Vyresnėlis – pavasarį išbandęs, kaip nuotoliniu būdu mokytis pandemijos metu, žygiuos į 10 klasę. 16-metis paauglys. Jam iššūkiai kitokie. Ypač už klasės ribų. Visi, kurie esame tėvai žinome, ką reiškia būti, o vėliau – auginti paauglį. Šimtai pagundų, šimtai išbandymų ir dar tiek pat patyrimų. O jų šiais laikais būta ir visiškai kitokių. Kitokių nei „mūsų laikais“, kai patys augome. Vienas iš tokių – elektroninių cigarečių rūkymas, vadinamasis „veipinimas“.

Dar prieš pusantrų metų į mane kreipėsi susirūpinę tėvai dėl nevaldomo elektroninių cigarečių paplitimo tarp moksleivių, vienoje konkrečioje Vilniaus mokykloje, jos bendruomenėje. Tai ypač paskatimo domėtis šia tema, kuri, kaip paaiškėjo, yra itin išplitusi tarp daugelio Vilniaus ir Lietuvos mokyklų moksleivių. Seime rengiau ne vieną pokalbį, diskusiją, konferenciją su tėvais, ekspertais, medikais.

Vienoje iš jų pagal atliktus tyrimus paaiškėjo, kad elektronines cigaretes bent kartą yra rūkę 46 procentai mokinių, o 10 procentų prisipažino tai darantys kasdien. Apie šią problemą ir augančią priklausomybę nesyk kalbėjomės ne tik su tėvais, bet ir su mokytojais, visuomenės sveikatos specialistais, medikais, psichologais.

Labiausiai šioje situacijoje stebino, jog elektroninių cigarečių prekyba, nors prekė ir yra akcizinė, iki šiol Lietuvoje nėra licencijuota. Žmoniškai tariant – jas gali pardavinėti bet kas (įmonės, privatūs asmenys ar pan.) nesumokėdami nei mokesčių valstybei, nei jaustis nusižengę įstatymui, parduodami jas nepilnamečiams ar prekiaudami net vaikams lengvai prieinamuose socialiniuose tinkluose.

Dar pavasarį po visų surengtų diskusijų, pasitarimų su ekspertais registravau Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis būtų licencijuojama elektroninių cigarečių ir jų pildyklių prekybos veikla ir apribojamas jų prieinamumas nepilnamečiams.

Licencijavimas ne tik išskaidrins nelegalius prekybos elektroninėmis cigaretėmis taškus, bet ir sudarys galimybes kokybės kontrolei, jau nekalbant apie akcizų (mokesčių) surinkimą į biudžetą.

Seimas įstatymui, kuriam šiuo metu vyksta notifikacijos procesas, pritarė beveik vienbalsiai. Todėl labai laukiu lapkričio mėnesio, kai po notifikavimo, įstatymas bus pasirašytas mūsų šalies vadovo ir įsigalios.

Pasidžiaugdamas prasidėjusiais šiais naujais mokslo metai, viliuosi, kad jie bus bent kiek sveikesni ir mūsų vaikams. Net ir šiomis sudėtingomis pandemijos sąlygomis – kiekvienas tėvas, kiekviena šeima nori, kad vaikas būtų saugus kieme, mokykloje, mokyklos prieigose. Saugus ir sveikas. Turėdamas vaikystę ir paauglystę be itin paplitusių žalingų įpročių.