Žemės ūkis mūsų šalyje – margas ir įvairialypis. Tuo įsitikinti galima pabendravus su Lietuvos putpelių augintojais, prekiaujančiais šių nedidelių paukštelių mėsa ir kiaušiniais. DELFI aiškinasi, kokios yra tokio netradicinio verslo ypatybės ir perspektyvos.
Putpelių kiaušiniai
© Shutterstock nuotr.

Netrūksta susidomėjimo

Lietuvoje galima rasti vos kelis putpelių ūkius. Vienas iš jų įsikūręs Šiaulių rajone, Vinkšnėnų kaime. Čia kartu su visa šeima putpeles augina ir jų kiaušiniais prekiauja Jūratė Ancikienė.

„Buvome girdėję, kad putpelių kiaušiniai – labai sveiki, turi naudingųjų medžiagų. Sugalvojome patys jų įsigyti, paragauti. Vėliau iš užsienio parsivežėme kelias putpeles. Taip ir tapome ūkininkais. Prieš trejus metus pradėjome prekiauti kiaušiniais, o dabar galvojame plėstis ir pradėti pardavinėti mėsą“, – apie naują veiklą pasakoja moteris.

Pasak jos, pradėti ir puoselėti tokį neįprastą verslą nėra lengva: „Susidūrėme su nemažai kliūčių, darėme klaidas. Pavyzdžiui, auginome naminį šešką, neuždarėme aptvaro durų, gyvūnas įsliūkino ir papjovė visas 12 iš užsienio parsivežtų putpelių. Teko vėl viską pradėti nuo nulio. Vargome, kol išmokome tinkamai sureguliuoti šilumą, drėgmę, tobulinome auginimo technologijas. Daug skaitėme, daug domėjomės, mokėmės iš klaidų ir judėjome toliau.“

Moters teigimu, išgyventi iš putpelių auginimo nėra lengva: „Parduodame visą produkciją, bet įsitvirtinti sunku. Tenka daug investuoti į tai, ką norime sukurti. Paukščius sunku užauginti, o žmonės dažnai nori visko kuo pigiau, greičiau ir kuo daugiau. Tačiau po truputi judame į priekį, bandome prasiskinti kelią.“

Savo istorija dalijasi ir ūkininkė Daiva Urbonavičiūtė. Prieš dvidešimt metų kartu su kitais šeimos nariais Vievininkų kaime jos įsteigtas smulkus ūkis virto vienu stambiausių Lietuvoje.

„Verslas prasidėjo nuo mums padovanotų dvidešimties putpelių. Dabar jų turime virš 7 tūkstančių. Dirba visa šeima – aš, vyras, tėvai. Parduodame paukščius ir jų kiaušinius. Produkciją realizuojame gimtinėje. Pradėti verslą nėra paprasta, tačiau įdėjus darbo galima nemažai pasiekti“, – pasakoja moteris.

Paklausus, ar tokia produkcija mūsų šalyje paklausi, D. Urbonavičiūtė pripažįsta – putpelių kiaušiniai sulaukia nemažai pirkėjų dėmesio. Jie neblogai perkami turgeliuose, didžiuosiuose prekybos centruose, žmonės netingi atvažiuoti ir į patį ūkį. Tiesa, norint tobulėti būtina neužmigti ant laurų.

„Lietuvos rinka yra maža, tačiau žmonės tikrai perka ir domisi tokio pobūdžio produkcija. Bėgant metams pirkėjų vis daugiau. Stengiamės kuo geriau išnaudoti tai, ką turime. Planuojame augti, plėstis, pradėti eksportuoti produkciją ir į užsienio valstybes“, – sako D. Urbonavičiūtė.

Auginti sunkiau nei atrodo

Putpelės – gana lepūs paukščiai. Norint, kad šie sparnuočiai sėkmingai augtų ir daugintųsi, ūkininkams tenka pasirūpinti jų komfortu.

„Čia reikia priežiūros ir nemažai kantrybės. Aptvaruose turi būti šilta, sausa. Paukščiai nemėgsta skersvėjų, šalčio, jiems reikia šviesos. Nors galbūt iš šono taip ir neatrodo, bet putpelių auginimas yra gana sudėtingas reikalas. Čia tikrai ne tas pats kaip višta pasirūpinti“, – juokiasi J. Ancikienė.

Lietuvoje auginamos putpelės pačios neperi. Kiaušiniai 17 dienų laikomi specialiuose inkubatoriuose iki tol, kol iš jų išsirita mažyliai.

