Pjudymas prieš Sąjūdį ir jo žmones prasidėjo dar neatkūrus Nepriklausomybės. Tuomet atrodė, kad melas ir laisvė negali būti suderinami, todėl pasveiksime, kai grįšime į demokratinių valstybių gretas.

Šiandien taip nemanau.

Pjudymas prieš Tėvynės sąjungą yra senosios KGB pjudymo ideologijos tęsinys. Jau neabejoju, kad tai bus artimiausių metų valstiečių pagrindinė veikla.

Praėjo beveik pusė kadencijos, o Lietuva nėra girdėjusi nė vienos Lietuvą valdančios partijos lyderio programinės kalbos. N ė v i e n o s. Visas jo dėmesys ir pasisakymai – uždaužyti konservatorius melu, užpjudyti prieš juos kuo didesnę visuomenės dalį.

Kad nebus skaitomasi su priemonėmis, pamatėme tuoj po balsavimo dėl M. Basčio apkaltos. Pats su savo ištikimais ginklanešiais slaptame balsavime jį išgelbėjęs, bjauriai meluodamas apkaltino nuosekliai prieš Kremliaus įtakas Lietuvoje kovojusius konservatorius.

Konservatoriai įtakoms atsispyrė

Pastarosiomis dienomis teko dalyvauti ne vienoje diskusijoje, taip pat ir iš Seimo tribūnos išgirsti melagingus pareiškimus konservatorių atžvilgiu.

Noriu pabrėžti, kad nei atliekant tyrimą, nei pačiose išvadose, nei pateiktuose kelių šimtų puslapių prieduose NĖRA jokios mus kompromituojančios informacijos. Yra duomenys apie tai, kaip buvo bandoma daryti įtaką, tačiau atsispyrėme.

2015 spalio 5 d. viename iš pokalbių koncerno viceprezidentas R.Kurlianskis skundžiasi, kad A.Kubiliui vadovaujant Tėvynės sąjungai, koncernui „nesigavo“ daryti įtakos partijai:

„Dėl konservatorių yra abejonės dėl to, kad su senąja vadovybe mums nesigavo.“

NSGK medžiagoje yra informacija apie tai, kad 2012 m. viduryje uždarame Vyriausybės posėdyje VSD žodžiu pateikė informaciją, jog Rusijos žvalgyboms yra duota užduotis stabdyti mūsų Vyriausybės pradėtus energetinius projektus ir pasiekti, kad po 2012 m. rinkimų konservatorių neliktų valdžioje. Liudiju, kad taip tikrai buvo, nes dalyvavau tame posėdyje.

Paskutinėmis dienomis prieš paskelbiant tyrimo išvadas, taip pat ir jų priėmimo metu Seime buvo tyčia keliama isterija ir platinamas melas, neva baisiausiai išvadose atrodys konservatoriai. Matyt, išvados neatitiko turėto plano. Dirbdama komitete akivaizdžiai mačiau, kokį spaudimą, tikriausiai, R. Karbauskio nurodymu, trys valstiečiai darė savo pačių deleguotam komiteto pirmininkui Vytautui Bakui.

Toks spaudimas turi aiškų tikslą – po išvadų paskelbimo visuomenei teigti, kad kažkas buvo nuslėpta, kad reikia vėl ir vėl tirti konservatorius bei Prezidentę.

Buvo tyčia suplakama atliekamo tyrimo medžiaga su paties koncerno MG Baltic per „Lietuvos rytą“ dozuotai ir kryptingai viešinama bylos medžiaga. Gal tikrai isteriją kėlę valstiečiai norėjo pakenkti teismo procesui, politizuoti bylą ir taip išgelbėti teisiamuosius? Kitokį atsakymą man sunku surasti.

