Dar blogiau, kad Lietuvos Šaulių sąjunga tokiu būdu yra akivaizdžiai politizuojama ir tampa valdoma premjero su Vyriausybe. Nuo realios įtakos nušalinamas krašto apsaugos ministras ir Lietuvos kariuomenės vadas. Jų funkcijas formaliai perima Vyriausybės kanceliarija, sudarydama darbo sutartį su Šaulių sąjungos vadu. Pagal pakeitimus, Lietuvos šaulių sąjungos statutą tvirtins ne krašto apsaugos ministras, o Vyriausybė. Dar daugiau – valstybės biudžete pirmą kartą Lietuvos istorijoje atskira eilute eina visuomeninė organizacija, kuriai finansavimas išauga 8–9 kartus! 2023 metais Šaulių sąjungai numatyta skirti 30 mln eurų!

Kokie to tikslai!? Ar tai reiškia, kad norima Šaulių sąjungą paversti viena iš Vyriausybei pavaldžių įstaigų? Ar liberalkonservatoriai abejoja dėl savo valdžios tvirtumo ir nori įsigyti asmeninę premjerės gvardiją riaušių malšinimui?

Visada demokratinėse valstybėse yra tikslas politikams kuo mažiau kištis į kariuomenės valdymo struktūrą. Kam naudinga kelti tokį chaosą mūsų gynybos sistemoje?

Ministrės Agnės Bilotaitės istorija rodo, kad korektiškai bendrauti su generolais ši Vyriausybė tikrai nemoka. Ar dėl to reikia patiems paskirti sau pavaldžius vadukus?

Ar Šaulių sąjungos politizavimas yra naudingas Lietuvai ir ką tai realiai sustiprins?!

Žmonės stoja į Lietuvos šaulių sąjungą turėdami skirtingas politines pažiūras ir tikrai mažiausiai tikisi, kad Sąjunga taps žaisline premjerės gvardija. Esu Šaulių sąjungos narys ir neįsivaizduoju, kaip galėčiau joje likti, kai priimtos tokios pataisos!? Tokiu būdu ne tik aš, bet ir visi šauliai tampa kone tiesiogiai pavaldūs premjerei ir gali būti verčiami dalyvauti liberalkonservatorių politiniuose žaidimuose.

Ar kas svarstė, kiek žmonių tokie dalykai bus nepriimtini? Ar tai sustiprins Šaulių sąjungą? Visuomenei kyla nepasitikėjimas šia Vyriausybe jau nuo diktatūrinio pandemijos valdymo ir akivaizdžių žmogaus teisių pažeidimų įvedant segregaciją, skirstant per negalimybių pasus žmones į lygius ir lygesnius.

Kam Vyriausybei, turinčiai begalę problemų, reikalinga organizacija, kurios nariai turi teisę naudoti šaunamuosius ginklus ir specialiąsias priemones? Juk pagal naujausias įstatymų pataisas šauliai jau gali naudoti prievartą ir prieš Lietuvos piliečius. Ar tos keistos pataisos tam ir buvo reikalingos? Juk jos leidžia šauliams įeiti į gyvenamąsias patalpas ne tik sulaikant nusikaltėlį, bet ir „nusikalstamą veiką galimai padariusį asmenį“, t. y. įsilaužti pas bet ką, kas pasirodys įtartinas, net be teismo sprendimo. Ar pavertus šaulius konservatorių gvardija jie netaps susidorojimo priemone su nepatogiais politiniais oponentais šalies viduje!? Juk tas naudinga tik patiems liberalkonservatoriams ir akivaizdžiai skirta stiprinti juos, o ne Lietuvos saugumą.

Kodėl keičiama gerai veikianti tvarka ir kuriama nebūdinga demokratinėms šalims nauja?

Visiškai sujaukiama nusistovėjusi tvarka tuo metu, kai turėtume telkti visuomenę šalies saugumo užtikrinimui. Neaišku net, ar Lietuvos šaulių sąjungos veikla bus derinama su Krašto apsaugos ministru! Kaip struktūriškai bus sąveikaujama su kariuomene ir jos vadu?

Net konservatorius Audronius Ažubalis nepritaria savo partiečių siekiui. Jis teigia: „Iš sukarintos tėvynės gynybai pasiruošusios ir savarankiškos visuomenės asociacijos virsta į savanorišką, bet nesavarankišką civilines funkcijas vykdančią ir suvalstybintą įstaigą prie Vyriausybės, kai organizacijos statutą rengia ir tvirtina Vyriausybė, neeilinius suvažiavimus šaukia Vyriausybė, skiria šaulių vadą, kontrolės komisijos narius ir pirmininką.“

Nesuprantu, kam keisti gerai veikiančią sistemą? Kviečiau kolegas balsuoti prieš ir išlaikyti sėkmingai veikiančią dabartinę tvarką. Manau, kuo organizacija taps formalesnė ir labiau tiesiogiai priklausoma nuo Vyriausybės, tuo ji bus mažiau patraukli piliečiams, kurie norėtų aukoti savo laiką, sveikatą ir net gyvybę Tėvynės labui. Deja, didžioji dauguma Seimo narių pokyčiams pritarė ir nemato jokios grėsmės...