„Kiaušiniai gana jautrūs. Norint sėkmingai veisti putpeles, reikia tinkamai subalansuoti šilumą ir drėgmę. Jei kažką padarysi ne taip, neužsimegs kiaušinyje niekas, nebus paukščiukų“, – pabrėžia J. Ancikienė.

Nedideli balti, juodomis dėmelėmis išmarginti kiaušiniai yra beveik penkis kartus mažesni už vištų. Pasaulyje jie itin vertinami sveiko gyvenimo būdo propaguotojų. Putpelių kiaušiniuose gausu žmogaus organizmui naudingų medžiagų, vitaminų, juose yra nedaug cholesterolio. D. Urbonavičiūtė pasakoja, kad juos galima valgyti ne tik virtus, bet ir žalius, kartu su lukštais. Jie gali būti naudingi ir alergijų turintiems žmonėms: „Yra žmonių, kurių organizmas netoleruoja vištienos, vištų kiaušinių. Galbūt daugelis to ir nežino, bet šiuos produktus galima bandyti keisti putpelių kiaušiniais. Jų sudėtis kiek kitokia. Pasaulyje tikrai egzistuoja tokia praktika. Žinoma, kiekvienas organizmas yra skirtingas ir tai, kas tinka vienam, galbūt netiks kitam, todėl viską reikia daryti protingai, pasitariant su specialistais.“

Delikatesu pasaulyje laikoma putpelių mėsa. Nemažai kainuojantis produktas vertinamas dėl mažo riebalų kiekio, maistingumo. Tiesa, J. Ancikienė įspėja – skanų patiekalą iš jos pagamins ne kiekviena šeimininkė: „Reikia žinoti, kaip ir ką su ta mėsyte daryti, kaip ją tinkamai paruošti, kokius prieskonius naudoti. Ją lengvą perkepti. Tačiau jei jau pavyks tą aukso viduriuką pasiekti, suderinti produktus, skonis bus tikrai neįtikėtinas.“

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Vilniaus centras vairuotojams nepasiekiamas: uždaro pagrindines gatves, nepaisantiems draudimo – baudos (26)

Popiežius Pranciškus Lietuvoje lankysis savaitgalį , tačiau jau penktadienį Vilniaus...

Kuodis apie kainas: Lietuva turi seną rimtą bėdą (93)

Bandymo didinti kainas, nes mažėja pirkėjų strategija niekur neveda, sako ekonomistas Raimondas...

Vladimiras Laučius. Pasprinkite savo mediena. Atsakymas urėdams ir babuinams (289)

Daug visko pasakyta miškų kirtimo tema. Kadangi šia sritimi domiuosi seniai, nemažai bendravau su...

Liberalų reakcija į Šimašiaus sprendimą: tai „Auroros“ šūvis partijai (63)

„Remigijaus žingsnis buvo tas „Auroros“ šūvis, po kurio, bijau, kad prasidės liberalų, kaip...

„Rytas“ pristatė biudžetą, tikslus, Gudelis metė akmenį į „vieno klubo“ daržą (91)

Vilniaus „Ryto“ krepšinio klubas penktadienį pristatė netrukus prasidedančio 2018-2019 m....

Šefas parodė, kaip išsikepti visame pasaulyje dievinamus kanadietiškus blynus (1)

Nacionalinės šefų rinktinės narys, virtuvės šefas Nikita Vornikas neįsivaizduoja savaitgalio...

Lietuvis Kretoje aptiko įspūdingą radinį: iš pradžių man grasino kalėjimu (86)

„Graikai, kuriems parodydavau savo radinį, išsigąsdavo, kad mane pasodins į kalėjimą“, –...

Savaitgalio maršrutas: aplankykite gražiausias Lietuvos pilis ir dvarus

Iškyla ir ekskursija vienoje gražiausių Lietuvos vietų, kai jums reikės tik automobilio ir geros...

Grafininos vyrui Nigelui pareikšti nauji įtarimai – advokatas mano, kad tai policijos taktika papildyta 10:55 (43)

Dingusiosios „Olialia“ mergaitės Sandros Grafininos nužudymu įtariamas jos vyras Nigelas Westas...

Verslas tai laiko „nešvaria problema”: už iššvaistytą maistą susimokame (2)

Net 62 proc. lietuvių nesupranta, ką reiškia ant maisto produktų užrašas „tinkamas vartoti...