Aviečių auginimu užsiimantys ūkininkai, teigia, kad šiais metais uogų produkciją smarkiai sumažino karšta vasara. Anot aviečių augintojų, svarbus ne vien klimatas, bet ir žemės, kuriose auginamos avietės, derlingumas.
Avietės
© Skaitytojo nuotr.

4 hektarų aviečių lauką turintis Robertas Rėklaitis uogas pradėjo auginti 2011 metais. Vasaros sausra, anot ūkininko, aviečių augintojams buvo nedėkinga.

„Mažą derlių šiemet lėmė įvairūs veiksniai, tačiau dėl sausros netekome 50 proc. derliaus. Kuomet užklumpa sausros, svarbu turėti laistymo sistemas, kadangi jų neturime, praradome daug uogų“, – sakė ūkininkas.

Pasak R. Rėklaičio, uogų derlių lemia ne vien klimato sąlygos, tačiau ir aviečių priežiūra.

„Avietes ravime rankomis, jas reikia saugoti nuo įvairių ligų, tręšiame azotu ir kitomis trąšomis. Mūsų avietės laikomos išskirtinės kokybės produktais. Normuotai naudojame trąšas ir augalų apsaugos priemones ir neviršijame reikalavimų. Auginame remontantines avietes, kurios auga rudenį. Jeigu yra palankesnis oras, aviečių galima pastebėti jau rugpjūčio pradžioje. Viskas priklauso nuo to, kiek jos turi drėgmės. Jeigu sausa uogos tampa nevandeningos ir sveria mažiau“, – pasakojo verslininkas.

Anot ūkininko, uogos gausiai neaugs, jei žemė yra nederlinga, o ūkininkaujant ekologiškai, jo teigimu, sunkiau išvengti ligų.

„Aviečių auginimas labai individualus dalykas. Daug lemia žemės derlingumas. Jei ji tinkama šioms uogoms, jos augs gausiai, jei ne, aviečių bus mažiau. Kuomet avietes užpuola ligos, neišeina nenaudoti augalų apsaugos priemonių. Kiti ūkininkai gali bandyti auginti ekologiškai, tačiau toks ūkininkavimas pasibaigs, kai uogos susirgs“, - tikino R. Rėklaitis.

„Produkciją parduodame perdirbėjams ir žmonėms, kurie šias uogas užšaldo. Vėliau jie avietes eksportuoja. Kai yra didesnis derlius dirbame su daugiau įmonių, anksčiau avietes tiesiogiai veždavome į Latviją“, – sakė ūkininkas.

Pasak R. Rėklaičio, tik pasėjus avietes, iškart kitais metais daug uogų nereiktų tikėtis. Ūkininkas teigia, jei žemė derlinga, jau po dviejų metų, aviečių derlius tampa daug didesnis.

„Pradedant aviečių verslą reikia išdirbti žemę, rudenį pasodinti uogas ir jau kitais metais jos duoda nedidelį derlių. Jeigu žemė tinkama, antrais metais jau galima susilaukti 70 – 80 % derliaus.“ – teigė verslininkas.

12 metus avietes auginantis Albertas Amšiejus sako, kad tai gali būti paskutiniai metai, kai jis užsiima šia veikla.

„Ūkininkauti pradėjau apie 2005 metus. Anksčiau būdavo įspūdingi derliai. Tačiau 12 metų yra aviečių fiziologinis amžius, be to prisidėjo ir sausros, kurios ir taip menką derlių sumažino dar labiau. Mano avietės jau atitarnavo. Jas auginau apie 1 hektaro lauke. Be to, reikia šienauti aviečių tarpueilius, jas retinti, lieti - veikla reikalauja daug darbo“, – sakė ūkininkas.

Pasak verslininko, šias uogas sunku transportuoti, kadangi jos pasidaro kitokios formos ir tampa nepatrauklios pirkėjams: „Daugiausiai parduodame į turgų, jas iškart nuskynę. Avietės netransportabilios uogos, vežant sukrinta, praranda išvaizdą.“

Anot ūkininko, norint išsaugoti avietes jas reikia laikyti šaldikliuose, tačiau po to uogų kaina krinta.

„Jeigu dieną skiname, iš ryto uogos turi būti kaip nors realizuojamos. Jas tręšiame specialiomis be chloro trąšomis. Šaldymo priemonių nenaudojame, kadangi kaina pati geriausia yra šviežios uogos. Domėjausi ir norėjau užsiimti uogų perdirbimu, bet priėjau prie išvados, kad geriausias pelnas yra tik ką nuskintas avietes parduoti“, – komentavo A. Amšiejus.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Mažas ir visų pamirštas regionas, kurio vertė Kremliui – neįkainojama: mes bijome kalbėti (249)

Kad išvengtų sankcijų, Kremlius suka aplinkkeliais: naudojantis šalia Juodosios jūros esančiu...

Mažo Šveicarijos miestelio triumfas ir tragedija: geriausiais laikais „Ferrari“ ir „Porshe“ net nebuvo prabanga (15)

Sparčiai tiksint laikrodžiui ir artėjant „Brexit“ valandai, Europos miestai varžosi...

Šaltis jau greit sukaustys Lietuvą: ruoškitės – bus ir sniego pusnų (76)

Sekmadienio naktį maloniai paspaus šaltukas ir kai kur truputį pasnigs. Rimtesnio sniego sulauksime...

Žemė atakuoja Marsą: mokslininkai papasakojo, kokie pavojai tyko žmonių Raudonojoje planetoje (58)

Turbūt daugelis matėte filmų apie taikius Žemės gyventojus atakuojančius agresyvius marsiečius....

Nepilnametės išžaginimas mokyklos personalo nesukrėtė: visos jos čia tokios (227)

Stūmė, spyrė kojomis, kando. Prievartautojas atsitraukė, tačiau grįžo ir su visa jėga...

Kalėdų stalas. Šventinė atgaiva, kurią verta išbandyti: pieno kisielius su aguonomis

Nuo seno laikomasi papročio, kad ant Kūčių stalo turi nugulti 12 patiekalų. Artėjant šventėms,...

Šalies rekordą pagerinusi Lietuvos rinktinė plauks pasaulio čempionato finale

Kinijoje vykstančio pasaulio plaukimo čempionato trumpajame (25 m) baseine vyrų kombinuotos...

Praėjus 32 metams po mažamečių nužudymo trūko žudiko kantrybė teisme paskelbta siaubą keliančių nuotraukų (39)

Didžiojoje Britanijoje paskelbtas nuosprendis didžiulio atgarsio visuomenėje sulaukusioje byloje:...

7 raudonosios arbatos privalumai (10)

Raudonoji ( rooibo s) arbata – tai raudonoji žolelių arbata, gaminama iš fermentuotų...

Nusibodo kasmet tos pačios tradicijos: idėjos, kurios paįvairins šventinį laikotarpį

Jei esate dar jauna šeima ir galvojate, kokiomis tradicijomis paįvairinti šventinį laikotarpį,...