Tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje, kukurūzų silosas yra viena pagrindinių pašarų raciono galvijams sudedamųjų dalių. Dėl kaitrios vasaros, šiemet kukurūzų burbuolės subrendo labai anksti, todėl beveik mėnesiu anksčiau nei įprasta ūkininkai ėmė gaminti silosą – vertingą maistą galvijams.

Šakių rajone esančioje Griškabūdžio žemės ūkio bendrovėje laikoma per 1500 galvijų. Septyni šimtai iš jų – melžiamos karvės.

„Pieno kokybė ir kiekybė priklauso nuo pašaro“, – sako bendrovei beveik 20 metų vadovaujantis Petras Puskunigis, šiandien DELFI Agro žiūrovams papasakosiantis, kaip gaminamas kukurūzų silosas, kuriuo šeriami šio modernaus ūkio galvijai.

Silosas laisvojoje enciklopedijoje apibrėžiamas kaip be deguonies fermentuoti žali augalai, kuriuose dėl mikroorganizmų veiklos augaluose esantis cukrus fermentuojamas į organines rūgštis, iš kurių svarbiausia yra pieno rūgštis.

Griškabūdžio žemės ūkio bendrovėje kukurūzų siloso gamyba jau baigta. Nors jo gamyba šiemet buvo ankstyva, kukurūzų derliumi ponas Puskunigis nesiskundžia. Bendrovė kasmet gauna vidutiniškai 40 tonų kukurūzų masės iš vieno hektaro žemės.

Kaip gaminamas silosas?

Pirmiausia, tikrinama, ar laukuose augantis kukurūzas tinkamas pjovimui. Tikrinant perlaužiama kukurūzo burbuolė ir įvertinamas grūdo standumas bei pieno linija, kuri rodo, kur baigiasi standus krakmolas ir prasideda pieno pavidalo konsistencija. Kukurūzai tinkami silosuoti, kai krakmolinga dalis sudaro daugiau nei 60 procentų grūdo. Pasirinkus netinkamą laiką kukurūzų pjovimui, siloso kokybė bus prastesnė nei gali būti, o ji yra labai svarbi galvijų augintojams.

Pasak pono Puskunigio, pradėjus gaminti silosą, darbą reikia atlikti kaip įmanoma greičiau. Greitį užtikrina naudojama naši technika ir geras darbų organizavimas. Bendrovė pieno ūkį ir pašarų gamybą modernizavo penkiais investiciniais projektais, kurie kainavo daugiau nei tris milijonus eurų. Taigi, siloso gamybai naudojama pažangi technika.

Visuose šalies ūkiuose kukurūzų derlius pjaunamas ir smulkinamas prikabinamais, pakabinamais arba savaeigiais smulkintuvais. Gaminant silosą labai svarbu, kad kukurūzai būtų gerai susmulkinti, nes tik tokiu būdu galvijai pasisavins vertingas medžiagas.

Smulkintuvas nupjautą ir sutraiškytą masę supučia į priekabą ar bunkerį. Iš šios talpos kukurūzai iškraunami į tranšėją, kuri yra suslegiama, kad iš masės pasišalintų oras ir augalų fermentacija vyktų sklandžiai. Viena siloso saugykla arba tranšėja, nepriklausomai nuo jos talpos, turi būti užpildyta kukurūzų mase ir uždengta per 3 paras. Mažesniuose ūkiuose silosas dažniausiai laikomas plastikiniuose kaupuose. Silosui įrūgus, kurį laiką dar būtina išlaikyti sandarumą, kad nepatektų deguonies ir žūtų mikroorganizmai. Tokio siloso kokybė ilgai nepakis.

Užsakymo nr.: PT_79034455

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

„Norfa“ atsitraukia: pirkėjai privertė keisti prekybos tinklo planus (15)

Prieš metus pirmąją parduotuvę be tradicinių kasų atidaręs mažmeninės prekybos tinklas...

Naujausiuose reitinguose – didėjanti praraja tarp lyderių (641)

Spalį smuko visuomenės palaikymas didžiausiai valdančiajai „valstiečių“ partijai, tačiau...

Nausėda: Lietuvos rezervai krizei amortizuoti nėra pakankami (36)

Seime prabilus apie artėjančią krizę skubama pabrėžti, kad ji nebūtų tokia, kaip 1998 metais...

Formalumus tvarkysiančios rinktinės sąraše – du „žali“ naujokai, penki „Ryto“ atstovai (3)

Lietuva jau turi kišenėje kelialapį į kitų metų pasaulio krepšinio pirmenybes, bet rinktinės...

Atskleidė schemą, kaip laimimi viešieji pirkimai ligoninėse: nustatė įdomią tendenciją (13)

STT analitinės antikorupcinės žvalgybos pareigūnai atliko tyrimą, kuriuo nustatė atvejus, kai...

Pietų pertrauka vietoje, kokios iki šiol nebuvo: nenorėjau iš čia išeiti iki paskutinės minutės

Manęs labai dažnai paklausia, kokia gi ta mano mėgstamiausia pietų vieta Vilniuje. Ilgą laiką...

Starkevičius: į Lietuvą grįžta baudžiava – žemė atimama, bet savininkas paliekamas ją dirbti (239)

Kazimieras Starkevičius , buvęs žemės ūkio ministras, ūkininkas, dabar Seimo narys ir...

Apokaliptinės užuominos: Maskva turi planų prie pat JAV sienų? (275)

Panašu, kad Vladimiras Putinas ketina atkurti sovietmečio laikų radioelektroninės žvalgybos...

Juozas Statkevičius: jei pradėčiau kalbėti, veikiausiai vėl likčiau atpirkimo ožiu (36)

„Apmaudu, kad tiek kelių pramyniau, iš esmės koja atidariau Paryžiaus duris, tačiau niekas tuo...

Pokalbių šou „Kitokie pasikalbėjimai“ tiesioginės transliacijos nuo šiol – tik per DELFI TV (3)

Populiariojo gyvų pokalbių šou „ Kitokie pasikalbėjimai “ tiesioginės transliacijos kraustosi...