Kad dabartinis Premjeras yra politikas balansuojantis ant cinizmo ribos – nieko naujo: tai jau žinojome dar iki rinkimų, tą rodo jo kalbėjimas, gestai, kūno kalba. Kad iki kairiosios politikos jam toli – rodė pirmieji žingsniai ir kalbos vos tapus ministru pirmininku, bet paskutinis įrašas apie tai, kaip Vyriausybės vadovas guldo galvą už 1450 daugiausiai uždirbančių piliečių ir toli pasiunčia mažiau uždirbančius – cinizmo ir absoliutaus susireikšminimo bei nesigaudymo valstybės ir ekonomikos reikaluose viršūnė. Kas neskaitėte – susiraskite „Facebook“ tinkle – tikrai nustebsite.

Bet gal trumpai, kaip aš supratau tą nuostabių minčių perlų kupiną rašinį:

Kosmosas Nr. 1. „Turtingųjų“ – aš tai gal sakyčiau, daug uždirbančių – pajamų nedidinsime. Mes tik dalinai sumažinsime jiems tenkančią mokestinę naštą. Tai skirtingi dalykai.“

Suprantu, kad techniškai žiūrint, mažinti mokesčius ir didinti pajamas – skirtingi dalykai, bet reikia būti visišku neišmanėliu arba melagiu, kad nesuvoktum, kad rezultatas bus tas pats – daugiau pinigų daugiausiai uždirbančių kišenėje. Bet čia ta gražioji cinizmo viršūnė – Premjeras apsimeta, kad mažindamas mokestinę naštą daugiausiai uždirbantiems jis niekaip neprisideda prie to, kad pajamų turtingiausiems liks daugiau. Kosmosas, bet toliau – dar gražiau.

Kosmosas Nr. 2. „Kodėl? Filosofija labai paprasta. Tokias algas gauna patys gabiausi, itin aukštos kvalifikacijos vadovai ar specialistai. Žmonės, kurie kuria didžiulę pridėtinę vertę visai visuomenei ir valstybei.“

Tikrai neginčysiu, kad daug uždirbantys žmonės kuria vertę valstybei ir visuomenei. Bet lygiai taip pat ją kuria ir daug mažiau uždirbantys mokslininkai, gydytojai, mokytojai, ugniagesiai, socialiniai darbuotojai, policininkai ir t.t. Gal net didesnę vertę. Gal Premjerui ir atrodo, kad tie daugiausiai uždirbantys didesnę savo pajamų dalį aukoja labdarai, ar kad jie nėra kokie nuožmūs karjeristai, lipantys kitiems per galvas, be gailesčio išnaudojantys savo darbuotojus arba liaudiškai sakant yra paprasčiausi „svolačiai“, bet man taip neatrodo.

Manyti, kad automatiškai daug uždirbantis žmogus yra gėrio ir moralės įsikūnijimas yra taip pat blogai, kaip manyti, kad kiekvienas mažiau uždirbantis – kuria mažesnę vertę visuomenei. Tarp visų sluoksnių, pajamų lygių, išsilavinimo, religijos ir politinių pažiūrų žmonių yra visokio charakterio, elgesio ir moralės pavyzdžių. Tą žino turbūt kiekvienas matęs šiek tiek pasaulio ir gyvenimo. Išskirti žmones tik pagal pajamas ir suteikti jiems tokias dorybes – kosmosas. Man sunkiai suvokiami tokie Premjero minties vingiai, bet jeigu jie tikrai tokie – reikia labai sunerimti, kad tokio mąstymo žmogus dabar valdys valstybę kelis metus.

Kosmosas Nr. 3. „Žmonės, kurie ne šiaip „kala pinigą“, o kuria darbo vietas (daug darbo vietų), kurie moka valstybei didelius mokesčius. Žmones, kurie, sakyčiau, yra viena iš pagrindinių valstybės varomųjų jėgų“.