Tikslas – kelti chaosą

Baigiantis laikui, kada NSGK turėjo pateikti išvadas Seimui, buvo bandoma tardyti ir iškvosti kažką, kas būtų nepalanku Tėvynės sąjungai, tuo tarpu buvusio socdemų premjero Algirdo Butkevičiaus susitikimai su „Rosatom“ atstovais, siekusiais statyti naują atominę elektrinę Lietuvoje, kažkodėl taip ir liko iki galo neįvertinti. Panašu, kad įvyko kažkokie susitarimai ir reikalas buvo išbalintas.
Man susidarė įspūdis, kad R. Karbauskis per savo tris atstovus komitete bandė griauti finišuojantį tyrimą arba jį pratęsti iki begalybės. Kodėl? Galiu tik spėlioti.

Nemanau, kad dėl vien viešojoje erdvėje labiausiai sureikšmintos tyrimo dalies - koncerno „MG Baltic”. Aišku, tai svarbu, kad galėtų tęsti visokių melagingų istorijų apie konservatorius kūrimą.

Tačiau man atrodo, jog isterija buvo reikalinga ir tam, kad viešojoje erdvėje mažiau būtų aiškinamasi dėl kitų svarbių tyrimo subjektų – „Rosatom”, „Nukem” ir kitų Kremliui svarbių reikalų. Jie išviešinti. Atskleista jų svarbi agentūra. Tačiau apie tai R. Karbauskis ir jo mygtukai mažiausiai kalba.

Deja, bet toli gražu ne viskas, kas susiję su „Rosatom“ buvo tiriama. Kažkodėl ir žvalgybos nutylėjo referendumo dėl VAE peripetijas, o komiteto dauguma šio kampo akivaizdžiai vengė.
Isterija prieš mus atskleidė pastangas kelti chaosą, žmonių nusivylimą savo valstybe, ypač prieš kitų metų visus trejus rinkimus, o visa tai labiausiai ir naudinga Kremliui. Tokia jų taktika visur, net bandant kištis į rinkimus JAV. Chaosas ir žmonių nusivylimas – jų pagrindinis naratyvas.

Primenu, kad prieš keletą mėnesių Lietuvos žvalgybos savo viešoje grėsmių analizėje perspėjo, kad Rusija kišis į kitų metų rinkimus Lietuvoje. Eina jau trečias mėnuo po šio perspėjimo, tačiau negirdėjau, kad valstiečių lyderis būtų išreiškęs kokį nors rūpestį ar pateikęs savo pasiūlymus, telktų parlamentines partijas diskusijoms ir ieškotų bendrų sprendimų. Gal todėl ir nesiima, kad pats yra suinteresuotas chaosu, suinteresuotas niekinti Lietuvos valstybę, kuri buvo „iki valstiečių“. Pamenu, panašiai veikė sovietinė propaganda: „Tik po Spalio socialistinės revoliucijos...“ Pamenat?

Valstiečiai nėra nauja politinė jėga

Valstiečiai nėra nauja politinė jėga, tačiau sąmoningai kuriama mitologija apie jų naujumą. Taip, atėjo daug naujų žmonių be jokios patirties politikoje, tačiau esmė liko ta pati. Tiems, kurie primiršo (o gal net tokio fakto nežinojo), primenu, kad valstiečių vaidmuo Lietuvos politikoje prasidėjo ne po 2016 m. Seimo rinkimų, o žymiai anksčiau. Kai R. Karbauskis perėmė valstiečius, ši politinė jėga nuosekliai vykdė v i s u s pagrindinius Kremliaus projektus Lietuvoje:

- 2002 m. bandė organizuoti referendumą prieš NATO, R. Karbauskis buvo iniciatyvinės grupės narys su visais to meto garsiausiais narystės NATO priešininkais;

- Lietuvai siekiant narystės ES, R. Karbauskis agitavo atidėti narystę 25-eriems metams (?!), nes neva mūsų valstybė tam nepasiruošusi;

- prisidėjo organizuojant referendumą prieš žemės pardavimą užsieniečiams Lietuvai jau ratifikavus sutartį su ES, o tai būtų sukėlę didžiules įtampas ES viduje;

