Nuo garsiai išreklamuotos kovos su farmacininkų pelnais, nuo pradėtų ir nebaigtų revoliucinių reformų sveikatos apsaugos srityje.
Į mane kreipėsi ponia L.

Pensinio amžiaus moteris pasiguodė, kad jos vaistai per pusantrų metų smarkiai pabrango, ir vaistinėje jau teko pakloti gerokai daugiau: ne 46,68, o jau 74,88 lito.

Buvo sunku paaiškinti poniai L., kodėl jos vaistai, po revoliucijų ir reformų, kurių tikslas buvo palengvinti naštą gyventojams, taip smarkiai pabrango. Ir vis dėlto verta pažvelgti atidžiau į ponios L. atneštus vaistų kvitus, kuriuos ji gavo vaistinėje pirkdama vaistus.

Ponia L. nėra išskirtinė vaistų pirkėja, o jos vaistai nuo padidėjusio kraujospūdžio – taip pat plačiai paplitę.

2013 vasaris ir 2014 rugsėjis. Ta pati vaistinė, tie patys vaistai, jų kiekis, gamintojas, net kompensacija procentais ta pati (80 procentų). Tik prieš pusantrų metų valstybės kompensacija buvo 52,68 lito, o dabar – vos 31,62 lito.

Buvusiai matematikos mokytojai poniai L. tokia „matematika“ – neįkandama.

Vis dėlto ponia L. moka skaičiuoti paprastuoju būdu: per pusantrų metų jos vaistai pabrango ir kainuoja vos ne 30 litų daugiau.

Laimi farmacininkai (už vaistus sumokama daugiau) ir valstybė (išlaidos kompensacijoms mažėja). Ponia L. akivaizdžiai pralaimi.

Kur čia ta žadėtoji tvarkos revoliucija ir socialinis teisingumas?

Dabar socialinį teisingumą Vyriausybė siūlo didinti naikindama lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokestį (PVM) centralizuotam šildymui.

Jei valstybės tikslas surikiuoti į naujas tūkstantines eiles prašančiuosius kompensacijų ir įvesti socialinį teisingumą pasiturintiesiems (ir jiems nebūtų taikoma PVM lengvata), sprendimas „genialus“. Neįtikinamai skamba ir tai, kad visiems, vos suduriantiems galą su galu, bus visiškai kompensuojami patirti nuostoliai.

Kompensacijos padengs visas padidėjusias išlaidas dėl lengvatos naikinimo?

Sprendimas naikinti lengvatą centralizuotam šildymui reikštų, kad dar labiau pablogės ir ties skurdo riba gyvenančių žmonių padėtis.

Siekių naikinti lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokestį (PVM) centralizuotam šildymui nerasime Vyriausybės programoje. Dar šių metų vasarį buvo viešai teigiama, kad šios lengvatos nežadama naikinti.

Vis ši „kova“ už socialinį teisingumą vyksta tuo metu, kai ir ekonominę, ir politinę situaciją ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų stabilia pavadinti labai sunku.

Pridedu (išsaugodamas asmens duomenis) ir ponios L. kvitus iš vaistinės. Puikus įrodymas, kuo pasibaigė plačiai išreklamuota kova su farmacininkų klanais. Panašių rezultatų reikia tikėtis ir dėl kovos už didesnį socialinį teisingumą centralizuoto šildymo srityje.

Kvitas receptas 2013
Kvitas receptas 2014