Buvo taip: nurodžiau Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkei Aistei Gedvilienei, kad ji nedeklaravo, jog „stumia“ konkretaus verslo sukurtą verslinės žvejybos draudimo įstatymą.

Vietoje pripažinimo, jog suklydo, pamiršo ar neatkreipė dėmesio, ji išsigynė – „nepažįsta tų draugų“. Nei broliai nei giminės?

Seime turimomis informacinėmis priemonėmis buvo labai paprasta įrodyti, kad aš esu teisus. Pirmiausia, negražu yra meluoti. Antra, taip pat negražu yra nevykdyti įstatymo ir taip teršti neva skaidrumą, bet ne lobistinius ryšius nuolat deklaruojančią savo partiją TS-LKD.

Iš esmės lobizmas nėra draudžiama veikla. Tačiau, kaip teigia nuo metų pradžios įsigaliojęs lobistinės veiklos įstatymas, deklaruoti lobistinę veiklą turi ne tik lobistai, bet ir asmenys, kurie patyrė lobistinę įtaką. Tai reiškia, tie Seimo nariai, kurie asmeniškai iš lobisto gavo pasiūlymą dėl konkrečių teisės akto nuostatų.

Gal A.Gedvilienė nežinojo, kad toks įstatymas galioja? Galėjo šiuo klausimu ją pakonsultuoti šio reikalo žinovė Agnė Bilotaitė, Lietuvos Respublikos Vidaus reikalų ministrė.

Taigi žiūriu ir matau, kad tikrieji pasiūlymo autoriai yra ne Seimo nariai, ne jų padėjėjai, o žmonės, kurie yra suinteresuoti parduoti kuo daugiau mėgėjiškos žūklės priemonių. Visai uždraudus verslinę žvejybą Kuršių mariose, neliktų nieko kito, tik išmesti tinklus ir pirkti meškerę. Būtų viskas daug paprasčiau, jei šio įstatymo tikrieji autoriai nebūtų susiję su prekyba meškerėmis. Ir tai ne smulkmena.

Žinoma, ši istorija apie verslinės žvejybos draudimą nėra tokia paprasta. Kažkodėl verslinę žvejybą toliau bus leidžiama Palangos pajūryje. Kas žino, gal dėl to, kad meras – konservatorius? Kaip ir pati A. Gedvilienė.

Ši lobistinė veikla kone pažodžiui atitinka vieną biblinę legendą, kai Juozapas, išduotas savo brolių, buvo parduotas į Egiptą. Ten gerai prasisuko. Kai jo broliai badmečiu atvyko į Egiptą pirkti grūdų, Juozapas apsimetė, kad jų nepažįsta ir iš pradžių paskelbė juos užsienio šnipais.

Panašu, kad abi istorijos baigėsi gerai – juk kaip ir bibliniai personažai, taip ir konservatoriai su lobistais, galima sakyti, yra broliai. Tikiuosi, kad jie neužsiliks valdžioje 400 metų. Tiek Juozapo ir jo brolių giminės užsibuvo Egipte.

Užtenka krikščionybės pasakų krikščioniškas vertybes deklaruojančiai partijai. Koks yra teisingas sprendimas dėl verslinės žvejybos? Pirmiausia, nuo kovo pradžios porai mėnesių reikėtų uždrausti bet kokią žvejybą – eina nerštas. Nereikia nei verslinės, nei mėgėjiškos žūklės. Vėliau – prašom, tačiau sureguliuoti tinkamai tinklų akis, kad įkliūtų tik reikiamo dydžio žuvis. Peržiūrėti visas gaudykles. Visi politikai, lobistai ir profesionalai puikiai tai supranta, tačiau šnipo brolis juk taip pat yra šnipas.

Ir čia jau ne juokai ir ne metaforos. Pažiūrėkite, Rusijos pusėje yra trys ketvirtadaliai Kuršių marių. Ten marios daug gilesnės. Ten ir kaupiasi visa žuvis. Galima sakyti, kad mums lieka tik trupiniai, bet vis tiek planuojama apsiriboti meškerykočiais, užuot įvedus aiškią tvarką. Karšius importuosim.
Meškerių ir kitų žvejybos įrankių apyvarta turėtų šokti milijonais eurų. Štai jums ir visiškai suprantamas ir teisėtas verslininko lobisto tikslas – pelnas! Dabar belieka išsiaiškinti, kodėl tai yra ir konservatorės bei ją palaikančiųjų tikslas? Žvejo bilietas metams – 14,60. Valstybei iš to – nieko gero. Na, spėliokit patys.

Man taip ir nebuvo atsakyta į klausimą, kodėl akivaizdžiai žmonių iš šalies „stumtame“ projekte A.Gedvilienė nedeklaravo lobistinės veiklos. Jos ginti stojo rimti vyrai. Aplinkos ministras Eugenijus Gentvilas pareiškė, kad projektą tikrai rengė Seimo narė – tarsi ministro žodis yra viršesnis įrodymas už lengvai pasiekiamus dokumento duomenis. Beje, šį projektą rengėjai kišo daug kam. Daugelis Seimo narių tai žino. Čia prasižiojusiam ministrui reikėjo sugalvoti kažką kita.

Konservatorius M. Majauskas jau yra riebiai išsireiškęs, kad opozicija išklausoma tik iš mandagumo, o jie, valdantieji, vis tiek daro kaip nori. Dabar prabilo apie tai, kad po savęs turime palikti gausesnę gamtą nei radome. Plojam atsistoję.

Žiniasklaida daugiau ar mažiau, aptakiau ar aštriau rašė, kad dėl verslinės žvejybos uždraudimo Kuršių mariose kovojanti asociacija „Lašišos dienoraštis“ yra finansuojama Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ projekto „Nord Stream“ pinigais.

„Baltic Sea Conservation Foundation“ davė beveik 150 tūkst. eurų projektui „Preserving Atlantic Salmon and sea trout population in Lithuania“. Pinigai skirti lašišų bei šlakių populiacijai išsaugoti. Tik žinokite, kad asociacija, konservatoriai ir „Gazprom“ – niekaip nesusiję. Tiesiog nusipirkite meškerę ir ramiai sau žvejokite.

O kur šios pasakėčios moralas, paklausite. Gal tame, jog tiems, kurie nustato mums visiems moralės ir gėrio standartus, patys jų ciniškai nesilaiko. Jie pasmaugia kiekvieną, kurio fone šmėkšteli rusiškai skambanti pavardė, tačiau urmu palaiko idėją, kurią stumia slaptos rankos ir už kurių plika akimi matosi Rusijos koncerno „šlipsas“? Na, krikščionišką TS-LKD liniją galima įžvelgti, nes jie pažodžiui vykdo biblinį paliepimą neduoti žmogui žuvies, o duoti meškerę.