Sausas mėsos brandinimas išpopuliarėjęs visame pasaulyje, ne išimtis – ir Lietuva. BIOVELA pristato 32 dienas brandintos rinktinės jautienos produktus DRY AGED BEEF. Pasitelkiant specialią mėsos laikymo ir apdorojimo technologiją, ilgiau brandinta mėsa išsiskiria savo unikaliu skoniu ir minkštumu. Parduotuvėse jau galima rasti sausai brandintos mėsos kepsnius su T formos kaulu, jautienos nugarinę ir antrekotą.
Biovela nuotr.
Biovela nuotr.

Brandinimo procesas reikalauja kantrybės

Sausai brandinta jautiena dėl išskirtinių jos savybių visame pasaulyje pamėgta jau seniai. Šiandieninė brandinimo technologija pradėta naudoti maždaug prieš pusšimtį metų. Tai senas mėsos paruošimo būdas, kurio metu atskleidžiama jautienos kokybė, besikeičianti ją brandinant.

Sausas brandinimas – ilgas ir žinių reikalaujantis procesas, kurio metu mėsa laikoma specialioje reguliuojamos drėgmės ir ventiliavimo patalpoje. Tokiu būdu mėsoje natūraliai esančios bakterijos reaguoja su deguonimi, taip aktyvuodamos fermentų veiklą ir keisdamos jungiamojo audinio struktūrą. Sausai brandinama mėsa netenka drėgmės ir praranda iki 11 proc. savo svorio. Mėsoje likus mažiau drėgmės, skonis tampa labiau koncentruotas. Dėl šios priežasties brandinta jautiena įgauna savo išskirtines savybes – tamsesnę spalvą, stipriau išreikštą skonį ir minkštumą.

Ilgesnis brandinimas – daugiau skonio

Ekspertai sutinka, kad optimaliausias dienų skaičius, per kurį mėsa įgauna geriausias skonio savybes yra 30–35 dienos. Per pirmąsias 7 brandinimo dienas prasideda mėsoje esančio kolageno skilimas, mėsa pradeda tamsėti, tačiau dar nepakitęs jos skonis. Brandinus ją 21 dieną, mėsa jau praranda apie 10 proc. savo svorio, susitraukia vizualiai, o jos kraštai natūraliai tampa atsparūs vandeniui.

BIOVELOS rinkai pristatomi naujieji rinktiniai DRY AGED BEEF kepsniai brandinami net 32 dienas, kas leidžia geriau išryškėti skoniui. Mėsa tampa minkštesnė, įgauna skonį, dažnai lyginamą su sviestiniais kukurūzų spragėsiais ir apskrudusia jautiena.

Tiesa, rinkoje galima aptikti ir dar ilgiau brandinamos jautienos, kuri brendo net 60 ar 90 dienų. Tačiau tokia delikatesinė mėsa parduodama tik specializuotose, nišinėse gurmanų parduotuvėse ir yra gerokai brangesnė, o jos itin išraiškingas skonis patinka toli gražu ne visiems.

Pasak BIOVELA technologės Jolantos, brandinimui atrenkama aukščiausios kokybės mėsa. „Svarbu paminėti, kad brandinimui tinka ne visos jautienos dalys, tad dėl geriausio rezultato prieš brandinimo procesą žaliavą kruopščiai atrenkame. Jautiena sausam brandinimui atrenkama pagal tam tikrus parametrus – svorį, amžių, raumeningumą ir riebalingumą. Kuo mėsa „marmuriškesnė“, kuo joje daugiau tarpraumeninių riebalų, tuo kepsnys bus sultingesnis, o jo skonis – išraiškingesnis“, – sako BIOVELA technologė Jolanta.

Biovela nuotr.
Biovela nuotr.

Nuo klasikos iki nepažintų skonių

Pasaulyje įprasta praktika sausam brandinimui naudoti tik tam tikras jautienos dalis, kurios yra apsaugotos kaulu ar storesniu riebaliniu sluoksniu. Tad dažniausiai brandinimui naudojama nugarinė, antrekotas ar filė.

BIOVELA sausam brandinimui naudoja antrekotą ir nugarinę išpjovą su kaulu. Mėsa sudedama į specialias lentynas brandinimo kameroje, kurioje palaikoma pastovi temperatūrą bei reguliuojama drėgmė. Po 32 parų subrendusi ir netekusi drėgmės, mėsa pjaustoma į antrekotą, nugarinę ir „T-Bone“ kepsnį su kaulu. Kepsniai pjaustomi vienodo storio gabaliukais, pakuojami į būtent jiems pritaikytą vakuuminę pakuotę, sudedami į kartonines dėžutes ir taip supakuoti pasiekia parduotuvių lentynas.

