Sveikatos apsaugos ministerija giriasi, kad planuojamų ribojimų poveikis turintiems Galimybių pasą, vakcinuotiems asmenims bus minimalus. Šį pasą, taigi ir galimybę gyventi be drastiškų suvaržymų, gauti galės tie, kurie yra persirgę arba pasiskiepiję. Visi kiti jį galės gauti laikinai, susimokėję už testą. Neišgalintys susimokėti už testą negalės apsipirkti įprastose jiems parduotuvėse, eiti į sporto klubus, kino teatrus ar kirpyklas. Negalės važiuoti viešuoju transportu ir net... dirbti.

„Ką tai reiškia tiems, kurie negali ar nenori skiepytis? Ogi užvertas paslaugų teikimo, parduotuvių, pramogų ir net viešojo transporto duris. Nori važiuoti į darbą autobusu? Susimokėk už testą ir kelias dienas esi lygus su kitais keleiviais. Nori sportuoti? Mokėk už testą nuolat. Argi tai galima vadinti pasirinkimu? Juk žmonėms ir dirbti neapsimokės, kai vien už važiavimą viešuoju transportu teks šitiek pakloti iš savo kišenės“, – teigia Seimo Sveikatos reikalų komiteto, Darbo partijos frakcijos narė Vaida Giraitytė.

Anot jos, Vyriausybės siūlomi situacijos valdymo būdai yra ne tik drastiški, bet ir neetiški, skaldantys visuomenę. Jei visas teises, kurias piliečiams garantuoja Lietuvos Konstitucija, nuo šiol bus galima gauti tik dviem atvejais – pasiskiepijus/persirgus arba nuolat testuojantis už savo pinigus, tai tikrai nėra pasirinkimas, o tikrų tikriausia prievarta, neabejoja parlamentarė.

„Seimo Sveikatos reikalų komitetas pateikė ministerijai ir Vyriausybei rekomendacijas, kad testavimas būtų neapmokamas iš valstybės lėšų, išskyrus tuos, kuriems nustatytos laikinos ar nuolatinės kontraindikacijos dėl skiepijimo atitinkama vakcina. Taigi faktiškai pritarė, kad žmonės būtų priversti rinktis – darbas ar skiepas, nes retas kuris užsidirba tiek, kad pajėgtų mokėti už nuolatinius testus“, – mano Seimo narė.

Pagrindinis kriterijus, lemsiantis, kada įsigalios Vyriausybės planuojamos priemonės – ligoninių užimtumas. Pasiekus 300 užimtų COVID-19 ligos gydymui skirtų lovų skaičių visuomenė, anot V. Giraitytės, bus suskirstyta į vertus visų teisių ir ne tokius vertus.

Darbo partija jau ne sykį yra kategoriškai atsisakiusi palaikyti tokį visuomenės skirstymą ir nepritaria teikiamiems Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymams, verčiantiems žmones skiepytis.