- tame referendume buvo dar dvi labai pavojingos nuostatos. Buvo siūloma stipriai sumažinti kartelę rengti referendumus ir įtvirtinti draudimus dėl žemės gelmių. Pastaroji buvo akivaizdžiai nukreipta prieš skalūninių dujų paieškas;

- ši partija stipriai prisidėjo, kad iš Lietuvos būtų išvaryta amerikiečių kompanija „Chevron“, galėjusi atlikti nuodugnius tyrimus dėl skalūninių dujų. „Chevron“ išvarymas buvo ypač naudingas „Gazpromui“, yra daugybė duomenų, kokias informacines atakas jie sugebėjo vykdyti visoje Europoje ir net JAV;

- 2008 m. R. Karbauskis parėmė Rolando Pakso inicijuotą referendumą, kad būtų išsaugotas rusiškas reaktorius Ignalinos atominėje. Tai buvo „Rosatom“ interesas;

- po ketverių metų, 2012-aisiais, R. Karbauskis staiga pakeitė savo požiūrį į atominę energetiką ir jau karštai agitavo prieš Visagino atominę. Tai buvo taip pat „Rosatom“ interesas, nes japoniška investicija su „Hitachi“ reaktoriumi jiems būtų didžiausia kliūtis įgyvendinti savo interesus.

2004 - 2008 m. Vyriausybė buvo sudaryta iš socialdemokratų, Darbo partijos ir Valstiečių liaudininkų, o Ūkio ministru, kurio atsakomybės sritis tuo metu buvo ir energetika, buvo valstiečių deleguotas Vytas Navickas. R. Karbauskis tuomet buvo tos partijos pirmininko pavaduotojas. Tuometinėje jų frakcijoje buvo nemažai spalvingų veikėjų - ir V. Tomaševskis, ir tas pats A. Skardžius, kuriam šiuo metu vyksta apkaltos procedūra, ir I. Rozova. Būtent valstietis Vytas Navickas buvo atsakingas, kuriant „LEO“, o jam vadovaujant, VSD duomenimis, dirbo „NUKEM“ kontroliuojamas ministerijos sekretorius, o Ignalinos atominei vadovavo ypatingai spalvingos ir Kremliui artimos asmenybės.

Kaip tik mūsų Vyriausybei su naujai įkurtos Energetikos ministerijos vadovybe, teko išsivalyti nuo šių įtakų.

Per NSGK atliktą 2006 m. tyrimą, kuris buvo pradėtas žuvus Vytautui Pociūnui, paaiškėjo „Gazprom“ dukterinės įmonės „Dujotekana“ tinklai ir tikslai. Tame tyrime yra duomenys, kad valstiečių frakcijos seniūnė Aldona Staponkienė buvo „Gazprom“ dukterinės įmonės „Dujotekana“ tikrąja ta žodžio prasme deleguota į Seimą per K.Prunskienės – R.Karbauskio partiją.

Beje, tik primenu, kad „Dujotekanos” pagrindiniai klientai buvo dvi partijos – „Naujoji Sąjunga“ ir K. Prunskienė. Šie klientai buvo finansuojami liūto dalimi pinigų. „Dujotekana“ rėmė ir kitas partijas, tačiau tai buvo daugiau figos lapas tam, kad pridengtų tikruosius tikslus ir geriau atrodytų.
„Dujotekana“ buvo apraizgiusi daug veikėjų iki pat tuometinės Prezidentūros.

Viktoras Uspaskichas su savo juodąja buhalterija buvo pasiekęs net Ūkio ministro postą.
Būtent A. Kubiliaus Vyriausybė atliko pagrindinius darbus, užkardydama ištisus dešimtmečius vyravusias „Gazprom“ įtakas Lietuvos politikai.

