Legendinio Lietuvos televizijos serialo „Giminės“ scenarijaus autoriams nešovė į galvą sugalvoti tiek giminių personažų, kiek yra numatyta Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatyme. Šiame teisės akte artimi asmenys apibrėžti kaip „deklaruojančio asmens sutuoktinis, sugyventinis, partneris, taip pat jų ir deklaruojančio asmens tėvai (įtėviai), vaikai (įvaikiai), broliai (įbroliai), seserys (įseserės), seneliai, vaikaičiai ir jų sutuoktiniai, sugyventiniai ar partneriai.“ Žodžiu, visi, kurie net giminės genealoginiame medyje netelpa.

Dar etikos sargai pagalvojo, kad svainystės ryšių trūksta – ir tai Seimas ėmė svarstyti. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija net neslepia, kad toks įstatymo pataisymas yra reikalingas tik tam, kad būtų lengviau rinkti duomenis iš Gyventojų registro centro apie privačių žmonių gyvenimą. Šį kartą susidomėta svainiais.

Pripažinkime, kad daugeliui darbas valstybės tarnyboje tikrai nėra svajonių darbas. O tokiais įstatymais darome jį dar labiau nepatrauklų.

Mūsų nedidelėje šalyje beveik visi esame kažkieno giminaičiai. Ir dėl tokių valdžios sprendimų esame priversti jaustis nejaukiai, kad esame kažkieno giminaičiai. Greitai tiesiog neliks kam dirbti valstybės tarnyboje, nekalbant apie geriausius. Nes niekam tiesiog nesinori būti viešai linčiuojamam, įtarinėjamam, jeigu koks nors aukštas pareigas užimantis dėdė tiesiog pamiršo nurodyti, kad tu esi jo tolimas giminaitis.

Žodį nepotizmas labai mėgsta vartoti mūsų politologai ir įvairūs ekspertai. Jis labai dažnai vartojamas įvairiuose tariamuose skandaluose, kada į pareigas paskiriamas koks nors aukšto pareigūno pažįstamas ar giminaitis.

Nepotizmas – tarnybinės padėties naudojimas giminėms ar draugams proteguoti. Šį terminą mums padovanojo bažnyčia, kuomet popiežiai į garbingas bažnyčios pozicijas paskirdavo savo giminaičius. Pavyzdžiui, popiežius Kalikstas III, priklausantis Borgia šeimai, tapęs popiežiumi paskyrė du savo sūnėnus kardinolais. Nežinau, kaip tiems sūnėnams sekėsi, bet ar Kalikstui III reikėjo skirti pareigūnus iš kitos šeimos, kuri norėjo jį nuversti?

Labai svarbu paminėti, kad nepotizmas yra susijęs su interesų konfliktu tik tada, kai tam tikras valstybės tarnautojo sprendimas atneša asmeninę naudą, tačiau visuomenėje sukelia neigiamas pasekmes. Lietuvoje labai dažnai šis aspektas yra ignoruojamas. Tiesiog apšaukiama nepotizmu, nelabai įsigilinus į situaciją.

Per tą dirbtinį ir perdėtą uolumą viską sureguliuoti labai dažnai yra pametama viešojo intereso esmė. Čia gi svarbu, kad viešieji reikalai būtų kuo geriau tvarkomi. Manau, kad gabus ir profesionalus valstybės tarnautojas, nors ir būdamas aukšto politiko giminaitis, geriau susitvarkys su savo pareigomis negu niekam neužkliūvantis vidutiniokas. Svarbu, kaip jis dirba, o ne ką pažįsta.

Kol Lietuvos valdžia kovoja pati su savimi, kai kurios vakarų demokratinės šalys didžiuojasi savo garsiomis politinėmis dinastijomis. Kenedžių giminė, Džordžas H. V. Bušas vyresnysis ir Džordžas W. Bušas jaunesnysis yra JAV šlovės panteone.

Normalioje šalyje taip ir turi būti. Juk kiekvienas tėvas ar mama bus suinteresuota, kad jų vaikai kuo daugiau pasiektų.

Ar galima mane kaltinti, kad aš esu suinteresuotas savo vaikų ateitimi. Lygiai taip pat tada kaltinkite mane, kad aš suinteresuotas Lietuvos sėkme pasaulyje. O jeigu Žemę kada nors puls marsiečiai, kovosiu už mūsų planetą.