Naujausioje JT Tyrimo komisijos parengtoje šiurpinančioje ataskaitoje aprašyta, kaip pagrobėjai žagino moterį ir vertė ją gaminti jiems maistą bei valyti, grasindami nužudyti jos vaikus. Kitas atvejis – universiteto studento buvo išžaginta, nes jos brolis buvo ieškomas vyriausybės. Šios istorijos tėra ledkalnio viršūnė. Apimti baimės, gėdos ir tiesiog kovodami dėl išlikimo daugelis išgyvenusiųjų nedrįsta pasipasakoti.

Seksualinis smurtas buvo naudojamas kaip karo ginklas beveik per visus didžiuosius mūsų laikmečio konfliktus – nuo Bosnijos iki Ruandos. Toks žaginimas yra sąmoninga karinė taktika, taikoma siekiant politinių tikslų: pažeminti politinius oponentus, išvaryti arba pavergti kitą etninę grupę, arba teroru priversti bendruomenę pasiduoti. Kai kurių konfliktų metu tokiu būdu netgi siekiama užkrėsti moteris ŽIV arba taip jas sužaloti, kad jos negalėtų turėti vaikų.

W. Hague ir A. Jolie
Toks žaginimas yra sąmoninga karinė taktika, taikoma siekiant politinių tikslų: pažeminti politinius oponentus, išvaryti arba pavergti kitą etninę grupę, arba teroru priversti bendruomenę pasiduoti. Kai kurių konfliktų metu tokiu būdu netgi siekiama užkrėsti moteris ŽIV arba taip jas sužaloti, kad jos negalėtų turėti vaikų.
Žaginimo griebiamasi, nes tai lengvai užmaskuojama priemonė, skirta labiausiai pažeidžiamiems žmonėms. Kai lankėmės Kongo Demokratinėje Respublikoje, sutikome motiną, kurios išniekinta penkerių metų dukra. Ši mergaitė per maža, kad garsiai išsakytų savo skriaudą, tačiau matant jos ir milijonų kitų aukų visame pasaulyje kančias turėtų būti privalu imtis veiksmų.

Pasaulyje parengtos sutartys, skirtos uždrausti kasetinius šaudmenis ir minas ar mažinti nelegalią prekybą ginklais. Visi šie susitarimai kažkada laikyti neįmanomais. Jie visi prasidėjo nuo moralinio pasipiktinimo, paskatinusio imtis veiksmų pasaulio mastu. Dabar atėjo metas padaryti tą patį kovojant su žaginimais ir seksualiniu smurtu karo zonose.

Problemos priežastis – išsikerojęs nebaudžiamumas, kai už dešimtis tūkstančių išžaginimo atvejų bet kurioje vienoje šalyje į baudžiamąją atsakomybę patraukta vos keli nusikaltėliai. Kalinius sulaikymo centre Sirijoje žagindami vyrai mano, jog jie išsisuks nuo bausmės, nes būtent tai ir rodo istorija. Kitas lemiamas veiksnys yra tai, jog išgyvenę asmenys, kuriems teko ištverti kančias prievartautojų rankose ir kuriuos vėliau visą gyvenimą persekioja atstūmimas, ligos ir psichologinės traumos, negauna ilgalaikės pagalbos.

Kartu inicijavome kampaniją šiai problemai spręsti, nes abu matėme, kaip seksualinė prievarta sugriauna išgyvenusiųjų ir jų šeimų gyvenimą. Norime, jog žmonės suvoktų neatidėliotiną būtinybę imtis veiksmų, todėl kreipėmės į pasaulio vyriausybes, ragindami sutelkti jėgas, kad su šaknimis išrautume žaginimo karo zonose reiškinį – ir tai turi tapti gyvybiškai svarbiu prioritetu.

