Iš avių pieno sūrius gaminantys ūkininkai teigė, kad šis pienas yra ypatingas, o sūriuose galima rasti prancūzišką prieskonį. Vis dėlto Lietuvoje gana nedidelė ūkininkų dalis gamina sūrius, be kurių kai kurios vakarų šalys neapsieina.
Sūriai
© Corbis

Įkvėpimas iš Prancūzijos

Varėnos rajone ūkininkaujantis ir sūrius iš avių pieno gaminantis Audrius Jokubauskas DELFI pasakojo, kokie yra avių pieno privalumai.

„Pienines avis nusprendžiau auginti, nes tai yra originalu. Apskritai žemės ūkiu susižavėjau vienu gyvenimo momentu ir nusprendžiau, kad noriu gaminti sūrius, nes tai kuria pridėtinę vertę ir iš nedidelių ūkių galima išgyventi. Vėliau galvojant, kokie tai turi būti sūriai, pasirinkau pienines avis dėl to, kad tai yra įdomu ir jų daug nėra“, - pasakojo A. Jokubauskas.

Ūkininkas įvardijo avių ir karvių pieno skirtumus: „Sūrių skirtumai labai priklauso nuo gamintojo. Kalbant apie pieno skirtumus, avių pienas yra turtingesnis: jame yra daugiau riebalų, baltymų, laktozės, mineralų. Jis yra tirštesnis negu karvių arba ožkų pienas, todėl iš to paties kiekio pieno išeina daugiau sūrio. Dėl skoninių savybių bendrai pasakyti negalima, nes sūrių yra daugybė rūšių ir negalima sakyti, kad avių sūris skanesnis negu karvių.“

Pašnekovo teigimu, realizuoti produkciją sekasi gerai: „Žmonėms patinka šis sūris. Jie paragauja, didžiąja dalimi atvejų jiems tai būna naujovė. Iš pradžių žmonės ragauja nedrąsiai, o vėliau jiems patinka. Kita dalis – tokio sūrio jau ragavę žmonės, kurie kažkur keliavę, ragavę avių sūrių ir ieško jų Lietuvoje. Labai nedaug yra žmonių, kurie atmesta šį produktą ir jiems jis nepatinka.“

Pasak ūkininko, sūrių receptai yra iš Prancūzijos: „Sakykime, kad sūriuose yra kažkiek prancūziško įkvėpimo. Avių sūriai tradiciškai gaminami labiau Viduržemio arba Juodosios jūros baseino šalyse.“

Neatsigina pirkėjų

Molėtų rajone avininkystės ūkį turintis Giedrius Prakapavičius pabrėžia, kad darbo plečiant verslą tikrai netrūksta. Rūpinamasi ne tik gyvūnais, bet ir ekologišku jų pašaru.

„Mes esame ir augalininkystės, ir gyvulininkystės ir perdirbimo ūkis. Šieną pasiruošiame, sėjame javus, nusikuliame viską, grūdus savo turime, auginame gyvūnus, melžiame, perdirbame pieną ir galų gale pateikiame vartotojui prekę“, – pasakojo ūkininkas.

Paklausus, ar įdėtos pastangos ir laikas atsiperka, ūkininkas nedvejodamas patikina, kad pirkėjų netrūksta. Negana to, paklausa dažnai viršija pasiūlą, o žmonių neatbaido net ir didesnės ekologiškų prekių kainos: „Atvirai sakant, niekada neturėjome su produkcija problemų. Žmonės noriai perka, domisi. Neturim net tiek produktų, kad patenkintume visus poreikius. Sūriai, jogurtai yra ekologiški, todėl kainuoja brangiau. Tačiau žmonės vis tiek perka ir vertina juos ir kitiems dar kažkokiu būdu sugeba pareklamuoti.“

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Nuo kitų metų pradžios gausite didesnį atlyginimą? Neskubėkite džiaugtis – piniginę paplonins papildomos sąlygos* (179)

Nuo kitų metų pradžios gausime didesnius atlyginimus – tokia džiugi žinia sklandė viešojoje...

Gražuolis grafas, pradėjęs Palangos pramogų erą: širdžių daužytojas, vaikų auklėms kėlęs ypatingus reikalavimus (39)

Juozapas Tiškevičius – grafas , sukūręs Palangos, kaip pramoginio kurorto, veidą. Nutiestas...

Mamos pagalbos šauksmas: į darželį vaikus priėmė, bet jo dar net nepradėjo statyti

DELFI redakciją pasiekė pasipiktinusios vilnietės Olgos laiškas, kuriame ji skundžiasi, jog per...

Šįkart situacija dėl Turkijos gali susiklostyti visai kitaip, analitikai perspėja: mums tai nepatiks (34)

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ne kartą įrodė, kad verčiamas aplinkybių...

„Maxima“ atidaro dvi išparduotuves (56)

Prekybos tinklas „ Maxima “ praneša ketvirtadienį atidarantis išparduotuves Kaune ir Klaipėdoje.

Didžiuosiuose prekybos centruose ir vaistinėse – patikrinimai dėl lojalumo kortelių (31)

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija ketvirtadienį pradėjo tikrinti didžiuosius maisto, namų...

Vilniaus stoties rajonas pasikeis neatpažįstamai (50)

Vilniaus miesto savivaldybė pradėjo teritorijos, esančios tarp Panerių, Geležinkelio, Stoties...

Nėščiosios pilvą parai išbandęs Žygimantas Gečas: iki tol maniau, kad jos tik naudojasi savo padėtimi (40)

Praėjusią savaitę sūnaus Žako susilaukę dainininkai Anžela ir Žygimantas Gečai gyvena...

Įspūdžiai po atostogų Lenkijoje: Lietuvai yra ko pasimokyti iš kaimynų, ten net girtuokliai padorūs (19)

Kelionė į Gdanską iš Klaipėdos, deja, tik aplinkui. Mus ji vedė pro Vilnių. Norėjosi...

„StiliuSOS“ išnarpliojo Victorios Beckham garderobą: yra ko pasimokyti kiekvienai (13)

Victoria Beckham – viena didžiausių šių dienų stiliaus deivių, kuri ne tik diktuoja gatvės...