Virusinė politinė programa įjungta

Bala nematė, kai turime iš ko rinktis. Bet ar premjerė kalbėtų lygiai taip pat, jei pasaulyje būtų vienintelė rusiška vakcina? Jei būtų tik vienas kelias į išsigelbėjimą? Aišku tik viena, kad su vakcina visai nereikės kalbėtis rusiškai ar kokia kita kalba, o su automobiliais – vokiškai ar japoniškai.

Oskarą už kvailiausią antirusišką komentarą premjerei duočiau dėl to, kad ji vienu sakiniu atskyrė nuo savęs ir savo partijos keliolika procentų būsimų rinkėjų. Tuo akimirksniu pasinaudojo „tomaševskininkai“, pasukę retoriką savo naudai. Jie jau nenutils iki pat savivaldybių rinkimų. O su rusiška vakcina dar galai žino, kaip bus. Kaip į ją pažvelgs ES?

Ar pirktume lenkišką vakciną, jei toje šalyje pažeidžiamos moterų teisės? Ar pirktume amerikietišką vakciną, jei būtų laimėjęs Trumpas? O kaip dėl britiškos? Juk išėjo iš ES! Kur šioje vietoje pasireiškė valdančiųjų profesionalumas ir politinė branda?

Ant kintančių nestabilių skaičių politinio arkliuko užšoko ne tik Širvintų merė, bet daugybė kitų žvaigždučių, kuriems jau gresia politinis kapinynas. Jie visą savaitę skaičiuoja pasveikusius – matematiškai mažina sergančiųjų skaičių ir imituoja rūpestį žlungančiais verslininkais. Gelbėja Lietuvą!

Turiu priminti, kad dar rugsėjo mėnesį bandžiau atkreipti dėmesį į netobulą skaičiavimą. Ilgai matėme tik sergančių, o ne pasveikusių skaičių. Nekliuvo, kol statistika netapo svarbi – nuo jos priklauso verslo pančių atlaisvinimas.

Lyg ir logiška – kuo bus mažesnis sergančiųjų skaičius, tuo daugiau šansų atlaisvinti vadžias verslui. Žmonės pradės dirbti ir uždirbti! Pasimirš visos pandeminės nesąmonės! O merai didvyriai-gelbėtojai paslapčia jau matuojasi kitos kadencijos regalijas.

Tik logika čia nelogiška. Juk svarbiausia yra naujų užsikrėtimų skaičius, kuris, ačiū
Dievui, mažėja, bet vis dar yra didžiulis. O jei po atlaisvėjimo bus visai kitaip, nei įsivaizduoja merai? Ar jie tikrai neš asmeninę atsakomybę už naujus viruso židinius, žmonių mirtis jų savivaldybėse? Vargu.

Dvejopi standartai muša iš pusiausvyros

Liūdna ir gana šlykštu, kad viruso sukelta krizė greičiau susitvarkys savaime nei su mūsų šalies ir kai kurių rajonų valdančiųjų pagalba. Plika akimi nesunku įžvelgti, kad žmonių sveikata ir gyvybė eina trečioje vietoje – po politinių dividendų ir pinigų.

Idiotiški dvigubi standartai – štai kas būdinga dabartinei liberalų ir konservatorių valdžiai. Niekada nebus logiško atsakymo, kodėl krepšinio klubai gali treniruotis, o badmintonas – ne?

Tas pats bus ir po suvaržymų atlaisvinimo. Nuo pirmadienio visi galės sportuoti, bet tik lauke, kur kartais spaudžia 20 laipsnių šaltis. Krepšininkai ir toliau treniruosis po stogu. Ar tikrai būtent krepšinis yra kažkas gyvybiškai svarbaus ir reikalingo Lietuvai?

Kitas klausimas – duris galės atverti tos parduotuvės, kurių prekybos plotas neviršija 300 kvadratinių metrų ir turi tiesioginį atskirą įėjimą. O tos pačios parduotuvės filialas didžiuliame prekybos centre, siekiantis vos 30 kvadratinių metrų plotą, veikti negalės. Kur čia šuo pakastas? Juk prekybos centro plotas paprastai būna gerokai didesnis už leistinus 300 – turėtų būti saugu. Gal taip vėl proteguojami didieji prekybcentriai? Gal reikėtų leisti dirbti visiems, tik riboti klientų skaičių ir darbo valandas, pasirūpinti kokybiška paviršių ir oro dezinfekcija? Lai sportuoja ir dirba visi, tik pagal aiškias saugumo taisykles?

Skaičių magija akims apdumti

Dar šiek tiek skubotų skaičių. Oficialiai skelbiama, kad Lietuvoje įgavusių imunitetą gali būti per 8 procentus. Greitai mintinai sudedu prasirgusius ir paskiepytus – turėtų būti gerokai virš dešimties procentų. Vėl su skaičiais lipa ant to paties grėblio? Vyručiai, susitarkit! Gal krizės valdytojai galėtų iš pradžių tiksliai suskaičiuoti ir tik tada viešinti?

Štai dar viena įdomių skaičių raizgalynė. Paskelbtas tyrimas, kad apie 40 proc. emigrantų galvoja grįžti į Lietuvą. Gera žinia! Svarbiausia – nurodė algą, kuri sugrįžusius tenkintų. Beveik pusė norėtų čia uždirbti nuo 1200 iki 2000 eurų per mėnesį. Dešimtadalis norėtų gauti iki 3000. Kažkas norėtų virš 3000, o kai ką tenkintų ir 1000 eurų per mėnesį.

Plojam katučių! Šalia šių skaičių skelbiama, kad rimti specialistai ar statybų vadovai pas mus jau vidutiniškai gauna netoli 2000 eurų. Labai pasistengęs nekvalifikuotas darbuotojas ar prakutęs prekybos centro pardavėjas kaip mat uždirbtų 1000. Ar ne rojus! Sugrįžkit!

Geriausia propaganda, kai tiesą pateikiame taip, kad kažkam būtų palanku. Taip ir čia. Jei tie emigrantai žinotų, kad pas mus daugybė darbuotojų gauna minimalų ar vos didesnį atlygį, o karantino metu turi išgyventi vos iš pustrečio šimto eurų?

Jei jie žinotų, kad Lietuvos prezidentui dabar yra svarbiausia apmokestinti smulkiausius, dirbančius pagal individualią veiklą ar su verslo liudijimu? Vėl iššoko ne vietoje ir ne laiku. Panašu, kad vidinis bankininkas, kuris kadaise „negalėjo kalbėti kitaip“, negali ir dabar.

Ar tikrai tokiomis sąlygomis 40 procentų emigrantų sugrįžtų? Vargu. Tame pačiame tyrime minima, kad absoliuti dauguma jaučiasi patenkinti savo gerbūviu svečioje šalyje. Namo juos traukia emociniai dalykai. Žmonės gyvens ten, kur jiems ir jų vaikams geriau.

Su tokiomis virusinėmis skaičių manipuliacijomis, DNR plano mutacijomis ir stabiliais žmonių kvailinimais kažin ar išsaugosime šalyje tą likusi 2,7 milijono, kai virusas leis atverti sienas. Ką jau ką, bet šitaip skaičiuodami save tikrai apgausime!