Pasikartosiu: galime dekriminalizuoti marihuaną, tačiau su viena būtina sąlyga. Narkotikas išliks narkotiku. Vartojimas išliks asmens pasirinkimu, o ne gėda, stigma. Laikantis ir vartojantis vadinamuosius lengvuosius narkotikus asmuo nebus kriminalinis nusikaltėlis su viena sąlyga – jei nurodys platintoją.

Įstatymiškai tokia procedūra atliekama gana paprastai. Esi sulaikomas su tam tikru kiekiu narkotikų, nurodai tiekėją ir nesi traukiamas jokion atsakomybėn. Juk esi viso labo vartotojas, o ne nusikaltėlis. Tokiam galima tik suteikti informaciją, kur kreiptis pagalbos. Teismas ir bausmė nuo priklausomybės negydo.

Jei mums nepavyks padaryti taip, kaip daroma, pavyzdžiui, Kolorado valstijoje. Tik įsiklausykite – ten griežtai viskas leidžiama. Alkoholiui – atskiros durys nuo kitų prekių. „Žolės“ produktų parduotuvės net mažuose miesteliuose yra privaloma tvarka. Viskas legalu, tačiau visiškai reguliuojama. Negalima šito „gėrio“ iš valstijos išvežti ar išsiųsti į kitą valstiją. Vairavimas parūkius netampa legaliu. Tolimųjų reisų vairuotojai šioje valstijoje patraukia dūmą tik prieš ilgas atostogas, nes kraujyje pėdsakų galima aptikti du mėnesius. Randa – netenki darbo.

Kokia to pasekmė? Galybė mokesčių atsiduria valstijos biudžete, juodoji rinka išnyksta visiškai, o pačios marihuanos kaina nukrinta per pusę. Kolorade svaras „žolės“ kainuodavo 4000 dolerių. Po legalizavimo – 2000. Gal ir marihuanos kokybė pagerėja. Juk toks būtų vienas svarbiausių laisviečių tikslų – geresnė „žolė“.

Jei mes nedarome šitaip, tai neturėtume žaisti žaidimų – „žolei“ suvaldyti reikia tvarkos, o ne kokybės vertintojų. Mes sunkiai tvarkomės su cigarečių kontrabanda, juokingai blaškomės dėl alkoholio, o lošimams bandome suteikti visišką laisvę internetinėje erdvėje.

Jei mes nedarysime to civilizuotai, tiesiog pagilinsime narkotikų vartojimo problemą Lietuvoje, kuri ir taip skaudi.

Kadaise caras girdė žmones, nes norėjo turėti bevalę paklusnią Lietuvą. Gal konservatoriai su laisviečiais bando pajungti šalies ateitį „ant dūmo“ ir kokių nors lengvųjų intraveninių produktų? Gal jie dirba su tiekėjais, jei primygtinai nori didinti vartojimą ir vengia aršiai kovoti su platintojais?

Yra dar vienas labai logiškas paaiškinimas, kodėl šios Vyriausybės dauguma – konservatoriai, liberalai ir Laisvės partija – mielai legalizuotų lengvuosius narkotikus. Na, lengvi jie tik diplomatiškai kalbant. Normalūs tie narkotikai, su visomis pasekmėmis ir padariniais. Bet ne tai noriu pasakyti – narkotikų legalizavimas tikriausiai reikalingas sugriautai Lietuvos ekonomikai gelbėti?

Norėčiau tikėti, kad narkotikų dekriminalizavimas išgelbės ištisą jaunų žmonių kartą nuo kriminalinio paženklinimo. Bet, jei pažvelgtume realybei į akis, tuos netyčiukus – kartą ar kelis paragavusius „žolės“ – teisėtvarka sėkmingai išsuka nuo Baudžiamojo kodekso. Dažnai paskui įvairius įspėjimus eina kiek rimtesnės bausmės su galimybe pasitaisyti.

Net tada, kai nustatomas akivaizdus platinimo atvejis, suklydęs jaunuolis gali savanoriauti senelių namuose, įrodyti teismui, kad nori ir geba keistis. Ir jis išvengs ne tik bausmės, bet ir teistumo. Realią bausmę ir teistumus patiria tie, kurie platino narkotikus sistemingai ir akivaizdžiai nerodo noro keisti savo gyvenimo būdo. Tokiais atvejais yra labai normalu, kad suaugęs Lietuvos pilietis yra baudžiamas.

Ar aš nusišneku? Ne. Kur dabar yra visi žolės legalizavimo šalininkai? Juk jie nuolat „peša žolę“. Ar jie sėdi cypėje? Nieko panašaus. Jie gyvena laisvą gyvenimą ir sėkmingai laisvu žodžiu kovoja už laisvą marihuaną. „Žolės“ advokatai.

Vietoje pagalbos priklausomiems mes turėsime pagalbą narkotikų prekeiviams. Tai reiškia padidėjusią narkotinių medžiagų sklaidą, ypač tarp jaunimo. Tiesiog prekeivių svajonė – jaunimas galės drąsiai bandyti ir nebijos atsakomybės. Būtų visiškai kitaip, jei tą neliečiamybę suteiktų tiekėjo išdavimas. Žinoma, išsaugant visišką anonimiškumą.

Priminsiu dar vieną dalyką, kodėl narkotikai gali būti ne tik dekriminalizuoti, bet ir legalizuoti. Tiesiog nemažai Seimo narių narkotikų problemą mato iš labai arti. Artimi giminaičiai ar net vaikai pakliūva į teisėsaugos akiratį. Vaiko teistumas labai negerai politiniam mundurui.