Nors konstitucinė prezidento priesaika teigia „prisiekiu sąžiningai eiti savo pareigas ir būti visiems lygiai teisingas“, nebūtina tikėti Grybauskaitės – Masiulio emailų autentiškumu, kad suprastum, jog ne visiems dabartinė Lietuvos prezidentė buvo ir yra lygiai teisinga. Pirmiausia, ji visada labai paisė savo interesų. Puikiai apskaičiuojanti, režisuojanti situacijas, mokanti stumdyti žmones kaip šachmatų figūras. Ne Paluckas juk.

Situacijų apstu ir įvairių. Venckienės, kurią gynė Grybauskaitė, kad ji neva vykdo teismo sprendimą, kai ši nevykdė. Kai kritikavo teismų sprendimus dėl neteisėtai atleistų FNTT vadovų Gailiaus ir Giržado atleidimo. Butkevičiaus Vyriausybės, kurią beveik nuolatos koneveikė, kokie jos sprendimai būtų bebuvę. Kubiliaus Vyriausybės, kuriai jautė didelę simpatiją, nors ši priėmė socialiai neteisingų sprendimų paketą. T. t. ir pan.

O tie laiškai verti bestselerio. Ir dėl to, kad rašymo stilius ir minčių dėliojimo maniera primena Grybauskaitės toną. Spaudimas, manipuliacijos, kitų menkinimas, patyčios, derybos. Ir net linkėjimų perdavimas!

MG Baltic“ skandalo e. korespondencijoje labai aiškiai atsispindi Grybauskaitės asmeninių politinių interesų padiktuotas (dėl jų paklusnumo) palankumas ne tik konservatoriams, bet ir liberalams, antipatija visiems socialdemokratams, kurių vyresnioji karta ir atvedė ją į didžiąją politiką.

Na, bet laiškų autentiškumo juk neįrodysi. Nors klausimai dėl LNK televizijoje rodytų klipų su prezidente, laidų ciklo „Saugi Lietuva“ finansavimo šaltinių išlieka...

Štai koks tas lietuviškos politikos „kortų namelis“. Šiame skandale apie teisinę Grybauskaitės atsakomybę tebus politikų kalbos ir norai, o apie moralinę, deja, taip pat. Žinoma, jos privalu reikalauti, bet dėl to, kad prezidentei per dešimtmetį pavyko užsitikrinti sau imunitetą abiems atsakomybės formoms, tą moralą, kaip visuomenė, pirmiausia turėsime išmokti mes ir… pirmiausia mūsų politinis elitas.

Įsisiūbavus Grybauskaitės – Masiulio laiškų skandalui, iškilo klausimas, kaip jis paveiks Grybauskaitės perspektyvas užimti aukštus europinius postus. Turbūt niekaip, iš Europos pusės. Kaip skandalai ar jos ydos neveikia ypatingai palankių jai visuomenės reitingų, nes žmonės pernelyg nesigilina į politinio elito elgesio peripetijas ir subtilybes, o vertina prezidentės griežtumą ir demonstruojamą principingumą, taip ir Europa nesigilins į vietines Lietuvos intrigas bei skandalus. Nebent Grybauskaitei būtų iškelta byla už didelio masto korupciją, įvyktų jos apkalta ar pan., kas praktiškai neįmanoma, nes per mažai įrodymų iš tų emailų, ir niekas nieko neįrodys… Turinio autentiškumo, taip sakant, negalima patvirtinti.

Aukštą europinį ar tarptautinį postą Grybauskaitė, tikėtina, gaus, nes atitinka tam tikrus svarbius kriterijus: yra iš mažos valstybės ir yra moteris. Tai jai suteikia papildomų šansų. Juos sumenkinti gali nebent mūsų prezidentės ilgalaikė super kategoriška pozicija Rusijos atžvilgiu ir apskritai itin išdidi, kaip tokios mažos ir nepasiturinčios valstybės vadovei, tarptautinė laikysena.

Tačiau dėl aukšto europinio ar tarptautinio posto ji tokią laikyseną, jei reikės, tikrai paaukos ir susitars iš pradžių užkulisiuose. Visą šį laiką stiprios pozicijos svarbiais visai Europai ir pasauliui klausimais jai reikėjo būti pastebėtai. Tiesa, Grybauskaitės nesėkmę gali lemti ir antipatijos jos asmenybei.

Dalia Grybauskaitė savo prezidentinį lošimą sužaidė beveik puikiai, kad ir nelabai gražiai. Paskutinio e. susirašinėjimo, tiksliau, „MG Baltic“, skandalo pasekmes, pasikartosiu, srėbsime mes, kaip visuomenė, ir turėsime atitinkamai padaryti išvadas. Ir ypač mūsų politinis elitas. Grybauskaitę skandalas tik šiek tiek sudrausmins, padarys atsargesnę vidaus politikoje. Eligijus greičiausiai iš jo išloš, nes sulauks švelnesnės bausmės, kaip užkulisinių derybų rezultato.

Bet kuriuo atveju, Grybauskaitės valdymo era, kuri leido mums vėl pajusti kad ir lengvą autoritarizmo dvelksmą su pažymų teise bei atitinkamą baimės atmosferą, eina į pabaigą. Europinėje politikoje jai reikės bent šiek tiek nuolankumo bei daugiau teisinės ir moralinės atsakomybės, nes ji bus įsprausta į tam tikrus teisinius ir elgesio normų rėmus (panašiai kaip JAV prezidentas D. Trumpas savo šalies užsienio politikoje). O mes rinksime naują prezidentą.