Šį mėnesį Vokietijos energetikos milžinas koncernas E.ON pasirašė dvi 20 metų galiojančias sutartis dėl suskystintų gamtinių dujų (SGD) eksporto iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Tokia pirmoji kregždė nereiškia, kad dujos iš JAV į Europą bus tiekiamos jau šiandien arba rytoj. Tačiau pats faktas rodo, kad Vokietija, energetikos koncerno E.ON vaidmenyje, numato plėtoti dujų importą iš JAV ilgalaikėje perspektyvoje. Tai reiškia, kad artimiausiu metu Europoje atsiras dar vienas alternatyvus dujų tiekėjas. Alternatyvus „Gazprom“ ir kitiems tiekėjams.

Šį mėnesį Rusija paskelbė, kad „Gazprom“ dar labiau sumažins dujų kainą Europai – dujos Europai vidutiniškai kainuos 35 procentais pigiau nei praėjusiais metais. Tiesa, pažymima, kad tai dujų kaina tolimojo užsienio valstybėms. Ar Lietuva priskiriama „tolimojo užsienio valstybėms“ – klausimas retorinis. Pažymėtina ir tai, kad „Gazprom“ šiemet ketina padidinti dujų tiekimą iki 160 milijardų kubinių metrų (pernai buvo 146,6 milijardo kubinių metrų dujų).

Tokia informacija lyg ir išsklaido mitą, kad ES tampa vis mažiau priklausoma nuo rusiškų dujų. Bent jau to nerodo „Gazprom“ ketinimai.

Bet kuriuo atveju, Vokietijos energetikos koncerno E.ON sutartys dėl dujų importo iš JAV rodo, kad Europa įgyja (įgis po 2-3 metų) dar vieną dujų tiekėją. Ir svarbiausias veiksnys čia tampa dujų kaina. Didesnė konkurencija rinkoje, pigesnės dujos stiprina valstybių ekonomikas. Toks teiginys prieštarauja kai kurioms karštoms jaunų Lietuvos politikų galvoms, teigiančioms, kad reikia nedelsiant ne tik Lietuvai, bet ir visai Europai atsisakyti Rusijos naftos, dujų, elektros. Reikia ne atsisakymo, ne pigaus ir nerealaus populizmo, o alternatyvų. Ir kuo daugiau alternatyvų, tuo geriau.

Lietuva alternatyvą jau turi – SGD terminalą, rusiškų dujų vartojimas mūsų valstybėje, priešingai nei Europoje, mažėja.

Kol kas Lietuva su Norvegijos „Statoil“ pasirašiusi 5 metų trukmės sutartį, „Statoil“ įsipareigojo tiekti mūsų terminalui 0,54 milijardo kubinių metrų gamtinių dujų kasmet. Mūsų terminalo pajėgumai – 3 milijardai kubinių metrų per metus – neišnaudojami, nors terminalas galėtų patenkinti Lietuvoje sunaudojamų dujų poreikį.

Dujų, tiekiamų per mūsų terminalą, kaina dar nėra pati geidžiamiausia ir patraukliausia. Ir kuo ta kaina bus patrauklesnė, tuo didesnių nuolaidų galima tikėtis ir iš „Gazprom“, ir iš kitų tiekėjų.

Dujų iš JAV tiekimas į Europą sustiprintų Lietuvos derybines pozicijas su dujų tiekėjais, net jei Lietuva dujų iš JAV neimportuotų. Dujų iš JAV tiekimas į Europą parodytų, kad Europa eina išmintingu, ekonomikos stiprinimo, saugumo didinimo keliu ir tampa vis atsparesnė energetinio spaudimo politikai iš Rytų.