Ketvirtadienį Kaune prasidėjusioje žemės ūkio ir maisto produktų parodoje „Agrobalt 2016“ šalia tradicinių maisto gaminių ir amatininkų produkcijos aktyvumu išsiskyrė visai šeimai skirta originali programa, skirta supažindinti su sveikos mitybos pagrindais „AuGink savo kraštą“. Beje, Žemės ūkio ministerijos inicijuota pilietinė iniciatyva „AuGink savo kraštą“ pelnė apdovanojimą už gražiausią stendą tarptautinėje parodoje „AgroBalt 2016“.
Virtuvės šefai dirba su vaikais
© ŽŪM

Lietuvos restoranų vyr. virėjų ir konditerių asociacijos atstovai mažiesiems parodos dalyviams ir jų tėvams pasakojo apie šviežių daržovių naudą bei mokė, kaip skanių ir sveikų patiekalų iš vietinių produktų lengvai pasigaminti patiems.

„Nacionalinės šefų rinktinės“ narys Jaroslav Orševski pastebėjo, kad šiuolaikiniams vaikams visai netrūksta žinių ir noro valgyti sveikai: „Dažnai manome, kad vaikai negali atskirti, kurie maisto produktai yra naudingi, o kurie – nevertingi, tačiau su jais pabendravus greitai tampa aišku, kad mažųjų įpročius formuoja tėvai ar lankomų darželių auklėtojos. Tai rodo, kad tinkamas ugdymas nuo mažų dienų duoda naudos, – sako jis. – Žemės ūkio ministerijos inicijuotas projektas „AuGink savo kraštą“ siekia ugdyti vaikų įprotį pirmiausia rinktis sveikas šviežias daržoves ir jomis pakeisti įprastas gruzdintas bulvytes. Svarbu paaiškinti, kuo pranašesni nuosavame darže ar vietinių ūkininkų išauginti vaisiai ir daržovės bei išmokyti teisingų pirmųjų maisto gamybos įgūdžių.“

J. Orševski kartu su kitu Lietuvos restoranų vyr. virėjų ir konditerių asociacijos atstovu Justinu Kapkovičiumi parodoje vedė patiems mažiausiems parodos lankytojams skirtą atrakciją „Mažųjų virtuvė“. Jos metu ikimokyklinio amžiaus vaikai buvo kviečiami ragauti įvairių patiekalų ir stebėti, kaip gaminama ypatingai sveika manų košė, paskaninta tik natūraliais pagardais. Čia pat vaikai galėjo sužinoti, kuo vertingi patys įvairiausi Lietuvos ūkininkų auginami vaisiai ir daržovės: su žymių šefų pagalba vaikai puošė bei gardino nepelnytai primirštą sveiką skanėstą – keptą obuolį ir patys išmėgino savo jėgas plakdami uogų kokteilius.

„Nacionalinės šefų rinktinės“ narys J. Kapkovičius parodoje pristatė dar vieną atrakciją visai šeimai – iš įvairių regionų atkeliavusiais kiaulienos lašiniais dekoruotą Lietuvos žemėlapio kontūrą ir atrakciją „Lašinių fiesta“.

Anot virtuvės šefo, lietuviai veltui demonizuoja šį nuo seno Lietuvoje plačiai vartotą mėsos gaminį, o dauguma vaikų lašinių apskritai nėra ragavę, tad jiems tai buvo pirmoji pažintis. „Kiaulienos lašiniai turi ne tik vitaminų A, D, F, E bei mikroelementų kompleksą, svarbiausia, kad juose yra net apie 60 proc. nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios yra būtinos endokrininei sistemai, stiprina imunitetą, padeda įveikti stresą. Lašiniuose taip pat yra arachidono rūgšties, palaikančios reikalingą gerojo ir blogojo cholesterolio santykį bei padedančios saugoti kūno linijas, todėl vienas esminių „Lašinių fiestos“ uždavinių – „reabilituoti“ šį mūsų senolių pripažintą gaminį ir perduoti vaikams žinią, kad tai – įdomus ir vertingas mūsų paveldas“, – pasakoja J. Kapkovičius.

J. Orševski ir J. Kapkovičius – pripažinti vieni geriausių virtuvės šefų Lietuvoje, užėmę prizines vietas pasaulinėse kulinarijos varžybose. Šiemet jų komanda – „Nacionalinė šefų rinktinė“ – gins Lietuvos garbę Pasaulio kulinarijos Olimpiadoje. Įgyti žinių ir išsklaidyti mitų apie lašinius, vaisius ir daržoves gali visi norintys, parodoje „AgroBalt“ aplankę Žemės ūkio ministerijos stendą „AuGinkime savo kraštą“. Surengtas projektas – tai jungtinės pastangos skatinti rinktis tai, kas užauginta natūralioje aplinkoje, pagaminta švariais ir gamtą tausojančiais būdais netoli namų.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

„Žalgiris“ – tikras fenomenas: kodėl žaliai baltas kraujas taip masina Eurolygos turčius? lyderis – pagal du rodiklius (28)

Jau tapo įprasta, kad kasmet į kovą prieš galingiausias Europos krepšinio armijas stojantis Kauno...

Kelyje po Europą: džiaugsmas piniginei, laisvėje gyvenančios beždžionės ir laimingi žmonės (7)

Įspūdžius apie mūsų kelionę reikia skaityti vienu įkvėpimu. Tai – kaip greitas veiksmo...

Užkalnis: kaip jums paaiškinti, kad jūsų restoranas blogas? (207)

Žinau, kad daug kas galvoja, kad man patinka kritikuoti restoranus ir visaip prie jų kabinėtis....

Septyneri metai namo statyboms: pora atskleidė, kas atėmė daugiausia laiko ir pinigų (125)

Namo statybos – ilgai trunkantis ir nelengvas procesas, kuris gali trukti keletą metų ar net...

Peskovas: Merkel ir Putinas planuoja naują formatą dėl Sirijos (39)

Rusija ir Vokietija sieks naujo formato su Prancūzija ir Turkija, kad būtų stabilizuota padėtis...

Gailina pusę metų jautėsi pavargusi kol pagaliau rado ligą: buvo priversta gerti 15 tablečių per dieną (1)

Dusulys , drebulys, augantis svoris ir nuolatinis nuovargis – sutrikusios skydliaukės simptomai,...

Draugas papasakojo apie Grafininos parodytas kaukes: jei ji gyva ir stebi šią situaciją – jai tai brangiai kainuos (62)

Paskelbus be žinios dingusios Sandros Grafininos paiešką, suimtas jos vyras Nigelas Westas. Šią...

Netikėčiausios vestuvių tendencijos: sodybos primirštos – ieškoma kur kas egzotiškesnių vietų (10)

Beveik netenka organizuoti vestuvių tikroje kaimiškoje sodyboje – šiuolaikinės poros renkasi...

Ne tik liūtys skandina Remigijų Šimašių, arba kodėl vilniečiai dabar pavydi Kaunui (627)

Pagal paskutinę „Vilmorus“ apklausą, Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus reitingas yra...

Benediktas Vanagas leidosi į avantiūrą vaikams paaiškinti žodį iš „F“ raidės ir sekso prašymą (22)

„Lietuva yra geriausia vieta auginti vaikams. Tiesą pasakius, tai galėtų būti ir nemaža...