BNS pranešimu, Vyriausybėje vykusiame susitikime aptarta situacija dėl Rusijos spaudimo Baltarusijai nukreipti naftos krovinių tranzitą iš Baltijos šalių į Rusijos uostus. D. Matulionio teigimu, „esame įsitikinę, kad suteikiame pačias palankiausias ekonomines sąlygas ir nematome kažkokios ypatingos grėsmės. Laikomės nuostatos, kad negalime politizuoti tokių dalykų, Baltarusija yra suvereni valstybė ir turi spręsti vadovaudamasi ekonominiais interesais“.

Kaukės nukrito, ant scenos užlipo tikrieji herojai. Lietuva pažino savo „šrioderius“. Vyriausybės atstovas kalba apie kažkokį vyriausybės principingumą, kurio niekada nematėme, ir kurio nebuvimas mus įtraukė į diskusijas ne apie uždarymą, o apie saugumo tobulinimą. Tai sukėlė sumaištį net mūsų draugų tarpe.

Vietoj to, kad vyriausybė svarstytų klausimą, kaip įtraukti Astravo problemą į ES darbotvarkę vyriausybių vadovų lygyje, ateina atvirai išdavikiškas pasiūlymas „perkrauti“ santykius su Baltarusija. Atskirti Astravo atominės problemą, lyg tai mūsų valstybei būtų panaši problema kaip ekonominiai geležinkelių tarifų klausimai.

Minskas šiandien jau nebesprendžia esminių Astravo problemų, jas už jį sprendžia Maskva. Mes vieni nebeįveiksime Astravo, mums reikalinga vieninga ES pozicija. Demonstruoti, kad Astravas yra atskiriamas nuo kitų klausimų, tai rodyti ES šalims, kad tai nėra mūsų svarbiausias prioritetas.

Iš savo patirties galiu pasakyti, kas bus daroma toliau. Ruošiamas kelias tarpvyriausybiniam bendradarbiavimui su Baltarusija, premjerų susitikimui net nelaukiant „Zapad“ pabaigos, kur užstalėje bus aptartas Astravas, kaip būtinas, bet tik pusiau reikšmingas atributas. Po to rimtai bus svarstomos kitos, žymiai rimtesnės problemos nei valstybės nacionalinio saugumo ir valstybės išlikimo klausimai.

Jei tai pasiseks – ateis santykių su Rusija „perkrovimo“ laikas, nes tai tik įžanga į santykių su Putino režimu atnaujinimą. Akivaizdu, kad už to slypi Baltarusijos ir Kremliaus interesai. Šito buvo galima laukti. Tačiau, kad „šrioderiais“ taps S. Skvernelis ir L. Linkevičius, buvo kiek netikėta. Esu įsitikinęs, kad tai atvira provokacija prieš Prezidentės D. Grybauskaitės užsienio politiką, padaryta pačiu netinkamiausiu laiku – artėjant „Zapad“ pratyboms.

Kyla klausimas, ar ne todėl A. Kubiliaus vyriausybė, savo laiku gerai nuspėjusi Kaliningrado atominės likimą, „nepastebėjo“ Astravo, jei buvęs vyriausybės kancleris D. Matulionis, dabar jau S. Skvernelio patarėjo vaidmenyje, yra pagrindinis „perkrovimo“ interesų atstovas? Mes turime pasipriešinti perversmui valstybės gyvybiškų ir strateginių interesų srityje. Tūkstančiai Lietuvos piliečių parašų, įtvirtinti atitinkamais įstatymais Seime, negali virsti tik popieriumi. Šiandien skubos tvarka kviečiamas Seimo Užsienio reikalų komiteto Transatlantinių santykių ir demokratijos plėtros pakomitetis, kuriame LR Vyriausybės patarėjas privalės paaiškinti savo poziciją Seimo nariams.