Svajonė tapo realybe. Aš taip pat turiu svajonę, kad Lietuva taptų blaivi, sveika, ekologiška, klestinti, patraukli savo žalumu ir darniomis bei gražiomis tradicijomis šalis. Tam Lietuva tikrai turi potencialą, nežiūrint šiandieninių niūrių nuotaikų ir bauginančios statistikos.

Šia linkme sėkmingai dirbame, tai rodo ir Naisių pavyzdys. Ši gyvenvietė, kuri 2015 metais buvo mažoji Lietuvos kultūros sostinė, garsėja savo blaivybės kultūra ir sveika gyvensena. Šiais metais tokių bus jau 10 visoje Lietuvoje. Praėjusių metų Naisių vasaros festivalyje dalyvavo jau per 45 tūks. žmonių.

Festivalis visai šeimai „Naisių vasara“ buvo sugalvotas jog įrodytų, kad gražiausios šventės gali būti visiškai blaivioje aplinkoje. Naisių bendruomenės kultūrinis, sportinis gyvenimas, kasdienė aplinka tapo laisva nuo neblaivių žmonių ir jau sunkiai įsivaizduojama, kad galėtų būti kitaip. Blaivi aplinka kuria geresnę gyvenimo kokybę, išsprendžia daugelį bendravimo nesklandumų, gerina vaikų ir suaugusių santykius. Kviečiame visus į festivalį 2016 metais liepos 9-10 dienomis, kad patys tuo įsitikintumėte. Naisiuose esančius muziejus galima aplankyti bet kuriuo metu. Muziejų lankymas ir gidų paslaugos Naisiuose yra nemokamos.

Nesu vartojęs alkoholio, nežinau jo skonio, tačiau tikrai nemanau, kad yra teisūs tie, kurie mus kaltina, neva mes norime įvesti „sausą įstatymą“. Mes pirmiausia siekiame apsaugoti vaikus ir nepilnamečius nuo jiems diegiamo alkoholizmo. O suaugę neprivalo tapti abstinentais - jei svaigalus vartoja tam skirtoje vietoje ir šio įpročio nerodo viešai prie vaikų, nekenkia savo šeimoms, visuomenei. O šalyje ženkliai sumažinti alkoholio suvartojimo mastus yra būtina, nes jei nesugebėsime, mes savo valstybę tiesiog pragersime.

Kartu su Andriumi Mamontovu inicijavome parašų rinkimą po peticija dėl alkoholio draudimo renginiuose, kur dalyvauja vaikai. Šių gausiai surinktų parašų pagrindu mūsų Seimo narė Rima Baškienė inicijavo ir Seimas priėmė įstatymą savivaldybėms suteikiantį tokią draudimo teisę. Šiandien jau nemaža dalis savivaldybių ja pasinaudojo, kai kuriose savivaldybėse tai bus priimta artimiausiu metu.

Prošvaistės tikrai matosi. Prasidėjo banga švenčių, renginių savivaldybėse, kuriose nevartojamas ir neparduodamas alkoholis. Manau, kad alkoholis pardavinėjamas turėtų būti tik specializuotose parduotuvėse skandinavų šalių pavyzdžiu, reikia pradėti diskusiją dėl alkoholio pramonės nacionalizavimo ir valstybinio monopolio.

Pavyko išsaugoti alkoholio prekybos draudimą degalinėse, tikimės šiais metais bus dar ne viena žymiai ryškesnė iniciatyva stabdanti tautos nugirdymą. Kaip tai padaryti, mes tikrai turime labai gerą intelektualinį potencialą. Pas mus yra pasaulinio lygio mokslininkų, kaip prof. Aurelijus Veryga, kuris yra Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Sveikatos tyrimo instituto vadovas bei Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas, kurio rekomendacijas tiesiog būtina įgyvendinti politinėje plotmėje.

Mūsų atstovas Europos Parlamente Bronis Ropė blaivybės ir sveikos gyvensenos klausimus aktyviai kelia europinių lygmeniu, pasisako prieš genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) invaziją į Europą ir Lietuvą. Jo iniciatyva surengta labai sėkminga diskusija Vilniuje „Blaivybė keliuose: realybė ar utopija?“. Po to Seime įregistruoti nauji įstatymo projektai, kaip 0 promilių visiems vairuojantiems, jie mažins nelaimių keliuose skaičius.

Lietuvos sveikuolių sąjungos 25 metų patirtis ir pavyzdžiai sveikatingumo srityje taip pat privalo būti taikomi valstybėje plačiu mastu. Sveikatos ir ligų gydymo srityje reikia esminių reformų, kad būtų skatinama sveika gyvensena, o ne didžiausios lėšos išleidžiamos tik brangiam gydymui tų ligų, kurių galima išvengti.

Sveikata - ne tik moralinė vertybė, tai ir didelis ekonominis potencialas, sutaupytus pinigus galima skirti kitoms teigiamoms reikmėms - švietimui, kultūrai vystyti, socialinei apsaugai. Pasaulio banko yra paskaičiuota, kad 1 doleris skirtas sveikatingumui, ligų prevencijai sutaupo 24 dolerius nebeišleidžiamus gydymui, nes žmonės nebeserga.

Tiesiog čia reikia ūkiško ir logiškai skaičiuojančio požiūrio ir sprendimų, kad visi sveikatos draudimo pinigai nenueitų tik gydymui ir farmacijai. Būtina pratvarkyti pačią sveikatos draudimo sistemą – ji privalo skatinti patį žmogų rūpintis savo sveikata, užsiimti sveikatingumo praktikomis, įsisavinti bei išsiugdyti sveikus įgūdžius. Alkoholio vartojimas, rūkymas ir kiti narkotikai, nesveika gyvensena žlugdo ekonomiką. Ši žala skaičiuojama milijardais eurų.

Sveikinu, kad Lietuvos sveikuolių sąjunga paskelbė 2016-uosius „Sąmoningos tėvystės metais“. Sveikos gyvensenos, tautinės ir pilietinės vertybės ugdomos tradicinėje šeimoje. Ji privalo tapti ta kuriančiąja sveika ląstele, kuri augina visuomenės organizmą. Mūsų šalis serga, nyksta - masinė emigracija, gimstamumas mažas. Jei nesuvoksime šių problemų masto, mes tiesiog išnyksime ir čia nepagelbės jokie milijardai išleidžiami tankams įsigyti.

Mes turime atpažinti vidinius priešus ir imtis prasmingos kūrybos, kad visiems būtų gera gyventi čia, Lietuvoje.