Posakis „blogam šokėjui ir batai trukdo“ ne visuomet taiklus virtuvėje, mat net ir geriausiam kulinarui pokštą gali iškrėsti netinkami virtuvės priedai. Vienas tokių – šaltuoju metų laiku vis daugiau dėmesio sulaukianti kepimo skarda. Pasak garsaus šalies kulinaro Alfo Ivanausko, joje galima sukurti tikrus šedevrus, tačiau daugelis tokio gamybos būdo vengia dėl galimo prikepimo ir varginančio valymo proceso. A. Ivanauskas tikina, kad jo virtuvėje tokių nemalonumų nepasitaiko ir dalijasi paslaptimi, kuri garantuos trigubą sėkmę.
Alfas Ivanauskas (Asmeninė nuotr.)
Alfas Ivanauskas (Asmeninė nuotr.)

„Aš labai mėgstu kepti orkaitėje, tai darau 2–3 kartus per savaitę, todėl ir kepimo skarda yra vienas iš svarbiausių dalykų. Man ypatingai svarbu pasirinkti skirtingo tipo skardas, nes negalime sakyti, kad viena skarda tinka visiems patiekalams. Kaip nėra vieno universalaus valiklio viskam, taip nėra ir idealios skardos visiems patiekalams“, – pasakoja idėjinis „Virtuvės mitų griovėjų“ lyderis ir maisto dizaino ekspertas.

A. Ivanauskas prisipažįsta, jog rūpesčiai, kad gaminamas skardoje patiekalas prie jos prikeps, prilips, o paskui kels nepatogumų ją mirkant ar norinti atplauti – seniai užmiršti.

 Easy2Clean skardoje maistas neprikeps be folijos ar kepimo popieriaus (Electrolux nuotr.)
Easy2Clean skardoje maistas neprikeps be folijos ar kepimo popieriaus (Electrolux nuotr.)

„Džiaugiuosi, kad neturiu rūpesčių dėl prikepimo, nes naudoju inovatyvią skardą „Easy2Clean“, kuriai nereikia riebalų, o jei juos naudojate, tuomet jų reikia labai nedaug. Nesvarbu ar keptumėte bulves, vištieną, ar sausainius, kuriuose yra cukraus ir kitų pridegančių dalykų – prie skardos jie nelips. Išbandyta daugybę kartų ir su skirtingais patiekalais, tad kalbu iš patirties“, – atvirauja AEG ambasadorius, į kasdienę buitį įtraukęs šio prekių ženklo skardas.

Anot jo, technologiškai pažangia, kelių sluoksnių poruota keramikine, nelimpančia danga, kuri neturi ir sveikatai pavojingo teflono, padengta skarda reikalauja minimalios priežiūros: jos nereikia plauti, pakanka pavalyti drėgna šluoste ar vienkartiniu popieriniu rankšluosčiu ir ji kuo puikiausiai nusivalo. Tai, pasak A. Ivanausko, taupo gaminančiųjų laiką, be to, garantuoja kokybišką kepimo procesą.

 Alfas Ivanauskas (Asmeninė nuotr.)
Alfas Ivanauskas (Asmeninė nuotr.)

„Dažnai žmonės vengia kepti skardoje, todėl, kad neturi kepimo popieriaus, sunaudoja daug folijos, o vėliau riebaluotą ir prikepusią skardą palieka stovėti prie kriauklės, nes atidėlioja ją plauti. Tokia kepimo buitis atima daug laiko ir demotyvuoja gaminti. Jei būtent taip jaučiatės, pakaks atrasti tinkamą kepimo skardą, kurią naudojant nereikia galvoti apie kepimo medžiagų klojimą, plovimą, net nereikia rūpintis ar pridegs tas patiekalas, ar ne. Šiuo atveju sėkmė garantuota net trijuose lygiuose. Maža to, atsisakydami kepimo popieriaus, folijos prisidedate dar ir prie tvarumo – jokių papildomų šiukšlių“, – inspiruoja garsus virtuvės šefas.

Na, o tiems kulinarams, kurie yra tiesiog priklausomi nuo traškių kepinių, gimstančių orkaitėje, A. Ivanauskas pasakoja atradęs sveikesnę maisto ruošimo alternatyvą, nereikalaujančią riebalų:

 AirFry skarda padės pasiekti traškius variantus be jokių vartymų (Electrolux nuotr.)
AirFry skarda padės pasiekti traškius variantus be jokių vartymų (Electrolux nuotr.)

„Paprastai tam tikriems patiekalams, pavyzdžiui, traškioms bulvytėms ar gardžioms daržovėms iškepti, reikia nemažai aliejaus ar kitų riebalų. Naudojant įprastą skardą atsiranda ta pati rizika – prikeps, prilips, pusė patiekalo taip ir liks ant dugno. Džiaugiuosi, kad gamintojai gerai apgalvoja tokius niuansus ir siūlo puikias alternatyvas – skardas su ventiliacijos angomis „AirFry“, kurios ne tik nereikalauja riebalų, bet ir garantuoja puikiai iškepusį maistą, nes karštas oras gali nevaržomai cirkuliuoti aplink gaminamą maisto produktą“.

