Nuo to laiko žmogaus teisių padėtis Kryme ėmė smarkiai blogėti. Krymo gyventojai verčiami priimti Rusijos pilietybę. Gausu pranešimų apie kankinimus ir netinkamą elgesį su etniniais ukrainiečiais bei totorių bendruomenės nariais. Ukrainiečių kalbai daromas labai didelis spaudimas, ribojama ir žiniasklaidos laisvė. Buvo nutrauktas praktiškai visų Ukrainos televizijos kanalų transliavimas, juos pakeitė valstybinė Rusijos kontroliuojama televizija. Rusijos Kryme įvykdyti neteisėti Ukrainos piliečių – režisieriaus Olego Sencovo bei visuomenės aktyvisto Aleksandro Kolčenko sulaikymai yra skandalingi išpuolių prieš žodžio laisvę pavyzdžiai.

Krymo totoriai tebėra pati pažeidžiamiausia ir labiausiai paveikta Krymo etninė grupė, kuri per savo istoriją buvo persekiojama ir patyrė daug kančių. Persekiojama Krymą užgrobusios Rusijos valdžios, Krymo totorių televizijos stotis ATR yra priversta transliuoti iš Kijevo. Be to, galimybės vartoti Krymo totorių kalbą vis labiau mažėja. Krymo totoriai patiria neteisėtą baudžiamąjį persekiojimą, jie savavališkai areštuojami dėl tariamos narystės teroristinėse organizacijose. Rusijos paskirta prokurorė neseniai paprašė uždrausti Krymo totorių Medžliso veiklą (etninis parlamentas Kryme veikia nuo 1991 m.) ir įvardinti jį „ekstremistine organizacija“. Taip pat dažnai girdime pranešimus apie nuolatinius nuomonės ir saviraiškos laisvės, taip pat tikėjimo laisvės pažeidimus. Itin didelį nerimą kelią žinios apie okupacinės valdžios vykdomus žmonių grobimus ir įtariamas žmogžudystes.
Krymo totoriai

Krymas nėra pamirštas. Rusija turi atsakyti už savo nusikaltimus. Turime remti Krymo totorius ir kitus Krymo gyventojus, nukentėjusius nuo Rusijos represinės politikos.

Pažymėdami antrąsias neteisėtos Krymo aneksijos metines, mes vėl patvirtiname savo paramą Ukrainos teritoriniam vientisumui ir suverenumui. ES vykdoma Krymo aneksijos nepripažinimo politika leidžia aiškiausiai ir efektyviausiai pajausti Bendrijos paramą. ES uždraudė prekių iš Krymo importą ir investicijas, taip pat tam tikrų prekių ir paslaugų eksportą į Krymą. ES įvedė sankcijas Kryme veikiančioms Rusijos bendrovėms. Bendrija taip pat pritaikė kelionių draudimus šešiasdešimčiai asmenų, kurie prisidėjo prie Rusijos įvykdytos neteisėtos Ukrainos teritorijos aneksijos, taip pat įšaldytas šių asmenų turtas ir sąskaitos ES valstybių narių bankuose.

Tačiau mes turime likti budrūs. Kartu su kitomis šalimis, tokiomis kaip Norvegija, Islandija, JAV, Kanada, Australija ir t.t., turime nuolat ir nedviprasmiškai, pakartotinai išsakyti nesikeičiančią poziciją dėl pagrindinių tarptautinės teisės ir Europos saugumo modelio principų laikymosi. Jei toleruosime Rusijos veiksmus, tai sukels tik dar daugiau nestabilumo, dėl to bus mažiau gerbiama tarptautinė teisė, kadangi ateityje bus daug sunkiau atgrasyti agresorius nuo tolesnių veiksmų, nes jie nebijos patirti nedidelių nuostolių. Siekiant išvengti spragų ir įsitikinti, kad sankcijos ir nepripažinimo politika yra efektyvi, ši veikla turi būti nuolat peržiūrima. Šios priemonės liks tol, kol tęsis neteisėta Krymo aneksija.