame jau trisdešimt metų mūsų pačių auginamą kefyro grybą. Tikram ir gyvam kefyro grybui reikalingos specifinės žinios, sąlygos, patalpos, technologijos, aplinka, temperatūra, specialios talpos. Su kolegomis juokaujame, kad net ir nuotaika turi būti gera, negali eiti dirbti su kefyro grybu pats surūgęs!“

Kalcio šaltinis netoleruojantiems laktozės ir pagalba kaulams vyresniems

„Būtina paminėti dar vieną svarbią kefyro savybę: kefyro vartojimas yra saugus būdas gauti pakankamą kiekį kalcio, laktozės netoleruojantiems asmenims. Kefyro fermentacijos metu natūraliai kefyre esanti beta-galaktozidazė skaido kefyre esančią laktozę, taip sumažindama riziką pilvo pūtimų, ar kitų virškinamo trakto negalavimų“, – pataria E. Grišin.

Edvard Grišin
Edvard Grišin

Daugiau dėmesio kefyrui privalėtų kreipti vyresnio amžiaus žmonės, siekiant sumažinti osteoporozės, imuninės sistemos nusilpimo riziką. Taip pat anksčiau minėti žmonės netoleruojantys laktozės galėtų išmėginti kefyrą kaip alternatyvą šviežio pieno produkcijai.

„Vis dėlto, labai raginu, kad po šių žodžiu kefyras netaptų tik vaistiniu preparatu, kuris yra vartojamas tik susirgus ar ištikus kitoms problemoms. Jeigu mėgstate kefyrą, įtraukite jį į savo mitybos racioną bei mėgaukitės juo kaip užkanda arba dalimi pagrindinio patiekalo, nors ir kiekvieną dieną“, – ragina E. Grišin.

Užsakymo nr.: PT_87162027

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(12 žmonių įvertino)
4.4167

Tikras britiškas skonis: lengvai pagaminami klasikiniai pusryčių ir vakarienės receptai

Nors pirmiausiai kalbant apie geriausias pasaulio virtuves pagalvojame apie itališką ar...

Netikėtas sūrio desertas grilyje: išbandykite gardų V. Blauzdavičiaus receptą

Stebėdamas lietuvių norą vis drąsiau ragauti skirtingų skonių sūrius, grilio ekspertas Vylius...

Specialistai papasakojo, kaip šviežią maistą išlaikyti bent 2-3 kartus ilgiau (7)

Jei kadaise maisto vakuumavimo prietaisai buvo naudojami tik aukščiausios klasės restoranų...

70 metų ledus gaminantis „Klaipėdos pienas“: lietuviai vis dažniau gilinasi į produktų sudėtį (2)

Ilgą istoriją turinčio ledų gamintojo AB „Klaipėdos pienas“ atstovų teigimu, pastaruoju metu...

Kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė dalinasi, kaip kepsninėje kepti ne tik mėsą, žuvį, bet ir sezonines daržoves, uogas, vaisius (3)

Pasivažinėjus po individualių namų kvartalus galima įsitikinti, kad beveik visuose kiemuose...

Top naujienos

Lukašenka sulaukė paramos: migrantams į Lietuvą patekti jau padeda ir desantas iš Maskvos (281)

Ar norite nemokamai į Minską? Tokį pasiūlymą irakiečiams Baltarusijos sostinės oro uoste...

Prekybininkai apie valdžios planus į dideles parduotuves leisti tik su Galimybių pasu: kils riaušės, teks kviesti policiją (201)

Valdžiai paslapčia svarstant planą į parduotuves neįleisti nepasiskiepijusių ir galimybių paso...

Rusija pagrasino Estijai: sustokit (70)

Į Rusijos užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas Estijos ambasadorius Margusas Laidre,...

Ministrės sprendimas leido pasieniečiams naudoti psichinę ir fizinę prievartą (190)

Pirmadienio vakarą vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės pasirašytas sprendimas leido...

Tadas Vidmantas kaltina Dulkį sužlugdžius kiną: tuoj nebebus kur parodyti filmų (66)

Režisierius, scenaristas Tadas Vidmantas socialiniame tinkle pasidalijo jautriu įrašu, kuriame...

Liepą – nauji vėjai NT rinkoje, tačiau nerimą kelia įtakos būsto kainai turintis veiksnys (13)

Pastarąjį pusmetį NT rinka išgyveno tikrą aukso amžių. Tačiau jau birželio mėnesį butų...

Milda Matulaitytė-Feldhausen | D+

Lietuviai yra puikiausi veidmaniai: ašarotų senukų akių prireikia tik tada, kai prieš kažką „kovojame“ (3)

Taip, jūs teisingai skaitote – šiame straipsnyje bus visko, ką jūs taip dievinate: kenčiančių...

Holivude su vyru dirbanti Ibelhauptaitė neslepia apmaudo: dėl vieno atsisakiusio skiepytis kolegos – šimtamilijoniniai nuostoliai (60)

Los Andžele kartu su vyru Dexteriu Fletcheriu filmavimo aikštelėje dirbanti režisierė Dalia...

Apsidairėme po studentų bendrabučius Vilniuje: štai ką juose radome (1)

Daugybei studentų rugpjūtis primena apie artėjančias studijas, o dalį studentų kamuoja ir...

Požymiai, kad jus kamuoja chroniškas uždegimas: kodėl jis kyla ir kaip padėti organizmui apsiginti?

Kad valgant džiaugtųsi ne tik liežuvis, bet ir visas kūnas, švedų žurnalistės Lina Nertby...