Iš avių pieno sūrius gaminantys ūkininkai teigė, kad šis pienas yra ypatingas, o sūriuose galima rasti prancūzišką prieskonį. Vis dėlto Lietuvoje gana nedidelė ūkininkų dalis gamina sūrius, be kurių kai kurios vakarų šalys neapsieina.
Sūriai
Sūriai
© Corbis

Įkvėpimas iš Prancūzijos

Varėnos rajone ūkininkaujantis ir sūrius iš avių pieno gaminantis Audrius Jokubauskas DELFI pasakojo, kokie yra avių pieno privalumai.

„Pienines avis nusprendžiau auginti, nes tai yra originalu. Apskritai žemės ūkiu susižavėjau vienu gyvenimo momentu ir nusprendžiau, kad noriu gaminti sūrius, nes tai kuria pridėtinę vertę ir iš nedidelių ūkių galima išgyventi. Vėliau galvojant, kokie tai turi būti sūriai, pasirinkau pienines avis dėl to, kad tai yra įdomu ir jų daug nėra“, - pasakojo A. Jokubauskas.

Ūkininkas įvardijo avių ir karvių pieno skirtumus: „Sūrių skirtumai labai priklauso nuo gamintojo. Kalbant apie pieno skirtumus, avių pienas yra turtingesnis: jame yra daugiau riebalų, baltymų, laktozės, mineralų. Jis yra tirštesnis negu karvių arba ožkų pienas, todėl iš to paties kiekio pieno išeina daugiau sūrio. Dėl skoninių savybių bendrai pasakyti negalima, nes sūrių yra daugybė rūšių ir negalima sakyti, kad avių sūris skanesnis negu karvių.“

Pašnekovo teigimu, realizuoti produkciją sekasi gerai: „Žmonėms patinka šis sūris. Jie paragauja, didžiąja dalimi atvejų jiems tai būna naujovė. Iš pradžių žmonės ragauja nedrąsiai, o vėliau jiems patinka. Kita dalis – tokio sūrio jau ragavę žmonės, kurie kažkur keliavę, ragavę avių sūrių ir ieško jų Lietuvoje. Labai nedaug yra žmonių, kurie atmesta šį produktą ir jiems jis nepatinka.“

Pasak ūkininko, sūrių receptai yra iš Prancūzijos: „Sakykime, kad sūriuose yra kažkiek prancūziško įkvėpimo. Avių sūriai tradiciškai gaminami labiau Viduržemio arba Juodosios jūros baseino šalyse.“

Neatsigina pirkėjų

Molėtų rajone avininkystės ūkį turintis Giedrius Prakapavičius pabrėžia, kad darbo plečiant verslą tikrai netrūksta. Rūpinamasi ne tik gyvūnais, bet ir ekologišku jų pašaru.

„Mes esame ir augalininkystės, ir gyvulininkystės ir perdirbimo ūkis. Šieną pasiruošiame, sėjame javus, nusikuliame viską, grūdus savo turime, auginame gyvūnus, melžiame, perdirbame pieną ir galų gale pateikiame vartotojui prekę“, – pasakojo ūkininkas.

Paklausus, ar įdėtos pastangos ir laikas atsiperka, ūkininkas nedvejodamas patikina, kad pirkėjų netrūksta. Negana to, paklausa dažnai viršija pasiūlą, o žmonių neatbaido net ir didesnės ekologiškų prekių kainos: „Atvirai sakant, niekada neturėjome su produkcija problemų. Žmonės noriai perka, domisi. Neturim net tiek produktų, kad patenkintume visus poreikius. Sūriai, jogurtai yra ekologiški, todėl kainuoja brangiau. Tačiau žmonės vis tiek perka ir vertina juos ir kitiems dar kažkokiu būdu sugeba pareklamuoti.“

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Veryga paaiškino, kodėl gali daugėti mirčių dėl koronaviruso: prieš geras dvi savaites turėjome šuolį papildyta 14.50; trečiadienį spręs dėl karantino (155)

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį nuotolinėje spaudos konferencijoje...

Skvernelis: Velykų savaitgalį bus ribojamas patekimas į visus šalies miestus (553)

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis feisbuke informavo, kaip dėl koronaviruso grėsmės bus...

Visi pasirinkimai, kuriais per karantiną gali pasinaudoti darbuotojas: kas labiau apsimoka (43)

Dėl šiuo metu verslo patiriamų sunkumų ne visuomet pavyksta rasti tinkamiausią sprendimą tiek...

Lietuva skolinasi 1,5 mlrd. eurų koronaviruso krizės įveikimui (208)

Šiaurės investicijų bankas (ŠIB) skolina Lietuvai 400 mln. eurų, kurie bus naudojami ekonomikos...

Kinijoje sušvelninus karantino reikalavimus žmonės tiesiog plūsta į lankytinas vietas papildyta (14)

Šventinį savaitgalį Kinijos gyventojai užplūdo turistų lankytinas vietas ir didžiausius šalies...

Namuose būnantys tėveliai rado būdą, kaip užimti savo vaikus: jiems ši pramoga labai patinka

Namuose mažylius auginantys tėvai, tikriausiai, kaip niekad, daug dėmesio ir laiko skiria savo...

Iš Lietuvos pareigūnų – kreipimasis į SAM: prašo tirti visus, bet atsakymo jokio (45)

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) ir šalies policija prašo leisti dėl koronaviruso...

Ekspertai siūlo atsisakyti brandos egzaminų: į aukštąsias stotų su pažymių vidurkiais ministerija apsispręs šią savaitę (65)

Edukologijos mokslininkai, švietimo ekspertai siūlo karantino sąlygomis įprastinės brandos...