Ketvirtadienį Kaune prasidėjusioje žemės ūkio ir maisto produktų parodoje „Agrobalt 2016“ šalia tradicinių maisto gaminių ir amatininkų produkcijos aktyvumu išsiskyrė visai šeimai skirta originali programa, skirta supažindinti su sveikos mitybos pagrindais „AuGink savo kraštą“. Beje, Žemės ūkio ministerijos inicijuota pilietinė iniciatyva „AuGink savo kraštą“ pelnė apdovanojimą už gražiausią stendą tarptautinėje parodoje „AgroBalt 2016“.
Virtuvės šefai dirba su vaikais
© ŽŪM

Lietuvos restoranų vyr. virėjų ir konditerių asociacijos atstovai mažiesiems parodos dalyviams ir jų tėvams pasakojo apie šviežių daržovių naudą bei mokė, kaip skanių ir sveikų patiekalų iš vietinių produktų lengvai pasigaminti patiems.

„Nacionalinės šefų rinktinės“ narys Jaroslav Orševski pastebėjo, kad šiuolaikiniams vaikams visai netrūksta žinių ir noro valgyti sveikai: „Dažnai manome, kad vaikai negali atskirti, kurie maisto produktai yra naudingi, o kurie – nevertingi, tačiau su jais pabendravus greitai tampa aišku, kad mažųjų įpročius formuoja tėvai ar lankomų darželių auklėtojos. Tai rodo, kad tinkamas ugdymas nuo mažų dienų duoda naudos, – sako jis. – Žemės ūkio ministerijos inicijuotas projektas „AuGink savo kraštą“ siekia ugdyti vaikų įprotį pirmiausia rinktis sveikas šviežias daržoves ir jomis pakeisti įprastas gruzdintas bulvytes. Svarbu paaiškinti, kuo pranašesni nuosavame darže ar vietinių ūkininkų išauginti vaisiai ir daržovės bei išmokyti teisingų pirmųjų maisto gamybos įgūdžių.“

J. Orševski kartu su kitu Lietuvos restoranų vyr. virėjų ir konditerių asociacijos atstovu Justinu Kapkovičiumi parodoje vedė patiems mažiausiems parodos lankytojams skirtą atrakciją „Mažųjų virtuvė“. Jos metu ikimokyklinio amžiaus vaikai buvo kviečiami ragauti įvairių patiekalų ir stebėti, kaip gaminama ypatingai sveika manų košė, paskaninta tik natūraliais pagardais. Čia pat vaikai galėjo sužinoti, kuo vertingi patys įvairiausi Lietuvos ūkininkų auginami vaisiai ir daržovės: su žymių šefų pagalba vaikai puošė bei gardino nepelnytai primirštą sveiką skanėstą – keptą obuolį ir patys išmėgino savo jėgas plakdami uogų kokteilius.

„Nacionalinės šefų rinktinės“ narys J. Kapkovičius parodoje pristatė dar vieną atrakciją visai šeimai – iš įvairių regionų atkeliavusiais kiaulienos lašiniais dekoruotą Lietuvos žemėlapio kontūrą ir atrakciją „Lašinių fiesta“.

Anot virtuvės šefo, lietuviai veltui demonizuoja šį nuo seno Lietuvoje plačiai vartotą mėsos gaminį, o dauguma vaikų lašinių apskritai nėra ragavę, tad jiems tai buvo pirmoji pažintis. „Kiaulienos lašiniai turi ne tik vitaminų A, D, F, E bei mikroelementų kompleksą, svarbiausia, kad juose yra net apie 60 proc. nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios yra būtinos endokrininei sistemai, stiprina imunitetą, padeda įveikti stresą. Lašiniuose taip pat yra arachidono rūgšties, palaikančios reikalingą gerojo ir blogojo cholesterolio santykį bei padedančios saugoti kūno linijas, todėl vienas esminių „Lašinių fiestos“ uždavinių – „reabilituoti“ šį mūsų senolių pripažintą gaminį ir perduoti vaikams žinią, kad tai – įdomus ir vertingas mūsų paveldas“, – pasakoja J. Kapkovičius.

J. Orševski ir J. Kapkovičius – pripažinti vieni geriausių virtuvės šefų Lietuvoje, užėmę prizines vietas pasaulinėse kulinarijos varžybose. Šiemet jų komanda – „Nacionalinė šefų rinktinė“ – gins Lietuvos garbę Pasaulio kulinarijos Olimpiadoje. Įgyti žinių ir išsklaidyti mitų apie lašinius, vaisius ir daržoves gali visi norintys, parodoje „AgroBalt“ aplankę Žemės ūkio ministerijos stendą „AuGinkime savo kraštą“. Surengtas projektas – tai jungtinės pastangos skatinti rinktis tai, kas užauginta natūralioje aplinkoje, pagaminta švariais ir gamtą tausojančiais būdais netoli namų.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Branduolinio karo šmėkla Vilniuje: kokias pamirštas pamokas prisiminė NATO planuotojai (69)

Daugiau nei 30 metų galiojusi branduolinių pajėgų sutartis (INF) tarp JAV ir Rusijos byra į...

Svarbiausias metų sprendimas: valstiečiai savo valdžią pastatė ant kortos (23)

Seime valdantieji antradienį tikisi priimti rekordinį kitų metų biudžetą. Nuo pirminių...

Britanija, pripažink. Vokiškos maisto prekių parduotuvės tau prie širdies (4)

Maisto prekių parduotuvėje „ Aldi “, žvelgiančioje į gruoblėtą Kento pakrantę...

Nauja mįslė Grafininos dingimo byloje: artimieji sulaukė keisto ženklo iš pačios Sandros? (9)

Mįslingomis aplinkybėmis dingusi Sandra Grafinina iki šiol nėra rasta. Kol kas vieninteliu...

Dėl pūslelinės paralyžiavo veidą: gydytojos patarė, kaip gydant nesuklysti

DELFI skaitytoja pasidalijo patirtimi, norėdama įspėti kitus: burnoje išdygusios puslelinės ji...

Sinoptikas perspėja: antradienį – pavojingiausi reiškiniai (11)

Nuo antradienio sulauksime šiokių tokių orų permainų – naktį daug kur pašals, bus slidu,...

Meilutytė ir Rapšys laimėjo pasaulio čempionato atranką – Danas pagerino ir Lietuvos rekordą

Lietuvė Rūta Meilutytė užtikrintai pateko į Kinijoje vykstančio pasaulio plaukimo čempionato...

LKL teisėjų galva – apie peštynes Kaune ir Šaro veiksmus jose, skandalą Pasvalyje bei galimas sankcijas laida „Krepšinio zona“ (72)

Pastarosios dienos Lietuvos krepšinyje buvo tokios karštos ir aistringos, kad suvaldyti aikštėse...

Briuseliui paliepus ūkiniai miškai bus verčiami ekologiniais

Briuseliui pliaukštelėjus botagu Lietuvoje bus nustatomos naujos ekologinio tinklo „Natura 2000“...

Uraganinį varžovų spurtą atlaikę „Pacers“ ir Sabonis pratęsė pergalių seriją

Itin dramatišką pergalę NBA pirmenybėse iškovojo Indianos „Pacers“ (17-10) krepšininkai....