Dar prieš porą savaičių žmonės nieko nežinojo, tik įtarė, kad reikia skubiai teikti paraiškas finansavimui gauti. Įtarė, kad madoje dabar „žalias“ kursas. Neva kažkas su ekologišku verslu ar švaria sąžine prieš gamtą. Beveik pataikyta, tačiau šio maratono taisykles diktuojate ne jūs. Nugalėtojai jau finiše, o jūs dar tik pradedatre bėgti.

Kultūrai, menui, žemės ūkiui, regionams – nulis!

Internetuose išplito paveikslėlis, primenantis viruso atvaizdą – viduryje pavaizduotas didelis burbulas. Tai ir yra atsigavimo planas. Aplinkui daug mažų viruso spygliukų su burbuliukais. Jie simbolizuoja viešojo sektoriaus pertvarką, inovacijas, socialinę apsaugą ir kažkokią žaliąją pertvarką, kuria skiriama liūto dalis.

Daug žmonių pasipiktino, kad tarp tų burbuliukų visai nėra kultūros ir meno. Buvo tokių, kurie ieškojo šių sričių švietime. Bet ir ten nerado. Nulis eurų kultūrai ir menui.

Panašiai pasijuto ir kaimo žmonės bei žemės ūkio sektoriaus atstovai. Kaimui ir žemės ūkiui – dar vienas nulis. Tiesa, yra! 16 milijonų pelkynų išsaugojimui.

Dabar jau kultūrininkai, menininkai ir žemės ūkio žmonės žinote viską. Bandykite integruotis į artimiausias pelkes – gal šį tą ir laimėsite, atsigausite.

O štai pinigų pelkėje maudysis visai kiti. Sprendžiant pagal tai, kad daugiau kaip savaitę 2,2 milijardų paskirtis buvo laikoma paslaptyje po devyniom spynom, peršasi tik viena išvada – lėšos bus paskirstytos ir atsigavimas numatomas tiems, kam konservatoriai pajaus palankumą.

Nemanau, kad planas buvo paslaptyje absoliučiai visiems. Kaip tai veikia? Sužinome sumą, skubiai informuojame saviškius apie galimybes, kad šie per kelias dienas parengtų tinkamus projektus. Po savaitės planą viešiname ir tą pačią dieną jau turime gatavus projektus iš sau palankių varlių. Pelkė klesti, atsigauna!

Finansų ministrė – planą slėpė, nes saugojo vyriausybę nuo griūties?

Neseniai finansų ministrė G. Skaistė teigė, kad neviešinti ekonomikos gaivinimo plano reikalavo Europos Komisija. Vėliau turėjo dėti į krūmus, nes eurokomisaras Virginijus Sinkevičius tai paneigė.
Dabar ji kalba, kad Europos Komisija prašė viešinti ir derintis su socialiniais partneriais. Neabejoju, kad būtent taip ir buvo. Tik tie socialiniai partneriai nesame nei aš, nei jūs. Jie visi turėjo papildomą savaitę. Kitaip tariant – jų maratonininkai startavo savaite anksčiau. Jie jau seniai ilsisi finiše, o mes visi dabar turime pasivyti. Kaip manote, ar pavyks?

Dar ji prasitarė, kad savaitę tylėjo dėl daug svarbesnės priežasties – planas neviešintas anksčiau, kad „vyriausybė nesušlubuotų“! Neva panašiai nutiko Italijoje. Gal taip nutiko dėl to, kad pinigai nebuvo teisingai skirstomi? Ar tokia vyriausybė yra vertybė? Ar manote, kad neįmanoma išrinkti kitos vyriausybės, kurios būtų verta mūsų šalis? Išsaugodami save valdantieji išsaugo mus ir Lietuvą? Jūs tikrai esate totalitaristai. Tik apsimetate visuomenę atstovaujančia partija.

Tai dar ne viskas. Vienas politikas pareiškė, kad planas ypatingai orientuotas į sostinę, o regionai pamirštami. Apie tai prabilo ir prezidentūra. Žinoma, apsimesti regionų gelbėtojais dabar yra kaip niekada populiaru. Šie užklausimai taip pat gali būti manipuliacija politine reklama. Tačiau G. Skaistės požiūrio kampas daugiau nei iškalbingas – jūs, kaimiečiai, gaunate lėšų iš kitų fondų. Dabar užsičiaupkite ir tylėkite.

Tik vienas pasiūlymas – išeiti

Dabar imsite ir pasakysite – Žemaitaiti, klok pasiūlymus, užuot bambėjęs. Aš jų ir taip primėtau gyvą velnią, tačiau dabar tai daryti nėra jokios prasmės. Su tokia vyriausybe įmanomas tik vienas būdas išgyventi – kolaboruoti su konservatoriais, pyškinti vieną po kito minkštuosius projektėlius, ieškoti būdų kaip legaliai apeiti įstatymus.

Kone visi valdančiųjų sprendimai nebuvo vienodai teisingi visiems. Tik prisiminkite – didiesiems prekybos centrams, kur visi stumdosi užpakaliais – rojus. Eikite, pirkite. Mažieji, kurie priima po kelis klientus per dieną – uždaryt!

Kol kas šioje srityje logikos nėra ir dabar. Savaitgalį buvau Rietavo turguje. Absoliutus idiotizmas – nuo mašinos kapotų ir staliukų prekiauti galima. Tiems, kurie turi metalinę būdą, vadinamą paviljonu – prekiauti negalima.

Aš konservatoriams, premjerei ir tokiai vyriausybei turiu tik vieną pasiūlymą ir atsigavimo planą, nuo kurio tikrai visiems palengvėtų, o gali būti, kad net visi atsigautų – siūlau tokiai vyriausybei su tokiais ministrais kažkur jiems įprastais metodais nusipirkti ar pavogti šiek tiek savigarbos ir ramiai išeiti.