Ketvirtadienį Kaune prasidėjusioje žemės ūkio ir maisto produktų parodoje „Agrobalt 2016“ šalia tradicinių maisto gaminių ir amatininkų produkcijos aktyvumu išsiskyrė visai šeimai skirta originali programa, skirta supažindinti su sveikos mitybos pagrindais „AuGink savo kraštą“. Beje, Žemės ūkio ministerijos inicijuota pilietinė iniciatyva „AuGink savo kraštą“ pelnė apdovanojimą už gražiausią stendą tarptautinėje parodoje „AgroBalt 2016“.
Virtuvės šefai dirba su vaikais
Virtuvės šefai dirba su vaikais
© ŽŪM

Lietuvos restoranų vyr. virėjų ir konditerių asociacijos atstovai mažiesiems parodos dalyviams ir jų tėvams pasakojo apie šviežių daržovių naudą bei mokė, kaip skanių ir sveikų patiekalų iš vietinių produktų lengvai pasigaminti patiems.

„Nacionalinės šefų rinktinės“ narys Jaroslav Orševski pastebėjo, kad šiuolaikiniams vaikams visai netrūksta žinių ir noro valgyti sveikai: „Dažnai manome, kad vaikai negali atskirti, kurie maisto produktai yra naudingi, o kurie – nevertingi, tačiau su jais pabendravus greitai tampa aišku, kad mažųjų įpročius formuoja tėvai ar lankomų darželių auklėtojos. Tai rodo, kad tinkamas ugdymas nuo mažų dienų duoda naudos, – sako jis. – Žemės ūkio ministerijos inicijuotas projektas „AuGink savo kraštą“ siekia ugdyti vaikų įprotį pirmiausia rinktis sveikas šviežias daržoves ir jomis pakeisti įprastas gruzdintas bulvytes. Svarbu paaiškinti, kuo pranašesni nuosavame darže ar vietinių ūkininkų išauginti vaisiai ir daržovės bei išmokyti teisingų pirmųjų maisto gamybos įgūdžių.“

J. Orševski kartu su kitu Lietuvos restoranų vyr. virėjų ir konditerių asociacijos atstovu Justinu Kapkovičiumi parodoje vedė patiems mažiausiems parodos lankytojams skirtą atrakciją „Mažųjų virtuvė“. Jos metu ikimokyklinio amžiaus vaikai buvo kviečiami ragauti įvairių patiekalų ir stebėti, kaip gaminama ypatingai sveika manų košė, paskaninta tik natūraliais pagardais. Čia pat vaikai galėjo sužinoti, kuo vertingi patys įvairiausi Lietuvos ūkininkų auginami vaisiai ir daržovės: su žymių šefų pagalba vaikai puošė bei gardino nepelnytai primirštą sveiką skanėstą – keptą obuolį ir patys išmėgino savo jėgas plakdami uogų kokteilius.

„Nacionalinės šefų rinktinės“ narys J. Kapkovičius parodoje pristatė dar vieną atrakciją visai šeimai – iš įvairių regionų atkeliavusiais kiaulienos lašiniais dekoruotą Lietuvos žemėlapio kontūrą ir atrakciją „Lašinių fiesta“.

Anot virtuvės šefo, lietuviai veltui demonizuoja šį nuo seno Lietuvoje plačiai vartotą mėsos gaminį, o dauguma vaikų lašinių apskritai nėra ragavę, tad jiems tai buvo pirmoji pažintis. „Kiaulienos lašiniai turi ne tik vitaminų A, D, F, E bei mikroelementų kompleksą, svarbiausia, kad juose yra net apie 60 proc. nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios yra būtinos endokrininei sistemai, stiprina imunitetą, padeda įveikti stresą. Lašiniuose taip pat yra arachidono rūgšties, palaikančios reikalingą gerojo ir blogojo cholesterolio santykį bei padedančios saugoti kūno linijas, todėl vienas esminių „Lašinių fiestos“ uždavinių – „reabilituoti“ šį mūsų senolių pripažintą gaminį ir perduoti vaikams žinią, kad tai – įdomus ir vertingas mūsų paveldas“, – pasakoja J. Kapkovičius.

J. Orševski ir J. Kapkovičius – pripažinti vieni geriausių virtuvės šefų Lietuvoje, užėmę prizines vietas pasaulinėse kulinarijos varžybose. Šiemet jų komanda – „Nacionalinė šefų rinktinė“ – gins Lietuvos garbę Pasaulio kulinarijos Olimpiadoje. Įgyti žinių ir išsklaidyti mitų apie lašinius, vaisius ir daržoves gali visi norintys, parodoje „AgroBalt“ aplankę Žemės ūkio ministerijos stendą „AuGinkime savo kraštą“. Surengtas projektas – tai jungtinės pastangos skatinti rinktis tai, kas užauginta natūralioje aplinkoje, pagaminta švariais ir gamtą tausojančiais būdais netoli namų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Į nekilnojamojo turto rinką grįžo ilgai nematyti spekuliantai: įspėjama dėl dirbtinai keliamų kainų LB siūlo keisti įstatymus (145)

Gyventojams šiandien būstus perkant greičiau nei juos spėjama statyti, nekilnojamo turto rinkoje...

Tropiniai karščiai iš Lietuvos trauksis audringai: po Joninių – ryškūs pokyčiai (4)

Lietuvą svilina kaitra, pirmadienį buvo karščiausia birželio naktis, vis tik ne visada birželį...

Joninių naktį policijai pranešta apie galimą radijo laidų vedėjo iš Baltarusijos pagrobimą Vilniuje (117)

Joninių naktį didžiausią nerimą Vilniaus policijai sukėlęs pranešimas buvo gautas apie 23.30...

Užkalnis. Gyvenimas jau per geras ir eina dar geryn (468)

Kartais būna taip, kad apsidairai, ir matai, kad viskas tiesiog taip puiku, kad geriau mes nesame...

Įspūdingas praėjusio finalo pakartojimas sudėliojo aštuntfinalio poras skirti trys 11 m baudiniai (55)

Trečiadienį vėlai vakare baigėsi Euro 2020 grupių etapas, po kurio paaiškėjo visos...

Dauguma ežerų įšilo iki 22–24 laipsnių, maudynėms tinkamas ir giliausias šalies ežeras (2)

Dauguma ežerų pasitinkant Jonines yra įšilę iki 22–24 laipsnių šilumos, komfortiškoms...

Lietus su perkūnija niekur nedings: sinoptikai žada permainingus orus (16)

Šiandien per Lietuvą lėtai slinks atmosferos frontas. Dienos pradžia bus gana saulėta ir sausa,...

Audra atkeliavo į Lietuvą: stichija Kaune vartė medžius PAGD: su stichija susiję apie 50 pranešimų (204)

Kaip ir žadėta, per Lietuvą birželio 23-osios vakarą slenka audros debesys. Nors didžiųjų...