Ji įstatymo nuostatose atsirado ir buvo pradėta naudoti praktikoje todėl, kad šiandieniniai Kariuomenės pajėgumai leidžia pakviesti tik dalį šaukiamojo amžiaus jaunuolių.

Akivaizdu, kad loterija nesulaukė visuomenės pritarimo ir sukelia nemažai nereikalingų įtampų. Tai reikia pakeisti. Kaip ir kuo?

Pirmiausia reikia sutarti, kad parengtojo rezervo rengimas per 9 mėnesių karo tarnybą nebus proginis, laikinas, o išliks nuolatiniu. Negalima blaškytis. Į karo tarnybą reikia šaukti nuo aštuoniolikos metų bei jaunuolius, baigusius vidurines mokyklas. Tuomet nebeliks nerimo tiems, kurie jau sukūrė šeimas, turi verslą ar dirba kitus darbus. Kviesti reikia visus, kuriems tarnauti leidžia sveikata. Kitaip tariant, karo tarnyba turi būti visuotinė, be išimčių. 9 mėnesiai tarnybos devyniolikmečiams – puiki savarankiško gyvenimo pradžia. Apie tai dažnai kalbu mokyklose ir sulaukiu jaunų žmonių pritarimo.

9 mėnesiai tarnybos devyniolikmečiams – puiki savarankiško gyvenimo pradžia.

Tam, kad įgyvendintume visuotinės tarnybos modelį, reikia ruoštis jau dabar. Kariuomenė būtų pajėgi, skiriant reikalingą dalį lėšų, per trejus - ketverius metus pasiruošti didesniam skaičiui šauktinių. Tam reikia daugiau instruktorių, kareivinių, ekipuotės ir kitų būtinų dalykų.

Pasiruošti turi ir visuomenė, šeimos, mokyklos.

Visuotinė karinė tarnyba nuramintų aistras, nebeliktų kasmetinio nerimo dėl loterijos. Jaunimas jau vyresnėse klasėse žinotų, kaip planuoti savo ateitį, o kariuomenės atstovai užmegztų išankstinį ryšį su šaukiamaisiais dar mokyklose. Išankstinis bendravimas su moksleiviais iki tarnybos yra gerai organizuojamas Izraelyje, kur kariuomenės atstovai kalbasi su jais, išanalizuoja jų polinkius, pageidavimus, supažindina su būsima tarnyba.

Laikas bėga, reikia apsispręsti ir duoti aiškius atsakymus, kokia karinė tarnyba bus ateityje, tačiau ministras Juozas Olekas stabdo reikalingų sprendimų priėmimą Seime. Tikiuosi, kad Valstybės gynimo taryba šį pavasarį priims išmintingus ir reikalingus sprendimus, svarstydama kasmetinius įstatymus dėl Kariuomenės dydžio bei struktūros 2017 - 2022 metams.