Įstatymo įsigaliojimas, numatytas šių metų gruodžio viduryje, sukėlė nerimo policijai, kitoms už įstatymo įgyvendinimą tiesiogiai atsakingoms institucijoms. Policijos atstovas pareiškė, kad policija įstatymo įgyvendinti nepasirengusi. Iki galo dar neaišku, ar galės laiku pradėti veikti specializuotos pagalbos centrai, turėsiantys teikti specializuotą kompleksinę pagalbą smurtą patyrusiems asmenims.

Nerimas dėl sunkumų rengiantis įgyvendinti įstatymą iš dalies suprantamas – juk į teisinę sistemą įvesta svarbių naujovių, kol kas neaišku kaip konkrečiai policijos pareigūnai įvertins ar buvo smurtaujama, ypač jei smurtas buvo ne fizinis, o, pavyzdžiui, psichinis ar ekonominis. Bet tikrai negalėčiau suprasti ir pateisinti nenoro įgyvendinti įstatymą. Jeigu policininkams trūksta tvarkų ar rekomendacijų – dar yra laiko jas parengti. Daugybė Lietuvos moterų ir vaikų per ilgai kentėjo artimiausių žmonių smurtą, neturėdami jokios valstybės apsaugos. Įstatymas privalo įsigalioti ir veikti dar šiemet, jo įgyvendinimo atidėliojimas būtų nepateisinamas.

Siekiant geriau pasirengti Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo įgyvendinimui, spalio 10 dieną Seime rengiama tarptautinė konferencija, po konferencijos įvyks eitynės prieš smurtą šeimoje. Juk pasirengimas įstatymo įgyvendinimui – tai ne tik atsakingų institucijų, bet ir visų mūsų reikalas. Smurto lygis Lietuvoje ryškiai sumažės tik tada, kai pagaliau suvoksime kokią žalą smurtas daro mūsų visuomenės vystymuisi, laisvų, kūrybiškų ir atsakingų piliečių ugdymui. Tam reikia aiškaus požiūrio ir aiškios pilietinės pozicijos.

Spalio 10 dieną Moterų informacijos centras, Teisingumo ministerija, JAV ambasada kviečia į eitynes prieš smurtą „Grąžink saugią naktį“. 17 val. 20 min. eitynių dalyviai pajudės nuo Seimo rūmų ir nužygiuos iki Tauro kalno, kur (muzikos ir menų laboratorijoje „Propaganda“) nuo 17 val. 50 min. įvyks nemokamas akustinis koncertas.

Aš dalyvausiu eitynėse, raginu prisijungti ir kitus vyrus. Vyrai, turime suvokti, kad šis įstatymas nukreiptas ne prieš mus, o prieš smurtą. Tikėkimės, kad nuo šiol mums labiau pavyks apsaugoti nuo smurto moteris ir vaikus. Kartu tai bus atgrasanti priemonė ir nuo psichinio smurto, kurio aukomis dažnai tampa abiejų lyčių šeimos nariai. Juk smurtas – pats blogiausias būdas spręsti problemas.