Koncernų aljansas prieš demokratiją

Taigi nors R. Karbauskis deklaruoja, kad siekia „apvalyti“ Lietuvą nuo koncernų įtakų, tačiau 2016 metų Seimo rinkimus laimėjo jo koncernas. Ir nors daugiausia kalbama apie „Agrokoncerno“ valdomus tūkstančius žemės hektarų, ne tai yra naujojo galimo valstybės užvaldymo esmė. Esmė yra ne koncerno melžėjos ir traktorininkai, kaip meistriškai įprastu propagandiniu stiliumi esmę bando dangstyti koncerno savininkas. Esmė yra verslo ryšiai su Kremliaus oligarchinėmis struktūromis „Acron“ ir „Rostselmash“. Pirmojo savininką Viačeslavą Kantorą Šveicarijos žvalgyba yra įvardijusi kaip galimą GRU rezidentą. „Rostselmash“ istorija yra ypač įdomi ir labiausiai reikalauja atskiro tyrimo. Mat išskirtines teises pardavinėti rusiškus traktorius ir kombainus ši kompanija R. Karbauskiui suteikė 2013 metais. Ar ne dėl sėkmingai Kremliui pasibaigusio VAE referendumo? Tik primenu, kad valstiečiai jame suvaidino svarbų vaidmenį, agituodami prieš. Ukrainiečių duomenimis, „Rostselmash“ finansavo Krymo aneksijos hibridines operacijas. „Rostselmash“ yra vienas iš esminių Kremliaus finansinių įrankių, finansuojant jiems reikalingus projektus.

Valstybės užvaldymas, vykdant rusiško tipo propagandą, vyksta mūsų akyse. Turėjome Paksą, Uspaskichą, turime iššūkį ir vėl.

Tik ką patvirtinę NSGK išvadas, kuriose bent du koncernai įvardinti grėsme nacionaliniam saugumui, valstiečių valdžia vardan pagrindinio tikslo – pjudyti ir daužyti konservatorius – akivaizdžiai patys sudarė sandorius su ne mažiau grėsmingas įtakas organizuojančiais korumpuotais veikėjais.

Korupcija įtariamo savininko laikraštis šiomis dienomis ištraukė iš kišenės Aleksandrą Sacharuką. Šis vaikinas 2008-2012 metų Seime buvo Gedimino Vagnoriaus ir Gedimino Žiemelio projektas.
Primenu, kad G. Vagnorius – VP Market ir jį aptarnavusio „Lietuvos ryto“ komandos narys. Tai matėme dar tada, kai teko atsisveikinti su Vagnoriumi.

G. Žiemelis – to paties lizdo paukštis. Jo neapykantos konservatoriams pradžia – kai A. Kubiliaus Vyriausybė nedavė jam biudžeto pinigų FlyLAL. Šis žmogus dėl savo „Avia Solutions Group“ ryšių su Rusijos karinio-pramoninio komplekso atstovais labiau nei kuris kitas koncernas turi būti įvertintas grėsmių nacionaliniam saugumui požiūriu. Tačiau netiriamas, nors pagrindo tam NSGK turi. Ir R. Karbauskis neragina ištirti.

Vagnorius su Žiemeliu-tėvu yra Uspaskicho, kuris taip pat iššoko į trasą prieš konservatorius, bendražygiai.

Taigi akivaizdžiai dėliojasi Karbauskio - Žiemelio - Uspaskich aljansas prieš konservatorius. Visus vienija stambūs, su Kremliaus oligarchais susiję verslai Rusijoje. Šitas „Rot Front“, kaip teisingai yra įvardijęs Andrius Kubilius, yra jau ne vieno, o trijų koncernų prieš demokratiją aljansas.
Drakonai nemiršta. Reikės vėl telktis ir vėl apsiginti. Todėl nebijokime matyti tai, ką matome, ištraukime galvas iš smėlio ir pirmyn.

Tik tiesa padarys mus laisvus. Šiandien šie žodžiai svarbūs kaip niekada.