Mat labai klibančios Seimo daugumos generolas pasiskaičiavo, kad Seimo salėje turi per mažai savų ir jiems gali nepavykti prastumti minėto „socialistinio“ įstatymo.

„Valstiečių“ argumentai dėl valstybinių vaistinių poreikio neatlaiko jokios kritikos. Jie kalba apie tai, kad rajonuose mažas vaistinių pasirinkimas, tačiau mes Lietuvoje turime net dvigubai daugiau vaistinių, nei yra ES vidurkis. Pas mus 100 tūkst. gyventojų tenka 48 vaistinės, o ES vidurkis – 25–27 vaistinės. Ramūnas Karbauskis aiškina, kad būtina padėti iš ligoninės išeinančiam žmogui nusipirkti vaistų, tačiau kita ranka greitai į įstatymą įtraukia leidimą jais prekiauti nuotoliniu būdu, tai yra – internetu.

Akivaizdu – valstybinių vaistinių tinklas neskirtas žmonių patogumui. Tai – dar vienas svaiginantis kompresas „valstiečių“ rinkėjams. Tą įrodo ir įstatymo stūmimo pastangos. Sveikatos reikalų komitetas įstatymą atmetė. Ne bėda – jis greitai buvo permestas „visų galų“ ekspertei Agnei Širinskienei. Jos komitetas susirenka viską, ką iškritikuoja sveiko proto nepraradę kiti Seimo komitetai.

Vienas iškalbingas faktas, kokie „kiauri“ „valstiečių“ suvalstybinimo projektai. Prikūrę daug gražių pasakų apie valstybinį banką, valdantieji greitai susidūrė su realybe. Kai nebežino, kaip toliau elgtis ir nuėjo konsultuotis į Europos Komisiją. Tai yra pirma savo rinkėjams pripučiama pudros, o tada jau galvojama, ką daryti. Labai profesionali strategija.

Dar vienas reikalas – vaistų prekyba Lietuvoje yra viena iš labiausiai reguliuojamų ir prižiūrimų sričių. Vaistinių tinklai patys negali tiesiai pirkti vaistų iš gamintojų. Jų kainos reguliuojamos. Visa vaistų prekyba – po padidinamuoju stiklu.

Tačiau „valstiečiai“ mums žada, kad jie padarys mažesnes kainas. Kaip? Jeigu jų vaistinės vaistus ims iš tų pačių įmonių, kurios vaistus veža ir privačiam sektoriui. Ar valstybinėms vaistinėms bus taikomos kitos žaidimo taisyklės?

Nors „valstiečiai“ jau pademonstravo, kaip jie moka pirkti „pigiau“.

Greitųjų testų valstybė užsipirko 3 kartus brangiau, nei siūlė patys gamintojai. Visiškai ignoruojant gamintojų atstovus, testus siūliusius pirkti gerokai pigiau nei derybose dalyvavę tarpininkai.

Ir tai matydami jūs tikite, kad valstybinės vaistinės staiga taps realiu gėriu?

Ne, jos taps dar viena našta Lietuvos biudžetui. Tai yra kiekvienam mokesčių mokėtojui.

Kitą posėdį „valstiečiai“ mėgins mobilizuoti savo socialistinės kariaunos likučius ir vėl jums ant padėklo atnešti valstybines vaistines. Ciniškas privataus sektoriaus naikinimas, deja, tęsis.

Ar yra šiek tiek vilties, kad dalis valstiečių prabus ar nusimes baimės pančius? Labai nedaug.

Kitaip padarytą žalą teks srėbti ilgai.