Nors A. Ivanausko virtuvėje skardų patiekalai intensyviai gaminami ne tik rudenį, kulinaras teigia, kad daugeliui Lietuvos žmonių šis laikas yra pagrindinis gaminimo orkaitėje startas. Jo įsitikinimu, tai laikas, kai namiškius norisi džiuginti pyragais, picomis, apkepais ar kitomis sezoninėmis gerybėmis.

 Alfo Ivanausko sausainiai, kepti Easy2Clean skardoje (Asmeninė nuotr.)
Alfo Ivanausko sausainiai, kepti Easy2Clean skardoje (Asmeninė nuotr.)

„Orkaitėje iš tiesų daug kas gimsta paprasčiau, nes didįjį darbą atlieka ne kulinaras, o ji. Tačiau norint gaminti ir skaniai, ir neapsisunkinant buities, būtina skirti dėmesį kokybės kriterijui: jis tiek pat aktualus tiek pačiai orkaitei, tiek jos priedams“, – įsitikinęs A. Ivanauskas.

Užsakymo nr.: PT_88654311

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(3 žmonės įvertino)
1.3333

Pasiilgusiems meksikietiško skonio: takai su keptu sūriu

Jei esate meksikietiškos virtuvės mylėtojai, pristatinėti takų jums tikriausiai nereikia. Tačiau...

Maža nuodėmė: azijietiški makaronais su krevetėmis ir daržovėmis

Vis labiau Lietuvoje populiarėjantys azijietiški skoniai neprasprūdo ir pro mūsų akis. Siūlome...

Rytietiškų skonių mėgėjams – tofu sūris su keptomis daržovėmis

Mėgstantiems rytietišką virtuvę, visai nebūtina keliauti į egzotiškiausius kraštus....

Vištienos kulšelės pikantiškame medaus ir sojų padaže

Jei sukate galvą, ką greitai ir lengvai pasigaminti pietums ar vakarienei, turime jums idėją –...

Idėja pusryčiams: burnoje tirpstantis sviestinės tešlos kišas

Ar jau pradėjot galvoti apie šventinį meniu? Man dar trūksta kelių žingsnių, bet jau iškart...

Top naujienos

D+Kalbino Aurimas Perednis, parengė Laura Tarandaitė

Januška: ši koalicija greičiau subyrės, nei pakeis Kinijos pyktį užtraukusį pavadinimą (14)

Konfliktas su Kinija jau spėjo nuskausminti Lietuvos ekonomiką, sako įmonių grupės „Brolis“...

D+Vytenis Miškinis

Kriminalinę Lietuvos realybę įvertinęs mokslininkas stebisi: man kyla klausimas, ką pas mus veikia policija

Praėjusiais metais Lietuvoje registruota rekordiškai mažai nusikaltimų. Tačiau džiūgauti dėl...

Lukašenka: su Rusija atsakysime taip, kad maža nepasirodys (85)

Baltarusija ir Rusija nenori karo, tačiau agresijos prieš Sąjunginę valstybę atveju „atsakys...

Veryga – apie omikron plitimą: tvirtinasi hipotezės, apie kurias kalbėta iš pradžių (97)

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas, buvęs sveikatos reikalų ministras...

Atnaujinta izoliacijos tvarka: užsidaryti privalės tik šeimoje turėję kontaktą su sergančiuoju COVID-19 (7)

Nuo pirmadienio, sausio 24 d., izoliacija bus privaloma tik turėjus kontaktą šeimoje, nebereikės...

Palangoje įgriuvo legendinė „Vila Auska“, savininkas Rokas Galvonas sako: skaičiuojami didžiuliai nuostoliai (61)

Palangos kurorte esantis išskirtinis objektas – „Vila Auska “ tapo vienu didžiausių...

D+Viktorija Dačinskaitė

Viskas, ką reikia žinoti žvejams mėgėjams iki pavasario: kas, kur ir ant ko kimba?

Po Naujųjų žvejams vėl tampa prieinamos upės ir upeliai, kurie buvo sukaustyti draudimų dėl...

Lavrovas po pokalbio su Blinkenu plūdo Baltijos šalis, atsakymų iš JAV laukia kitą savaitę papildyta (656)

Po 1,5 val. trukusio pokalbio Ženevoje su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu Rusijos...

Gautos sąskaitos išvertė iš kojų: kaina išaugo drakoniškai (30)

Išaugusios šildymo sąskaitos Panevėžio biudžetinėms įstaigoms buvo tik repeticija prieš...

Prognozuoja, kad artimiausias paras sniego vis dar netrūks: nuo sekmadienio – dideli pokyčiai (35)

„Ateinančią naktį ciklonas , kuris penktadienį atnešė nemažai sniego, toliau valdys orus...