Tuo dar kartą įsitikinau šį antradienį stebėdamas, kaip socdemai su darbiečiais vieni kitus paramstydami stengiasi įsprausti į darbotvarkę liūdnos šlovės projektą, kuriuo būtų pratęstas leidimas degalinėse prekiauti alkoholiu – tą patį, kurį apdainavęs Andrius Tapinas šaukėsi Jėzaus, idant išvytų iš Seimo prekijus.

Mizanscena, nutikusi gruodžio 22-osios rytą Seimo salėje, atrodė maždaug taip (cituoju iš atminties, nes posėdžio stenograma dar nepaskelbta):

Seimo narys Eduardas Šablinskas: Gerbiama Seimo pirmininke, socialdemokratų frakcijos vardu siūlau įtraukti į darbotvarkę alkoholio grąžinimą į degalines.

Seimo narys Juras Požela: E. Šablinskas neturi įgaliojimų kalbėti frakcijos vardu – frakcija sutarė, kad jos vardu kalbės Irena Šiaulienė, o ji nesiūlys įtraukti alkoholio.

Seimo narė Irena Šiaulienė (mįslingai): Darykime, kaip tauta nuspręs...

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė: Gerbiami socialdemokratai, apsispręskite – ar frakcijos vardu siūlote, ar ne?

Irena Šiaulienė (dar mįslingiau): Kaip tauta nuspręs...

Loreta Graužinienė: Jeigu frakcija nesiūlo, tai ir aš negaliu siūlyti balsavimui.

Seimo narys Kęstutis Daukšys: Padėkime kolegoms socialdemokratams – Darbo partijos frakcijos vardu siūlau įtraukti alkoholį į darbotvarkę...

Po šios mizanscenos įvyko balsavimas ir tik dviejų balsų persvara nulėmė, kad klausimas į darbotvarkę įtrauktas nebuvo. Pastaba paraštėje: premjeras Algirdas Butkevičius į savo partijos kolegų spektaklį pavėlavo, todėl jo reitingams tai nepakenks, o veiksmą su motiniška tolerancija stebėjusi L. Graužinienė apskritai niekuo dėta, nes jos veikla Darbo partijos frakcijoje tapus Seimo pirmininke buvo sustabdyta (tai oficiali informacija).

Kas kaip balsavo, galite pamatyti čia. Beje, prie šio balsavimo paskelbtas klaidingas projekto numeris, todėl tiesioginės Seimo posėdžio transliacijos nestebėję piliečiai gali ir nesužinoti, kokiais įdomiais dalykais užsiima jų išrinktieji. Kaip sakė klasikė – brenda ragana per sniegą, nepalikdama pėdų...

Persvara, kuria šįkart pavyko atmesti alkoholio klausimą, minimali, todėl prognozuočiau, kad šv. Kūčių išvakarėse suinteresuoti Seimo nariai dar kartą pabandys padaryti kalėdinį stebuklą degalinių savininkams, eilinį kartą pademonstruodami šventą įsitikinimą, kad svarbiausias, skubiausias ir Lietuvos žmonėms gyvybiškai būtiniausias darbas – užtikrinti prekybą alkoholiu degalinėse.
Tuo labiau, kad tas pats triukas – įkišti alkoholio klausimą į paskutinį sesijos posėdį prieš Kūčias – jau buvo sėkmingai išbandytas 2011-iais, kai Seimas panaikino alkoholio reklamos žiniasklaidoje draudimą. Kaip kompensacija tąkart ir buvo pasiūlytas draudimas prekiauti alkoholiu degalinėse, turėjęs įsigalioti nuo 2016-ųjų pradžios.

Tačiau šis paskutinis posėdis yra labai patogus metas jį atšaukti, nes pabalsavę Seimo nariai išsivažinės po namus švęsti ir bus sunku surinkti prašymus Prezidentei, kad ji vetuotų projektą. Ir net jei parašus pavyktų surinkti, tai turbūt nieko nebepakeistų, nes 2011-iais Dalia Grybauskaitė nepaisė surinktų parašų ir skubiai pasirašė įstatymą, padidinantį alkoholio reklamą ir tuo pačiu prieinamumą, o į mūsų prašymą vetuoti neatsakė.

Ar istorija pasikartos? Galbūt, nes veikiantieji asmenys nepasikeitė.

Todėl manau, kad Seimui laikas oficialiai įteisinti tradiciją: paskutinis posėdis prieš Kalėdas skiriamas alkoholio liberalizavimui. O eiliniams piliečiams, kurių artimieji dėl alkoholio žuvo patys ar pražudė kitus, siūlau gerai įsiminti šio makabriško cirko dalyvių pavardes – juk dėl to, kad lietuviai pirmauja pasaulyje pagal išgeriamų svaigalų kiekį, yra tarp pirmųjų pagal savižudybes, žūtis keliuose ir mirtis, susijusias su destruktyviu elgesiu, kalti ne genai, bet konkretūs asmenys, kurie stengiasi, kad alkoholis būtų kuo plačiau reklamuojamas, visada ir visiems po ranka, o kelių ereliams būtų patogu įkalti tiesiog už vairo.