Konservatoriai lengva ranka stumia akcizų alkoholiui ir tabakui didinimo planus. Jei viskas eis pagal jų planą, legalus pakelis cigarečių jau kitąmet brangs 27 centais. Dar kitais – jau 35 centais, o vėliau ir beveik puse euro.

Aš čia matau dvi fatališkas klaidas. Pirmoji – neūkiškumas. Antroji – politinis kazusas, kuomet konservatoriai savo veiksmais tik pagerina tirono padėtį – oficialiai ant jo loja, o iš tiesų atiduoda rinką ir pinigus. Jei aš būčiau A.Lukašenkos agentas, gal būtent taip ir daryčiau?

Galime situaciją palyginti su ūkininku, kuris nusprendė nusipirkti vištų – nusipirko šimtą ir paleido į kiemą. Nei tvoros, nei kitokių apsaugų. Atbėgo lapės, atskrido vanagai ir visas išnešiojo. Pinigai į balą.

Taigi, tikras ūkininkas pirmiausia aptveria tvorą, o tik tuomet perka vištas. Žinoma, tokiu atveju neišvengiamos papildomos išlaidos. Gali tekti pirkti ne šimtą, o penkiasdešimt vištų? Tačiau tai žymiai geriau nei tiesiog atiduoti visas vištas lapėms.

Aš siūlau pirmiausia investuoti į pažangias technologijas, kurios naudojamos pasienyje kontrabandos paieškoms. Reikia specialių rentgeno aparatų, kad kartu su automobilių srautu į šalį patektų kuo mažiau kontrabandinių rūkalų.

Visai tikėtina, kad A. Lukašenka viską daro, kad ne tik pabėgėlių, net ir jo cigarečių į Lietuvą patektų kuo daugiau. Tai jam naudinga politiškai ir finansiškai. Mums – problemos. Jam – pelnas. Sėkmingai vyksta ne tik cigarečių, bet ir taip visų aukštinamo bei globojamo kaitinamojo tabako gaminių kontrabanda.

Ar tikrai Lietuvoje akcizai yra tokie maži, kad juos reikia taip drastiškai didinti? Ar tikrai mūsų tvoros nėra tokios skylėtos ir mes nesame kontrabandos tranzito šalimi? Anaiptol. Vargu, ar turime teisę į didesnį akcizą, kol tinkamai neapginame savo šalies ir ES erdvės nuo kontrabandos.

Jeigu prezidentas tokius konservatorių planus praleis nemačiomis, tuomet Maskvos apsimetėliams kalbėjęs konservatorius Žygimantas Pavilionis bus teisus. Šis politikas visai neseniai kitais asmenimis apsimetusiems troliams pliurpė, kad mūsų prezidentas – simbolinis.

Taigi, ne prezidentas, o valstybė, kuri vietoje investicijų į kontrabandos užkardymo technologijas pasirenka akcizų didinimą, dirba tik simboliškai. Iš tiesų jie dirba kaimyninės šalies tironui A. Lukašenkai, nors oficialiai jam deklaruoja didelę nemeilę. Tokia taktika – sakyti vieną, o daryti visai ką kitą. Juk panašiai elgiasi ir minėtasis tironas.

Galima tik spėlioti, kad konservatoriai ir kiti valdantieji, didindami akcizus tabakui ir alkoholiui, vaizduoja tuos „robinhudus“, kurie iš turtingų atima ir atiduoda vargšams. Nesąmonė. Juk vistiek akcizas atsidurs kainoje, o tie ginami vargšai už viską sumokės.

Galiausiai po akcizo padidinimo suvaidinto griežtumo išraiškomis veide jie panaikins bet kokius ribojimus alkoholiui – „rėmėjai“ bus pamaloninti. Valdantieji kartu su gamintojais džiaugsis didėjančiais pelnais. Gal net ir pasidalins?

O gal iš tiesų konservatorių tikslas – papildyti A. Lukašenkos kišenę?