DRY AGED BEEF produktų asortimentą sudaro trys didkepsnių pasirinkimai. Pirmasis – „Sirloin Steak“, turintis nežymų šoninio riebaliuko sluoksnį. Ši mėsos dalis pasižymi tvirtesne tekstūra. Mažiau riebus linijoje yra „Entrecote Steak“, kuris pasižymi marmūrine tekstūra, o trečiasis – sausai brandintas jautienos kepsnys su kaulu „T–Bone“. „T“ formos kauliuku atskirtas skonio duetas – tai sodraus skonio nugarinė ir švelnesnė išpjova viename gabalėlyje.

Šio išskirtinio produkto limituotą kiekį galite rasti didžiosiose „Maxima“ parduotuvėse:

Vilniuje:

Hyper Maxima AKROPOLIS - Ozo g. 25, Vilnius

Maxima-Bazė - Savanorių pr. 247, Vilnius

Maxima XXX - Mindaugo g. 11, Vilnius

Maxima XXX PC OZAS - Ozo g.18, Vilnius

Kaune:

Hyper Maxima - Savanorių pr. 255, Kaunas

Maxima XXX - Karaliaus Mindaugo pr. 49, Kaunas

Maxima XXX - Pramonės pr. 29, Kaunas

Maxima XXX - Veiverių g. 150b, Kaunas

Klaipėdoje:

Maxima XXX - Taikos pr. 61, Klaipėda

Maxima XXX - Taikos pr. 141, Klaipėda

Maxima XXX - Šilutės pl. 35, Klaipėda

Kituose miestuose:

Maxima XXX - Aido g. 8, Šiauliai

Maxima XXX - V.Kudirkos g. 3, Marijampolė

Užsakymo nr.: PT_84888153

|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(3 žmonės įvertino)
2.3333

Specialiai „Vilnius Burger Fest“ šventei – auksinio mėsainio ir „Vilkmergės Premium“ nealkoholinio alaus kombinacija (9)

Jau šeštus metus iš eilės mėsainių mėgėjai susitiks didžiausioje tokio stiliaus šventėje...

BIOVELA duoklė gurmanams: pristato 32 dienas sausai brandintos rinktinės jautienos gaminius (9)

Sausas mėsos brandinimas išpopuliarėjęs visame pasaulyje, ne išimtis – ir Lietuva. BIOVELA...

Atsikratė ir antsvorio, ir sveikatos problemų: Anna išbandė viską, kol atrado vieną efektyvų metodą

„Norėdama numesti svorio išbandžiau viską, ką tik radau internete, bet tai buvo pirmas ir...

Kaip amerikietis grižo iš Japonijos ir užkariavo pasaulį

Sodriu vyšnios dūmų aromatu kvepiantys sultingos jautienos gabalėliai; keptos daržovės, aplietos...

Kaip Užkalnis „Daumantų“ padažus degustavo (12)

Kai žmonės mane kviečiasi į svečius arba šiaip kur nors laukiu pasirodymo provincijos...

Top naujienos

Protestuotojai Baltarusijoje buvo išblaškyti į mažas grupes: apsieita be didesnių susirėmimų, tačiau ne be areštų ES grasina sankcijomis (985)

Po sekmadienį Baltarusijoje vykusių prezidento rinkimų, šalis išgyvena krizę. Tiek sekmadienį...

Vienkiemyje gyvenanti natūralaus rauginimo specialistė Ieva paaiškino, kurias daržoves verta rauginti, o kurias konservuoti (91)

Vasaros pabaiga – uogų ir daržovių metas. Prie puodų besisukiojančios šeimininkės suka...

Orai: vienur gaiviau, kitur išsilaikys tvanki kaitra (4)

Šiandien vis dar būsim aukšto atmosferos slėgio įtakoje. Vyraus kiek didesnis debesuotumas,...

Varžybose Suomijoje Gudžius nusileido švedui: diskas skriejo ir per 70 metrų ribą (8)

Antradienį Turku mieste Suomijoje vyko „Paavo Nurmi Games“ lengvosios atletikos varžybos. Disko...

JAV prezidento posto siekiantis Bidenas kampanijos partnere pasirinko senatorę Kamalą Harris (30)

JAV prezidento posto siekiantis demokratas Joe Bidenas savo rinkimų kampanijos partnere...

Profesorius Laiškonis: dabartinė situacija kelia didžiulį nerimą, valdžios sprendimai kelia pavojų (280)

Savaitgalį Palanga dūzgė kaip tikras bičių avilys – buvo skaičiuojama, kad pliažuose nuo...

ES: Baltarusijos rinkimai nebuvo laisvi, šaliai gresia sankcijos (194)

Europos Sąjunga antradienį pareiškė, kad savaitgalį vykę Baltarusijos prezidento rinkimai...

Vidas Rachlevičius. Rinkimai: nebijokit, gerai nebus (240)

Žemiau plintuso ... Galvojom, kad jau dugnas, bet iš apačios kažkas pabeldė... Tai nuolatiniai...

Įtampa dėl Kučinsko likimo: kreditoriai nori jo išdavimo Rusijai, šeima ir prokurorai – Lietuvai (107)

Vienas Slovėnijoje sulaikyto „ Arvi “ įmonių grupės įkūrėjo Vidmanto Kučinsko kreditorių...