„Seimo narės Neringos Venckienės veiksmai - nedalyvavimas be pateisinamos priežasties 2013 metų balandžio-lapkričio mėnesiais vykusiuose 64 Seimo plenariniuose posėdžiuose ir 2013 metų balandžio-lapkričio mėnesiais vykusiuose 25 Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdžiuose prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai. Šiais veiksmais Seimo narė Neringa Venckienė sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją“, – sakoma Konstitucinio Teismo išvadoje. Ši Konstitucinio Teismo išvada yra galutinė ir neskundžiama, ją pasirašė visi devyni Konstitucinio Teismo teisėjai.

Man teko „garbė“ šį klausimą spręsti nuo 2013 metų. Priminsiu, jog generalinis prokuroras Darius Valys dar 2013 m. sausio 15 d. kreipėsi į Seimą, prašydamas sutikimo Seimo narę Neringą Venckienę patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jos laisvę.
Esu dėkingas Konstituciniam Teismui, kad jis padėjo tašką šioje prieštaringoje byloje. Pagrindinis keblumas buvo tas, kad buvo teigiama, jog negalima N. Venckienės klausimo nagrinėti tiek Seimo laikinojoje tyrimo komisijoje, tiek Konstituciniame Teisme nedalyvaujant pačiai kaltinamajai. Buvo sulaužyta daug iečių.

Tolesnė procedūra yra tokia: įsigaliojus Konstitucinio Teismo sprendimui, Seimo posėdžio pirmininkas artimiausiame posėdyje su juo supažindina Seimo narius. Tai padaryta ketvirtadienį, birželio 5 d. Tada nustatoma kito posėdžio, kuriame būtų balsuojama dėl Seimo nario mandato panaikinimo, data ir laikas (pagal Seimo Statutą ne anksčiau kaip po 7 dienų, gavus Konstitucinio Teismo sprendimą, turi būti paskelbta tokio posėdžio data ir laikas). Seimas ketvirtadienį nusprendė, kad N. Venckienės mandato likimas bus sprendžiamas birželio 19 d.

Tiek Seimo nariams, tiek Lietuvos visuomenei N. Venckienės klausimas yra pabodęs. Manau, sprendimas panaikinti N. Venckienės mandatą bus teigiamas. Reikia, kad už šį sprendimą balsuotų ne mažiau 3/5 Seimo narių, t. y. 85 Seimo nariai. Manau, tiek valdančioji koalicija, tiek opozicija parems sprendimą panaikinti N. Venckienės mandatą. Sprendimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo bus priimtas slaptu Seimo narių balsavimu.

Mūsų Seimo Statute yra tokia išlyga: Seimo narys turi teisę apsigalvoti ir iki Seimo balsavimo posėdžio pats parašyti pareiškimą bei atsisakyti Seimo nario mandato. Bet jei N. Venckienė tiek laiko nepasirodė Seime, vargu, ar ji atvyks iki posėdžio, kuriame bus balsuojama dėl jos mandato panaikinimo. Būtų gerai, kad sprendimą Seimas priimtų dar šioje pavasario sesijoje – eilinėje arba pratęstoje iki liepos vidurio.
Kiek žinau Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės nuomonę, jei dirbsime operatyviai ir sutelktai, terminai, kurie numatyti Seimo Statute, leis šitą klausimą mums išspręsti.

Situacija, kai Seimo narys jau metus ir du mėnesius nedalyvauja Seimo darbe, menkina Seimo, kaip tautai atstovaujančios institucijos, vardą. Rinkėjai per susitikimus visoje Lietuvoje kelia N. Venckienės mandato panaikinimo klausimą.

Šis atvejis būtų savotiškas Seimo apsivalymas ir rimta pamoka tiems, kas ateityje galvoja nelankyti posėdžių be pateisinamų priežasčių. Seimo nariai patys turi gerbti Seimą, juos išrinkusią tautą ir valstybę.