Norisi priminti, kad apie lengvatą malkoms pradėjome kalbėti dar 2017 metų pradžioje. Užregistravome ir įstatymo projektą, kuriuo siekėme sumažinti PVM mokestį malkoms. Sprendimas buvo logiškas, nes jau nuo praeitų metų pradžios malkų kainos pakilo taip, kad gyventojai ėmė jų nebeįpirkti. Reaguodami į tokius pokyčius, gyventojai tiesiog ėmė ieškoti pigesnių alternatyvų, kurios siūlomos skelbimų portaluose ir dažnu atveju yra nelegalios. Atsirado ir tokių, kurie šeimos biudžeto taupymo sumetimais ėmė riboti šildymą kietuoju kuru, rizikuodami savo sveikata.

Deja, bet 2017 m. gruodžio mėn. „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos projektui Seimas nepritarė, nors dar tuomet aiškinau, kad daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų šildosi kietuoju kuru, ypač malkomis, kurių tiekimas į privačius namus šiuo metu yra šešėlinės ekonomikos zonoje. Tačiau į mano argumentus atsižvelgta nebuvo, kol nepasirašėme tarpfrakcijinio susitarimo.

Vieni politologai šį „sandorį“ vadino neapgalvotu žingsniu, vedančiu tiek partiją, tiek frakciją į susinaikinimą. Tik labai maža dalis viešosios nuomonės formuotojų pažvelgė į mūsų pateiktus pasiūlymus, vardan kurių ir žengėme šį žingsnį. Mainais į Vyriausybės programos rėmimą gavome patikinimą, kad bus pritarta mūsų pasiūlymams, kuriais ne žodžiais ir lozungais, bet realiai pagerinsime mūsų tautiečių gyvenimus.

Dar šią vasarą iš naujo registravome projektą, kuriuo siekėme artėjančiam šildymo sezonui taikyti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą malkoms. Džiaugiuosi, kad šiandien Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis pradėjo vykdyti pažadus ir viešai pareiškė, kad Vyriausybė pritarė „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos siūlymui ir pradės taikyti lengvatinį PVM tarifą. Šis žingsnis ne tik parodo, kad mūsų pasiūlymas buvo savalaikis ir reikalingas, bet tuo pačiu, panašu, užkirto kelią ir Aplinkos ministro Kęstučio Navicko fantazijoms uždrausti miestiečiams kūrenti malkomis.

Žinoma, konkurentai bando priklijuoti populistų etiketę, tačiau jiems siūlyčiau pažvelgti į realius skaičius ir malkų kainas, kurios vien 2018 metais Lietuvoje šoktelėjo arti 25 proc. Štai čia kritikų argumentai ir baigiasi. Tiesa, medienos kainos didėjo ir kitose Europos valstybėse, nepaisant to „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos pasiūlytas projektas vis tiek leis pajusti greitą ir apčiuopiamą naudą.

Priminsiu, kad mūsų projektas nėra kažkuo išskirtinis Europoje. Šiuo metu esama nemažai šalių, kurios, siekdamos pasirūpinti savo piliečiais, taiko PVM lengvatas kietajam kurui (Latvija, Anglija, Belgija, Airija ir t. t.), todėl mūsų pasiūlytas planas sekti geruoju kitų valstybių pavyzdžiu bus naudingas ir palankus vartotojams.

Kaip ir minėjau, medienos sektorius patenka į šešėlinės ekonomikos zoną. Siekdami taupyti, žmonės perka malkas šešėlinėje rinkoje, dėl ko žalą patiria ir šalies biudžetas. Pritardama „Tvarkos ir teisingumo“ projektui, Vyriausybė nušovė du zuikius – pradėtas taikyti adekvatus PVM tarifas malkoms leis lengviau atsipūsti vartotojams ir tuo pačiu paskatins pirkti kietąjį kurą oficialiai, taip vystant skaidrią kuro privatiems namų ūkiams rinką. Daugiau surenkamų mokesčių į biudžetą – daugiau naudos kiekvienam gyventojui.

Dar kartą pasidžiaugsiu, kad bendras darbas jau duoda pirmuosius vaisius, kurie ne tik leis sutaupyti malkas kūrenantiems žmonėms, bet tuo pačiu parodo, kad susitarimą pasirašiusios frakcijos nusiteikusios dirbti rimtai ir laikosi duoto žodžio. Labai tikiuosi, kad netolimoje ateityje bus pritarta ir kitiems „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos pateiktiems įstatymų projektams. Ledai pajudėjo ir pažadai virsta realiais darbais, kurie palengvins daugumos piliečių gyvenimus.