Savo kampaniją pradėjome praeitais metais ir esame dėkingi už tai, kad daugelis šalių jau atsiliepė į mūsų raginimą. Balandžio mėnesį Londone Didžiojo aštuoneto (G8) valstybės, tarp jų ir mūsų pačių šalys, prisiėmė istorinį įsipareigojimą išspręsti šį klausimą. Birželį Jungtinių Tautų Saugumo Taryba vieningai priėmė rezoliuciją, kuria sustiprinti JT įgaliojimai. Rezoliuciją parėmė rekordinis pastarojo meto istorijoje Jungtinių Tautų narių skaičius – iš viso 45.

W. Hague ir A. Jolie
Pasaulyje parengtos sutartys, skirtos uždrausti kasetinius šaudmenis ir minas ar mažinti nelegalią prekybą ginklais. Visi šie susitarimai kažkada laikyti neįmanomais. Jie visi prasidėjo nuo moralinio pasipiktinimo, paskatinusio imtis veiksmų pasaulio mastu. Dabar atėjo metas padaryti tą patį kovojant su žaginimais ir seksualiniu smurtu karo zonose.
Kitą savaitę Niujorke šaukiama JT Generalinės Asamblėjos sesija – didžiausias metinis pasaulio lyderių susitikimas. Jo metu, rugsėjo 24 dieną, bus pristatyta nauja Įsipareigojimo nutraukti seksualinės prievartos naudojimą per konfliktus deklaracija. Deklaracija parengta bendradarbiaujant su JT Generalinio Sekretoriaus specialiuoju atstovu seksualinio smurto per ginkluotus konfliktus klausimams ir keliolikos Vidurio Rytų, Europos, Afrikos ir Azijos šalių lyderiais, kurie drąsiai sutiko susivienyti su mumis sprendžiant šią problemą. Deklaracija suteiks kiekvienai pasaulio šaliai galimybę parodyti savo poziciją šiuo klausimu.

Deklaraciją pasirašysiančios šalys pirmą kartą pareikš, kad seksualinė prievarta per konfliktus grubiai pažeidžia Ženevos konvencijas ir jų Pirmąjį protokolą. Tai reiškia, kad įtariamieji galės būti sulaikyti bet kokioje pasaulio vietoje.

Deklaracija įsipareigojama pasirašant taikos susitarimus nesuteikti amnestijos už seksualinę prievartą nuteistiems asmenims, todėl šių nusikaltimų nebebus galima paslėpti, o kariniai vadovai išgirs žinią apie atsakomybę.

Deklaracijoje žadama iki 2014 m. vidurio parengti naują Tarptautinį protokolą, skirtą padėti užtikrinti, kad surinkti įrodymai galės būti teikiami teisme ir daugiau kančias išgyvenusių asmenų sulauks teisingumo, taip pat kad svarbiausi dalykai tiriant išžaginimus bei kitus seksualinius nusikaltimus konfliktų zonose bus aukų saugumas ir orumas.

Deklaracijoje bus ir nuostatos dėl moterų dalyvavimo, pabėgėlių apsaugos bei nacionalinių ginkluotųjų pajėgų ir policijos mokymo. Ją pasirašiusios šalys pasižadės užtikrinti, kad visų jų veiksmų per konfliktus ir humanitarinės pagalbos metu pirmiausiai bus teikiama apsauga nuo seksualinio smurto.

Mes manome, jog kiekvienas tarptautinės bendruomenės narys turėtų galėti paremti visus šiuos žingsnius. Todėl tikimės, kad šį paktą pasirašys dauguma pasaulio valstybių vyriausybių ir kad veikdami drauge galėsime šiuos įsipareigojimus įgyvendinti praktiškai. Jeigu taip, deklaracija gali suteikti esminį postūmį pakeičiant tarptautinį požiūrį į išžaginimus ir seksualinį smurtą ir, galiausiai, nulemti nebaudžiamumo eros pabaigą.

Pasaulyje esama ir daug kitokios neteisybės. Tačiau atėjo metas, kai daugiau nebegalime toleruoti, kai žaginama ir skriaudžiama šimtai tūkstančių moterų, vyrų ir vaikų. Todėl tikimės, kad žmonės visame pasaulyje parems mūsų poziciją.