Gerai įsiskaitykit: daugiausiai uždirbantys 1450 Lietuvos gyventojų ne šiaip „kala pinigą“, o ką daro likusieji pagal šią logiką? Visi likusieji tik šiaip „kala pinigą“? Visi vadybininkai, tarnautojai, medikai, smulkaus ir vidutinio verslo atstovai, menininkai? Tik šiaip „kala“ pinigą? Protu nesuvokiami išminties perlai. Kokiu ciniku reikia būti, kad šitaip mąstytum apie likusius valstybei dirbančius žmones?

Nebent Premjeras galvoja, kad smarkiai išauginęs daugiausiai uždirbančių pajamas jis Lietuvoje užaugins ir prabangos prekių rinką? Tik toks paaiškinimas dar galėtų būti bent kiek logiškas, visa kita – tik nevykę pasiteisinimai dėl ko mokesčiai mažėja turtingiausiems, dėl ko toliau didinama atskirtis.

Kosmosas Nr. 4. „Dabar klausimas: ar toks žmogus turi uždirbti daug? Manau, kad turi. Nes, kaip minėjau, jis atneša didžiulę naudą visiems kitiems“.

Premjere, o mūsų gabiausi mokslininkai, chirurgai, menininkai neverti didesnių uždarbių? Neverti mažesnių mokesčių? Jie nekuria didelės pridėtinės vertės visuomenei? Neatneša naudos? Tai apie ką jūs kalbat? Ar nenusikalbat?

Panašias mintis ne taip senai deklaravo buvęs liberalų lyderis Eligijus Masiulis. Tiesa, Jis sakė, kad valstybės tarnyboje negaunantis 5000 (dar tuo metu – litų) gali dirbti tik kvailys. S. Skvernelis gerina rekordus: be 6000 eurų „į rankas“ gaunantis pilietis dabar valdžios bus laikomas kvailiu.

Kosmosas Nr. 5. „Nes kaip yra šiandien: kuo daugiau tu uždirbti, tuo daugiau turi mokėti „Sodrai“. Motyvuoja tokia sistema, skatina? Vargu bau. Jei ką ir skatina - tai kūrybiškumą siekiant „rodyti“ mažesnę algą, ją visaip skaidyti, karpyti, išsimokėti algą per dividendus ir kitokiais būdais gudrauti.

Kas jau kas, bet daugiausiai uždirbantys tikrai, manau, nenori rizikuoti savo reputacija ir gerove, kad rizikuotų susipažinti su VMI, FNTT ar kitų institucijų atstovais artimiau. Geriausiai apmokami specialistai juolab tikrai nesuka galvos, kaip sutaupyti mokesčių savo darbdaviui (nebent jis vienas ir tas pats asmuo) – jis dirba, uždirba ir kaip ir visi kiti dirbantys – piktinasi per dideliais mokesčiais. Gal, anot Premjero, tokia „Sodros“ sistema neskatina mažiau uždirbančių tapti „kūrybingais“? Jūs rimtai manote, kad visi kiti dabar irgi rodys pilnas pajamas, nes juos motyvuos 6000 eurų į rankas riba? O šventas naivume!

Tų kosmosų Premjero tekste dar daugiau, bet jau ir tiek pakanka, kad įsitikintum, jog Premjeras arba absoliučiai nesupranta apie ką kalba ir ką ten jam dirbti Vyriausybėje reikia arba jis tiesiog apsimeta ir meluoja, siekdamas užglaistyti mokesčių mažinimą turtingiems tokiais ciniškais ir vaikiškais argumentais.

Premjerui, matyt, atrodo, kad daugiausiai uždirbančių balsai visuomet Vyriausybės rūmų šeimininkus pasiekia greičiau ir aiškiau nei visų kitų, todėl ir jų reikalai visuomet bus svarbesni už likusius. Tokia deja realybė. Toks deja ir S. Skvernelis, rinkimuose žadėjęs kovą prieš skurdą, emigraciją ir atskirtį.

Esminis klausimas po viso šito yra labai paprastas: ką turi ginti ir ką iš tikrųjų gina iš premjeras S. Skvernelis? 1450 turtingiausių, ar likusius 2,8 milijono gyventojų?