Kaip žinia, keliolika metų buvusi praktika, kai žurnalistai, ypač tiriamosios žiniasklaidos atstovai, nemokamai naudojosi viešai prieinamais duomenimis, buvo pakeista. Ir pakeista staigiai.

Nuo žurnalistams neprieinamų Registrų centro duomenų, trinamų įrašų iš posėdžio, kuriame galimai pats Premjeras pasisakė prieš tokio sprendimo atšaukimą ir žodžio laisvę, prasidėjo buvusios Vyriausybės ribojimų ir draudimų politika. Ypač nukreipta į žodžio laisvę ir kovą su nepriklausoma žiniasklaida.

Įrašas su premjero pasisakymais buvo sunaikintas nepaisant Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos išaiškinimo, kad tokie posėdžiai turi būti vieši, o įrašai – saugomi. Vėliau Vyriausybė trynė posėdžio vaizdo įrašą, kuris buvo patalpintas „Youtube“.

Po įvykusio nemenko skandalo, vėliau sprendimai buvo koreguojami, duomenys tapo laikinai nemokamai prieinami, tačiau nepaisant Vyriausybės sprendimų, dalis svarbių Registrų centro duomenų liko užverti nuo žurnalistų, o 2018 metais Susisiekimo ministerija skubotai parengė įstatymo projektą dėl galimybės žurnalistams gauti duomenis neatlygintinai visuomenės informavimo tikslais. Ir… neišbaigtas įstatymo projektas ilgam nugulė į stalčių.

Šiomis dienomis, jau pasikeitus Vyriausybei, šis projektas atkeliavo į Seimą, gal kiek skubotai, Teisės ir teisėtvarkos komitete, pamačius apimtis ir klausimo keblumą, buvo priimtas sprendimas – grąžinti iniciatoriams tobulinti.

Susisiekimo ministerija, tuomet rengusi projektą, nebedalyvauja procese. Todėl šiandien Kultūros komitete, kaip pagrindiniame šio klausimo svarstymo komitete Seime, priėmėme kiek kitokį sprendimą.

Esu atsakingas už šį klausimą ir, matyt, geriausio sprendimo radimą Lietuvos žurnalistams ir visuomenei. Todėl šiandien komiteto posėdyje pasiūliau imtis šio jautraus ir sudėtingo klausimo svarstymo bei priimti tokius sprendimus:

Kreiptis į Seimo valdybą, prašant sudaryti darbo grupę, į kurią būtų deleguoti trijų suinteresuotų Kultūros, Teisingumo, Ekonomikos ir inovacijų ministerijų atstovai bei Seimo nariai.

Darbo grupės posėdžiai PRIVALO būti atviri, su galimybe visiems susipažinti su posėdžio medžiaga bei informacija, kuri joje svarstoma.

Darbo grupė privalo išanalizuoti ir priimti siūlymus iki Seimo pavasario sesijos kovo mėnesį.

Šis šiandienos sprendimas, tikiuosi, duos rezultatų. Dar iki Seimo pavasario sesijos, rasime tarpinstitucinį sutarimą bei, be abejo, išklausę visas puses, galėsime pasakyti, kad bent vienu klausimu prisidėjome ne prie žiniasklaidos draudimų ir ribojimų politikos, bet prie kokybiškos žiniasklaidos kūrimo ir visuomenės teisės žinoti.