Siūlymų esmė buvo ta, kad nedera nepriklausomo nuo valstybės biudžeto „Sodros“ biudžeto, iš esmės pensininkų sąskaita, finansuoti kitų ministerijų išlaidas. Jeigu politikai nori ką nors papildomai paremti, jie tam turi skirti lėšų iš kitų – ne „Sodros“ mokesčių.

Vyriausybė pasiūlė išleisti daugiau „biuleteniams“ (377 mln. Lt), bedarbių pašalpoms (136 mln. Lt), bet tam iš valstybės lėšų nenumatė.

Be to, nusprendė „Sodrai“ nekompensuoti pervedimų į privačius pensijų kaupimo fondus, kas buvo daroma net krizės sąlygomis, o tai sudaro dar 490 mln. litų.

Taigi Seimas iš pradžių nepritarė pateiktam „Sodros“ biudžetui ir pasiūlė šias išlaidas iš „Sodros“ biudžeto perkelti į valstybės biudžetą. Tai nekeistų šalies finansų rodiklių, nekenktų euro įsivedimui, tačiau leistų jau šiais metais turėti 470 mln. „Sodros“ biudžeto perteklių. Iš jo galima būtų pradėti kaupti „Sodros“ rezervą, kurio taip trūko finansų krizei atėjus.

Priminsiu, dėl to, kad buvo iššvaistytas rezervas, mes turėjome skaudžių pasekmių, todėl 2009 m. krizės metu teko mažinti pensijas, ko nedarė estai. Mat Lietuvos socialinio draudimo rezervas buvo iššvaistytas, o estai to biudžeto neiššvaistė, priešingai – jį kaupė. 470 mln. Lt suma reiškia, kad kitais metais būtume galėję vidutinę senatvės pensiją padidinti 55 Lt per mėnesį.

Seimas vieningai liepė Vyriausybei pataisyti „Sodros“ biudžetą ir Vyriausybė... praktiškai nieko nepataisė! Maža to, prieštaraudama Lietuvos banko prognozei, suplanavo 60 mln. Lt papildomas pajamas į „Sodros“ biudžetą ir jas paskyrė... kitoms ministerijoms! Logiška, kad Seimo dauguma turėjo pasipiktinti tokiu Vyriausybės nesiskaitymu. Deja, ji nuolankiai tam pritarė ir net kai kas padėkojo.

Viena iš tokios politikos pasekmių – labiausiai nukentės pensininkai, nes jų santykinė pensija, lyginant su vidutine alga, nuosekliai mažėja nuo 2012 m. Ir net kitų metų biudžete, įvertinus visas grąžinamas sumas už nekompensuotas pensijas, vis tiek jų vidutinė pensija, lyginant su vidutiniu uždarbiu, bus mažesnė nei šiais metais.

Tad ši valdžia ir toliau stumia pensininkus į skurdą. Kita vertus, ciniškai apgaudinėjami mūsų tėvai ir seneliai, kai iš vienos jų kišenės išimama ir į kitą įdedama mažiau. Skaičiuokime: šiais metais praktiškai iš pensininkų kišenės atimta 1 mlrd. 3 mln. Lt, o planuojama grąžinti – 180 milijonų. Ir tai vadinama kompensacija ar grąžinimu?!