Tačiau garsiausiai apie VISO Seimo gėdą kalba opozicija – tai yra tie, kurie sužlugdė apkaltą. Garsiai kalbėti reikia, nes reikia kažkaip nukreipti dėmesį nuo fakto, kad dauguma - 80 Seimo narių - balsavo už, o žmonių pasipiktinimą žlugusia apkalta pabandyti paversti dingstimi skelbti pirmalaikius rinkimus. Nors darbiečiai buvo prieš apkaltą, iškart po balsavimo Loreta Graužinienė pareiškė, kad „visi dabar jaučiamės blogai“ ir todėl girdi reikia pirmalaikių rinkimų. Taktika paprasta, jei ne primityvi: pirma sužlugdai balsavimą, paskiau viešai ir visų vardų vaidini, kad išgyveni, jog balsavimas žlugo, tada siūlai pirmalaikius rinkimus, kadangi tavo partijos reitingai dabar pusėtini.

Kai vieni žlugdė apkaltą ir rezgė pirmalaikių rinkimų planus, kiti grūmėsi, kad apkalta būtų laimėta. Valdančiąją koaliciją sudarančių partijų lyderiai dar trečiadienį padarė bendrą pareiškimą, kad po Konstitucinio teismo sprendimo kitaip kaip „už“ balsuoti negalima, tą patį pareiškė valstiečiai-liaudininkai. Pačiam teko stebėti diskusijas dėl apkaltos tiek TS-LKD frakcijoje, tiek koalicijoje, ir tose diskusijose visi buvo kaip reta vieningi – vienintelis save gerbiančio politiko pasirinkimas yra „už“.

Virgis Valentinavičius
Apkaltą sužlugdė ne Seimas, bet opozicija. Nemanau, kad žlugusios apkaltos klaidą dabar įmanoma kaip nors taisyti vėl kreipiantis į Konstitucinį teismą ar kitaip gudraujant.
Tuo tarpu darbiečiai, tvarkiečiai ir vadinamieji krikščionys prieš apkaltą ir per apkaltą Seimo salėje atvirai pasisakė „prieš“. Dar galima priminti, kad visa opozicija, įskaitant socialdemokratus, atmetė valdančiosios koalicijos pasiūlymą dėl apkaltos balsuoti atviru balsavimu. Išvakarėse partijos lyderis Algirdas Butkevičius žadėjo laisvą balsavimą, apkaltos rytą – privalomą „už“, tačiau apkaltos dieną socialdemokratai buvo akivaizdžiai skilę. Viską matėme – už apkaltą kaip liūtas kovėsi Vytenis Andriukaitis, kai Juozas Olekas čia pat „darė politiką“ – jam suvedinėti sąskaitas su konservatoriais buvo svarbiau, negu apkalta.

Pagal tai, kaip valdančioji koalicija, valstiečiai-liaudininkai ir opozicijos partijos apkaltos išvakarėse ir per apkaltą apsibrėžė savo pozicijas, aritmetika yra paprasta. Valdančioji koalicija 69 balsai ir valstiečių-liaudininkų 3 balsai sudaro 72 – vadinasi iš 24 socdemų balsų už A. Sacharuko apkaltą balsavo 8. Tai reiškia, kad V. Andriukaičio draugų socdemų frakcijoje buvo mažiau, negu J. Oleko, tad partijos lyderio A. Butkevičiaus padėtis nepavydėtina - kaip sakoma, „nors persiplėšk“ per pusę.

Tad belieka pakartoti – apkaltą sužlugdė ne Seimas, bet opozicija. Nemanau, kad žlugusios apkaltos klaidą dabar įmanoma kaip nors taisyti vėl kreipiantis į Konstitucinį teismą ar kitaip gudraujant. Opozicija padarė politinį sprendimą ignoruoti KT sprendimą ir, ko gero, nėra teisinių galimybių šį sprendimą apskųsti.

Kartu opozicija padarė politinį sprendimą ignoruoti visuomenės nuomonę, o visuomenė, skirtingai nuo KT, gali nubausti – per rinkimus. Tikiu, kad per kitus Seimo rinkimus rinkėjai nepamirš, kas sužlugdė A. Sacharuko apkaltą. Surišam ant nosinės mazgelį kitiems rinkimams: apkaltą sužlugdė Rolando Pakso tvarkos ir teisingumo partija, frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis, ant ambrazūros dėl A. Sacharuko gulęs Petras Gražulis; tai Viktoro Uspaskicho darbo partija, frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys; vadinamųjų krikščionių partija, pirmininkas Gediminas Vagnorius, frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis; didesnė pusė socialdemokratų, kuriuos įgarsino frakcijos seniūno pavaduotojas Juozas Olekas.

PS. Kaip buvęs žurnalistas noriu pastebėti, kad, mano nuomone, visoje žiniasklaidoje vienintelė Rūta Grinevičiūtė apkaltos išvakarėse bandė daryti iš A. Sacharuko didvyrį (žinoma, neskaitant Vidmanto Žiemelio šeimos valdomos žiniasklaidos ir G. Vagnoriaus šešėlinių autorių). Nesiimu spręsti, ar tai buvo daroma dėl G. Vagnoriaus įtaigos stebuklų, ar dėl investicinio patrauklumo, ar dėl kanalo politikos, tačiau televizijos žiūrovai, kuriuos papiktino apkaltos rezultatas, taip pat turi galimybę balsuoti – perjungdami kanalą, kai pamato apkaltą žlugdžiusius veidus.

Virgis Valentinavičius yra premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas